pontosnews.gr
Σάββατο, 13/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βραβείο Καρλομάγνου στον αρχιραβίνο Πίνχας Γκόλντσμιτ – «Ακόμη και εδώ στην Γερμανία δεν γίνονται αρκετά για την ασφάλεια των εβραίων» λέει η Επιτροπή

Ομιλητής στην τελετή βράβευσης ήταν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα

9/05/2024 - 10:38μμ
Ο αρχιραβίνος Πίνχας Γκόλντσμιτ φωτογραφίζεται με το Βραβείο Καρλομάγνου που του απονεμήθηκε δίπλα στον πρόεδρο του ΔΣ του Βραβείου και τη δήμαρχο του Άαχεν (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Ο αρχιραβίνος Πίνχας Γκόλντσμιτ φωτογραφίζεται με το Βραβείο Καρλομάγνου που του απονεμήθηκε δίπλα στον πρόεδρο του ΔΣ του Βραβείου και τη δήμαρχο του Άαχεν (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε μια στιγμή που αυξάνονται οι αντιδράσεις ενάντια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας η Επιτροπή του Βραβείου Καρλομάγνου στη Γερμανία αποφάσισε να απονείμει τον φετινό τίτλο στον αρχιραβίνο Πίνχας Γκόλντσμιτ – και μαζί του στις εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης – «σε αναγνώριση του εξαιρετικού έργου του για την ειρήνη, την αυτοδιάθεση των λαών και τις ευρωπαϊκές αξίες, την ανοχή, τον πλουραλισμό και την κατανόηση και της αφοσίωσής του στον διαθρησκειακό και διαπολιτισμικό διάλογο».

Με την βράβευση του αρχιραβίνου, η επιτροπή του βραβείου τόνισε ότι «θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η εβραϊκή ζωή έχει ασφαλώς θέση στην Ευρώπη και ότι στην Ευρώπη δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για αντισημιτισμό». «Δυστυχώς, η εβραϊκή ζωή δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο για αντισημιτισμό στην Ευρώπη. Ακόμη και εδώ στην Γερμανία δεν γίνονται αρκετά για την ασφάλεια των εβραίων. Προσπαθούν να δώσουν ασφάλεια στους εβραίους. Και είμαι ευγνώμων για αυτό. Αλλά – και λυπάμαι που πρέπει να το πω – αυτό που γίνεται δεν είναι αρκετό. Τα αντισημιτικά επεισόδια και εγκλήματα – συμπεριλαμβανομένων των τραυματισμών και των δολοφονιών – αυξάνονται. Το μίσος για τους εβραίους μαίνεται στους δρόμους», δήλωσε από την πλευρά του ο Πίνχας Γκόλντσμιτ, παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Είμαι ακόμη πολύ νέος για να τα παρατήσω. Έχω ελπίδα, θάρρος και εμπιστοσύνη, όταν τόσοι πολλοί πολεμούν μαζί μου και με άλλους εβραίους ενάντια στον αντισημιτισμό», πρόσθεσε. Ο κ. Γκόλντσμιτ απηύθυνε ακόμη έκκληση για περισσότερη αλληλεγγύη προς το Ισραήλ και τις εβραϊκές κοινότητες σε όλον τον κόσμο, παραδεχόμενος ωστόσο ότι και ο ίδιος έχει πρόβλημα με την σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση, κυρίως με κάποια από τα ακροδεξιά μέλη της. «Όμως ήταν η Χαμάς που ξεκίνησε τον πόλεμο και θα μπορούσε να τον τερματίσει άμεσα, απελευθερώνοντας τους ομήρους, καταθέτοντας τα όπλα και δίνοντας στον λαό της μια πραγματική ζωή», τόνισε.

Παρουσιάζοντας το βραβείο, ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας νέας απειλητικής κατάστασης για τους εβραίους στην Ευρώπη. «Ο αντισημιτισμός διατρέχει σαν ματωμένο νήμα την ιστορία της Ευρώπης. Είναι βαθιά εγγεγραμμένος στην πολιτισμένη Ευρώπη. Βρήκε την ακραία, πρωτοφανή υπερβολή του στον γερμανικό φασισμό, αλλά ο αντισημιτισμός δεν ξεκίνησε με τη ναζιστική δικτατορία και δεν τελείωσε με αυτήν. Και αυτό είναι καθήκον όλων μας. Ειδικά αυτή τη στιγμή, όλοι πρέπει να σηκωθούν όρθιοι και να αντισταθούν, όταν άνθρωποι καταπιέζονται, μειονότητες απειλούνται ή χρησιμοποιείται βία», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ.

Ομιλητής στην τελετή βράβευσης ήταν και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανοχή μεταξύ των θρησκειών στην χώρα του, επισημαίνοντας ότι στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Αλβανία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη στην οποία ζούσαν περισσότεροι εβραίοι από ό,τι πριν από τον πόλεμο. «Αυτή η ανοχή ισχύει ακόμη και σήμερα. Είναι επομένως δυνατή μια συνύπαρξη με ειρήνη και σεβασμό μεταξύ εβραίων και μουσουλμάνων σε μια κατά κύριο λόγο μουσουλμανική χώρα», πρόσθεσε.

Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Καρλομάγνου για Νέους, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, απονεμήθηκαν φέτος σε έργα από την Λιθουανία, για την καμπάνια «Sisterhood Pathways», με στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, την Γαλλία, για την πλατφόρμα «Think, act and advocate together», που έχει στο επίκεντρο την ενδυνάμωση των νέων και την Γερμανία, για το ηλεκτρονικό περιοδικό «Europe Magazine», το οποίο οπτικοποιεί την διαφορετικότητα στην Ευρώπη, με γραφήματα, χάρτες και στατιστικές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από αριστερά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν (φωτ.: Χ/Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν απέχει πολύ – Συνάντηση με τον Πούτιν στο Τουρκμενιστάν

13/12/2025 - 2:00μμ
Ουκρανοί κρατούν πανό που αναγράφει «Χρησιμοποιείστε ρωσικά κεφάλαια: Ένας νόμιμος και σωστός τρόποος να υπερασπιστείτε την Ουκρανία» έξω από το κτήριο όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/Olivier Hoslet)
ΚΟΣΜΟΣ

Παγώνουν επ’ αόριστον τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ευρώπη

12/12/2025 - 11:31μμ
Υποστηρικτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) κρατούν φωτογραφίες του Εκρέμ Ιμάμογλου στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Στις 9 Μαρτίου αρχίζει η δίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου – Αντιμετωπίζει ποινή… 2.352 ετών

12/12/2025 - 8:48μμ
Το τουρκικής ιδιοκτησίας «CENK T» στο λιμάνι Τσερνομόρσκ, στις φλόγες έπειτα από τη ρωσική επίθεση (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσική επίθεση σε λιμάνι της Οδησσού: Ζημιές σε τρία τουρκικά πλοία

12/12/2025 - 8:12μμ
Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Τουρκμενιστάν, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ειρήνης και Ασφάλειας, Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Χ / Presidency of the Republic of Türkiye)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πούτιν: Εκεχειρία σε ενέργεια και λιμάνια ως πρώτο βήμα στην Ουκρανία

12/12/2025 - 7:00μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στο Χέρφορντ της Γερμανίας: 16χρονος τραυματίστηκε βαριά με μαχαίρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά

12/12/2025 - 1:18πμ
(Φωτ.: EFP)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ειρήνη «σκοντάφτει» στο εδαφικό: ΗΠΑ, Ουκρανία και Ρωσία σε κρίσιμη καμπή

12/12/2025 - 12:26πμ
Ο νικητής της Eurovision το 2024, επιστρέφει το τρόπαιό του από τον διαγωνισμό σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φετινή συμμετοχή του Ισραήλ (φωτ.: Instagram nemothings)
ΚΟΣΜΟΣ

«Σεισμός» στη Eurovision: Ο Ελβετός νικητής του 2024 επιστρέφει το τρόπαιο μέσα στη θύελλα για το Ισραήλ

11/12/2025 - 11:32μμ
(Φωτ.: ebu.ch)
ΚΟΣΜΟΣ

Κλυδωνίζεται η Eurovision: Μετά τις μαζικές αποχωρήσεις, εκτός και η Ισλανδία λόγω Ισραήλ

10/12/2025 - 10:48μμ
Bild: Οι 500 πλουσιότερες οικογένειες στην Ελλάδα ίσως πληρώσουν ένα ειδικό τέλος
ΚΟΣΜΟΣ

Αίσιο τέλος για το γιοτ που είχε χαθεί ανοιχτά της Κύπρου – Εντοπίστηκαν σώοι οι τέσσερις επιβαίνοντες

10/12/2025 - 9:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών ΠΟΕ: Η Καρδίτσα ντύθηκε την ποντιακή φορεσιά

33 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη των αγροτών στη Νίκαια (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Παραμένουν στα μπλόκα, δεν πάνε στο Μαξίμου και στέλνουν γραπτά τα αιτήματά τους

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός σύλλογος Λουδία «Οι αετοί του Πόντου»)

Σταματούν τη δράση τους οι «Αετοί του Πόντου»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Μ.Π.Σ. Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης»)

Έφτασε ο καιρός για το 1ο παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «Καπετάν Ευάγγελος Φωτιάδης»

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπα από τις επιχειρήσεις κατάσχεσης της ΕΛΑΣ (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Χειροπέδες σε 16 από την εγκληματική οργάνωση στην Κρήτη – Δήλωναν μέχρι και εκτάσεις θανόντων

3 ώρες πριν
Το δέντρο και ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)

Με τη χορωδία των Μικρασιατών Ευόσμου άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign