pontosnews.gr
Κυριακή, 1/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου: Κοινό ψήφισμα από τους ποντιακούς συλλόγους της Εορδαίας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Ενίσχυση της 19ης Μαΐου μέσα από το αμετάθετο της ημερομηνίας ζητούν μεταξύ άλλων

21/05/2024 - 10:03πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με αφορμή την 105η επέτειο από την έναρξη της δεύτερης και σκληρότερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, οι ποντιακοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας εξέδωσαν κοινό ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν: «εμείς, οι ποντιακοί-πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας  –απόγονοι τρίτης και τέταρτης γενιάς– αποδίδουμε φόρο τιμής διαισθανόμενοι το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε όλους αυτούς που έμειναν άταφα τα κορμιά τους και οι ψυχές τους ψάχνουν δικαίωση».

Και το ψήφισμα καταλήγει: «Η 19η Μαΐου είναι μια Ημέρα Μνήμης και ο αγώνας για τη δικαίωση των αδικοχαμένων ψυχών του Πόντου πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά από όλους μας, καθώς και από το σύνολο του ελληνισμού».

Ολόκληρο το κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:

Ως ένα από τα πλέον καθοριστικά γεγονότα του Ελληνισμού και της Παγκόσμιας Ιστορίας, η 19η Μαΐου, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αποτελεί για όλους εμάς μία ημέρα αγώνα και περισυλλογής, για το οφειλόμενο χρέος δικαίωσης της ίδιας της ιστορίας μας.

Πριν από 105 χρόνια, ο Μουσταφά Κεμάλ κήρυξε και επίσημα την έναρξη της Γενοκτονίας κατά των ελληνικών και χριστιανικών πληθυσμών στον Πόντο, με τους Νεότουρκους να καίνε, να βιάζουν, να λεηλατούν και να σφάζουν όποιους έβρισκαν μπροστά τους.

Η 19η Μαΐου αποτελεί μία ημέρα-ορόσημο, αφού από τον Φεβρουάριο του 1994 και με απόφαση της Ελληνικής Βουλής έχει ορισθεί ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ενώ στην Τουρκία –δεν είναι καθόλου τυχαίο– η 19η Μαΐου ορίστηκε ως μέρα εθνικής γιορτής και Ημέρα Νεολαίας.

Σήμερα εμείς, οι Ποντιακοί-Πολιτιστικοί Σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής Εορδαίας –απόγονοι τρίτης και τέταρτης γενιάς– αποδίδουμε φόρο τιμής διαισθανόμενοι το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε όλους αυτούς που έμειναν άταφα τα κορμιά τους και οι ψυχές τους ψάχνουν δικαίωση.

Και η δικαίωση θα έρθει μόνο μέσα από τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και τη συγγνώμη της Τουρκίας για τις θηριωδίες που διέπραξε.

Στον αγώνα όλων μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, απολύτως απαραίτητη θεωρείται η ενίσχυση της 19ης Μαΐου μέσα από το αμετάθετο της ημερομηνίας και την τροποποίηση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Στην Πτολεμαΐδα, που βρέθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στην πρωτοπορία των αγώνων για τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας στη χώρα μας, ο αγώνας συνεχίζεται ακόμη πιο δυνατά, με τη συμμετοχή και τη συμπόρευση όλων για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Αισθανόμαστε υπερήφανοι, Τιμούμε και Δεν Ξεχνούμε, προσπαθώντας να φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας.

Και βεβαίως δεν ξεχνούμε ότι φέτος, το 2024, συμπληρώνονται 50 χρόνια από τότε που η Τουρκία εισέβαλε με βάρβαρο τρόπο στη μαρτυρική Κύπρο, καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια προκλητική κατοχή ενός εδαφικού τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται, και για μια ακόμη φορά υπάρχει η ατιμωρησία της Τουρκίας.

Δεν ξεχνούμε λοιπόν. Η 19η Μαΐου είναι μια Ημέρα Μνήμης και ο αγώνας για τη δικαίωση των αδικοχαμένων ψυχών του Πόντου πρέπει να συνεχιστεί ακόμη πιο δυναμικά από όλους μας, καθώς και από το σύνολο του ελληνισμού.

Οι ποντιακοί-πολιτιστικοί σύλλογοι

  • Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας,
  • Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Άρδασσας «Η Άρδασσα»,
  • Σύλλογος Ποντίων Αναρράχης,
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικού «Η Ανατολή»,
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ασβεστόπετρας,
  • Πολιτιστικός-Ποντιακός Σύλλογος Κομνηνών,
  • Ποντιακός Σύλλογος Πενταβρύσου «Ο Διγενής»,
  • Πολιτιστική Λέσχη Ποντίων Περδίκκα,
  • Ποντιακός και Μικρασιατικός Σύλλογος Καρυοχωρίου,
  • Εύξεινος Λέσχη Φιλώτα,
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντοκώμης,
  • Ποντιακός Σύλλογος Βεγόρας «Η Μαυροθάλασσα»,
  • Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργων Εορδαίας «Η Καστράνιτσα»,
  • Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Σπηλιάς «Το αντάμωμα», και ο
  • Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πελαργού.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από το ποντιακό αντάμωμα νεολαίας που διοργάνωσαν οι «Αξέχαστες Πατρίδες» Μπαμπαλιού. Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Φάνης Κοντοχρήστος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι νέοι των «Αξέχαστων Πατρίδων» έστησαν το δικό τους ποντιακό αντάμωμα στη Νίκαια

30/10/2026 - 3:24μμ
(Φωτ.: Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Τρία τ’ Αεργίτε 2026»: Θεία Λειτουργία και Πάνδημο Μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα

30/10/2026 - 11:24πμ
Στιγμιότυπο από τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/EUROKINISSI)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Από τη Γενοκτονία στο «ΟΧΙ» του ’40 – Το μήνυμα για την εθνική επέτειο

28/10/2026 - 4:19μμ
(Φωτ.: syriza.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρένα Δούρου: Φόρος τιμής στους αγώνες και την προσφορά των Ποντίων γυναικών

28/10/2026 - 12:38πμ
(Πηγή: facebook.com/profile/Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων / Assyrians Hellas)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων: Εκλογές την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

27/10/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Ακρίτες του Πόντου» Ασπροπύργου με την ευλογία της Εκκλησίας κρατούν ζωντανές τις ρίζες τους

27/10/2026 - 5:12μμ
(Φωτ.: Χρήστος Σταϊκούρας / Christos Staikouras/Facebook)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας γιόρτασε 40 χρόνια διατήρησης της ποντιακής κληρονομιάς

26/10/2026 - 1:45μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Η αλληλεγγύη συνεχίστηκε με την 57η εθελοντική αιμοδοσία

26/10/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: ΠΟΕ)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έφυγε από τη ζωή η Συμέλα Τουμανίδου-Πατσινακίδου, επίτιμη πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας – Το συλλυπητήριο μήνυμα της ΠΟΕ

25/10/2026 - 11:58μμ
(Φωτ.: Γραφείο Μάξιμου Χαρακόπουλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φιλιππούπολη Λάρισας: Οι απόγονοι των προσφύγων κρατούν ζωντανή τη μνήμη της Ανατολικής Ρωμυλίας

25/10/2026 - 2:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Δωρεάν Κυριακή στα μουσεία – Πού ισχύει η ελεύθερη είσοδος την 1η Νοεμβρίου

5 ώρες πριν
Η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Πέλλας «Η Μπίγα», σε αρχειακή φωτογραφία από παλαιότερη εμφάνισή της (φωτ.: Facebook)

Έδεσσα: Μικρασιατικές μνήμες στο Παρθεναγωγείο από την «Μπίγα»

6 ώρες πριν
Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

6 ώρες πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Φανάρι: Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος – Έκκληση για τα απαχθέντα παιδιά

6 ώρες πριν
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

7 ώρες πριν
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV