pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεγάλη Παρασκευή στη Σμύρνη: Η περιφορά του Επιταφίου

«Ήτανε αντέτι (έθιμο) τω Σμυρνιώνε ν’ αρπάξουνε τα πούλουδα και τα κεριά που ηανάβανε στη σκεπή του κουβούκλιου και στο Σταυρό»

3/05/2024 - 7:12μμ
Άποψη της Σμύρνης, με την Αγία Φωτεινή να δεσπόζει στα αριστερά (γύρω στο 1900)

Άποψη της Σμύρνης, με την Αγία Φωτεινή να δεσπόζει στα αριστερά (γύρω στο 1900)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Από το Αρχείο της Βιβλιοθήκης της Εστίας Νέας Σμύρνης ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Ι. Αρχιγένη για την περιφορά του Επιταφίου στη Σμύρνη*.

≈

Άμα, πια, ητέλευ’ η ακολουθία, είχανε φτάξει τα μεσάνυχτα. Και τότες ήθελ’ να γυρίσουνε το Επιτάφιο, στα κεντρικά σοκάκια γύρω απ’ την εκκλησιά. Ο’ μπρος, ηπάαινε η μπάντα (η φιλαρμονική που ηλέαμε), που ήπαιζε λυπητερή μουζική.

Ηακολουθούσανε τα Ξεφτέρια, οι ψαλτάδες, ο Σταυρός με τα τρία του κεριά αναμένα κι αποπίσω οι τέσσερις παπάδες με το χρουσοκέ’ντητο και ζουγραφιστό τετράγωνο μανδήλιο που ηπαράσταινε ξαπλωμένο το νεκρό Χριστό.

Και τελευταίο, πια, το κουβούκλιο με την κοφτή εικόνα μέσα και με αναμένα τα πολλά κεριά πάνω στη σκεπή του. Το ‘χανε σηκώσει και το βγάζανε ώσαμ’ όξω οι επιτρόποι τση εκκλησιάς (έτσι πάντα ηκάνανε) κ’ υστερνά πια το σηκώνανε τα λεβέντικα παλικάρια του μαχαλά, με σεβασμό και ευλάβεια.

Οι μεγάλες εκκλησιές είχανε τη μπάντα τως. Η Μητρόπολη (Αγία Φωτεινή) τη δικιά τση. Η εκκλησιά του Ορφανοτροφείου τη ξακουστή μπάντα, που παίζανε τα ορφανά και που ‘χε πάρει παράσημο απτό Σουλτάν-Χαμίτ. Η Άγια Κατερίνη, τη μπάντα του αθλητικού συλλόγου «ο Απόλλων», το Νεκροταφείο, τη δικιά του, ο Άης Δημήτρης τη δικιά του κ.λ.π.

Σε κάθε τρίστρατο, η πομπή του Επιτάφιου ησταματούσε κι’ ηγενού’ ντανε μια δέηση, το ίδιο κι’ ο’ μπρός σε ίδρυμα για μεγάλο κατάστημα, καθώς και σε τούρκικο καρακόλι (αστυνομικό σταθμό). Κι έτσι, αργοπορώντας το Επιτάφιο, ηκαταντούσε να γυρίσει στην εκκλησιά σκεδόν ξημερώματα.

Πολλά Επιτάφια ηανταμωνού’ντοστε αναμεταξύ τως, όπως τσ’ Άγιας Φωτεινής με τ’ Άη Γιωργιού – τ’ Άη Νικόλα με τση Ευαγγελίστρας – τση Ευαγγελίστρας με τ’ Άη Δημητριού – τσ’ Άγιας Κατερίνας με τ’ Άη Τρύφωνα – τσ’ Άγιας Κατερίνας με του Μετοχιού του Φασουλά.

Στο γυρισμό όμως, την ώρα που τα παλικάρια ηχαμηλώνανε το Επιτάφιο για να μπει μεσ’ στην εκκλησιά ήτανε τότες η δύσκολη στιμή (στιγμή). Γιατίς, ήτανε αντέτι (έθιμο) τω Σμυρνιώνε ν’ αρπάξουνε τα πούλουδα και τα κεριά που ηανάβανε στη σκεπή του κουβούκλιου και στο Σταυρό. Γιαταυτό, τα άλλα παλικάρια που ήτανε στο πλάϊ του Επιτάφιου, είχανε το νου τως να προλάβουνε να α’μποδίσουνε το αρπολόημα, που η’μπορούσε να στραπατσάρει το ιερό και πολύτιμο αυτό κουβούκλιο.

Μα, κι’ ο κόσμος,  αν καις ήξερε  πως ηφυλάανε τα παλικάρια, ήπεφτε, ωστόσο, με τα μούτρα ν’ αρπάξει.

Κι άμα πια το Επιτάφιο ή’μπαινε στην εκκλησιά, και το αποκου’μπούσανε απάνω  στο βάθρο του, τότες ηγενού΄ντανε μοιρασιά των πουλουδιώνε και κεριώνε με τάξη σε όσοι (όσους) ηβρισκού’ντοστε κο’ντά. Κι’ ήτανε τα πούλουδα και τα κεριά αυτά πολυζητούμενα.

Τα κεριά απτσοί ψαράδες που, άμαν η θάλασσα ήπιανε φουρτούνα κ’ ηγενού’ντανε χαλασμός Κυρίου, ηανάβανε τότες το αγιασμένο αυτό κερί του Επιτάφιου, με την ελπίδα να γαληνέψει ο καιρός κ’ η θάλασσα.

Τα δε αγιοπούλαυδα  ‘φτα, τα βάζανε στα φυλαχτά, είτες πάλε (πάλι) τα κάβανε (καίγανε) στο θυμιατό για να ξεματιάσουνε. Γιαταυτό, κάθε νενέ (γιαγιά) και κάθε μαμά το φύλαε με προσοχή.

Και όσοι, πια, δεν η’ μπορέσανε να πάρουνε κερί του κουβούκλιου, ήτανε παρηγορημένοι με το κομάτι που τως ηαπόμεινε απτό κερί, που’ χανε ανάψει  κ’ ηκρατούσανε στην ακολουθία του Επιτάφιου, γιατίς κι’ αυτό τηνέ ‘χε ακούσει κι είχε αγιαστεί.

Ο κόσμος, πια, κουρασμένος ηγύριζε στο σπίτι του με αναμένο το κερί στο χέρι. Κι άμαν ήφτανε στην πόρτα του, ηάκουε τσί φωνές του αρνιού, που κλεισμένο μέσα, ήτανε παραπονεμένο.

__
* Δημήτρη Ι. Αρχιγένη, Λαογραφικά Γ’ Η Ζωή στη Σμύρνη: Ήθη, έθιμα, πόθοι, προλήψεις, γλέντια, χαρές, τοπογραφία, ιδίωμα. Αθήνα, 1980.

Στο κείμενο διατηρήθηκε η ορθογραφία και η στίξη του πρωτοτύπου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ώρα για εγγραφές στον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

15/09/2025 - 3:48μμ
Επιμνημόσυνη στην Πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνη μπροστά στο μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης, στη Νέα Μαγνησία Λαμίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άρης Μαρτάκος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Από τη Μαγνησία της Μικρασίας στη Νέα Μαγνησία της Λαμίας

15/09/2025 - 3:20μμ
(Φωτ.: anatolinet.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμπανάκι κινδύνου αντί για κουδούνι αγιασμού

15/09/2025 - 2:51μμ
(Φωτ.: facebook /Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών & Μικρασιατών Ελληνικού-Αργυρούπολης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενοκτονία Ελλήνων της Μικράς Ασίας: Αρτοκλασία από το Σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Ελληνικού-Αργυρούπολης

15/09/2025 - 12:56μμ
(Φωτ.: facebook.com/smkl9)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιάτες-Κωνσταντινουπολίτες Λαυρεωτικής: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

15/09/2025 - 11:52πμ
(φωτ.: facebook.com/Σύλλογος Μικρασιατών του Δήμου Ελασσόνας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικρασίας: Ετήσιο μνημόσυνο από τους Μικρασιάτες της Ελασσόνας

15/09/2025 - 10:45πμ
(Πηγή: Δήμος Καβάλας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Καβάλα τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

15/09/2025 - 9:39πμ
Στο Μνημείο της Πλατείας Ι. Ιωαννίδη (φωτ.: Facebook / Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Φλώρινα τίμησε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας

14/09/2025 - 10:42μμ
(Φωτ.: maximos.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αναγκαία για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής η ενιαία ημερομηνία τιμής και μνήμης

14/09/2025 - 9:08μμ
Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: facebook/ Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μια ρίζα γιασεμί από τη Σμύρνη» γέμισε νοσταλγία τη Μακρυμάλλη της Εύβοιας

14/09/2025 - 7:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Το πρώτο μουχαπέτ’ της σεζόν 2025-2026

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή τρεις Αλβανοί για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πυλαία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ασημένιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ο Καραλής – Νέο παγκόσμιο ρεκόρ ο απίθανος Ντουπλάντις!

2 ώρες πριν

Χρήστος Καλιοντζίδης: Την υπογραφή του φέρει το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Αιγών «Η λύρα στους δρόμους του Μ. Αλέξανδρου»

2 ώρες πριν
Eργαζόμενοι του ΟΠΑΠ μοιράζουν τσάντες με σχολικά είδη στα παιδιά του Οργανισμού

Ο ΟΠΑΠ γεμίζει τις σχολικές τσάντες με ελπίδα – Στηρίζει τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας ΜΚΟ «Θεόφιλος»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδόκων «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος»)

Ώρα για εγγραφές στον Πανευβοϊκό Σύλλογο Καππαδοκών «Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign