pontosnews.gr
Σάββατο, 31/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θέρμη: Παιδιά νηπιαγωγείων τίμησαν τους 353.000 νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων

Το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια διαιώνισης της μνήμης έβαλαν οι μικροί μαθητές υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους

17/05/2024 - 3:53μμ
(Φωτ.: Δήμος Θέρμης)

(Φωτ.: Δήμος Θέρμης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με κεντρικό μήνυμα «Δεν ξεχνώ τους Πόντιους προγόνους μου», τέσσερα νηπιαγωγεία του Δήμου Θέρμης (1ο, 3ο, 4ο και 6ο) διοργάνωσαν στην πλατεία Παραμάνα εκδήλωση μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Ντυμένα με μαύρα ρούχα ή με ποντιακές παραδοσιακές φορεσιές, περισσότερα από 120 παιδιά ηλικίας 4-6 ετών τραγούδησαν «Την πατρίδα μ’ έχασα» και «Πάρθεν η Ρωμανία», και εντυπωσίασαν τόσο με τις φωνητικές τους ικανότητες όσο και με το χορευτικό τους.

«Φέτος ενώνουμε τις φωνές μας τέσσερα νηπιαγωγεία, από δύο που ήμασταν πέρυσι. Έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή, κι αυτό είναι το πιο ευχάριστο», επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» η Άννα Φανή, νηπιαγωγός στο 1ο νηπιαγωγείο Θέρμης, που μαζί με τη συνάδελφό της Αγγελική Ψαρρά ανέλαβαν κυρίως την ευθύνη της εκδήλωσης.

(Φωτ.: Άννα Φανή / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η ιστορία του Πόντου είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας. Ο διωγμός των Ποντίων από την πατρίδα τους (με τον βάρβαρο τρόπο που συνέβη) δίνει την ευκαιρία στα νήπια να αναπτύξουν την ενσυναίσθησή τους», τονίστηκε σε μηνύματα των διοργανωτών, στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Επισημάνθηκε δε ότι το σημαντικότερο παιδαγωγικό όφελος της εκδήλωσης είναι η σύνδεση των παιδιών με την κοινότητα –τόσο την εκπαιδευτική όσο και την τοπική–, που βοηθά στην εξέλιξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.

Η πλατεία της Θέρμης «πλημμύρισε» από κόσμο, από συναισθήματα και έντονη φόρτιση, όταν τα μικρά παιδιά απήγγειλαν ποιήματα αφιερωμένα στους Έλληνες του Πόντου και την τραγωδία του 1919.

(Φωτ.: Δήμος Θέρμης)

«Η απαγγελία στα ποιήματα έγινε και στα ποντιακά. Μάθαμε από όλη αυτήν τη διαδικασία ότι μπορούν και σε αυτή την πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά να μάθουν ποντιακά. Αυτό που προσπαθούμε είναι να προσεγγίσουν τα παιδιά με πολύ όμορφο και παιγνιώδη τρόπο την ιστορία του Πόντου», εξήγησε η Άννα Φανή.

Το ποντιακό ομάλ’ πάντως ήταν αυτό που ξεσήκωσε τους παρευρισκόμενους, που έγιναν ένας μεγάλος κύκλος, με ενωμένα χέρια και περίσσευμα συγκίνησης.

(Φωτ.: Άννα Φανή / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όσο για το μενού, αυτό περιλάμβανε πολλές και διαχρονικές συνταγές του Πόντου από τα χέρια των γιαγιάδων, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και απογείωσαν τη γεύση στα πιροσκί και σε άλλες παρασκευές της ποντιακής κουζίνας.

Η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνά Παπαδάκη κατά τον σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τις νηπιαγωγούς και τους διοργανωτές και αναφέρθηκε στον βίαιο ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές εστίες, τονίζοντας την τεράστια σημασία της μνήμης και της στηλίτευσης προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φρικτά εγκλήματα.

(Φωτ.: Άννα Φανή / ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ιδιαίτερη αναφορά τέλος έκανε στους Αρμενίους, αλλά και στη σύγχρονη εποχή, λέγοντας: «Οι Αρμένιοι έχουν πετύχει περισσότερα από μας που και αυτοί έχουν υποστεί γενοκτονία κι εμείς όμως μαχόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση […]. Γενοκτονίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά παγκοσμίως και το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε με εκδηλώσεις σαν αυτές είναι όχι άλλες γενοκτονίες».

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Στυλιανός Αποστόλου τόνισε μεταξύ άλλων: «όταν έχουμε τέτοιους εκπαιδευτικούς αλλά και γονείς που καταφέρνουν να εμφυσήσουν την ιστορία μας στα παιδιά, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Γιατί τα παιδιά πρέπει να μάθουν την ιστορία μας και εμείς οι μεγαλύτεροι να μην ξεχνούμε».

Τις παραδοσιακές φορεσιές πρόσφερε το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» Θέρμης, ενώ στα τραγούδια και το χορό συνόδευσαν τους μικρούς μαθητές η Ειρήνη Χαλκίδη στο νταούλι και ο Χρήστος Βοσνακίδης στη λύρα.

(Φωτ.: Δήμος Θέρμης)

• Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αναστασία Τελιανίδου) & Δήμος Θέρμης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από τη συνάντηση των Τούρκων ερευνητών με πληροφορητές και πληροφορήτριες (φωτ.: Facebook / Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΠΟΝΤΟΣ

Ερευνητικό ενδιαφέρον από την Τουρκία για τους ελληνικούς τουρκόφωνους πληθυσμούς του Πόντου και της Καππαδοκίας

30/01/2026 - 9:14μμ
Άποψη του λιμανιού της Τραπεζούντας
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κωνσταντίνου Φωτιάδη: Όσοι από μας κάνανε πλιάτσικα στους Τούρκους βρήκανε τον μπελά τους

30/01/2026 - 8:21μμ
Ο «αγαπημένος» μας λόγω της ιστορίας του μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης Τραπεζούντας και το εξώφυλλο του περιοδικού «Αστήρ του Πόντου» (φωτ.:  Αδελφοί Κακούλη, Ψηφιακά Αρχεία Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ / Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Η επίτροπος Λεμόνα, ο πρωτοψάλτης Γούτας και η πρεσβυτέρα Παλάσσα της Μητρόπολης Τραπεζούντας

30/01/2026 - 10:03πμ
Η Λαραχανή μιας άλλης εποχής (πηγή: tr.wikipedia.org/wiki/Akarsu,_Maçka)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Γουρζουλάς στη Λαραχανή και η «Σπέλια» που θυμίζει στόμα του κάτω κόσμου

29/01/2026 - 8:29μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 7:28μμ
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

29/01/2026 - 5:09μμ
Άποψη του Τουρχάλ, θέσης που ταυτίζεται από πολλούς ερευνητές με την αρχαία Γαζίουρα. Η φωτογραφία είναι από το βιβλίο «A Journey of Exploration in Pontus, Βρυξέλλες, Polleunis et Ceuterick, 1903» του John George Clark, εκδ. ANDERSON (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα/ searchculture.gr/aggregator/edm/travelogues)
ΠΟΝΤΟΣ

Γαζίουρα: Ένα από τα θησαυροφυλάκια του βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη ΣΤ’ και αρχαίο βασίλειο κατά τον Στράβωνα

29/01/2026 - 10:20πμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Σε κλίμα συγκίνησης και ενότητας η κοπή της βασιλόπιτας

29/01/2026 - 9:46πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Βασιλόπιτα, Γενική Συνέλευση και έκτακτη επίσκεψη στους Πόντιους της Κω

28/01/2026 - 10:33μμ
Η φύση που πάντα εντυπωσιάζει στη Ματσούκα δεν άφησε ασυγκίνητους τους Ανεφορίτες της ιστορίας μας (πηγή: sirtcantam.com.tr)
ΠΟΝΤΟΣ

Του Τσουντσουναδίων το κέιφ’ – Μια πλάκα απ’ τη Ματσούκα με πρωταγωνιστές μερικούς Ανεφορίτες και μπόλικα κουκιά

28/01/2026 - 9:37μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ, αλλά πήρε τη νίκη ο Παναθηναϊκός στη Λιόν

2 ώρες πριν
Η Κάθριν Ο’ Χάρα σε φωτογραφία του 2024 (φωτ.: EPA/Allison Dinner)

Κάθριν Ο’Χάρα: «Έφυγε» στα 71 η μαμά του Κέβιν, που τον άφησε «Μόνο στο Σπίτι»

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσίμε τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Ντ. Τραμπ: Το Ιράν θέλει να συνάψει συμφωνία – Η Τεχεράνη απαντά ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνάντηση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Maria Xanthopoulou)

Πόντιοι και Μικρασιάτες της Λάρισας κόβουν αύριο βασιλόπιτα

3 ώρες πριν
Πεδίο βολής (πηγή: αρχείο ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κύπρος: «Εξαφανίστηκε» μεγάλη ποσότητα ΤΝΤ από πεδίο βολής

3 ώρες πριν
Χριστόφορος Μπουτσικάκης, CEO Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και Jiří Schonweitz, CEO της MSM Greece (φωτ.: lavriaki.gr)

Πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος θα παράγονται στην Ελλάδα – Ποιοι υπέγραψαν τη συμφωνία

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign