pontosnews.gr
Τρίτη, 25/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεγάλη Παρασκευή στη Σμύρνη: Η περιφορά του Επιταφίου

«Ήτανε αντέτι (έθιμο) τω Σμυρνιώνε ν’ αρπάξουνε τα πούλουδα και τα κεριά που ηανάβανε στη σκεπή του κουβούκλιου και στο Σταυρό»

3/05/2024 - 7:12μμ
Άποψη της Σμύρνης, με την Αγία Φωτεινή να δεσπόζει στα αριστερά (γύρω στο 1900)

Άποψη της Σμύρνης, με την Αγία Φωτεινή να δεσπόζει στα αριστερά (γύρω στο 1900)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Από το Αρχείο της Βιβλιοθήκης της Εστίας Νέας Σμύρνης ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Δημήτρη Ι. Αρχιγένη για την περιφορά του Επιταφίου στη Σμύρνη*.

≈

Άμα, πια, ητέλευ’ η ακολουθία, είχανε φτάξει τα μεσάνυχτα. Και τότες ήθελ’ να γυρίσουνε το Επιτάφιο, στα κεντρικά σοκάκια γύρω απ’ την εκκλησιά. Ο’ μπρος, ηπάαινε η μπάντα (η φιλαρμονική που ηλέαμε), που ήπαιζε λυπητερή μουζική.

Ηακολουθούσανε τα Ξεφτέρια, οι ψαλτάδες, ο Σταυρός με τα τρία του κεριά αναμένα κι αποπίσω οι τέσσερις παπάδες με το χρουσοκέ’ντητο και ζουγραφιστό τετράγωνο μανδήλιο που ηπαράσταινε ξαπλωμένο το νεκρό Χριστό.

Και τελευταίο, πια, το κουβούκλιο με την κοφτή εικόνα μέσα και με αναμένα τα πολλά κεριά πάνω στη σκεπή του. Το ‘χανε σηκώσει και το βγάζανε ώσαμ’ όξω οι επιτρόποι τση εκκλησιάς (έτσι πάντα ηκάνανε) κ’ υστερνά πια το σηκώνανε τα λεβέντικα παλικάρια του μαχαλά, με σεβασμό και ευλάβεια.

Οι μεγάλες εκκλησιές είχανε τη μπάντα τως. Η Μητρόπολη (Αγία Φωτεινή) τη δικιά τση. Η εκκλησιά του Ορφανοτροφείου τη ξακουστή μπάντα, που παίζανε τα ορφανά και που ‘χε πάρει παράσημο απτό Σουλτάν-Χαμίτ. Η Άγια Κατερίνη, τη μπάντα του αθλητικού συλλόγου «ο Απόλλων», το Νεκροταφείο, τη δικιά του, ο Άης Δημήτρης τη δικιά του κ.λ.π.

Σε κάθε τρίστρατο, η πομπή του Επιτάφιου ησταματούσε κι’ ηγενού’ ντανε μια δέηση, το ίδιο κι’ ο’ μπρός σε ίδρυμα για μεγάλο κατάστημα, καθώς και σε τούρκικο καρακόλι (αστυνομικό σταθμό). Κι έτσι, αργοπορώντας το Επιτάφιο, ηκαταντούσε να γυρίσει στην εκκλησιά σκεδόν ξημερώματα.

Πολλά Επιτάφια ηανταμωνού’ντοστε αναμεταξύ τως, όπως τσ’ Άγιας Φωτεινής με τ’ Άη Γιωργιού – τ’ Άη Νικόλα με τση Ευαγγελίστρας – τση Ευαγγελίστρας με τ’ Άη Δημητριού – τσ’ Άγιας Κατερίνας με τ’ Άη Τρύφωνα – τσ’ Άγιας Κατερίνας με του Μετοχιού του Φασουλά.

Στο γυρισμό όμως, την ώρα που τα παλικάρια ηχαμηλώνανε το Επιτάφιο για να μπει μεσ’ στην εκκλησιά ήτανε τότες η δύσκολη στιμή (στιγμή). Γιατίς, ήτανε αντέτι (έθιμο) τω Σμυρνιώνε ν’ αρπάξουνε τα πούλουδα και τα κεριά που ηανάβανε στη σκεπή του κουβούκλιου και στο Σταυρό. Γιαταυτό, τα άλλα παλικάρια που ήτανε στο πλάϊ του Επιτάφιου, είχανε το νου τως να προλάβουνε να α’μποδίσουνε το αρπολόημα, που η’μπορούσε να στραπατσάρει το ιερό και πολύτιμο αυτό κουβούκλιο.

Μα, κι’ ο κόσμος,  αν καις ήξερε  πως ηφυλάανε τα παλικάρια, ήπεφτε, ωστόσο, με τα μούτρα ν’ αρπάξει.

Κι άμα πια το Επιτάφιο ή’μπαινε στην εκκλησιά, και το αποκου’μπούσανε απάνω  στο βάθρο του, τότες ηγενού΄ντανε μοιρασιά των πουλουδιώνε και κεριώνε με τάξη σε όσοι (όσους) ηβρισκού’ντοστε κο’ντά. Κι’ ήτανε τα πούλουδα και τα κεριά αυτά πολυζητούμενα.

Τα κεριά απτσοί ψαράδες που, άμαν η θάλασσα ήπιανε φουρτούνα κ’ ηγενού’ντανε χαλασμός Κυρίου, ηανάβανε τότες το αγιασμένο αυτό κερί του Επιτάφιου, με την ελπίδα να γαληνέψει ο καιρός κ’ η θάλασσα.

Τα δε αγιοπούλαυδα  ‘φτα, τα βάζανε στα φυλαχτά, είτες πάλε (πάλι) τα κάβανε (καίγανε) στο θυμιατό για να ξεματιάσουνε. Γιαταυτό, κάθε νενέ (γιαγιά) και κάθε μαμά το φύλαε με προσοχή.

Και όσοι, πια, δεν η’ μπορέσανε να πάρουνε κερί του κουβούκλιου, ήτανε παρηγορημένοι με το κομάτι που τως ηαπόμεινε απτό κερί, που’ χανε ανάψει  κ’ ηκρατούσανε στην ακολουθία του Επιτάφιου, γιατίς κι’ αυτό τηνέ ‘χε ακούσει κι είχε αγιαστεί.

Ο κόσμος, πια, κουρασμένος ηγύριζε στο σπίτι του με αναμένο το κερί στο χέρι. Κι άμαν ήφτανε στην πόρτα του, ηάκουε τσί φωνές του αρνιού, που κλεισμένο μέσα, ήτανε παραπονεμένο.

__
* Δημήτρη Ι. Αρχιγένη, Λαογραφικά Γ’ Η Ζωή στη Σμύρνη: Ήθη, έθιμα, πόθοι, προλήψεις, γλέντια, χαρές, τοπογραφία, ιδίωμα. Αθήνα, 1980.

Στο κείμενο διατηρήθηκε η ορθογραφία και η στίξη του πρωτοτύπου.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ανασκαφές στη μνημειακή εκκλησία των αρχών του 5ου αιώνα στην αρχαία Άντανδρο (φωτ.: IHA)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρά Ασία: Εκκλησία 1.600 ετών έρχεται στο φως στην αρχαία Άντανδρο

24/08/2026 - 6:12μμ
Θεία Λειτουργία στα ερείπια της Μονής Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου, την Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φανερωμένη Κυζίκου: Προσκύνημα στα ερείπια όπου η σιωπή κράτησε 93 χρόνια

24/08/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: facebook / Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία η Μηχανιώτισσα: Η προστάτιδα των προσφύγων και η συγκλονιστική διαδρομή της εικόνας

23/08/2026 - 10:13πμ
Κόντογλου διά χειρός Κόντογλου, και στο φόντο τμήμα χειρογράφου του (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Η κακία – Φαρμακερή νυχτερίδα που σκεπάζει τον κόσμο»: Διαχρονικές αλήθειες διά χειρός Φώτη Κόντογλου

22/08/2026 - 8:53μμ
Άποψη της αίθουσας εκδηλώσεων της Μεγάλης του Γένους Σχολής (φωτ.: facebook.com/groups/Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή: Αλλάζει προσωρινά στέγη για το σχολικό έτος 2026-2027

22/08/2026 - 12:03μμ
Άποψη της Μηχανιώνας των αρχών του 20ού αι. (πηγή: Σύλλογος Μηχανιωτών «Η Μηχανιώνα»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μηχανιώνα Μικράς Ασίας: Η αρχοντική κωμόπολη της Κυζίκου μέχρι τον ξεριζωμό του 1922

22/08/2026 - 10:23πμ
Η οργανωτική επιτροπή του 1ου πανελλήνιου συνεδρίου νεολαίας της ΟΠΣΕ (φωτ.: opsehellas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

1ο Συνέδριο Νεολαίας ΟΠΣΕ στην Καλαμάτα: Αλλαγή ημερομηνιών λόγω ΚΕΔΕ

20/08/2026 - 3:21μμ
Ο ελληνικός στρατός κατά την προέλασή του στη Μικρά Ασία
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σαν σήμερα, 1922: Ο γενναίος θάνατος του Αθανάσιου Σακέτα – Η μοιραία υποχώρηση του Ελληνικού Στρατού

20/08/2026 - 10:20πμ
Πάσχα στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, 1927
(φωτ. ΥΠΠΟΑ / Συλλογή Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία Βόλου: Η πρώτη πέτρα στον Ξηρόκαμπο που έγινε πατρίδα για χιλιάδες πρόσφυγες

15/08/2026 - 8:20μμ
(Φωτ.: enosivourlioton.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Παναγία η Βουρλιώτισσα: Το ιερό σύμβολο της μνήμης και της ελπίδας των Μικρασιατών

15/08/2026 - 6:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Menahem Kahan)

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου δήλωσε πως το Ιράν προσπάθησε να δολοφονήσει έναν από τους γιους του

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)

Ποντιακές μελωδίες στη Σταυρούπολη Ξάνθης: Ξεχώρισε η χορωδία «Τραντέλλενες»

43 λεπτά πριν
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ)

Απόλας Λέρμι: Τιμή στη μνήμη του Γιώργου Αμαραντίδη με έναν κερασουντέικο καρσιλαμά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ακόμα τρία μετάλλια για την ελληνική κολύμβηση

2 ώρες πριν
Άτομο από την αναπηρική κοινότητα της Αθήνας σε μία διαδρομή από το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών προς την πλατεία Αγ. Ειρήνης, Τετάρτη 26 Μαρτίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Προσωπικός Βοηθός για ΑμεΑ: Νέες αιτήσεις από 26 Αυγούστου – Δικαιούχοι, ποσά και προθεσμία

2 ώρες πριν
Ο παππούς Ζαχαρίας με φόντο οικογένεια προσφύγων στην Καλαμαριά (εικ.: ΧΚ)

«Πέντε πρόβατα και μία αγελάδα»: Η οικογενειακή μαρτυρία ενός Πόντιου που έχασε τα πάντα στον ξεριζωμό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV