pontosnews.gr
Τρίτη, 1/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σαντίκ Καν: Τρίτη ιστορική θητεία στο δήμο του Λονδίνου για τον γιο των Πακιστανών μεταναστών

Ο δήμαρχος που έβαλε το Κοράνι στο Μπάκιγχαμ ενσαρκώνει ένα success story, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δέχεται σφοδρές επιθέσεις

4/05/2024 - 9:46μμ
Ο Σαντίκ Καν και η σύζυγός του Σααντίγια έξω από εκλογικό κέντρο (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Ο Σαντίκ Καν και η σύζυγός του Σααντίγια έξω από εκλογικό κέντρο (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη ιστορική θητεία, αφού είναι ο πρώτος δήμαρχος που σπάει το ρεκόρ στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στα 53 του χρόνια, ο γιος μεταναστών από το Πακιστάν που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, νίκησε την υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος Σούζαν Χολ και ξεπέρασε τον προκάτοχό του Μπόρις Τζόνσον που είχε εξασφαλίσει δύο θητείες στη δημαρχία του Λονδίνου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας, ο Σαντίκ Καν πολέμησε με σφοδρότητα το Brexit. Αυτή τη φορά υποσχέθηκε μια «πιο δίκαιη, πιο ασφαλή, πιο πράσινη πόλη για όλο τον κόσμο».

Από τη μία θέλει να επεκτείνει το πρόγραμμα των δωρεάν γευμάτων για τα παιδιά των δημοσίων σχολείων. Επιπλέον, ο άνθρωπος που μεγάλωσε σε κοινωνική κατοικία, έχει υποσχεθεί την ανέγερση 40.000 νέων κοινωνικών κατοικιών – και έχει δεσμευθεί να αναλάβει δράση για να μην υπάρχουν πια άστεγοι στο Λονδίνο μέχρι το 2030.

Ο Σαντίκ Καν θεωρείται χαρισματικός. Όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει το μαύρο πρόβατο του συντηρητικού Τύπου και των κυβερνώντων συνεχώς από το 2010 Τόρις.

Του επιτίθενται για την ασφάλεια στο Λονδίνο. Τον κατηγορούν ότι είναι υπεύθυνος για την αύξηση των επιθέσεων με μαχαίρι, μια μάστιγα που ο ίδιος την αποδίδει στην πολιτική λιτότητας των συντηρητικών κυβερνήσεων που έχουν οδηγήσει στην περικοπή των δυνάμεων της αστυνομίας.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για την επέκταση πέρσι του φόρου για τα ρυπογόνα αυτοκίνητα, τον οποίο είχε εισαγάγει το 2015 ο Μπόρις Τζόνσον. Οι Τόρις άρπαξαν την ευκαιρία και του καταλόγισαν ακόμα ότι δεν ενδιαφέρεται για τους Λονδρέζους που υποφέρουν από το υψηλό κόστος ζωής.

Το Κοράνι στο Μπάκιγχαμ

Οι επιθέσεις εναντίον του κάποιες φορές εκτροχιάζονται. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Τόρις Λι Αντερσον δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι οι ισλαμιστές έχουν «πάρει τον έλεγχο» του Σαντίκ Καν. «Έχει παραδώσει την πρωτεύουσά μας στους “ημετέρους”», είπε ο βουλευτής, ο οποίος πλέον ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα Reform UK.

Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του κατά τη διάρκεια κύματος τζιχαντιστικών επιθέσεων στη βρετανική μητρόπολη, και τον είχε χαρακτηρίσει «εθνική ντροπή» και «τελειωμένο» (loser).

«Ένας από μας είναι loser, και δεν είμαι εγώ», είχε απαντήσει ο Σαντίκ Καν.

Ο δήμαρχος ενσαρκώνει ένα success story, σαν αυτά που αγαπά το Λονδίνο, η πόλη που είναι υπερήφανη για την πολυπολιτισμικότητά της – το 46% των κατοίκων δηλώνουν ασιατικής καταγωγής, μαύροι ή μιγάδες ή «άλλο».

Δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να επικαλεσθεί την ταπεινή του καταγωγή και δηλώνει ότι τηρεί την νηστεία του ραμαζανιού, δεν πίνει και προσπαθεί να κάνει τις προσευχές κάθε μέρα.

Ο Σαντίκ Καν γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1970 σε πακιστανική οικογένεια μεταναστών που μόλις είχε εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεγάλωσε σε κοινωνική κατοικία στο Τούτινγκ –λαϊκή συνοικία του νοτίου Λονδίνου–, με έξι αδελφούς και μία αδελφή. Φοίτησε στο τοπικό δημόσιο λύκειο που δεν είχε και σπουδαία φήμη, και στο Πανεπιστήμιο του North London. Εκεί ένας από τους καθηγητές του τον ξεχώρισε για τις ρητορικές του ικανότητες και τον κατεύθυνε προς σπουδές του Δικαίου.

Ως παιδί, έμαθε μποξ για να μπορεί ευκολότερα να αντιμετωπίζει όσους τολμούσαν να τον αντιμετωπίσουν ως «Πάκι». Στα 15 του χρόνια εντάχθηκε στο Εργατικό Κόμμα, την εποχή που στην εξουσία βρισκόταν η Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το 2005 εγκατέλειψε την καριέρα του δικηγόρου που είχε ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, για να εκλεγεί βουλευτής.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Γκόρντον Μπράουν του προσέφερε το αρμόδιο για τις Κοινότητες υπουργείο και στη συνέχεια το υπουργείο Μεταφορών. Έτσι, έγινε ο πρώτος μουσουλμάνος που συμμετείχε σε βρετανική κυβέρνηση.

Όταν το Παλάτι του Μπάκιγχαμ τον ρώτησε σε ποια Βίβλο θέλει να ορκιστεί, πρότεινε να φέρει μαζί του το Κοράνι. Ο Σαντίκ Καν άφησε εκείνο το αντίτυπο στο παλάτι με την ελπίδα ότι θα χρησιμεύσει «στον επόμενο».

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: X.com/World News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

1/09/2026 - 9:02πμ
Υποστηρικτές της AfD περιμένουν την έναρξη προεκλογικής συγκέντρωσης του υποψηφίου Ούλριχ Ζίγκμουντ στο Νάουμπουργκ, ενόψει των κρατιδιακών εκλογών της 6ης Σεπτεμβρίου στη Σαξονία-Άνχαλτ (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η AfD αγγίζει το 43% – Η κάλπη που μπορεί να γκρεμίσει το «τείχος πυρός»

31/08/2026 - 7:14μμ
Μέλη του στρατού του Νεπάλ συμμετέχουν σε επιχειρήσεις έρευνας και ανάσυρσης σορών κατά μήκος του ποταμού Ναραγιάνι, στην περιοχή Τσιτβάν, στις 31 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: «Τσουνάμι» πάγου και λάσπης κατάπιε χωριά – Σχεδόν 4.800 αγνοούμενοι

31/08/2026 - 3:40μμ
(Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία της Μέκκας: Η Τουρκία φιλοξενεί την εναρκτήρια συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας

31/08/2026 - 10:26πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν–ΗΠΑ: Νέα κλιμάκωση με επίθεση σε αμερικανική βάση στα Εμιράτα και φωτιά σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

31/08/2026 - 9:03πμ
Κάτοικος προσπαθεί να περισώσει ό,τι απέμεινε από τα υπάρχοντά του ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια, στις όχθες του ποταμού Τρισούλι, στην περιφέρεια Ντάντινγκ του Νεπάλ, στις 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Θάβουν προσωρινά τους νεκρούς, περιμένοντας τις οικογένειές τους – Στους 781 οι νεκροί

30/08/2026 - 7:25μμ
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μιλά κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Κνεσέτ. 22 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Μπεν Γκβιρ: «Περήφανος» για τις άθλιες συνθήκες κράτησης Παλαιστίνιων γυναικών

30/08/2026 - 7:01μμ
Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν κοντά στον ιππόδρομο Schachen, μετά τους πυροβολισμούς σε ολονύκτιο rave πάρτι στο Ααράου της Ελβετίας, που άφησαν πίσω τους μία νεκρή και πέντε τραυματίες (φωτ.: EPA / Michael Buholzer)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ανθρωποκυνηγητό μετά τους πυροβολισμούς σε rave – Νεκρή 22χρονη, πέντε τραυματίες

30/08/2026 - 3:25μμ
Οι σημαίες της Ισλανδίας και της ΕΕ (φωτ.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: «Όχι» στην επιστροφή προς την ΕΕ – Η κάλπη πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

30/08/2026 - 2:12μμ
Η υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες (πηγή: YouTube/
POTUS Tracker)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο η Ντέλσι Ροντρίγκες

30/08/2026 - 12:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο διαμέρισμα αυτής της πολυκατοικίας στην Κυψέλη αποκαλύφθηκε αυτή η φριχτή ιστορία (φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Κυψέλη: Σοκ από την κατάθεση του 43χρονου για το νεκρό βρέφος – «Μας έδωσαν λάθος μωρό, ηρέμησε το σπίτι όταν πέθανε»

19 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: ΠΟΕ)

ΠΟΕ: Κοντεύει η ώρα για το 20ό Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών – Ζητούνται εθελοντές!

47 λεπτά πριν
Πόντιοι στην Α' Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το 1926 (φωτ.: Γιώργος Βαφιαδάκης / ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ)

ΔΕΘ 1926: Τα προικιά του Πόντου και ο πρωτοπόρος μελισσοκόμος από τη Σάντα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: kalhh / Pixabay)

Στην προσκύνηση του Τιμίου Σταυρού (Μέρος Γ’)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: X.com/World News)

Τρόμος στην Times Square: 49χρονη μαχαίρωσε δύο περαστικούς – Έπεσε νεκρή από πυρά αστυνομικών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική χάντμπολ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV