pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οργισμένοι οι συγγενείς θυμάτων για τις ποινές-χάδι στη δίκη για το Μάτι – «Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;»

Σφοδρές αντιδράσεις μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα – Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την πόρτα των δικαστών

29/04/2024 - 5:43μμ
Συγγενείς θυμάτων, εγκαυματίες και πολίτες έξω από τη δικαστική αίθουσα όπου κρίθηκαν σήμερα το πρωί οι κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Συγγενείς θυμάτων, εγκαυματίες και πολίτες έξω από τη δικαστική αίθουσα όπου κρίθηκαν σήμερα το πρωί οι κατηγορούμενοι για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οργή, σπαραγμό αλλά και αίσθημα ντροπής προκάλεσε η ανακοίνωση των ποινών για την τραγωδία στο Μάτι, η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς.

Συγκεκριμένα, καταδικάστηκαν έξι από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους, οι οποίοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τη λύση της συνεδρίασης, καθώς οι ποινές που τους επιβλήθηκαν κυμάνθηκαν μεν από τρία έως 111 έτη, με εκτιτέα μόνο τα πέντε, αλλά επειδή οι ποινές μετατράπηκαν σε χρηματικές, εξαγοράστηκαν τελικά για 40.000 ευρώ.

Η απόφαση προκάλεσε έντονες αποδοκιμασίες από τους συγγενείς των θυμάτων και τους εγκαυματίες, από τους οποίους κάποιοι πέταξαν καρέκλες στους καταδικασθέντες, ενώ άλλοι ξέσπασαν σε κλάματα, φωνές και κατάρες.

Σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους του Ματιού είχαν προκαλέσει νωρίτερα και οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθεντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς,τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό, προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει την συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα.

Η ένταση προκλήθηκε όταν συνήγορος ανέφερε για τον εντολέα του ότι είναι οικογενειάρχης.

«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε.. Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια… Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;» είπε μια γυναίκα..

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντιδρούσαν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή, ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές  «Συγχαρητήρια. Τσίπα δεν έχετε;». Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο «Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι… Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς…».

Όταν τελικά ανακοινώθηκε η απόφαση, έγινε δεκτή με φωνές, χειροκροτήματα ειρωνείας και «μπράβο-μπράβο» από πολλούς κάτοικους.

«Μας κάψατε για δεύτερη φορά. Για σας είμαστε ένα πλημμέλημα». Συγγενής θύματος που πήγε μπροστά από τους κατηγορούμενους φώναζε να την κοιτάξουν στα μάτια. «Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη», φώναξε.

Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας.

Τελικά οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

Πέταξε καρέκλα στο δικαστήριο-«Είμαι ο μόνος που αναλαμβάνει ευθύνη»

Με μια του ανάρτηση στο Facebook, ένας άνδρας που πέταξε την καρέκλα στο άκουσμα των ποινών για την τραγωδία στο Μάτι, αναφέρει πως αναλαμβάνει την ευθύνη, συμπληρώνοντας ότι βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα.

«Πέταξα καρέκλα στον Ματθαιόπουλο και βρίσκομαι στο αστυνομικό τμήμα. Αναλαμβάνω την ευθύνη της πράξης μου και είμαι ο μόνος σε αυτήν την αίθουσα που αναλαμβάνει ευθύνη» γράφει χαρακτηριστικά στα social media ο Άγγελος Κοντος.

Μ. Βορίδης: «Αναντίστοιχη μια τέτοιου τύπου ποινή για ένα τέτοιο μέγεθος τραγωδίας»

«Αναντίστοιχη» χαρακτήρισε την ποινή «για ένα τέτοιο μέγεθος τραγωδίας» ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του μετά την λήξη της δίκης.

Υπό το πρίσμα ότι «θα πρέπει να ξέρει κανείς τις λεπτομέρειες της υποθέσεως», ο υπουργός Επικρατείας διετύπωσε τη γνώμη ότι «μια τέτοιου τύπου ποινή για μια τέτοιου τύπου τραγωδία, για μία τέτοιου μεγέθους τραγωδία και καταστροφή, είναι αναντίστοιχη. Μπορεί να μην μπορούμε να προσδιορίσουμε αν φταίει το δικαστήριο ή ο τρόπος που συντάχθηκε η ποινική δικογραφία ή ο τρόπος που έγιναν οι κατηγορίες, η Εισαγγελία που τις απέδωσε, ή αν φταίει το ότι δεν υπήρχε ένα πλέγμα διατάξεων που να προσδιορίζει με ακρίβεια την ευθύνη. Πάντως η γενική αίσθηση είναι ότι κάτι φταίει».

«Εν κατακλείδι, «η σειρά των ευθυνών μας αφήνει με μια αίσθηση ότι δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν» κατέληξε για το θέμα.

Οι ποινές

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

  • Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
  • Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ευρωπαίο εισαγγελέα οι 13 συλληφθέντες για το κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων

5/06/2026 - 7:39μμ
Από το περσινό μεγάλο γλέντι του συλλόγου (φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Σερβίων)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Σερβίων: Μεγάλο ποντιακό γλέντι ενόψει!

5/06/2026 - 7:11μμ
Η είσοδος των φυλακών του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οκτώ θάνατοι σε τρεις μήνες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου – Εισαγγελική έρευνα

5/06/2026 - 7:08μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ θα συναντήσουν τον Ζελένσκι στο Λονδίνο

5/06/2026 - 6:03μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Περιστέρι: Συνελήφθη 62χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Εντοπίστηκαν εκατοντάδες βίντεο

5/06/2026 - 4:55μμ
O Δημήτρης Λιγνάδης προσέρχεται στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: Στο Εφετείο η μάχη για την αθώωση και την ποινή

5/06/2026 - 2:20μμ
H 44χρονη πρώην σύζυγος του Πολωνού καθηγητή, το καλοκαίρι του 2025 (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φυλακές Κορυδαλλού: Αυτοκτόνησε η 44χρονη που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Πολωνού καθηγητή στην Αγία Παρασκευή

5/06/2026 - 11:45πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε 62χρονο για πορνογραφία ανηλίκων – Διεθνής επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

5/06/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικές: Με το βλέμμα στις σχολές οι υποψήφιοι – Εξετάζονται σήμερα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

5/06/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Ομπρέλα το πρωί, καλοκαίρι το απόγευμα – Άστατος ο καιρός σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας

5/06/2026 - 8:08πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕΟΠΕ)

European League: Νίκη στην πρεμιέρα για την Εθνική βόλεϊ γυναικών

39 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Ζωγράφου)

Ένωση Ποντίων Ζωγράφου: Μια βραδιά μνήμης για τις αλησμόνητες πατρίδες και τους ήρωες της Κρήτης

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA/ Miklail Metzel/ SPUTNIK/ KREMLIN POOL)

Πούτιν: Απορρίπτει συνάντηση με Ζελένσκι και επιμένει σε μακροχρόνια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου

57 λεπτά πριν
Ο γάμος του Ηρακλή (Eric) Μάνγκου και της Φανής (Faye) Νίτσου, Μελβούρνη, 2 Ιουνίου 1968 (φωτ.: Museums Victoria/Public Domain)

Γνωρίστηκαν στο πλοίο «Πατρίς» με προορισμό την Αυστραλία και έγραψαν τη δική τους ιστορία αγάπης στην ομογένεια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINSSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σουφλιάς – Η πολιτική διαδρομή του ιστορικού στελέχους της Νέας Δημοκρατίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/EUROKINISSI)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στον ευρωπαίο εισαγγελέα οι 13 συλληφθέντες για το κύκλωμα των παράνομων επιδοτήσεων

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign