pontosnews.gr
Δευτέρα, 26/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Παρχάρια 2024» στο Οχυρό Νυμφαίας, στην καρδιά της Ροδόπης – Τον Μάιο το ποντιακό συναπάντημα

Ένα υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι «με πάλεμαν, φαΐν, χορόν», το οποίο πλέον έχει λάβει χαρακτήρα πολιτιστικού γεγονότος

25/04/2024 - 9:49πμ
Κάπως έτσι ξεκινούν συνήθως τα γλέντια στα παρχάρια του Οχυρού Νυμφαίας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Κάπως έτσι ξεκινούν συνήθως τα γλέντια στα παρχάρια του Οχυρού Νυμφαίας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Χιλιοτραγουδισμένα είναι τα παρχάρια από τους Πόντιους, καθώς τα εκτεταμένα οροπέδια όπου ξεκαλοκαίριαζαν άνθρωποι και κοπάδια ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με τη ζωή των αγροκτηνοτροφικών οικογενειών. Τα θερινά βοσκοτόπια εκτείνονται στις πλαγιές των Ποντικών Άλπεων στα 1.500 έως και 2.500 μέτρα, και μέχρι και σήμερα παραμένουν σημείο συνάντησης – διάσημο είναι το πανηγύρι που γίνεται στο παρχάρι της Κατίρκαγιας κάθε τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου.

Στην Ελλάδα, αυτή η γιορτή των παρχαριών επιστρέφει και φέτος στο Φυλάκιο του Οχυρού Νυμφαίας.

Με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας, ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ροδόπης «Η Τραπεζούντα» διοργανώνει ανελλιπώς τριήμερο αντάμωμα από το 2002· ουσιαστικά είναι ένα υπαίθριο ολοήμερο πανηγύρι «με πάλεμαν, φαΐν, χορόν».

Με τα χρόνια πήρε το χαρακτήρα πολιτιστικού γεγονότος για την περιοχή, με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής να θέτουν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση, αλλά και το χώρο να διαμορφώνεται κατάλληλα για τη φιλοξενία τόσου κόσμου. Τα «Παρχάρια 2024» θα γίνουν στις 10, 11 και 12 Μαΐου.

Αναμνηστική φωτογραφία από τα «Παρχάρια 2023» (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

«Προθάλαμος» θα είναι ο καθαρισμός του άλσους της Νυμφαίας, στη Γέφυρα του Βοσκού, το απόγευμα της Παρασκευής 10 Μαΐου. 

Το Σάββατο 11 Μαΐου θα υπάρχει παραδοσιακό υπαίθριο πανηγύρι με μουσικές και χορούς του Πόντου με συνοδεία αξιόλογων παραδοσιακών καλλιτεχνών.

Την Κυριακή 12 Μαΐου το πρόγραμμα στην καρδιά της ορεινής Ροδόπης περιλαμβάνει ένα ακόμα ολοήμερο υπαίθριο γλέντι με τη συμμετοχή πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και παλαιστικές επιδείξεις. Φέτος καλεσμένοι θα είναι σύλλογοι και παλαιστές από τη Βουλγαρία, ενώ θα διοργανωθεί και φεστιβάλ ποντιακού χορού, επίδειξη παραδοσιακών φορεσιών, έκθεση αγροτικών και μελισσοκομικών εργαλείων και παραδοσιακών οικιακών σκευών.

Επίσης μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης θα μαγειρέψουν ποντιακά φαγητά για τον κόσμο, ώστε να τον μυήσουν στα μυστικά της ποντιακής κουζίνας.

Στο Οχυρό Νυμφαίας υπάρχει και χώρος κουζίνας (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Μέλη του Συλλόγου Ποντίων Ν. Ροδόπης επί το έργον (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Ο χώρος έχει διαμορφωθεί για τη φιλοξενία των επισκεπτών (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Το γλέντι είναι ολοήμερο (φωτ.: Facebook / Παρχάρια Οχυρού Νυμφαίου Ροδόπης)

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα οι: Αδάμ Αποστολίδης (τραγούδι), Κυριάκος Ιωακειμίδης (τραγούδι), Γιάννης Κατωτοικίδης (τραγούδι), Χάρης Κεφαλίδης (τραγούδι), Ευκλείδης Παγκοζίδης (τραγούδι), Γιώργος Παπαγιαννίδης (τραγούδι), Γιάννης Παρηγορίδης (τραγούδι), Κώστας Πετρίδης (τραγούδι), Χάρης Πογαρίδης (τραγούδι), Ανέστης Χαριτίδης (τραγούδι), Γιώργος Αμπεσλίδης (λύρα), Γιώργος Αποστολίδης (λύρα), Κωνσταντίνος Καλλιανίδης (λύρα), Παναγιώτης Κοργιανίδης (λύρα), Λευτέρης Ξενιτιάδης (λύρα), Σταύρος Προσαλέντης (λύρα), Χρήστος Σεμερτζίδης (λύρα), Κυριάκος Γερμανίδης (λύρα, τραγούδι), Χρήστος Ναβροζίδης (λύρα, τραγούδι), Γιάννης Τσαντεκίδης (λύρα, τραγούδι), Γιάννης Καμπάς (αγγείο, γαβάλ’), Ιορδάνης Σπυρίδης (αγγείο, γαβάλ’), Ανδρέας Σιδηρόπουλος (κλαρίνο), Μαρία Αποστολίδου (νταούλι), Νίκος Καλογερίδης (νταούλι), Μπάμπης Παγκοζίδης (νταούλι), Γιάννης Παπαγιαννίδης (νταούλι), Νίκος Παπαδόπουλος (νταούλι), Κώστας Τσαρμαντίδης (νταούλι), Κοσμάς Φιλιππίδης (νταούλι), Νίκος Σακίδης (ντραμς, νταούλι), Στέφανος Αυγετίδης (πλήκτρα), Κώστας Σαββίδης (πλήκτρα).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως
ΠΟΝΤΟΣ

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

26/01/2026 - 10:12μμ
Απεικόνιση της μορφής που θα έχει το μνημείο στο Παραλίμνι (φωτ.: Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης»)
ΠΟΝΤΟΣ

Κύπρος: Με την ευλογία της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Παραλίμνι

26/01/2026 - 11:20πμ
(Φωτ.: facebook / Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στιγμές και ήχοι Μικρασίας στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»

25/01/2026 - 11:15μμ
Ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και η Μυροφόρα Ευσταθιάδου βραβεύουν τον Γιώργο Αμβροσιάδη, 13 Aπριλίου 2019 (φωτ.: Facebook / Φάρος Ποντίων)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πέθανε ένας «θεμέλιος λίθος» των Ποντίων, ο Γιώργος Αμβροσιάδης

25/01/2026 - 4:15μμ
Το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας δεξιά και στο βάθος η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Από το βιβλίο του Κ. Φωτιάδη «Πόντος: Δικαίωμα στη Μνήμη» (πηγή: Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας)
ΠΟΝΤΟΣ

Παιδεία στον Πόντο και το Φροντιστήριο Τραπεζούντας: Ένα εκπαιδευτικό πρότυπο με διεθνή ορίζοντα

25/01/2026 - 1:55μμ
Στιγμιότυπο από την περσινή γιορτή για την  κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Φορέα «Κιβωτός του Πόντου» (φωτ.: facebook.com/Κιβωτός του Πόντου - Ηλίας Υφαντίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Από τη Βηθλεέμ στην Αιωνιότητα!» με όχημα την «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»

25/01/2026 - 10:32πμ
ΤΑ παιδιά των ακαδημιών του Απόλλωνα έδωσαν το πιο φωτεινό μήνυμα. Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)
ΠΟΝΤΟΣ

Απόλλων Καλαμαριάς: 100 χρόνια ιστορίας και μνήμης στην επετειακή εκδήλωση στο Δημαρχείο

25/01/2026 - 10:07πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στον Μαυρόβατο έκοψαν βασιλόπιτα και γύρισαν το πιο αστείο διαφημιστικό βίντεο

25/01/2026 - 12:08πμ
(Φωτ.: pixabay.com / nazimnadir)
ΠΟΝΤΟΣ

Διβάν (Τιβάν): Το πλούσιο ελληνικό φουντουκοχώρι της Κερασούντας που εξαφανίστηκε από τον χάρτη του Πόντου

24/01/2026 - 8:28μμ
Άποψη της υψηλότερης κορυφής των Ποντικών Άλπεων (φωτ.: pexels.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Πωλείται χιόνι… – Από το Καρλούκ και την υψηλότερη κορυφή των Ποντικών Άλπεων στα παζάρια και τα πλουσιόσπιτα του Πόντου

24/01/2026 - 1:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: greekherald.com.au)

Επίσκεψη του μητροπολίτη Φλωρίνης στον ιστορικό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στο Πρέστον της Μελβούρνης

9 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Τουλάχιστον 21 νεκροί και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς ρεύμα από το πολικό ψύχος που σαρώνει τις ΗΠΑ

37 λεπτά πριν
Τα παιδιά είναι πάντα οι πρωταγωνιστές της Γιορτής των Γραμμάτων – και δικαίως

Σωματείο & Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»: Για μια ακόμη χρονιά αναβίωσε η Γιορτή των Γραμμάτων – Μια παράδοση που μετρά 51 χρόνια

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος»)

«Υγείαν, ευτυχίαν και καλήν χρονίαν» ευχήθηκαν οι Πόντιοι Περάματος στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας

2 ώρες πριν
Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές στις Σέρρες – Πλημμύρες, ισχυρές βροχές και πάνω από 43.000 κεραυνοί σε όλη τη χώρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign