pontosnews.gr
Δευτέρα, 18/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σίδνεϊ: Ένας βετεράνος 103 ετών θα οδηγήσει το κυπριακό τμήμα στην παρέλαση των ANZAC

Ο βετεράνος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου κλείνει 50 χρόνια μετανάστης στην Αυστραλία, καθώς έφυγε από την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή

25/04/2024 - 8:33πμ
Βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρελαύνουν στο Σίδνεϊ, κατά την περσινή Ημέρα των ANZAC (φωτ.: EPA/Bianca De Marchi)

Βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρελαύνουν στο Σίδνεϊ, κατά την περσινή Ημέρα των ANZAC (φωτ.: EPA/Bianca De Marchi)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένας Ελληνοκύπριος 103 ετών θα βρίσκεται στην κεφαλή του τμήματος της Κυπριακής Κοινότητας Αυστραλίας στην παρέλαση της Ημέρας των ANZAC (Σώματα Στρατού Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας-Australian and New Zealand Army Corps), η οποία θα εορτάζεται σήμερα, Πέμπτη, στο Σίδνεϊ.

Η 25η Απριλίου ονομάστηκε επισήμως Ημέρα ANZAC το 1916, καθώς έναν χρόνο πριν, στις 25 Απριλίου 1915, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες αποτέλεσαν μέρος της συμμαχικής αποστολής που ξεκίνησε για να καταλάβει τη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Στους φετινούς εορτασμούς, η Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας θα λάβει μέρος με περίπου 30 μέλη της, μεταξύ των οποίων και ο 103χρονος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Ευριπίδης Μουξούρης.

Ο Ευρ. Μουξούρης, που έχει γεννηθεί στη Μόρφου της Κύπρου στις 5 Ιουλίου 1921, πολέμησε ως εθελοντής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο ιταλικό μέτωπο, στην Αφρική και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ενώ μετά τον πόλεμο συμμετείχε ενεργά στον αγώνα για την ανεξαρτησία της Κύπρου από τη βρετανική αποικιοκρατία.

Πέντε χρόνια μετά, αφότου η Κύπρος έγινε ανεξάρτητη, ο Ευριπίδης Μουξούρης παντρεύτηκε την σύζυγό του, Παναγιώτα, και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά, την Εύα και τον Μάριο, ο οποίος γεννήθηκε το 1974, την ημέρα της τουρκικής εισβολής στη Μόρφου.

Από αριστερά ο Ευριπίδης Μουξούρης, η Έλενα Κωνσταντίου και η Κέι Παύλου (φωτ.: neoskosmos.com)

Η τουρκική εισβολή, όμως, ανάγκασε τον ίδιο και την οικογένειά του να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς και, εγκαταλείποντας το νησί τους, να έρθουν στο Σίδνεϊ, όπου για τους πρώτους μήνες φιλοξενήθηκαν από μια οικογένεια Αυστραλών.

Φέτος, 50 χρόνια μετά από την ημέρα που ήρθε ως πρόσφυγας στην Αυστραλία, ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μαζί με την Κυπριακή Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας θα τιμήσει τους ANZAC οι οποίοι πολέμησαν και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους ως σύμμαχοι με τους Έλληνες.

Μνημείο για τους ιππείς με τα μουλάρια

Την ίδια στιγμή, με αφορμή την Ημέρα ANZAC, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Κοινότητας Ν. Ν. Ουαλίας (CCNSW), οι Κύπριοι της υποεπιτροπής ANZAC και η επιτροπή του Αυστραλιανού Μνημείου Ζώων Πολέμου (Australian War Animals Memorial) ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν στη Λευκωσία ένα γλυπτό προς τιμήν των Σωμάτων με τα Μουλάρια (Mule Corps) σε φυσικό μέγεθος.

Πρόκειται για αφιέρωμα στο Μακεδονικό Μεταγωγικό Σώμα, έναν σχηματισμό του Βρετανικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αποτελείτο κυρίως από Κύπριους ιππείς και τα μουλάρια τους και  δραστηριοποιήθηκε μεταξύ 1916-1919.

Στο κέντρο της φωτογραφίας διακρίνεται ο στρατιώτης John Simpson Kirkpatrick, δίπλα σε ένα γαϊδουράκι που μεταφέρει έναν τραυματισμένο στρατιώτη στην Καλλίπολη, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. Με το παρατσούκλι «ο άνθρωπος με τον γάιδαρο», ο Simpson έχει καταστεί εμβληματική φιγούρα της εκστρατείας της Καλλίπολης και είναι ίσως ο πιο γνωστός ANZAC. Δεξιά, ένα από τα βρετανικά πολεμικά μετάλλια που απονεμήθηκε σε βετεράνο του Mule Corps (φωτ.: neoskosmos.com/naa.gov.au)

Περίπου 12.000 άνδρες αυτής της μονάδας είχαν βοηθήσει τότε τα βρετανικά και τα συμμαχικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια του πολέμου, εκ των οποίων οι 177 έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο.

Ο καθηγητής Αντρίκος Βαρνάβα, του Πανεπιστημίου Flinders της Νότιας Αυστραλίας, είπε ότι το Σώμα διαδραμάτισε «αποφασιστικό ρόλο» στον ανεφοδιασμό των βρετανικών και συμμαχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

«Η χρήση αλόγων, μουλαριών και γαϊδάρων στο μέτωπο εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και σημαντική, αφού μετέφεραν στρατιωτικό εξοπλισμό σε δυσπρόσιτες περιοχές που δεν μπορούσαν να φτάσουν οι μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού», επισήμανε ο καθηγητής.

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος τέλεσε τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας του μνημείου μαζί με τον δήμαρχο Λευκωσίας Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, ευχαρίστησε τόσο το Δήμο Λευκωσίας όσο και τον Nigel Allsopp, πρόεδρο του Australian War Animals Memorial, που είχε την ιδέα για το μνημείο.

Ο Χάρι Άντριους, βετεράνος και μέλος της Υποεπιτροπής ANZAC της Κυπριακής Κοινότητας, είπε ότι το έργο του Mule Corp θυμίζει τον Simpson και τον γάιδαρό του στην Καλλίπολη.

Από την πλευρά της, η CCNSW δήλωσε ότι πρόκειται να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου.

• Πηγή: neoskosmos.com / Δημήτρης Καλλός (απόδοση: Γιώτα Σταυρίδου).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Οι χαριτωμένοι μαθητές του «Αγίου Παντελεήμονα» προσπαθώντας να μοιάσουν στους παππούδες και τις γιαγιάδες τους (φωτ.: facebook/St Panteleimon Greek School Dandenong)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Το ελληνικό σχολείο του Dandenong γέμισε… παππούδες και γιαγιάδες!

17/08/2025 - 3:08μμ
Πρώτος από αριστερά ο πρόεδρος της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ Πέτρος Παπουλίδης και ο Νίκος Πιλτικίδης (τρίτος από αριστερά) με τους συντελεστές της ραδιοφωνικής εκπομπής (φωτ.: facebook/Peter Pontios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η ποντιακή λύρα στον ραδιοφωνικό «αέρα» του Σίδνεϊ

17/08/2025 - 11:45πμ
Το χορευτικό της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης (φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Με ποντιακό χρώμα το φεστιβάλ Northcote στη Μελβούρνη

17/08/2025 - 11:11πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στη Μελβούρνη (φωτ.: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας/Αλεξάνδρα Γκιώνη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας: Η Μελβούρνη γιόρτασε την Κοίμηση της Θεοτόκου

15/08/2025 - 9:15μμ
(Φωτ.: facebook / Greek Orthodox Parish of North Altona – The Dormition of Our Lady)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Δεκαπενταύγουστος με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο στην Ελληνορθόδοξη Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου

13/08/2025 - 7:10μμ
Μέλη της «Παναγίας Σουμελά» Σίδνεϊ με τον έναν εκ των συγγραφέων Παναγιώτη Διαμάντη (δεύτερος από δεξιά) (φωτ.: facebook / Peter Pontios)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Το βιβλίο «Από τη Γενοκτονία στην αναγέννηση: Οι φωτογραφίες του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ» ξεφυλλίζει η «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ

13/08/2025 - 5:43μμ
Μέλη του Συλλόγου Γυναικών Καστελλόριζου σε επίσημη εκδήλωση, τη δεκαετία του '60 (φωτ.: Σύλλογος Γυναικών Καστελλόριζου)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Εκδήλωση αφιερωμένη στον ιστορικό και πρωτοπόρο Σύλλογο Γυναικών Καστελλόριζου

12/08/2025 - 12:01πμ
Στιγμιότυπο από την περσινή λιτανεία (φωτ.: facebook/Pontoxeniteas NSW )
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομογένεια: Δεκαπενταύγουστος με λιτανεία και μπάρμπεκιου από τον «Ποντοξενιτέα»

11/08/2025 - 5:18μμ
(Φωτ.: facebook/Hellene Flame)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η «Παναγία Σουμελά» Σίδνεϊ ετοιμάζεται για τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 12:40μμ
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia Melbourne)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Μελβούρνη θα γιορτάσει ποντιακά την Κοίμηση της Θεοτόκου

6/08/2025 - 7:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: Αρχείο Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών
«Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»)

18 Αυγούστου 1919: Οι Πόντιοι δηλώνουν στον Βενιζέλο έτοιμοι για την ένωση με την Ελλάδα

33 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας)

Ταξίδι ζωής στα χώματα του Πόντου από την Ένωση Ποντίων Ελασσόνας

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Θεσσαλονίκη: Στο νοσοκομείο πεντάχρονο αγοράκι που υπέστη έγκαυμα σε αναψυκτήριο – Συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι του καταστήματος

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης)

Λιμενικό Σώμα: Τρεις επιχειρήσεις διάσωσης σε 24 ώρες, σε Γαύδο και Καλαμάτα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

ΔΕΘ: Πακέτο 2 δισ. σε 2 δόσεις – Ποιοι θα δουν μειώσεις φόρων, τι θα γίνει με τις συντάξεις

3 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Με νεφώσεις, βροχές και καταιγίδες αρχίζει η νέα εβδομάδα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign