pontosnews.gr
Δευτέρα, 27/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Νόμος για τους «πράκτορες επιρροής» – Φόβοι για επέκταση της λογοκρισίας

Προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους δημοσιογράφους και τους ερευνητές που κατηγορούνται ότι ενεργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων

15/05/2024 - 3:52μμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το τουρκικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί προσεχώς με ένα νομοσχέδιο για τους «πράκτορες επιρροής», το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους δημοσιογράφους και τους ερευνητές που κατηγορούνται ότι ενεργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα, προβλέπει 3 ως 7 χρόνια φυλάκιση για «κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί ή παραγγέλλει έρευνα για τους πολίτες και τους θεσμούς [σ.σ. της Τουρκίας] με στόχο να δράσει εναντίον της ασφάλειας, των πολιτικών συμφερόντων, εσωτερικών ή εξωτερικών, του κράτους, σύμφωνα με τις διαταγές ή τα στρατηγικά συμφέροντα ξένης οργάνωσης ή ξένου κράτους».

Το κείμενο δεν απαριθμεί τις δραστηριότητες τις οποίες στοχοθετεί. Όμως ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος MHP, συμμάχου του κυβερνώντος AKP, έδωσε μια εικόνα σε μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X: Αφορά «την οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά, το στρατό, την εθνική άμυνα, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την επικοινωνία, τον κυβερνοχώρο, τις κρίσιμες υποδομές και την ενέργεια», σύμφωνα με τον Φετί Γιλντίζ.

Ο τουρκικός Ποινικός Κώδικας προβλέπει ήδη ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια για οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του «έγγραφα (…) που όφειλαν να παραμείνουν απόρρητα για την ασφάλεια, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά πολιτικά συμφέροντα του Κράτους».

Ο νόμος αυτός προκαλεί ακόμα περισσότερες ανησυχίες επειδή απηχεί αυτόν που υιοθετήθηκε χθες από το Κοινοβούλιο της Γεωργία· αποκαλείται «ρωσικός νόμος» από τους επικριτές του, οι οποίοι διαδήλωσαν στην Τιφλίδα.

«Αυτός ο νόμος είναι μια επέκταση του νόμου περί λογοκρισίας», γράφει ο ερευνητής Μουχαμέτ Αλί Γιουνούς, για τον οποίο «ο νόμος αυτός δεν έχει αληθινό στόχο τη μάχη κατά της κατασκοπείας, αλλά τον αποτελεσματικό έλεγχο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ή του δημόσιου χώρου».

«Με αυτό το νόμο η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα έγκλημα με άγνωστη εμβέλεια και όρια: το κυνήγι μαγισσών διά της κατασκοπείας της επιρροής», σχολιάζει επίσης σήμερα στο X ο συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet Εμρέ Κονγκάρ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασε την ανησυχία της για την απουσία «προφυλάξεων ώστε να εμποδίζονται δικαστικές καταχρήσεις».

«Φοβούμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα απειλεί με φυλάκιση κάθε δημοσιογράφο που εργάζεται για κάποιο μέσο ενημέρωσης που επιβιώνει χάρη σε διεθνή κεφάλαια», γράφει σήμερα ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία.

«Η κυβέρνηση του Ερντογάν συνεχίζει να ναρκοθετεί το έδαφος της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Μετά την εργαλειοποίηση της νομοθεσίας για την “παραπληροφόρηση”», συνεχίζουν, «η ενοχοποίηση φύρδην μίγδην πρακτόρων επιρροής υπάρχει κίνδυνος να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο την άσκηση της ελεύθερης, πλουραλιστικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Τουρκία».

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο Κιρ Στάρμερ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας  (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-Βρετανία: Συμφωνία 8 δισ. στερλινών για την προμήθεια 20 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon

27/10/2025 - 7:25μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Κιρ Στάρμερ (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στην Άγκυρα για τα Eurofighter ο Κιρ Στάρμερ, ετοιμάζεται ο Φρίντριχ Μερτς

27/10/2025 - 6:15μμ
Διαδηλωτές με φωτογραφίες του Ιμάμογλου, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης που διοργάνωσε το CHP μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης. Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα δίωξη κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου: Ένταλμα σύλληψης για «πολιτική κατασκοπεία»

27/10/2025 - 11:18πμ
Η χαρακτηριστική πυραμίδα του Μουσείου του Λούβρου (φωτ.: EPA / Yoan Valat)
ΚΟΣΜΟΣ

Ληστεία στο Λούβρο: Δύο συλλήψεις μία εβδομάδα μετά το γαλλικό… ρεντίκολο

26/10/2025 - 12:41μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής: Ενημερώθηκε για τον «αθέατο» πύραυλο της Ρωσίας

26/10/2025 - 12:12μμ
Μαχητής του PKK παραδίδει τον οπλισμό του, 11 Ιουλίου 2025 (πηγή: X / Kurdistan 24 English)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK ανακοίνωσε την απόσυρση όλων των μαχητών από την Τουρκία

26/10/2025 - 10:57πμ
Ο Μάρκο Ρούμπιο (πρώτος από δεξιά) συνομιλεί με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων (φωτ.: Χ/Secretary Marco Rubio)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: «Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επιστροφή όλων των σορών» – 13 δεν έχουν ακόμη παραδοθεί από τη Χαμάς

25/10/2025 - 11:44μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενώ ετοιμάζεται να φύγει από το South Lawn στον Λευκό Οίκο για την περιοδεία του στην Ασία (φωτ.: EPA/ Francis Chung / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Περιοδεία στην Ασία κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος – Επιθυμεί να συναντήσει τον Κιμ Γιόνγκ Ουν

25/10/2025 - 10:52πμ
Από αριστερά, η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σχόουφ στη διάρκεια συνάντησης της Συμμαχίας των Προθύμων στο Λονδίνο (φωτ.: EPA/Tolga Akmen/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυραύλους και καταδιωκτικά δίνει η Γαλλία, το σκέφτεται για τους Τόμαχοκ ο Τραμπ

25/10/2025 - 12:04πμ
Μία από τις ελάχιστες φωτογραφίες του Αλεξάντρου Μουντεάνου (πηγή: zdg.md)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Μολδαβία έχει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλεξάντρου Μουντεάνου

24/10/2025 - 3:22μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από αριστερά, ο Κιρ Στάρμερ και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας  (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)

Τουρκία-Βρετανία: Συμφωνία 8 δισ. στερλινών για την προμήθεια 20 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείον/Νίκος Παπαχρήστου)

Εγκαίνια για το μεγαλύτερο έργο ψηφιδωτής τέχνης στον κόσμο, το Ναό της Σωτηρίας του Λαού

1 ώρα πριν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον Κιρ Στάρμερ (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)

Τουρκία: Στην Άγκυρα για τα Eurofighter ο Κιρ Στάρμερ, ετοιμάζεται ο Φρίντριχ Μερτς

2 ώρες πριν
Ο Online Acquisition Director του ΟΠΑΠ, Θάνος Πάτσης, και ο Responsible Gaming Expert του ΟΠΑΠ, Σάββας Ηλιόπουλος, παραλαμβάνουν το βραβείο «Global EGR Safer Gambling Operator of the Year 2025» (φωτ.: ΟΠΑΠ)

Παγκόσμια διάκριση για τον ΟΠΑΠ και τις πολιτικές του για το Υπεύθυνο Παιχνίδι του στα EGR Awards 2025

2 ώρες πριν
Η γαλανόλευκη δίπλα στην αστερόεσσα, ανάμεσα στα κτήρια του Μανχάταν (φωτ.: facebook/Archbishop Elpidophoros of America)

Ομογένεια: Με το βλέμμα στη νεολαία οι εκδηλώσεις της παρέλασης στην Αστόρια

2 ώρες πριν
Το γλέντι στο Έλος μετατράπηκε σε τραγωδία (φωτ.: glomex)

Χανιά: Παραδόθηκε ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας στο χωριό της Κισσάμου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign