pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών: Ανοιχτή επιστολή προς τη Λίνα Μενδώνη για τη φωτογραφία μπροστά από το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ

Τι ζητά η ΕΛΕΠ από την υπουργό Πολιτισμού

30/04/2024 - 5:06μμ
Η υπουργός Πολιτισμού με τον Δήμαρχο Πριγκιποννήσων και τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη (πηγή: culture.gov.gr)

Η υπουργός Πολιτισμού με τον Δήμαρχο Πριγκιποννήσων και τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη (πηγή: culture.gov.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από πρόσκληση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Mehmet Nuri Ersoy, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πρεμιέρα της παράστασης Ρωμαίος και Ιουλιέτα (προϊόν συνεργασίας των Κρατικών Θεάτρων της Τουρκίας και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), στο πολιτιστικό κέντρο «Ατατούρκ».

Η επίσκεψη αυτή όμως άφησε πίσω της ένα ίχνος που δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς η Λ. Μενδώνη φωτογραφήθηκε μαζί με τον δήμαρχο Πριγκιποννήσων Ercan Akpolat και τον γενικό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη πρέσβη Κωνσταντίνο Κούτρα μπροστά από το πορτρέτο του Μουσταφά Κεμάλ.

Και το χειρότερο; Αυτή η φωτογραφία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού, και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν από τη 19η Μαΐου, την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τον ίδιο τον Κεμάλ.

Με αφορμή αυτή τη φωτογραφία αλλά και τη συγκυρία, η Εύξεινος Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών αποστέλλει ανοιχτή επιστολή στην υπουργό, υπενθυμίζοντάς της παράλληλα το ζήτημα των κειμηλίων της Παναγίας Σουμελά. Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή:

Προς την κ. Λίνα Μενδώνη, υπουργό Πολιτισμού

Αξιότιμη κ. υπουργέ,
Με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή σας, στην Κωνσταντινούπολη, με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας κ. Mehmet Nuri Ersoy, προκειμένου να παρακολουθήσετε την παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα, αποτέλεσμα, όπως έχουμε πληροφορηθεί, συνεργασίας του Οργανισμού Θεάτρου της Τουρκίας και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Ενώ θα περιμέναμε, με την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, απαντώντας στο αίτημα του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού που δημοσιοποίησε από το 2017, για την πρόθεση συλλογής των εναπομεινάντων (από τις κλοπές και τις καταστροφές που υπέστη την περίοδο 1914-1922 η ιστορική Μονή της Παναγιάς Σουμελά) κειμηλίων, που εμείς με την έκδοση που πραγματοποιήσαμε προ δεκαετίας αναδείξαμε πού βρίσκονται στην Τουρκία, εγκαταλελειμμένα στη φθορά του χρόνου, και με σχετικές μας επιστολές, αλλά και διά ζώσης σάς ενημερώσαμε προ τετραετίας, να βάλετε το θέμα της επανατοποθέτησής τους στους ανακαινισμένους χώρους της Μονής, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και την επισκέπτονται κατ’ έτος 1.000.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, με έκπληξη είδαμε στη φωτογραφία που δημοσιοποιήσατε, να ποζάρετε χαμογελαστή ανάμεσα στον υπουργό και τον διευθυντή του Οργανισμού Θεάτρου, δύο τουρκικών σημαιών, και κάτω από το πορτρέτο του σφαγέα των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας Κεμάλ Μουσταφά Πασά.

Η σημειολογία τής εκεί παρουσίας σας και της φωτογράφισης σας κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του σφαγέα των προγόνων μας, έρχεται δυστυχώς, σε συνέχεια της κατάθεσης, στο παρελθόν, στεφάνων στο μαυσωλείο του, από Έλληνες πολιτικούς, και την υβριστική απέναντι στους απογόνους, αλλά και την μνήμη των 353.000 αθώων θυμάτων της πολιτικής της Γενοκτονίας, επικείμενης στα μέσα Μαΐου, επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, του μήνα (19 Μαΐου) που το Ελληνικό Κοινοβούλιο ομόφωνα καθόρισε ως μήνα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ την ίδια ημερομηνία (19 Μαΐου 1919) που ο Κεμάλ Μουσταφά με τους Τσέτες του, ξεκίνησε από την Σαμψούντα τις σφαγές των Ελλήνων, στην Τουρκία γιορτάζουν για τη Νεολαία τους, αφού την θεωρούν ως απαρχή της δημιουργίας του κράτους τους.

Σας καλούμε λοιπόν να κατανοήσετε το βάρος και τη σημασία του ενσταντανέ σας, με φόντο τον Κεμάλ, για όλους εμάς τους απογόνους των εκατομμυρίων θυμάτων που υπέστησαν στο πετσί τους την πολιτική της Γενοκτονίας, διαγράφοντας από τη σελίδα του υπουργείου σας, τη συγκεκριμένη φωτογραφία σας.

Ο ελληνικός πολιτισμός, διαχρονικά ανά τους αιώνες, ήταν ένας πολιτισμός της ζωής, αφού υπηρέτησε την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και τις αρχές του σεβασμού της διαφορετικότητας, σε αντίθεση με τον τουρκικό, που είναι ένας πολιτισμός του θανάτου, αφού υπηρέτησε και υπηρετεί την πολιτική του ρατσισμού, της απαγόρευσης του διαφορετικού, της καταπίεσης των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, και την πολιτική της Γενοκτονίας.

Περιμένοντας να μας ενημερώσετε σχετικά με τις πρωτοβουλίες σας, στο θέμα της τοποθέτησης των κειμηλίων της Μονής της Παναγίας Σουμελά, στους ανακαινισμένους της χώρους, σας ενημερώνουμε ότι βρισκόμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.

Για την ΕΛΕΠ
Στέφανος Τανιμανίδης
Γιώτα Αμανατίδου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

4/01/2026 - 9:52μμ
Μωμόγεροι στην καρδιά του Ντίσελντορφ, Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Sissy Radiokalavryta Stefanidou)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι στο χιόνι: Όταν ο Πόντος χορεύει στην καρδιά του Ντίσελντορφ

4/01/2026 - 2:53μμ
(Πηγή: facebook.com/ TRABZON (YEMEKLER-COĞRAFYA-KÜLTÜR))
ΠΟΝΤΟΣ

Όταν οι «χουρμάδες της Τραπεζούντας» δίνουν χρώμα στο χιονισμένο τοπίο

4/01/2026 - 11:37πμ
Η Δέσποινα Λι στην κορυφή του Ολύμπου κρατώντας την ελληνική σημαία (φωτ.: Δέσποινα Λι · εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δέσποινα Λι: Η Κινέζα που αγάπησε την Ελλάδα και χορεύει ποντιακά!

4/01/2026 - 10:20πμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Ιωακείμογλου: Ένας σπουδαίος πατριώτης, ένας διορατικός Μικρασιάτης επιστήμονας που θα έπρεπε να γνωρίζουμε και να τιμάμε

3/01/2026 - 9:50μμ
Με... λεωφορείο, ώστε τα ποντιακά να φτάσουν στα σπίτια όλης της παροικίας, από την «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης (φωτ.: Όλγα Αντωνιάδη)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η «Παναγία Σουμελά» Μελβούρνης είπε τα κάλαντα με… κοντομάνικα

3/01/2026 - 2:03μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» στον Μαυρόβατο Δράμας, 28 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Λαογραφικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Εξ Αργυρουπόλεως και Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαυρόβατος Δράμας: Παρακάθ’ με μνήμη, λόγο και χαμόγελο

3/01/2026 - 12:49μμ
Μαρμάρινο γλυπτό που απεικονίζει μάχη μεταξύ Αμαζόνων και Ελλήνων πολεμιστών, περίπου το 160-170 μ.Χ. Χρησίμευε ως νιπτήρας για την κρήνη του Τίγρη (πηγή: Museo Pio-Clementino, Octagon, Apollon Hal/ Μουσείο Βατικανού/ Jastrow)
ΠΟΝΤΟΣ

Λόχος των Αμαζόνων: Μια ιδέα του Ποτέμκιν που έκαναν πραγματικότητα Ελληνίδες σύζυγοι και κόρες των ανδρών του Τάγματος της Μπαλακλάβα

3/01/2026 - 10:39πμ
Αψήφησαν το χιόνι, ανέβηκαν στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο (φωτ.: Anadolu / Hasan Türker)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Παναγία Σουμελά στη χειμωνιάτικη γοητεία της

3/01/2026 - 9:50πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αλεξάνδρειας και Περιχώρων: Οι Μωμόγεροι ζωντανεύουν ξανά την πόλη και συμμετέχουν στο έθιμο του καβουρμά

2/01/2026 - 11:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά»)

Το Κέντρο Νεότητας Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά» οργανώνει το πρώτο ποντιακό αντάμωμα για το 2026 στην καρδιά της Λευκωσίας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κραν Μοντανά: Τραγικός επίλογος για τη 15χρονη Αλίκη Καλλέργη – Ταυτοποιήθηκε επίσημα η σορός της

5 ώρες πριν
Πέθανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαδάκης από βαρύ έμφραγμα που υπέστη. Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του, Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: Αρχείο/EUROKINISSI)

Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατο του Γιώργου Παπαδάκη – Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Τραντέλλενες Αξιούπολης)

Οι Μωμόγεροι της «Αμάσειας» σπεύδουν στην Αξιούπολη μαζί με τους Τραντέλλενες

6 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Λαϊκές αγορές: Τριήμερες κινητοποιήσεις για την πανελλαδική απεργία από τις 7 Ιανουαρίου

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»)

Σύλλογος Ποντίων Waiblingen «Οι Αργοναύτες»: Συγκινεί η συναυλία αγάπης για τη στήριξη παιδιών που δίνουν μάχη με τον καρκίνο

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign