pontosnews.gr
Σάββατο, 4/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αυλαία την Τετάρτη για το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2024 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα»

Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους το ταφικό έθιμο από τον Πόντο και το γιορτάζουν αδιάλειπτα εδώ κι έναν αιώνα

6/05/2024 - 2:50μμ
Στιγμιότυπο από το Ποντιακό Πανοΰρ του 2019 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στιγμιότυπο από το Ποντιακό Πανοΰρ του 2019 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εβδομάδα της Διακαινησίμου κι έφθασε η ώρα για το πενθήμερο «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2024 τη Θωμά ‘ς σα Σούρμενα» που πλέον έχει καταστεί θεσμός, πιστό στις παραδοσιακές αρχές, για την Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Έναν αιώνα πριν, ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες στον ιστορικό Πόντο, οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης των Σουρμένων, στον σημερινό Δήμο Ελληνικού-Αργυρούπολης, παράλληλα με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για επιβίωση, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το «Ταφικό Έθιμο», έθιμο το οποίο διασώζεται από την αρχαιότητα και συνεχίζεται μέσα στη χριστιανική πίστη.

Αναβίωση του ταφικού εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα της Διακαινησίμου, όπως κάθε χρόνο, ο σύλλογος διοργανώνει πενθήμερες εκδηλώσεις, που κορυφώνονται την Κυριακή του Θωμά, με την τέλεση του Ταφικού Εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων. Ένα έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον ιστορικό Πόντο και που τελείται με ευλάβεια αναλλοίωτο εδώ και 100 χρόνια.

Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στην χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Πλήθος Ποντίων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το ποντιακό αυτό έθιμο.

Αναβίωση του ταφικού εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ταφικό έθιμο

Αφού παρακολουθήσουν το πρωί της Κυριακής του Θωμά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σουρμένων, ιερείς και ποίμνιο κατευθύνονται στο κοιμητήριο της περιοχής. Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο. Αρχικά οι ιερείς τελούν τρισάγιο στην εκκλησία του Κοιμητηρίου των Σουρμένων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων Ποντίων. Στην συνέχεια τελείται τρισάγιο σε κάθε τάφο.

Αναβίωση του ταφικού εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

«Οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής μας, πρόσφυγες από τον ιστορικό Πόντο, αφού θεμελίωσαν τον συνοικισμό των Νέων Σουρμένων Αττικής, κατάφεραν, παρά τις κακουχίες και τον πόνο του ξεριζωμού, να συνεχίσουν το πολιτιστικό τους ταξίδι στο χρόνο, ιδρύοντας τον σύλλογό μας, την “Ένωση Σουρμενιτών Αθηνών Πειραιώς και Περιχώρων”. Μέσα από το σύλλογο το δάκρυ έγινε ποίημα, ο πόνος ελεγεία, ο καημός στίχος, ο ξεριζωμός ματωμένη αφήγηση και ιστορία. Στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου μας, η μεγάλη αφήγηση της ιστορίας συναντά τις προσωπικές και συλλογικές μαρτυρίες, τις οικογενειακές ιστορίες, το βίωμα του πόνου και της νοσταλγίας, αλλά και την ανάγκη για επούλωση των πληγών και γρήγορη προσφυγή στο μέλλον. Η γνώση της ιστορίας, των ηθών και των εθίμων ενός λαού, είτε ως εμπειρία για τους μεγαλύτερους είτε ως παράδοση για τους νεότερους, είναι ανεκτίμητος σύμβουλος για να χαράξει την πορεία του στο μέλλον. Αυτό κάνει ο σύλλογός μας εδώ και δεκαετίες. Όσοι οραματίζονται, πιστεύουν, σχεδιάζουν και εργάζονται για το μέλλον, δικαιούνται να το ζήσουν και να καμαρώνουν για αυτό», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης.

Αναβίωση του ταφικού εθίμου στο Κοιμητήριο των Σουρμένων (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Οι φετινές εκδηλώσεις

Οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 8 έως 12 Μαΐου 2024 και θα περιλαμβάνουν:

*​Την Τετάρτη 8 Μαΐου, ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών και Ερευνών, θα μιλήσει στις 20:00, στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού, σε εσπερίδα με θέμα «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

*​Την Πέμπτη 9 Μαΐου, η Ένωση Ποντίων Σουρμένων παρουσιάζει στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού ένα οδοιπορικό που καταγράφει την Ιστορία 100 χρόνων του Συλλόγου, όπως την έζησαν οι άνθρωποί του. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα μέσα από μια τρισδιάστατη περιήγηση, οπτικοακουστικό υλικό, αντικείμενα αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων να γνωρίσει τα γεγονότα που στιγμάτισαν την περιοχή και επηρέασαν την πορεία του συλλόγου στο διάβα του αιώνα. Το οδοιπορικό είναι οργανωμένο θεματικά, με χρονολογική βάση από το 1924 έως σήμερα. Ο χώρος θα παραμείνει επισκέψιμος: Παρασκευή 10/5 και Σάββατο 11/5, 11:00 έως 14:00 και 17:00 έως 20:00.

Πόντιοι από κάθε άκρη του κόσμου έρχονται κάθε χρόνο για το πανοΰρ στα Σούρμενα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

*​Παρασκευή 10 Μαΐου, παραδοσιακοί χοροί από την Ελλάδα στην κεντρική πλατεία Σουρμένων, με τα χορευτικά συγκροτήματα, Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Σύλλογος Κρητών Ελληνικού «Ο Ψηλορείτης», Εργαστήρι Πολιτισμού Ν. Αρτάκης «Παναγία Φανερωμένη» Ν. Ευβοίας, Σχολή Παραδοσιακών Χορών Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης, «Τεγεάτες» Λαογραφικός Μουσικοχορευτικός Όμιλος, Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών, Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Δάφνης «Ταξιδευτές Πολιτισμού», Χοροβάτες. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι Το πρόγραμμα παρουσιάζει ο Λάζος Τερζάς.

*​Σάββατο 11 Μαΐου, τo απόγευμα, θα τελεστεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Επίσης, θα τεθούν για προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντος και του Αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη. Το βράδυ, στην πλατεία, χοροί από τα συγκροτήματα: Λαογραφικός Όμιλος Κυθρέας από την Κύπρο, Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας Ν. Κοζάνης, Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» Ν. Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτας» Βούπερταλ Γερμανίας. Στην συνέχεια παραδοσιακό ποντιακό γλέντι μέχρι πρωίας, με κεμεντζέ, ταούλ’, τουλούμ’, γαβάλ… κρασί και χαμψία! Θα παίξουν και θα τραγουδήσουν οι Γιάννης Κουρτίδης, Αλέξης Παρχαρίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, (Κεμεντζέ), Ματθαίος Τσαχουρίδης, Γιώργος Σοφιανίδης (Τουλούμ – Γαβάλ), Γιώργος Κορτσινίδης και Παντελής Νικολαΐδης (Νταούλι).

Στιγμιότυπο από το πανοΰρ του 2023 (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

*​Την Κυριακή του Θωμά το πρωί, μετά την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, θα ακολουθήσει Λιτανευτική Πομπή προς το Κοιμητήριο Σουρμένων, όπου θα τελεστεί το Ταφικό Έθιμο, αποκορύφωμα του πενθημέρου. Το βράδυ στην κεντρική πλατεία θα χορέψουν τα ποντιακά συγκροτήματα: Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας και Περιχώρων «Οι Αργοναύτες», Ποντιακοί Σύλλογοι από την Θεσσαλονίκη (Ένωση Ποντίων Μενεμένης «Ο Εύξεινος Πόντος», Σωματείο Ποντίων «Αγ. Θεόδωρος ο Γαβράς», Πολιτιστικός Σύλλογος Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος»), Ένωση Ποντίων Σουρμένων. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό ποντιακό γλέντι.

Οι εκδηλώσεις στα Σούρμενα είναι στη συνείδηση των Ποντίων, και όχι μόνο, μεγάλος θεσμός αντίστασης στην τάση για αποσύνθεση της κοινωνίας μας και των πολιτιστικών μας αξιών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλούν περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τον ιστότοπο της Ένωσης, www.sourmena.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ανάμεσα σε παιδιά ντυμένα με ποντιακές φορεσιές (φωτ.: Livemedia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θρυλόριο: Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά θα ψάλουν τα κάλαντα των Βαΐων – Με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία του Πόντου

3/04/2026 - 11:11μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Νεράιδες του Πόντου» στη Βέροια

3/04/2026 - 10:41μμ
Η Πάνορμος της Μικρασίας (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Αγγελή Μαυρίδη: Ζούσαμε πολύ αδελφικά με τους Τούρκους. Από το Σεφερμπελίκ κι έπειτα άρχισαν τα κακά

3/04/2026 - 8:48μμ
Ο Γιάννες ο πεχλιβάνον, κατά Γ.Μ. Κωνσταντινίδη (πηγή: youtube.com)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο πεχλιβάνον ο Γιάννες»: Διήγημα του Παντελή Μελανοφρύδη, εικονογραφημένο από τον Γεώργιο Μ. Κωνσταντινίδη

3/04/2026 - 5:50μμ
(Φωτ.: dimoselassonas.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Διάλογος του δήμου Ελασσόνας με ποντιακούς συλλόγους μετά τις αντιδράσεις για την εικόνα του Κεμάλ

3/04/2026 - 5:22μμ
Παιδιά που ζουν στον Κεχρόκαμπο Καβάλας φτιάχνουν κερκέλια υπό την καθοδήγηση των γιαγιάδων του χωριού (φωτ.: Νόπη Γεωργιάδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Κερκέλια: Το ποντιακό πασχαλινό έθιμο ζωντάνεψε στο Δημοτικό Κεχρόκαμπου – Δείτε τη συνταγή

3/04/2026 - 2:36μμ
Σύροι χριστιανοί θρηνούν τα θύματα της επίθεσης του Ισλαμικού Κράτους στο ναό του Αγίου Ηλία στη συνοικία Νταουίλα της Δαμασκού, στις 22 Ιουνίου 2025. Προσεύχονται στο ναό του Τιμίου Σταυρού, στη συνοικία Αλ-Κάσαα (φωτ.: EPA / Mohammed al Rifai)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Καταδικάζει τις διώξεις χριστιανών στη Συρία – «Η ιστορία δεν πρέπει να επαναλαμβάνεται»

3/04/2026 - 12:44μμ
Η Σαμψούντα σε επιστολικό δελτάριο εποχής (πηγή: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΝΤΟΣ

«Στα σιδερένια βρόχια των συνηθειών» – Η Σαμψούντα του Καρκαβίτσα

2/04/2026 - 9:37μμ
Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο για την ΕΟΚΑ, Τετάρτη 1 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Τεμέτερον - Σύλλογος Ποντίων Αμμοχώστου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντιοι Αμμοχώστου: Συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΕΣ για πολιτογραφήσεις και Μνημείο Γενοκτονίας

2/04/2026 - 7:20μμ
Ο ανασκαφικός χώρος στη Μονή Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Κοτύωρα (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέες ανασκαφές σε μοναστήρι στον Πόντο – Στόχος άγνωστα ευρήματα και μωσαϊκά

2/04/2026 - 3:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κρήτη: Συνελήφθη ανήλικος για συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα που διέπραττε απάτες στο Ηράκλειο

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκη πρωτιάς ο Ολυμπιακός στη Λιόν

1 ώρα πριν
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, ανάμεσα σε παιδιά ντυμένα με ποντιακές φορεσιές (φωτ.: Livemedia)

Θρυλόριο: Για μια ακόμη χρονιά τα παιδιά θα ψάλουν τα κάλαντα των Βαΐων – Με το βλέμμα στραμμένο στην ιστορία του Πόντου

1 ώρα πριν

«Οι Νεράιδες του Πόντου» στη Βέροια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: jessicauchoas / Pixabay)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιδιώκει να ανοίξει εκ νέου το Αλκατράζ ως φυλακή – Αναζητά μόλις 152 εκατ. δολάρια!

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τραμ: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 7, Ασκληπιείο Βούλας – Ακτή Ποσειδώνος

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign