pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

19η Μαΐου: Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων για τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Πρωταγωνιστές στις φετινές εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ είναι τα παιδιά, σύμφωνα με την πρόεδρό της Χριστίνα Σαχινίδου. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

30/04/2024 - 10:52πμ
(Φωτ. αρχείου: Life Events για το pontosnews.gr)

(Φωτ. αρχείου: Life Events για το pontosnews.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ποικίλες θα είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), για να τιμήσει τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται μεγάλη παράσταση – συναυλία, η καθιερωμένη τελετή μνημοσύνης, τουρνουά σκάκι, πορεία, χορευτική εκδήλωση αλλά και παρουσίαση κειμηλίων από τον Πόντο.

Πρωταγωνιστές στις φετινές εκδηλώσεις της ΠΟΠΣ θα είναι τα παιδιά και οι νέοι, αφού όπως λέει στο pontosnews.gr η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χριστίνα Σαχινίδου, στόχος είναι να σταλεί ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την τελική δικαίωση και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.

«Δίνουμε βήμα στα παιδιά και τους νέους, για να πουν τις δικές τους αλήθειες. Να τις εκφράσουν μέσα από τα τραγούδια τους, τη μουσική τους και βέβαια μέσα από το σεβασμό τους για τους αδικοχαμένους προγόνους τους, για τους οποίους, παρά τη μικρή ηλικία τους, έχουν ήδη ακούσει τόσα πολλά», σημειώνει στο pontosnews.gr η Χριστίνα Σαχινίδου.

(Φωτ.: facebook/Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων)

Παράσταση-συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η πρώτη κατά σειρά εκδήλωση της ΠΟΠΣ για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 8:30 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία παράσταση-συναυλία ιστορικής μνήμης, την παραγωγή της οποίας ανέλαβε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος.

«Ο τίτλος της παράστασης-συναυλίας ιστορικής μνήμης είναι Ωδή στα χώματα του Πόντου και της Αρμενίας και έχει πρωταγωνιστές το λόγο υπό τους ήχους της μουσικής, τις φωνές των τραγουδιστών και τα βήματα των χορευτών. Είναι μία κραυγή για τη ματωμένη γη του Πόντου και της Αρμενίας και είναι σημαντικό ότι θα βγουν πολλά νέα παιδιά στη σκηνή. Δύο από αυτά, ένα ποντιόπουλο και ένα αρμενόπουλο, θα δώσουν από τη σκηνή το σύνθημα “αν τα χέρια μας σμίξουν, μπορούμε να χτίσουμε το αύριο στον ουρανό”. Στη συνέχεια θα πιαστούν χέρι-χέρι. Θα είναι σα να λένε ότι μαζί διεκδικούμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας», τονίζει η Χριστίνα Σαχινίδου.

Κείμενα θα διαβάσει η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλη, ενώ τραγούδια θα ερμηνεύσουν οι Haig Yazdjian, Σοφία Παπάζογλου, Μπάμπης Ιορδανίδης και Δέσποινα Φιλίππου, πλαισιωμένοι από μία πλειάδα καταξιωμένων μουσικών.

Η Βιβή Κουρτίδου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της ΠΟΠΣ (φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στη σκηνή θα ανέβουν συνολικά διακόσιοι χορευτές, οι οποίοι θα παρουσιάσουν διάφορους χορούς, με αποκορύφωμα τη Σέρρα και το χορό των μαχαιριών, είκοσι νταούλια αλλά και 15μελές μουσικό σύνολο παιδιών με λύρες και κρουστά.

Τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια των κειμένων έχει η Χριστίνα Σαχινίδου, γενική συντονίστρια του προγράμματος είναι η ειδική γραμματέας της ΠΟΠΣ Βιβή Κουρτίδου και συντονιστής της παράστασης ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Κώστας Σαμουρκασίδης.

Ο ιστορικός Δημόσιας Ιστορίας Κώστας Σαμουρκασίδης (φωτ.:
©Copyright: Hellenic Parliament-Photographer: Aliki Eleftheriou)

Τελετή μνημοσύνης και τουρνουά σκάκι με 353 σκακιστές

Την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 11:00, ανήμερα της «μαύρης» επετείου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο μνημείο για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, στην οδό Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Όπως λέει η Χριστίνα Σαχινίδου, η ΠΟΠΣ ετοίμαζε τη διοργάνωση ξεχωριστής εκδήλωσης τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο, επειδή θα συνέπιπταν η ώρα τέλεσης και το σημείο με αυτήν της Περιφέρειας, ελήφθη η απόφαση η Ομοσπονδία να συμμετάσχει στην τελευταία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η πρόεδρος της ΠΟΠΣ θα απευθύνει χαιρετισμό και θα καταθέσει στεφάνι. Επίσης, με πρωτοβουλία της ΠΟΠΣ μπροστά στο μνημείο θα ακουστεί ένα λυπητερό τραγούδι για τον Πόντο και χορευτές θα παρουσιάσουν Σέρρα.

Αμέσως μετά, στις 12:00, στην πλατεία Αριστοτέλους, η ΠΟΠΣ. σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής και τον Σκακιστικό Όμιλο Πολίχνης, διοργανώνει το 2ο τουρνουά σκάκι. Eίναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και θα πάρουν μέρος σε αυτό 353 σκακιστές, ένας αριθμός συμβολικός.

Με λύρες και νταούλιου στην Αγορά Μοδιάνο (φωτ. αρχείου: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Χοροί και κειμήλια του Πόντου στην Αγορά Μοδιάνο

Το Σάββατο 25 Μαΐου, από τις 11:00 το πρωί και για αρκετή ώρα, τόσο το κέντρο της Θεσσαλονίκης όσο και η Αγορά Μοδιάνο, η παραδοσιακότερη και κεντρικότερη αγορά της πόλης, θα «σειστούν» από ποντιακούς χορούς.

Τίτλος της συγκεκριμένης εκδήλωσης της ΠΟΠΣ είναι Τραγουδάμε και χορεύουμε τον Πόντο στην Αγορά Μοδιάνο.

Θα προηγηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και πορεία χορευτών προς την αγορά, με τη συνοδεία λυρών και νταουλιών. Κατάληξη της πορείας θα είναι η Αγορά Μοδιάνο, όπου θα παρουσιαστούν διάφοροι ποντιακοί χοροί, ξεσηκώνοντας καταστηματάρχες, καταναλωτές και επισκέπτες.

«Στην αγορά θα έχει τοποθετηθεί μία εβδομάδα πριν το «Σπίτι του Πόντου», όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν διάφορα κειμήλια από την αλησμόνητη πατρίδα», σημειώνει η Χριστίνα Σαχινίδου.

Ρωμανός Κοντογιανίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Χρύσα Μαυρίδου (πρώτη αριστερά) στην κριτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στην Ακρινή Κοζάνης. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: kozan.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποντιακή γαστρονομία: Ποιος θα κρατήσει ζωντανές τις συνταγές όταν φύγουν οι γιαγιάδες;

5/08/2026 - 11:21πμ
Η εκκλησία των Ταξιαρχών στο Σαχνό της Ματσούκας, κοντά στη Μονή Βαζελώνα, σε φωτογραφία του David Talbot Rice από το 1929 (πηγή: David Talbot Rice / Birmingham East Mediterranean Archive)
ΠΟΝΤΟΣ

Ματσούκα Πόντου: Η χαμένη εκκλησία των Ταξιαρχών και το μυστήριο της Παναγίας Πονολύτριας

4/08/2026 - 8:17μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
(Πηγή: facebook.com/Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Κρίσιμη καμπή στη δικαστική υπόθεσή του μετά την αναβολή της συνάντησης για το καθεστώς ασύλου

3/08/2026 - 11:50μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τουρισμός ή «ποντιακή προπαγάνδα»; Νέα αντιπαράθεση στην Τουρκία για τη Θεία Λειτουργία

3/08/2026 - 8:30μμ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»: Δείτε τη μαθητική ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3/08/2026 - 6:00μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Conference League: Στη Σόφια θα κριθεί η πρόκριση του Παναθηναϊκού

8 ώρες πριν
(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

8 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

9 ώρες πριν
(Φωτ.: mwlesvos.gr)

Λέσβος: Με τις καλύτερες… γεύσεις πέρασε στην ιστορία η τριήμερη 39η Γιορτή Σαρδέλας – Το σήμα κατατεθέν του κόλπου της Καλλονής

9 ώρες πριν
Η διαφημιστική αφίσα της «Οδύσσειας» του Κρ.Νόλαν

Οδύσσεια, 2026 μ.Χ.: Από τον Όμηρο στον Κρίστοφερ Νόλαν – Τα έπη που πέρασαν από τη μεγάλη οθόνη και τη σκηνή

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Αποκλεισμός για τον Τσιτσιπά στον δεύτερο γύρο του Μόντρεαλ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign