pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κ. Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα “Βόρεια Μακεδονία” εντός κι εκτός συνόρων»

«Αλλιώς θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη» δήλωσε σε συνέντευξή του ο Έλληνας πρωθυπουργός

18/05/2024 - 11:29πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  επισκέφθηκε τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε τα «πρώτα δείγματα γραφής» της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, σχετικά με την παράλειψη του όρου «βόρεια» κατά την προσφώνηση της χώρας από τη νέα πρόεδρο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αλλά και τις εμπρηστικές δηλώσεις του εκλεγμένου πρωθυπουργού Χρίστιαν Μιτσκόσκι.

«Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», της ΕΡΤ, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τα Σκόπια.

«Να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αυτός ήταν ο βασικός λόγος. Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της, να σεβαστεί αυτήν την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα σε λίγες ώρες (αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της ΕΕ για τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας), υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την πρόεδρο της Επιτροπής και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις ΗΠΑ. Άρα θα ασκηθεί πιστεύω μία συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα».

«Δεν θα φέρουμε προς κύρωση τα μνημόνια»

Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να καταγγείλει τη συμφωνία επεσήμανε:

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτήν την κύρωση διότι εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία, ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRΟ, ξέραμε ότι το VMRΟ θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι -ήδη το έχουμε κάνει- ότι θα καταστήσουμε τελείως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτή τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί αν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».

Επίσκεψη στη Νάουσα

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες, Παρασκευή, την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην ιστορική βιβλιοθήκη της Λέσχης, ενώ στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο προς τιμήν των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού, με αφορμή την επερχόμενη Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Κατά την διάρκεια της ξενάγησης του Πρωθυπουργού, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως στο κτίριο Τουρπάλη, όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το μουσείο και τα εργαστήρια συντήρησης της συλλογής. Ο ίδιος δήλωσε για ακόμα μία φορά την υποστήριξη του στο θέμα, απαντώντας θετικά στο πάγιο αίτημα του σωματείου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράφει στο βιβλίο της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας (φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)

«Καθώς την Κυριακή θα τιμήσουμε την ιστορία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, θέλω στο πρόσωπό σας και στον σύλλογό σας να συγχαρώ τους εκατοντάδες συλλόγους σε όλη τη χώρα που κρατούν ο καθένας ξεχωριστά ζωντανή τη μνήμη των προγόνων τους, της δικής τους προσωπικής ιστορίας, έτσι ώστε και τα παιδιά σας, τα εγγόνια σας να μην ξεχάσουν ποτέ από πού ήρθαν. Να τιμούν τους προγόνους τους και να γνωρίζουν την αλήθεια, την αλήθεια της ιστορίας τους. Η αλήθεια δεν πρέπει ποτέ να σβήσει, γιατί είναι ιστορικά καταγεγραμμένη και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ούτε να παραχαράσσεται ούτε να αποτελεί λόγο τριβών ή αντιδικιών. Η ιστορία και ο πολιτισμός ενώνει», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη συλλογή της βιβλιοθήκης (φωτ.: facebook/Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως)

«Θέλω να σας συγχαρώ για την πολύ σπουδαία δουλειά την οποία κάνετε για να κρατήσετε ζωντανή την τραγική ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν κατατρεγμένοι και ρίζωσαν εδώ στον τόπο σας και επέλεξαν να φέρουν μαζί τους τον πνευματικό τους πλούτο, τα βιβλία τους τα οποία και προστατεύετε με τόσο μεγάλη φροντίδα», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: 33 διατάξεις εγκρίθηκαν για να προχωρήσει η διαδικασία – Οι συσχετισμοί της επόμενης Βουλής θα κρίνουν τις τελικές αλλαγές

27/07/2026 - 11:14μμ
Άποψη της αίθουσας όπου συνεδριάζει η Βουλή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Σήμερα η πρώτη ψηφοφορία – Οι αλλαγές που προτείνει η ΝΔ

27/07/2026 - 12:08μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης-Χριστοδουλίδης: Συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

25/07/2026 - 3:05μμ
Εικόνα από το Προεδρικό Μέγαρο και τη συνάντηση του Κωσταντίνου Τασούλα με τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

52η επέτειος Αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Τα πολιτικά «πηγαδάκια» στο Προεδρικό Μέγαρο και οι εκλογές

24/07/2026 - 11:59μμ
Κατάθεση στεφανιού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή στο Πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ /EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

52 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τη Μεταπολίτευση, τους θεσμούς και την Κύπρο

24/07/2026 - 11:45πμ
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στο βήμα της Βουλής, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρθηκε η ασυλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου – «Δεν θα με απενεργοποιήσουν»

22/07/2026 - 6:20μμ
Ο Μάριος Σαλμάς στα βουλευτικά έδρανα, Τετάρτη 22 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση ασυλίας για τον Μάριο Σαλμά – Βαριές καταγγελίες κατά Γεωργιάδη

22/07/2026 - 4:28μμ
Ο Σωκράτης Φάμελλος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο πρώην πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος έκλεισε την πόρτα – «Αδιέξοδο και περιχαράκωση»

22/07/2026 - 2:53μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο εδώλιο το φθινόπωρο τέσσερις βουλευτές της ΝΔ – Οι ημερομηνίες των δικών

22/07/2026 - 1:17μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντάξεις χηρείας: Καταργούνται οι περικοπές μετά την τριετία με νέα νομοθετική ρύθμιση

21/07/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

6 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

30 λεπτά πριν
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (πηγή: Χ / Volodymyr Zelenskyy)

Τραμπ-Ζελένσκι: Στο τραπέζι οι Patriot και η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

55 λεπτά πριν
Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Σταθμός Νομαρχία, 26 Μαρτίου 2026 (φωτ.: 
EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Ταχιάος: Εντός Αυγούστου το μετρό στην Καλαμαριά – Τον Μάιο του 2027 το Flyover

1 ώρα πριν
Ο Έλληνας πρέσβης στη Μαδρίτη με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση Τορεχόν. Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Embajada de Grecia en Madrid-Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη)

Ισπανία: Παρατείνεται η αποστολή των ελληνικών Canadair στις μεγάλες πυρκαγιές

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών και του Δήμου Καβάλας, το 2025 στην Πλατεία Καπνεργάτη (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)

Καβάλα: «Μουσικό χαρμάνι» με νότες Μικράς Ασίας και ρεμπέτικο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign