pontosnews.gr
Τρίτη, 7/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Περηφανεύονται οι Ρώσοι για τον ειρηνευτικό τους ρόλο – Τελετή με τη συμμετοχή Τούρκων και Αζέρων

Μιλώντας στο κλείσιμο κέντρου παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός ο αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, επαίνεσε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν

26/04/2024 - 8:15μμ
Αρμένιοι σε φορτηγό εγκαταλείπουν το Αρτσάχ και περιμένουν να περάσουν από το σημείο ελέγχου στο διάδρομο του Λατσίν (φωτ.: EPA/Roman Ismayilov)

Αρμένιοι σε φορτηγό εγκαταλείπουν το Αρτσάχ και περιμένουν να περάσουν από το σημείο ελέγχου στο διάδρομο του Λατσίν (φωτ.: EPA/Roman Ismayilov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αξιωματικοί του στρατού από τη Ρωσία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν παρευρέθηκαν στη σημερινή τελετή για το κλείσιμο κέντρου παρακολούθησης, της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς ολοκληρώθηκε η αποχώρηση του ρωσικού ειρηνευτικού αποσπάσματος μετά την πολυετή ανάπτυξή του σε αυτή τη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Νοτίου Καυκάσου.

Δεκάδες Ρώσοι και Τούρκοι μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων ντυμένοι με στρατιωτικές στολές καθώς και Αζέροι στρατιώτες κάθισαν σε πτυσσόμενες καρέκλες κάτω από καθαρό ουρανό και παρακολούθησαν μια παράσταση παραδοσιακών αζερικών χορών.

Ο Σεργκέι Ιστράκοφ, αναπληρωτής αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, επαίνεσε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν σε μια ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος.

«Εκ μέρους του υπουργού Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στους στρατιώτες της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν, που εκτέλεσαν επάξια το στρατιωτικό τους καθήκον στο όνομα της ειρήνης και της ηρεμίας σε όλο τον Νότιο Καύκασο», δήλωσε ο Ιστράκοφ.

«Το επιτυχημένο έργο του κέντρου, που βασίστηκε στον αμοιβαίο σεβασμό και την προτεραιότητα στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, κατέστησε εφικτή την ολοκλήρωση της ειρηνευτικής επιχείρησης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ήχησε ο εθνικός ύμνος του Αζερμπαϊτζάν προτού γίνει η υποστολή της ρωσικής και της τουρκικής σημαίας υπό τον ήχο των αντίστοιχων εθνικών τους ύμνων.

Σχεδόν όλο το ρωσικό ειρηνευτικό απόσπασμα έχει ήδη φύγει από την περιοχή και τα υπόλοιπα μέλη του πρόκειται να αποχωρήσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου, δήλωσε στο Reuters μια πηγή στο αζέρικο υπουργείο Άμυνας.

Όλα τα ρωσικά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 90 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (BTR82A) και 380 άλλων οχημάτων, είχαν ήδη εγκαταλείψει την αζέρικη επικράτεια, πρόσθεσε η πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι σχεδόν 2.000 Ρώσοι στρατιώτες, μέλη της ειρηνευτικής αποστολής, είχαν αποσταλεί στην αποσχισθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ τον Νοέμβριο του 2020 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τη μεσολάβηση της Μόσχας που τερμάτισε έναν πόλεμο έξι εβδομάδων μεταξύ αζέρικων και αρμένικων δυνάμεων.

Παρά τη ρωσική ανάπτυξη, τον Σεπτέμβριο του 2023, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε νέα επίθεση-αστραπή και κατέλαβε ολόκληρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ, χωρίς οι ρωσικές δυνάμεις να παρέμβουν, βάζοντας τέλος σε τρεις δεκαετίες σύγκρουσης για τον έλεγχο του θύλακα.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης, τουλάχιστον 100.000 Αρμένιοι κάτοικοι του θύλακα εγκατέλειψαν την περιοχή και οι Αρμένιοι ηγέτες της αποσχισθείσας περιοχής συνελήφθησαν.

Η πολιτική ηγεσία της Αρμενίας κατηγόρησε τη Μόσχα εκείνη την περίοδο για απραξία και ότι δεν προστατεύσει τα αρμενικά συμφέροντα, μια κατηγορία που η Ρωσία απέρριψε. Η Ρωσία θεωρείτο επί μακρόν και κατά παράδοση διαιτητής στον Καύκασο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιστινιακή σημαία υψώνεται ανάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων στη συνοικία Σεΐχ Ραντβάν της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνησή της, το Ισραήλ μιλά για «τέχνασμα»

6/07/2026 - 11:04μμ
Ο Μαρκ Ρούτε κατά τη συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Το μήνυμα Ρούτε για το ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν – «Κρίσιμοι για το μέλλον της Συμμαχίας»

6/07/2026 - 9:04μμ
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-ΝΑΤΟ: Αύριο στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ – Το Ουκρανικό θα θέσει στη Σύνοδο ο Αμερικανός πρόεδρος

6/07/2026 - 7:20μμ
(Φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Λέκκας από Βενεζουέλα για τους σεισμούς: Άθικτο το επίκεντρο – Πρωτοφανή τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν

6/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε συγκρότημα κατοικιών στο Όφενμπουργκ

6/07/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων στη Βενεζουέλα – Ξεπέρασαν τους 3.300 οι νεκροί

6/07/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία διεκδικεί την αναγνώριση του μπακλαβά από την UNESCO

6/07/2026 - 12:04πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σιωπηρή τελετή στην Τεχεράνη για τον Χαμενεΐ – Η απουσία του Μοτζτάμπα, πυροδοτεί ερωτήματα διαδοχής

5/07/2026 - 8:20μμ
Ιρανοί αποτίουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατά τη διάρκεια τελετής αποχαιρετισμού πριν από την κηδεία του στη Μεγάλη Μοσάλα στην Τεχεράνη, Ιράν, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Χιλιάδες κόσμου στην Τεχεράνη για την κηδεία του Αλί Χαμενεΐ

5/07/2026 - 11:34πμ
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ τα έβαλε πάλι με τον κομμουνισμό στην ομιλία του για την 4η Ιουλίου

5/07/2026 - 9:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Πανελλαδικές 2026: Ανοίγει η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό – Η διαδικασία αναλυτικά

18 λεπτά πριν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, Τετάρτη 25 Ιουνίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Με την εικόνα ενός «αξιόπιστου συμμάχου» προσέρχεται η Ελλάδα

46 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από την Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός σήμερα: Έως 35°C η θερμοκρασία, ισχυροί βοριάδες έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Torres)

Μουντιάλ 2026: Νίκησε το… ποδόσφαιρο – Το Βέλγιο απέκλεισε τις ΗΠΑ

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Μουντιάλ 2026: Η Ισπανία στους «8» με λυτρωτή τον Μερίνο

9 ώρες πριν
Το πάνελ των δημοσιογράφων στο 10ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Maliotis Cultural Center της Βοστόνης (φωτ.: Maliotis Cultural Center / Hellenic College Holy Cross)

Στο Σίδνεϊ το 12ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο για την ελληνική γλώσσα και τον απόδημο ελληνισμό

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign