pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών: Ανοιχτή επιστολή προς τη Λίνα Μενδώνη για τη φωτογραφία μπροστά από το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ

Τι ζητά η ΕΛΕΠ από την υπουργό Πολιτισμού

30/04/2024 - 5:06μμ
Η υπουργός Πολιτισμού με τον Δήμαρχο Πριγκιποννήσων και τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη (πηγή: culture.gov.gr)

Η υπουργός Πολιτισμού με τον Δήμαρχο Πριγκιποννήσων και τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη (πηγή: culture.gov.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της παράστασης Ρωμαίος και Ιουλιέτα (προϊόν συνεργασίας των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), στο πολιτιστικό κέντρο «Ατατούρκ».

Η επίσκεψη αυτή όμως άφησε πίσω της ένα ίχνος που δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς η Λ. Μενδώνη φωτογραφήθηκε μαζί με τον δήμαρχο Πριγκιποννήσων Ercan Akpolat και τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη πρέσβη Κωνσταντίνο Κούτρα μπροστά από το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ.

Και το χειρότερο; Αυτή η φωτογραφία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν από τη 19η Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τον ίδιο τον Κεμάλ.

Με αφορμή αυτή τη φωτογραφία αλλά και τη συγκυρία, η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών αποστέλλει ανοιχτή επιστολή στην υπουργό, υπενθυμίζοντάς της παράλληλα το ζήτημα των κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά. Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Προς την κ. Λίνα Μενδώνη, υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμη κ. υπουργέ,
Με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή σας, στην Κωνσταντινούπολη, με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας κ. Mehmet Nuri Ersoy, προκειμένου να παρακολουθήσετε την παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα, αποτέλεσμα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, συνεργασίας του Οργανισμού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Ενώ θα περιμέναμε, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, απαντώντας στο αίτημα του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού που δημοσιοποίησε από το 2017, για την πρόθεση συλλογής των εναπομεινάντων (από τις κλοπές και τις καταστροφές που υπέστη την περίοδο 1914-1922 η ιστορική Μονή της Παναγιάς Σουμελά) κειμηλίων, που εμείς με την έκδοση που πραγματοποιήσαμε προ δεκαετίας αναδείξαμε πού βρίσκονται στην Τουρκία, εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου, και με σχετικές μας επιστολές, αλλά και διά ζώσης σάς ενημερώσαμε προ τετραετίας, να βάλετε το θέμα της επανατοποθέτησής τους στους ανακαινισμένους χώρους της Μονής, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και την επισκέπτονται κατ’ έτος 1.000.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, με έκπληξη είδαμε στη φωτογραφία που δημοσιοποιήσατε, να ποζάρετε χαμογελαστή ανάμεσα στον υπουργό και τον διευθυντή του Οργανισμού Θεάτρου, δύο τουρκικών σημαιών, και κάτω από το πορτρέτο του σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας Κεμάλ Μουσταφά Πασά.

Η σημειολογία τής εκεί παρουσίας σας και της φωτογράφισης σας κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του σφαγέα των προγόνων μας, έρχεται δυστυχώς, σε συνέχεια της κατάθεσης, στο παρελθόν, στεφάνων στο μαυσωλείο του, από Έλληνες πολιτικούς, και την υβριστική απέναντι στους απογόνους, αλλά και την μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της πολιτικής της Γενοκτονίας, επικείμενης στα μέσα Μαΐου, επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, του μήνα (19 Μαΐου) που το Ελληνικό Κοινοβούλιο ομόφωνα καθόρισε ως μήνα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ την ίδια ημερομηνία (19 Μαΐου 1919) που ο Κεμάλ Μουσταφά με τους Τσέτες του, ξεκίνησε από την Σαμψούντα τις σφαγές των Ελλήνων, στην Τουρκία γιορτάζουν για τη Νεολαία τους, αφού την θεωρούν ως απαρχή της δημιουργίας του κράτους τους.

Σας καλούμε λοιπόν να κατανοήσετε το βάρος και τη σημασία του ενσταντανέ σας, με φόντο τον Κεμάλ, για όλους εμάς τους απογόνους των εκατομμυρίων θυμάτων που υπέστησαν στο πετσί τους την πολιτική της Γενοκτονίας, διαγράφοντας από τη σελίδα του υπουργείου σας, τη συγκεκριμένη φωτογραφία σας.

Ο ελληνικός πολιτισμός, διαχρονικά ανά τους αιώνες, ήταν ένας πολιτισμός της ζωής, αφού υπηρέτησε την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τις αρχές του σεβασμού της διαφορετικότητας, σε αντίθεση με τον τουρκικό, που είναι ένας πολιτισμός του θανάτου, αφού υπηρέτησε και υπηρετεί την πολιτική του ρατσισμού, της απαγόρευσης του διαφορετικού, της καταπίεσης των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, και την πολιτική της Γενοκτονίας.

Περιμένοντας να μας ενημερώσετε σχετικά με τις πρωτοβουλίες σας, στο θέμα της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά, στους ανακαινισμένους της χώρους, σας ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Για την ΕΛΕΠ
Στέφανος Τανιμανίδης
Γιώτα Αμανατίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές και στους μάρτυρες του Πόντου. Σε αυτό μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στις 6 Σεπτεμβρίου το ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων, στην Παναγία Σουμελά

26/08/2026 - 6:40μμ
(Φωτ.: facebook / Τραντέλλενες Αξιούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Αξιουπολιτών: Η παράδοση βγήκε στους δρόμους και ένωσε την Αξιούπολη

26/08/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακές μελωδίες στη Σταυρούπολη Ξάνθης: Ξεχώρισε η χορωδία «Τραντέλλενες»

24/08/2026 - 11:31μμ
(Στιγμιότυπο από το βιντεοκλίπ)
ΠΟΝΤΟΣ

Απόλας Λέρμι: Τιμή στη μνήμη του Γιώργου Αμαραντίδη με έναν κερασουντέικο καρσιλαμά

24/08/2026 - 11:03μμ
Ο παππούς Ζαχαρίας με φόντο οικογένεια προσφύγων στην Καλαμαριά (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

«Πέντε πρόβατα και μία αγελάδα»: Η οικογενειακή μαρτυρία ενός Πόντιου που έχασε τα πάντα στον ξεριζωμό

24/08/2026 - 9:36μμ
Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, για τα Εννιάμερα της Παναγίας, 23 Αυγούστου 2026. Η φωτογραφία είναι από τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου Παντελή Τσακίρη (πηγή: Facebook / pantelis.tsakiris.5)
ΠΟΝΤΟΣ

Τουρκία: «Ζήτημα κυριαρχίας» η Σουμελά για το think tank της «Γαλάζιας Πατρίδας»

24/08/2026 - 5:01μμ
Ο Παύλος Τσακιρίδης σε εορταστικό τραπέζι, 24 Αυγούστου 2015 (φωτ.: Δημήτρης Δάπης)
ΠΟΝΤΟΣ

Έφυγε από τη ζωή ο Πόντιος εκπαιδευτικός Παύλος Τσακιρίδης – Έκανε τη μνήμη έργο ζωής

24/08/2026 - 4:13μμ
Μέλη της αυτοδιοικητικής αποστολής στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο. Κυριακή 23 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Ιγνάτιος Καϊτεζίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Από τη Σουμελά στον Βαζελώνα: Νέα πίεση για να σωθούν τα ιστορικά μοναστήρια του Πόντου

24/08/2026 - 3:00μμ
(Φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Με ποντιακό παλμό και πολύ κόσμο τα «Κλειτιώτικα 2026» στην Κοζάνη

24/08/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.: Katerina Bili/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Με τον ήχο της λύρας και το βλέμμα στην παράδοση: Το 22ο Αντάμωμα Αυγιωτών έγινε μια μεγάλη γιορτή

24/08/2026 - 9:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Θοδωρής Νικολάου)

Κιλκίς: Πυρκαγιά σε αγροτοδασική περιοχή στον Άγιο Αντώνιο

3 λεπτά πριν
(Πηγή: selsingkunst.com)

Λέσβος: Πίνακας Νορβηγού ζωγράφου δημοπρατείται για την αγορά πυροσβεστικού οχήματος στο Πλωμάρι

33 λεπτά πριν
Διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο (φωτ.: EPA / Kanoa Shim-Ly)

Meta: Θα πληρώσει πάνω από 16 δισ. δολάρια για τον εθισμό ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

1 ώρα πριν
Μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές και στους μάρτυρες του Πόντου. Σε αυτό μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στις 6 Σεπτεμβρίου το ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων, στην Παναγία Σουμελά

2 ώρες πριν
(Φωτ:.: ΕΛΑΣ)

ΑΕΚ-Λέφσκι: Χειροπέδες σε 29χρονο οπαδό της Λέφσκι στον Προμαχώνα Σερρών – Τι βρέθηκε στην κατοχή του

2 ώρες πριν
Φωτογραφία της Ιουλίας Μπίμπα και ένα απόσπασμα από χειρόγραφο σημείωμα που έστειλε σε φίλη της αφότου συνελήφθη. Το κλισέ της φωτογραφίας προέρχεται από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών

Ιουλία Μπίμπα: Η σύντομη ζωή της αντιστασιακής «δασκαλίτσας» έγινε ταινία μικρού μήκους

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV