pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καντουμάς ποντιακός, παντρεμένος με γαρίδες

Ένα πιάτο πλούσιο, χορταστικό, και με ωραίους συνδυασμούς υλικών και υφών

17/05/2024 - 2:23μμ
(Φωτ. + Food styling: Αντωνία Κατή / gastronomos.gr)

(Φωτ. + Food styling: Αντωνία Κατή / gastronomos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο καντουμάς είναι ποντιακό πιάτο με όσπρια και σιτάρι μαγειρεμένα στην κατσαρόλα, που σερβίρονται με ένα τσιγαριαστό υλικό από πάνω – συνήθως κρεμμύδι. Εδώ η σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει μαυρομάτικα φασόλια και κορκότον, να τσιγαρίσει σεύτελα (καλύτερα να τα ζητήσετε ως σέσκουλα στη λαϊκή), και να συνδυάσει το φαγητό με γαρίδες.

Αν θέλετε, μαζί με τις γαρίδες μπορείτε να προσθέσετε στο τηγάνι και μερικά όστρακα – κυδώνια, αχιβάδες ή γυαλιστερές.

Αν προσθέσετε όστρακα, υπολογίστε 1-2 τμχ. ανά μερίδα.

ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

16-20 γαρίδες, καθαρισμένες από κεφάλια, ουρές και κελύφη (διατηρούμε τα «καθαρίσματα» στην κατάψυξη για ζωμό, σούπες, σάλτσες ή σοφρίτο)
300 γρ. φούρνικο κορκότο (αν δεν βρείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλιγούρι)
1.500 ml ζωμός λαχανικών
300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
1 φύλλο δάφνης
1 μάτσο σέσκουλα, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μάραθο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο δυόσμο
2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
1 κ.γ. μπούκοβο γλυκό ή καυτερό
80 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το κορκότο στη μισή ποσότητα ζωμού (750 ml), σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.
  2. Παράλληλα, σε δεύτερη κατσαρόλα βράζουμε τα μαυρομάτικα με τα κρεμμύδια και τη δάφνη στον υπόλοιπο ζωμό (αφήνουμε στην άκρη 2-3 κ.σ.) για περίπου 60’, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατίζουμε λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Αποσύρουμε τις κατσαρόλες από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τα δύο υλικά. Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη το ⅓ της ποσότητας των φασολιών μαζί με τις 2-3 κ.σ. ζωμό που αφήσαμε στην άκρη μέχρι να φτιάξουμε έναν λείο, υδαρή πουρέ.
  4. Καθαρίζουμε και στεγνώνουμε καλά μία από τις δύο κατσαρόλες που χρησιμοποιήσαμε και ρίχνουμε εκεί τα φασόλια (και τα ολόκληρα και τα πολτοποιημένα) και το κορκότο, και ανακατεύουμε.
  5. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα σέσκουλα μέχρι να πέσει ο όγκος τους, να μαραθούν.
  6. Σβήνουμε με τον μισό χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το μίγμα φασολιών-κορκότου. Προσθέτουμε το μάραθο, το δυόσμο και το ξύσμα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  7. Στο ίδιο τηγάνι όπου σοτάραμε τα σέσκουλα (καλά καθαρισμένο) ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τις γαρίδες, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
  8. Τηγανίζουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά (όχι παραπάνω, για να μη σκληρύνουν οι γαρίδες), σβήνουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Μοιράζουμε τον καντουμά σε πιάτα και από πάνω μοιράζουμε τις γαρίδες με τα ζουμάκια του τηγανιού. Ραντίζουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  10. Σερβίρουμε αμέσως.

• Πηγή: Σταυριανή Ζερβακάκου / gastronomos.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η κούκλα του Κοτζά Αναστάς διά χειρός Νίτσας Ξανθοπούλου, στην Αστική Σχολή Κατερίνης (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένας οπλαρχηγός του ποντιακού αντάρτικου στην Αστική Σχολή Κατερίνης

14/11/2025 - 5:21μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Σόνια Θεοδωρίδου, μια υπέροχη διεθνής Πόντια: Με την «Πολύμνια» δίνει φωνή στις γυναίκες

14/11/2025 - 4:08μμ
Η πρώην πρόεδρος της ΕΛΝ, Ολυμπία Ιωσηφίδου
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ολυμπία Ιωσηφίδου: Απεβίωσε η πρώην πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας – Το ΔΣ την αποχαιρετά

14/11/2025 - 11:54πμ
(Φωτ.: facebook / Γιάννης Μιχαηλίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Βριλησσίων: Ένα διαφορετικό μάθημα χορωδίας, με καλεσμένο τον Δημήτρη Καρασαββίδη

13/11/2025 - 4:45μμ
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά που φυλάσσεται στο Βέρμιο (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στο Πετροχώρι Ξάνθης θα ενθρονιστεί αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά

13/11/2025 - 12:55μμ
Αναμνηστική φωτογραφία από την 24η «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» (φωτ.: Facebook / Ακρίτες Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σέρρες: «Βραδιά ποντιακών εδεσμάτων» στους Επτάμυλους – Για 24η χρονιά

13/11/2025 - 11:00πμ
Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στις 26 Νοεμβρίου 1961, για τα 500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η άλωση του ελληνισμού από τους Οθωμανούς Τούρκους και ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

13/11/2025 - 9:30πμ
Η κεφαλή του αγήματος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος» (φωτ.: fouit.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η Καστοριά ελεύθερη – Οι Πόντιοι στην παρέλαση για την 113η επέτειο

12/11/2025 - 10:51μμ
Τα ερείπια του τριώροφου πέτρινου ελληνικού σχολείου στο Ζουρέλ, στην περιοχή του Όφεως, που μετά τον ξεριζωμό χρησιμοποιήθηκε ως τουρκικό γυμνάσιο (πηγή: de.wikipedia.org/wiki/Schule_von_Zurel)
ΠΟΝΤΟΣ

Ζουρέλ’: Το χριστιανικό χωριό με το «γαλανό» σχολείο που εξαγρίωνε τους Τούρκους

12/11/2025 - 10:22μμ
(Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο καταστατικό στο Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νόμου Αττικής

12/11/2025 - 8:14μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια γυναίκα ψωνίζει σε λαϊκή αγορά των Τρικάλων (φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Συντάξεις χηρείας: Το νομικό χάος, οι παγίδες και ποιοι χάνουν εκατοντάδες ευρώ

5 λεπτά πριν
Η κούκλα του Κοτζά Αναστάς διά χειρός Νίτσας Ξανθοπούλου, στην Αστική Σχολή Κατερίνης (φωτ.: Ιστορικός Ποντιακός Σύλλογος Νεοκαισάρειας)

Ένας οπλαρχηγός του ποντιακού αντάρτικου στην Αστική Σχολή Κατερίνης

28 λεπτά πριν
Ένα από τα αυτοκίνητα που συνδέονται με την εγκληματική οργάνωση (φωτ.: ΕΛΑΣ / Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)

Από την Αττική ως τον Τύρναβο: Εξαρθρώθηκε μεγάλη σπείρα που έβγαλε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Προσδεθείτε, έρχονται πολλές νέες ελληνοαμερικανικές συνεργασίες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σόνια Θεοδωρίδου, μια υπέροχη διεθνής Πόντια: Με την «Πολύμνια» δίνει φωνή στις γυναίκες

2 ώρες πριν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα (φωτ.: EPA/ NECATI SAVAS)

Πού το πάει ο Ερντογάν

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign