pontosnews.gr
Κυριακή, 15/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου: Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πρωταγωνιστές στις φετινές εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ είναι τα παιδιά, σύμφωνα με την πρόεδρό της Χριστίνα Σαχινίδου. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

30/04/2024 - 10:52πμ
(Φωτ. αρχείου: Life Events για το pontosnews.gr)

(Φωτ. αρχείου: Life Events για το pontosnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ποικίλες θα είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται μεγάλη παράσταση – συναυλία, η καθιερωμένη τελετή μνημοσύνης, τουρνουά σκάκι, πορεία, χορευτική εκδήλωση αλλά και παρουσίαση κειμηλίων από τον Πόντο.

Πρωταγωνιστές στις φετινές εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ θα είναι τα παιδιά και οι νέοι, αφού όπως λέει στο pontosnews.gr η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χριστίνα Σαχινίδου, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την τελική δικαίωση και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

«Δίνουμε βήμα στα παιδιά και τους νέους, για να πουν τις δικές τους αλήθειες. Να τις εκφράσουν μέσα από τα τραγούδια τους, τη μουσική τους και βέβαια μέσα από το σεβασμό τους για τους αδικοχαμένους προγόνους τους, για τους οποίους, παρά τη μικρή ηλικία τους, έχουν ήδη ακούσει τόσα πολλά», σημειώνει στο pontosnews.gr η Χριστίνα Σαχινίδου.

(Φωτ.: facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)

Παράσταση-συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η πρώτη κατά σειρά εκδήλωση της ΠΟΠΣ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία παράσταση-συναυλία ιστορικής μνήμης, την παραγωγή της οποίας ανέλαβε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

«Ο τίτλος της παράστασης-συναυλίας ιστορικής μνήμης είναι Ωδή στα χώματα του Πόντου και της Αρμενίας και έχει πρωταγωνιστές το λόγο υπό τους ήχους της μουσικής, τις φωνές των τραγουδιστών και τα βήματα των χορευτών. Είναι μία κραυγή για τη ματωμένη γη του Πόντου και της Αρμενίας και είναι σημαντικό ότι θα βγουν πολλά νέα παιδιά στη σκηνή. Δύο από αυτά, ένα ποντιόπουλο και ένα αρμενόπουλο, θα δώσουν από τη σκηνή το σύνθημα “αν τα χέρια μας σμίξουν, μπορούμε να χτίσουμε το αύριο στον ουρανό”. Στη συνέχεια θα πιαστούν χέρι-χέρι. Θα είναι σα να λένε ότι μαζί διεκδικούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας», τονίζει η Χριστίνα Σαχινίδου.

Κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη, ενώ τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Haig Yazdjian, Σοφία Παπάζογλου, Μπάμπης Ιορδανίδης και Δέσποινα Φιλίππου, πλαισιωμένοι από μία πλειάδα καταξιωμένων μουσικών.

Η Βιβή Κουρτίδου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΠΟΠΣ (φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στη σκηνή θα ανέβουν συνολικά διακόσιοι χορευτές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν διάφορους χορούς, με αποκορύφωμα τη Σέρρα και το χορό των μαχαιριών, είκοσι νταούλια αλλά και 15μελές μουσικό σύνολο παιδιών με λύρες και κρουστά.

Τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια των κειμένων έχει η Χριστίνα Σαχινίδου, γενική συντονίστρια του προγράμματος είναι η ειδική γραμματέας της ΠΟΠΣ Βιβή Κουρτίδου και συντονιστής της παράστασης ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Κώστας Σαμουρκασίδης.

Ο ιστορικός Δημόσιας Ιστορίας Κώστας Σαμουρκασίδης (φωτ.:
©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou)

Τελετή μνημοσύνης και τουρνουά σκάκι με 353 σκακιστές

Την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 11:00, ανήμερα της «μαύρης» επετείου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο μνημείο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στην οδό Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως λέει η Χριστίνα Σαχινίδου, η ΠΟΠΣ ετοίμαζε τη διοργάνωση ξεχωριστής εκδήλωσης τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο, επειδή θα συνέπιπταν η ώρα τέλεσης και το σημείο με αυτήν της Περιφέρειας, ελήφθη η απόφαση η Ομοσπονδία να συμμετάσχει στην τελευταία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ θα απευθύνει χαιρετισμό και θα καταθέσει στεφάνι. Επίσης, με πρωτοβουλία της ΠΟΠΣ μπροστά στο μνημείο θα ακουστεί ένα λυπητερό τραγούδι για τον Πόντο και χορευτές θα παρουσιάσουν Σέρρα.

Αμέσως μετά, στις 12:00, στην πλατεία Αριστοτέλους, η ΠΟΠΣ. σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης, διοργανώνει το 2ο τουρνουά σκάκι. Eίναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και θα πάρουν μέρος σε αυτό 353 σκακιστές, ένας αριθμός συμβολικός.

Με λύρες και νταούλιου στην Αγορά Μοδιάνο (φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Χοροί και κειμήλια του Πόντου στην Αγορά Μοδιάνο

Το Σάββατο 25 Μαΐου, από τις 11:00 το πρωί και για αρκετή ώρα, τόσο το κέντρο της Θεσσαλονίκης όσο και η Αγορά Μοδιάνο, η παραδοσιακότερη και κεντρικότερη αγορά της πόλης, θα «σειστούν» από ποντιακούς χορούς.

Τίτλος της συγκεκριμένης εκδήλωσης της ΠΟΠΣ είναι Τραγουδάμε και χορεύουμε τον Πόντο στην Αγορά Μοδιάνο.

Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και πορεία χορευτών προς την αγορά, με τη συνοδεία λυρών και νταουλιών. Κατάληξη της πορείας θα είναι η Αγορά Μοδιάνο, όπου θα παρουσιαστούν διάφοροι ποντιακοί χοροί, ξεσηκώνοντας καταστηματάρχες, καταναλωτές και επισκέπτες.

«Στην αγορά θα έχει τοποθετηθεί μία εβδομάδα πριν το «Σπίτι του Πόντου», όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν διάφορα κειμήλια από την αλησμόνητη πατρίδα», σημειώνει η Χριστίνα Σαχινίδου.

Ρωμανός Κοντογιανίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις»: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΣΕΠΕ

13/06/2025 - 10:38μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μικροχώρι Δράμας: Γέμισε χρώματα και βήματα της παράδοσης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

13/06/2025 - 5:42μμ
(Φωτ.: Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων)
ΠΟΝΤΟΣ

27ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το μεγάλο γεγονός

13/06/2025 - 2:06μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το έθιμο του Κλήδονα στην Ακαδημία Πλάτωνος, στην Αθήνα (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)

Ένωση Σμυρναίων Νίκαιας-Πειραιώς: Το έθιμο του Κλήδονα στο έργο «Σμύρνη, η ομορφότερη των πόλεων»

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τάκης Σαγιάς)

Ρόδος: Τραγωδία σε παιδικό πάρτι – 3χρονη πνίγηκε σε πισίνα

1 ώρα πριν
Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στο Ηρώδειο, στις 8 Οκτωβρίου 2024, στη συναυλία της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας - Φιλαδελφείας για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών / Χρήστος Μπόνης)

Πετρολούκας Χαλκιάς: Όταν υποκλίθηκαν οι Λούις Άρμστρονγκ και Μπένι Γκούντμαν

2 ώρες πριν
Με την ομιλία του Σωκράτη Φάμελλου έκλεισε το 5ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Σωκράτης Φάμελλος: Επιστρέψαμε, είμαστε όρθιοι – Ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή

2 ώρες πριν
Πτώση ελικοπτέρου στη Μαρίνα Βουλιαγμένης (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Βουλιαγμένη: Βίντεο-ντοκουμέντο από την πτώση του ελικοπτέρου – Οι εκτιμήσεις

3 ώρες πριν
Από το φινάλε της παράστασης «Λωξάντρα», της θεατρικής ομάδας του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (φωτ.: theatromusicbooks.blogspot.com)

Η Λωξάντρα στη σκηνή, για τα 100 χρόνια εγκατάστασης των Μικρασιατών στη Νέα Ερυθραία

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign