pontosnews.gr
Σάββατο, 7/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Βλάσης Αγτζίδης παρουσίασε το βιβλίο του «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής τραγωδίας» στη Θεσσαλονίκη

Έκθεση ζωγραφικής του συγγραφέα με θέμα την καταστροφή της Σμύρνης

9/05/2024 - 2:57μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με έκθεση ζωγραφικής αλλά και μικρασιατικά, ποντιακά και ρεμπέτικα τραγούδια διανθίστηκε η παρουσίαση του βιβλίου του ιστορικού ερευνητή Βλάση Αγτζίδη «Μεταξύ Σεβρών και Λωζάννης. Πλευρές της Μικρασιατικής τραγωδίας» το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μελών και φίλων του Ιδρύματος Πολιτισμού Τάσου Φάλκου Αρβανιτάκη και Τιτίκας Αρβανιτάκη «Υδρία».

«Στο βιβλίο μου, που είναι άκρως ιστορικό, βασισμένο στα έγγραφα, αναλύονται οι δύο συνθήκες (Σεβρών και Λωζάννης), το γεωπολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου υπογράφτηκαν, καθώς και οι πρόνοιές τους, ο Εθνικός Διχασμός και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης, οι προσδοκίες και οι ματαιώσεις για το Ζήτημα του Πόντου, η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, οι αιτίες της Μικρασιατικής Καταστροφής και το τέλος της τραγωδίας. Παρακολουθούμε, επίσης, την τύχη των προσφύγων του ’22 στην Ελλάδα (αποκατάσταση, αντιμετώπιση από τις πολιτικές δυνάμεις, σχέση με την αριστερά, εκλογική συμπεριφορά), καθώς και τους πρόσφυγες στη Ρωσία και στην Ε.Σ.Σ.Δ», εξήγησε, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συγγραφέας του βιβλίου, διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης.

Το εξώφυλλο του βιβλίου του Βλ. Αγτζίδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Το ενδιαφέρον που είχε για την ελληνική πλευρά η Συνθήκη αυτή είναι ότι διαμόρφωνε το οριστικό γεωπολιτικό και ανθρωπολογικό πλαίσιο στη μεταπολεμική εποχή, τόσο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τους μικρασιατικούς και ανατολικοθρακικούς πληθυσμούς -καθώς και τους αντίστοιχους μουσουλμανικούς της Ελλάδας- όσο και γιατί οριστικοποίησε τη θέση της Κύπρου στο αποικιακό Στέμμα της Μεγάλης Βρετανίας», υπογράμμισε ο συγγραφέας.

Το βιβλίο μιλάει για την τελευταία πράξη μιας ιστορικής διαδικασίας που άρχισε το 1914, με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και κορυφώθηκε με την ήττα του ελληνικού στρατού, τον Αύγουστο του 1922, από τα τουρκικά εθνικιστικά στρατεύματα του Μουσταφά Κεμάλ.

«Η συνθήκη που υπογράφτηκε στις 24 Ιουλίου 1923 στη Λωζάννη της Ελβετίας ακύρωνε και αναθεωρούσε τη Συνθήκη των Σεβρών του Αυγούστου του 1920. Η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε μια πρωτοφανής ανθρωπιστική καταστροφή για τους Έλληνες, τους Αρμένιους και τις υπόλοιπες μη μουσουλμανικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», σημείωσε ο Βλ. Αγτζίδης.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα – εισηγήσεις: «Το διεθνές πλαίσιο και η διαχείριση της μικρασιατικής πρόκλησης» (6ο Επιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Μελέτης Μικρασιατικής Ερυθραίας – ΚΕΜΜΕ, Νέα Ερυθραία – Κηφισιά, 26-27 Νοεμβρίου 2022), «Το Ζήτημα του Πόντου: Προσδοκίες και Ματαιώσεις» (Επιστημονικό Συνέδριο: «Από τις Σέβρες στη Λωζάννης», 14-17 Δεκεμβρίου 2022, Ίδρυμα Βουλής-Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»), «Aπό τη Συνθήκη του Μπρεστ Λιτόφσκ στη σοβιετο-τουρκική Συνθήκη Φιλίας» («Ελληνορωσικές Σχέσεις 1917-1924», Τμήμα Ρωσικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, 17-18 Δεκεμβρίου 2021), «Το τέλος της τραγωδίας: Όταν τα οστά των θυμάτων έγιναν εμπορεύσιμη ύλη» (Επιστημονικό Συνέδριο: «100 χρόνια Μικρασιάτες στην Κρήτη», Χανιά, 10-11 Νοεμβρίου 2022, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Εργαστήριο Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής, Πόλης και Πολιτισμού Πολυτεχνείου Κρήτης, Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»). Επίσης υπάρχει εκτεταμένη αναφορά στο προσφυγικό ζήτημα, όπως προκύπτει κυρίως από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Βλάσης Αγτζίδης με φόντο τους πίνακες ζωγραφικής που φιλοτέχνησε (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στην παρουσίαση του βιβλίου εκτός τον συγγραφέα, μίλησαν ο ποιητής και δημοσιογράφος Στέλιος Λουκάς, ο ιατρός και φιλόλογος Χρήστος Εμμανουηλίδης και ο δημοσιογράφος Φόρης Πεταλίδης.

Τη βράδια πλαισίωσαν μουσικά με μικρασιάτικα, ρεμπέτικα και ποντικά τραγούδια ο εκπαιδευτικός Βασίλης Αντωνιάδης και ο ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Παύλος Γ. Ελευθεριάδης.

Στο Ίδρυμα Υδρία εγκαινιάστηκε την ίδια βραδιά έκθεση ζωγραφικής του Βλάση Αγτζίδη με έργα εμπνευσμένα από τη Μικρασιατική καταστροφή και κυρίως την πυρπόληση της Σμύρνης, καθώς και έργα αντιπροσωπευτικά διαφόρων φάσεων και επιλογών, με χαρακτηριστικότερα ίσως κάποια ιδιαίτερα μορφώματα που λειτουργούν ως προσωπικός κώδικας του δημιουργού. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8 Ιουνίου (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα με Παρασκευή 11:00 – 15:00, Τετάρτη 18:00 – 21:00).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Σοφία Προκοπίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου για τα αμελέ ταμπουρού, από το βιβλίο του Γ.Ν. Λαμψίδη «Τοπάλ Οσμάν»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Θεόδωρου Γρηγοριάδη: Γραφήκαμε στα αμελέ ταπουρού γιατί πεινούσαμε και θα πεθαίναμε

6/03/2026 - 10:17μμ
Τα αντικείμενα, αριστερά στη φωτογραφία, ανήκαν στον Χάρυ Κλυνν και δόθηκαν ως δώρο στον κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα (πηγή: facebook.com/tsouvelas.ii?locale=el_GR)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρρυ Κλυνν: Προσωπικά αντικείμενα του Πόντιου καλλιτέχνη δωρίστηκαν στον κωμικό Αλέξανδρο Τσουβέλα

6/03/2026 - 5:52μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Στεφάνου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τουρνουά ποδοσφαίρου για καλό σκοπό από τον ΣΠΟΣ και την ΠΕΝ Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου: «Όλοι μαζί για τον ΔΗΜΗΤΡΗ»

6/03/2026 - 11:48πμ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Δαυίδ Μέγας Κομνηνός: Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Τραπεζούντας και νεομάρτυρας της Ρωμιοσύνης

6/03/2026 - 10:35πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αρκαδίας: Εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο

6/03/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Κολωνίας «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι Αργοναύτες της Κολονίας γιορτάζουν 40 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς και ετοιμάζουν μεγάλο γλέντι

5/03/2026 - 9:48μμ
Καφενείο στα οθωμανικά χρόνια (πηγή: Kahve.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο πόλεμον» θα γίνεται… – Ο φόβος κρύβεται από πίσω

5/03/2026 - 8:24μμ
Τεύχη της Μικρασιατικής Σπίθας, της περιοδικής έκδοσης της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος» (φωτ.: Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Μικρασιατική Σπίθα» γίνεται ψηφιακό αρχείο

5/03/2026 - 4:24μμ
Πρόσφυγες από τον Πόντο στην Κέρκυρα, 20 Ιανουαρίου 1923 (πηγή: Αρχείο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ξεκινά το Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού στην Αθήνα

5/03/2026 - 2:48μμ
(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Βέροιας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του «Αργοναύτη»

5/03/2026 - 12:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O Κώστας Φαλτάιτς στο μικρασιατικό μέτωπο και χειρόγραφό του (πηγή: Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς)

Κώστας Φαλτάιτς: Ο πολεμικός ανταποκριτής που κατέγραψε και τις σφαγές στη Μικρά Ασία – Η μαρτυρία που συγκλόνισε

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: pixabay.com/users/alicia_harper-16897639/)

Γυμναστική και διατροφή όπλα κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου

49 λεπτά πριν
Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αναχαιτίζει ένα ιρανικό βλήμα πάνω από την Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA/ ABIR SULTAN)

Το Ισραήλ βομβαρδίζει την Τεχεράνη και το Ιράν απειλεί με μακελειό στα Στενά του Ορμούζ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook/Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού)

Η Ένδοξη Εύξεινος Λέσχη Κοπανού εγκαινιάζει τον νέο χώρο της

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Νάσος Σιμόπουλος)

Με αίθριο καιρό και λίγες τοπικές βροχές ο καιρός του Σαββάτου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Ματθαίος)

Euroleague: Συνέχισε το σερί του επί του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign