pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Νόμος για τους «πράκτορες επιρροής» – Φόβοι για επέκταση της λογοκρισίας

Προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους δημοσιογράφους και τους ερευνητές που κατηγορούνται ότι ενεργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων

15/05/2024 - 3:52μμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το τουρκικό Κοινοβούλιο αναμένεται να ασχοληθεί προσεχώς με ένα νομοσχέδιο για τους «πράκτορες επιρροής», το οποίο προβλέπει ποινές φυλάκισης για τους δημοσιογράφους και τους ερευνητές που κατηγορούνται ότι ενεργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων.

Το νομοσχέδιο, το οποίο τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα, προβλέπει 3 ως 7 χρόνια φυλάκιση για «κάθε πρόσωπο που πραγματοποιεί ή παραγγέλλει έρευνα για τους πολίτες και τους θεσμούς [σ.σ. της Τουρκίας] με στόχο να δράσει εναντίον της ασφάλειας, των πολιτικών συμφερόντων, εσωτερικών ή εξωτερικών, του κράτους, σύμφωνα με τις διαταγές ή τα στρατηγικά συμφέροντα ξένης οργάνωσης ή ξένου κράτους».

Το κείμενο δεν απαριθμεί τις δραστηριότητες τις οποίες στοχοθετεί. Όμως ο αντιπρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος MHP, συμμάχου του κυβερνώντος AKP, έδωσε μια εικόνα σε μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X: Αφορά «την οικονομία, τα χρηματοπιστωτικά, το στρατό, την εθνική άμυνα, τη δημόσια υγεία, τη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τις μεταφορές, την επικοινωνία, τον κυβερνοχώρο, τις κρίσιμες υποδομές και την ενέργεια», σύμφωνα με τον Φετί Γιλντίζ.

Ο τουρκικός Ποινικός Κώδικας προβλέπει ήδη ποινές φυλάκισης από 1 έως 5 χρόνια για οποιονδήποτε έχει στην κατοχή του «έγγραφα (…) που όφειλαν να παραμείνουν απόρρητα για την ασφάλεια, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά πολιτικά συμφέροντα του Κράτους».

Ο νόμος αυτός προκαλεί ακόμα περισσότερες ανησυχίες επειδή απηχεί αυτόν που υιοθετήθηκε χθες από το Κοινοβούλιο της Γεωργία· αποκαλείται «ρωσικός νόμος» από τους επικριτές του, οι οποίοι διαδήλωσαν στην Τιφλίδα.

«Αυτός ο νόμος είναι μια επέκταση του νόμου περί λογοκρισίας», γράφει ο ερευνητής Μουχαμέτ Αλί Γιουνούς, για τον οποίο «ο νόμος αυτός δεν έχει αληθινό στόχο τη μάχη κατά της κατασκοπείας, αλλά τον αποτελεσματικό έλεγχο των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης ή του δημόσιου χώρου».

«Με αυτό το νόμο η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα έγκλημα με άγνωστη εμβέλεια και όρια: το κυνήγι μαγισσών διά της κατασκοπείας της επιρροής», σχολιάζει επίσης σήμερα στο X ο συγγραφέας και αρθρογράφος της εφημερίδας Cumhuriyet Εμρέ Κονγκάρ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) εξέφρασε την ανησυχία της για την απουσία «προφυλάξεων ώστε να εμποδίζονται δικαστικές καταχρήσεις».

«Φοβούμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Ποινικό Κώδικα απειλεί με φυλάκιση κάθε δημοσιογράφο που εργάζεται για κάποιο μέσο ενημέρωσης που επιβιώνει χάρη σε διεθνή κεφάλαια», γράφει σήμερα ο Ερόλ Οντέρογλου, αντιπρόσωπος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Τουρκία.

«Η κυβέρνηση του Ερντογάν συνεχίζει να ναρκοθετεί το έδαφος της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου», υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

«Μετά την εργαλειοποίηση της νομοθεσίας για την “παραπληροφόρηση”», συνεχίζουν, «η ενοχοποίηση φύρδην μίγδην πρακτόρων επιρροής υπάρχει κίνδυνος να εξασθενήσει ακόμα περισσότερο την άσκηση της ελεύθερης, πλουραλιστικής και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην Τουρκία».

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σε φιλανθρωπική εκδήλωση στη Λευκωσία, το 2013 (φωτ.: Christos Panayides / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Και τα γαλλικά ΜΜΕ αποχαιρετούν την αγαπημένη τους σπουδαία Ελληνίδα

17/02/2026 - 4:48μμ
Άσκηση με πραγματικούς πυραύλους στον Περσικό, από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Sepahnews)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση από το Ιράν: Γυμνάσια στα Στενά του Ορμούζ και απειλές Χαμενεΐ

17/02/2026 - 4:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA/Jonas Ekstromer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Σύζυγος κατηγορείται ότι εξανάγκασε τη γυναίκα του σε σεξουαλικές πράξεις με πάνω από 120 άντρες

17/02/2026 - 1:50μμ
(Φωτ.: Αρχείου EPA/SARAH WILSON)
ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην παραλία Μπόνταϊ στο Σίδνεϊ: Στο εδώλιο μέσω βιντεοκλήσης ο Ναβίντ Ακράμ

17/02/2026 - 1:02μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρή επίθεση με μαχαίρι στο Σίδνεϊ – Ένας νεκρός και δύο σε κρίσιμη κατάσταση

17/02/2026 - 9:03πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε στα 95 του ο επτά φορές υποψήφιος για Όσκαρ, Ρόμπερτ Ντιβάλ

16/02/2026 - 9:13μμ
(Φωτ. αρχείου: freepik)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Δραματική έκκληση μιας μητέρας στον πάπα – Μεταμόσχευσαν στον δίχρονο γιο της κατεστραμμένη καρδιά

16/02/2026 - 1:25μμ
Αφίσα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακρίνεται πίσω από ναυπηγείο στην Κωνσταντινούπολη (φωτ. αρχείου: EPA/Sedat Suna)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Διαψεύδει δημοσιεύματα για ναυπήγηση πλοίων μαζί με τις ΗΠΑ

16/02/2026 - 8:38πμ
Παλαιστίνιοι ερευνούν για τις σορούς 67 μελών μιας οικογένειας κάτω από τα ερείπια του σπιτιού τους, που καταστράφηκε μετά από ισραηλινή επιδρομή στη βόρεια πλευρά της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Η Χαμάς πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση για άμεση αποστρατιωτικοποίηση – 5 δισ. δολ. για την ανοικοδόμηση της Γάζας

16/02/2026 - 12:01πμ
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)
ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμός Τραμπ-Νετανιάχου για αυστηρότερη πίεση στις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου

15/02/2026 - 10:00πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Champions League: Ήττα για τον Ολυμπιακό από τη Λεβερκούζεν και απομακρύνεται η πρόκριση

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για να μη γίνουμε οι τελευταίοι που «ελάλ ‘ναν και ετραγώδναν το ρωμαίικον το χρυσόν την καλατσήν»

8 ώρες πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Το επετειακό σήμα του ΠΑΟΚ – Ένας αιώνας δόξας

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Κώστας Τζούμας/EUROKINISSI)

Νέα δίωξη για πέμπτη δολοφονία βρέφους σε βάρος της Ειρήνης Μουρτζούκου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Κύπελλο Ελλάδας – Final 8: Στα ημιτελικά με περίπατο ο Παναθηναϊκός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/EUROKINISSI)

Στη Βουλή η υπόθεση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί – Θάνος Πλεύρης: «Αν έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δεν δικαιούται άσυλο»

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign