pontosnews.gr
Δευτέρα, 16/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Παρχάρια 2024» στο Οχυρό Νυμφαίας, στην καρδιά της Ροδόπης – Τον Μάιο το ποντιακό συναπάντημα

Ένα υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι «με πάλεμαν, φαΐν, χορόν», το οποίο πλέον έχει λάβει χαρακτήρα πολιτιστικού γεγονότος

25/04/2024 - 9:49πμ
Κάπως έτσι ξεκινούν συνήθως τα γλέντια στα παρχάρια του Οχυρού Νυμφαίας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Κάπως έτσι ξεκινούν συνήθως τα γλέντια στα παρχάρια του Οχυρού Νυμφαίας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χιλιοτραγουδισμένα είναι τα παρχάρια από τους Πόντιους, καθώς τα εκτεταμένα οροπέδια όπου ξεκαλοκαίριαζαν άνθρωποι και κοπάδια ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή των αγροκτηνοτροφικών οικογενειών. Τα θερινά βοσκοτόπια εκτείνονται στις πλαγιές των Ποντικών Άλπεων στα 1.500 έως και 2.500 μέτρα, και μέχρι και σήμερα παραμένουν σημείο συνάντησης – διάσημο είναι το πανηγύρι που γίνεται στο παρχάρι της Κατίρκαγιας κάθε τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου.

Στην Ελλάδα, αυτή η γιορτή των παρχαριών επιστρέφει και φέτος στο Φυλάκιο του Οχυρού Νυμφαίας.

Με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» διοργανώνει ανελλιπώς τριήμερο αντάμωμα από το 2002· ουσιαστικά είναι ένα υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι «με πάλεμαν, φαΐν, χορόν».

Με τα χρόνια πήρε το χαρακτήρα πολιτιστικού γεγονότος για την περιοχή, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής να θέτουν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση, αλλά και το χώρο να διαμορφώνεται κατάλληλα για τη φιλοξενία τόσου κόσμου. Τα «Παρχάρια 2024» θα γίνουν στις 10, 11 και 12 Μαΐου.

Αναμνηστική φωτογραφία από τα «Παρχάρια 2023» (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

«Προθάλαμος» θα είναι ο καθαρισμός του άλσους της Νυμφαίας, στη Γέφυρα του Βοσκού, το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου. 

Το Σάββατο 11 Μαΐου θα υπάρχει παραδοσιακό υπαίθριο πανηγύρι με μουσικές και χορούς του Πόντου με συνοδεία αξιόλογων παραδοσιακών καλλιτεχνών.

Την Κυριακή 12 Μαΐου το πρόγραμμα στην καρδιά της ορεινής Ροδόπης περιλαμβάνει ένα ακόμα ολοήμερο υπαίθριο γλέντι με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και παλαιστικές επιδείξεις. Φέτος καλεσμένοι θα είναι σύλλογοι και παλαιστές από τη Βουλγαρία, ενώ θα διοργανωθεί και φεστιβάλ ποντιακού χορού, επίδειξη παραδοσιακών φορεσιών, έκθεση αγροτικών και μελισσοκομικών εργαλείων και παραδοσιακών οικιακών σκευών.

Επίσης μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης θα μαγειρέψουν ποντιακά φαγητά για τον κόσμο, ώστε να τον μυήσουν στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας.

Στο Οχυρό Νυμφαίας υπάρχει και χώρος κουζίνας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης επί το έργον (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Ο χώρος έχει διαμορφωθεί για τη φιλοξενία των επισκεπτών (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Το γλέντι είναι ολοήμερο (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα οι: Αδάμ Αποστολίδης (τραγούδι), Κυριάκος Ιωακειμίδης (τραγούδι), Γιάννης Κατωτοικίδης (τραγούδι), Χάρης Κεφαλίδης (τραγούδι), Ευκλείδης Παγκοζίδης (τραγούδι), Γιώργος Παπαγιαννίδης (τραγούδι), Γιάννης Παρηγορίδης (τραγούδι), Κώστας Πετρίδης (τραγούδι), Χάρης Πογαρίδης (τραγούδι), Ανέστης Χαριτίδης (τραγούδι), Γιώργος Αμπεσλίδης (λύρα), Γιώργος Αποστολίδης (λύρα), Κωνσταντίνος Καλλιανίδης (λύρα), Παναγιώτης Κοργιανίδης (λύρα), Λευτέρης Ξενιτιάδης (λύρα), Σταύρος Προσαλέντης (λύρα), Χρήστος Σεμερτζίδης (λύρα), Κυριάκος Γερμανίδης (λύρα, τραγούδι), Χρήστος Ναβροζίδης (λύρα, τραγούδι), Γιάννης Τσαντεκίδης (λύρα, τραγούδι), Γιάννης Καμπάς (αγγείο, γαβάλ’), Ιορδάνης Σπυρίδης (αγγείο, γαβάλ’), Ανδρέας Σιδηρόπουλος (κλαρίνο), Μαρία Αποστολίδου (νταούλι), Νίκος Καλογερίδης (νταούλι), Μπάμπης Παγκοζίδης (νταούλι), Γιάννης Παπαγιαννίδης (νταούλι), Νίκος Παπαδόπουλος (νταούλι), Κώστας Τσαρμαντίδης (νταούλι), Κοσμάς Φιλιππίδης (νταούλι), Νίκος Σακίδης (ντραμς, νταούλι), Στέφανος Αυγετίδης (πλήκτρα), Κώστας Σαββίδης (πλήκτρα).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)
ΠΟΝΤΟΣ

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

15/06/2025 - 9:16μμ
Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Νταχάου στο θερινό φεστιβάλ που διοργάνωσε ο σύλλογος Bürgertreff-Ost (φωτ.: Facebook / Angeliki Koune)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γερμανία: Ποντιακός ήχος και βήματα σε φεστιβάλ στην πόλη Νταχάου

15/06/2025 - 4:09μμ
Στιγμιότυπο από την 5η πατινάδα στον Σταυρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: Facebook / Βιβή Κουρτίδου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Η 5η πατινάδα ξεσήκωσε τον Σταυρό Θεσσαλονίκης, με 11 συλλόγους και πολλή… φασαρία

15/06/2025 - 1:56μμ
Στιγμιότυπο από την εμφάνιση του χορευτικού τμήματος της «Τερψιθέας» (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Όλα τα βλέμματα στο χορευτικό τμήμα της «Τερψιθέας»

14/06/2025 - 9:56μμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά (πηγή: ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

2ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Καστοριά – Δείτε το live

14/06/2025 - 8:10μμ
(Φωτ.: facebook / ΠΜΣ Παλαγίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» Παλαγίας ταξίδεψε τον Πόντο στη Σαμοθράκη

14/06/2025 - 12:56μμ
Ο ποταμός Ίρις (Yeşilırmak) στην Αμάσεια (φωτ: Ahmet Keles /commons. wikimedia.org)
ΠΟΝΤΟΣ

Ποτάμια και παραπόταμοι έδιναν ζωή στον Πόντο, ήταν τα φυσικά, πολιτικά αλλά και φυλετικά σύνορα

14/06/2025 - 9:35πμ
Στιγμιότυπο από το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο, το οποίο είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Εορδαίας (πηγή: Facebook /  Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακού Θεάτρου Δήμου Εορδαίας)
ΠΟΝΤΟΣ

Το ποντιακό θέατρο στα καλύτερά του, στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ποντιακή Διάλεκτο

13/06/2025 - 11:15μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βάδης-Βυρτεμβέργης «Δωδεκάπολις»: Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΟΣΕΠΕ

13/06/2025 - 10:38μμ
(Φωτ.: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροχωρίου «Παναγία Σουμελά»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μικροχώρι Δράμας: Γέμισε χρώματα και βήματα της παράδοσης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

13/06/2025 - 5:42μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

5 ώρες πριν
Η διάσημη αυτή φωτογραφία της Αρμένιας μάνας τραβήχτηκε από τον Άρμιν Βέγκνερ (πηγή: armenian-genocide.org)

Από τις οθωμανικές γενοκτονίες στο νέο τουρκικό επεκτατισμό: Σκέψεις και προτάσεις

6 ώρες πριν
Εικόνα από παλαιότερο γλέντι του δραστήριου Συλλόγου (πηγή: spfth.wordpress.com)

Αποχαιρετιστήριο γλέντι για τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης

7 ώρες πριν
Το ισραηλινό σύστημα άμυνας «Iron Dome» δεν επέτρεψε σε πολλούς από τους ιρανικούς πυραύλους να πλήξουν την ισραηλινή επικράτεια. Παρόλα αυτά κάποιοι πύραυλοι βρήκαν τους στόχους τους (φωτ.:  EPA/ Atef Safadi)

Ιράν κατά Ισραήλ: Νέα ομοβροντία πυραύλων – Πλήγματα σε αρκετές περιοχές

7 ώρες πριν
Εικόνα από τις αρχές του 20ού αιώνα, έξω από χάνι του Γεσίρογλη ή Γεσίρογλου στην Τραπεζούντα (φωτ.: facebook.com/ groups/Zafer Duran/ TRABZONDAN ESİNTİLER)

Η φιλοξενία στον Πόντο ήταν μοναδική και θύμιζε αρχαία Ελλάδα – Ένα βράδυ στα Αμπέλια Τραπεζούντας

8 ώρες πριν

Έκτακτο: Σειρήνες ηχούν στην Ιερουσαλήμ

9 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign