pontosnews.gr
Πέμπτη, 12/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μήνυμα από την Κομοτηνή στην Τουρκία, με αφορμή την ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Τουρκία πρέπει να αφήσει το εγκληματικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τα διεθνή της εγκλήματα σε βάρος Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων

23/04/2024 - 7:44μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Κομοτηνή για τα 109 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: xronos.gr)

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Κομοτηνή για τα 109 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: xronos.gr)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Γεγονότα του 1915». Έτσι αποκαλεί παγίως η Τουρκία το οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αρνούμενη να δεχθεί ότι υπήρξε γενοκτονία, αλλά υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκατέρωθεν απώλειες στο πλαίσιο του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ωστόσο, για τους Αρμένιους και για τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων η 24η Απριλίου είναι η μέρα που μνημονεύεται ως εκείνη που η κυβέρνηση των Νεότουρκων έθεσε σε εφαρμογή ένα άρτια μελετημένο σχέδιο. Περίπου 1,5 εκατ. εξοντώθηκαν με πρωτοφανή βαρβαρότητα, ενώ όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διασκορπιστούν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία επελέγη διότι το 1915 η ηγεσία της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της πόλης απαγχονίστηκαν.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων – αυτό συνέβη στις 24 Απριλίου 1996 με απόφαση της Βουλής. Την περασμένη Κυριακή από την Κομοτηνή εστάλη το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να αφήσει το εγκληματικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει τα διεθνή της εγκλήματα σε βάρος Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, εάν θέλει να αποκαλείται σύγχρονο δυτικό κράτος.

Την εκδήλωση για την αιματηρή επέτειο των 109 χρόνων διοργάνωσαν η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας, η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής και η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Κομοτηνή για τα 109 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: xronos.gr)

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος. Παρουσιάζοντας το σχέδιο των Νεότουρκων, είπε ότι ο τρόπος δράσης ήταν συγκεκριμένος, μεθοδευμένος και βίαιος.

«Γι’ αυτό οι γενοκτονίες δεν ήταν πολλές, αλλά μία που είχε θύματα πολλούς λαούς, εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες» εξήγησε. Υπογράμμισε, πάντως, ότι η πιο βίαιη ήταν των Αρμενίων, καθώς δεν υπήρχε ένα αρμενικό κράτος έστω να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις.

Στο μήνυμά του ο πρέσβης της Αρμενίας στην Ελλάδα Τιγκράν Μκρτσιάν στάθηκε και στα όσα συμβαίνουν στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ για τους Αζέρους), κάνοντας λόγο για επίθεση του Αζερμπαϊτζάν με τη σιωπηρή αποδοχή της διεθνούς κοινότητας.

Και συνέχισε: «Η Γενοκτονία είναι ένα έγκλημα “αξεπέραστο” για τη μοίρα των Αρμενίων, οι δράστες του οποίου δίχως καμία αναστολή το χρησιμοποίησαν ως παράδειγμα και έμπνευση για την οργάνωση και την υποκίνηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, της Μικρασιατικής Καταστροφής και για νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Κομοτηνή για τα 109 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (φωτ.: xronos.gr)

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Κελέτσης. Θύμισε ότι το ελληνικό κράτος ήταν από τα πρώτα διεθνώς που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και υπογράμμισε ότι ο αγώνας πρέπει να παραμείνει διαρκής, μέχρι το σύγχρονο τουρκικό κράτος να αναγνωρίσει τα διεθνή εγκλήματά του.

Από τη μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς υποστήριξε ότι ο αγώνας αναγνώρισης μας αφορά όλους, ενώ για τη μακραίωνη πορεία και παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Κομοτηνή μίλησε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πολιτειάδης.

Το παρών έδωσαν ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων, ο αναπληρωτής μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος αρχιμανδρίτης Οβανές Σαγντετζιάν, ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν, εκπρόσωποι της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, των ενόπλων δυνάμεων, των σωμάτων ασφαλείας, των πολιτιστικών συλλόγων, και πλήθος κόσμου.

Την εκδήλωση έκλεισαν οι χορωδίες αρμενικών κοινοτήτων και το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Οδοντωτός Σιδηρόδρομος: Ασφαλείς οι επιβάτες και οι εργαζόμενοι στον συρμό που ακινητοποιήθηκε στην περιοχή Νιάματα

11/02/2026 - 7:11μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ληστεία με υδροχλωρικό οξύ στην Κομοτηνή: 43χρονη προσπάθησε να κλέψει κοσμήματα ρίχνοντας το καυστικό υγρό σε υπάλληλο

11/02/2026 - 6:46μμ
Τμήμα της διαδρομής που κάνει ο Οδοντωτός Σιδηρόδρομος των Καλαβρύτων (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα βλάβη στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοπτού-Καλαβρύτων – Εγκλωβισμένοι 85 επιβάτες και εργαζόμενοι

11/02/2026 - 5:51μμ
Στη Ρώμη συνδιοργανώθηκε εκδήλωση για την ελληνική γλώσσα από την ελληνική πρεσβεία παρά την Αγία Έδρα, την Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Pontificio Istituto Orientale (φωτ.: facebook/Pontifical Oriental Institute)
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ιταλία τίμησε απ’ άκρη σ’ άκρη την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

11/02/2026 - 1:50μμ
Θυελλώδεις άνεμοι θα επικρατήσουν σε διάφορες περιοχές της χώρας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι

11/02/2026 - 1:22μμ
Ο Γιάννης Ιωαννίδης με ένα από τα κύπελλα του Άρη (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Σχολικό γυμναστήριο θα ονομαστεί «Γιάννης Ιωαννίδης»

11/02/2026 - 12:54μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής της Πλαίσιο, Γιώργος Γεράρδος

11/02/2026 - 12:26μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Με νεφώσεις, βροχές και άνοδο θερμοκρασίας θα κυλήσει η Τετάρτη

11/02/2026 - 8:00πμ
Αστυνομικοί ελέγχουν τα κουτιά με τα λαθραία τσιγάρα (φωτ.: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα λαθραίων τσιγάρων: Δύο προφυλακίσεις, εννέα ελεύθεροι υπό όρους – Ανά μήνα έβγαζαν 8 εκατομμύρια τσιγάρα και 5 εκατ. ευρώ κέρδος

10/02/2026 - 11:29μμ
Ο σμήναρχος εξέρχεται από το αεροδικείο μετά τη μαραθώνια απολογία του (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακίστηκε ο 54χρονος σμήναρχος – «Ζητώ συγγνώμη από την πατρίδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις»

10/02/2026 - 8:11μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H Κλαυδία βρέθηκε στη σκηνή και μάγεψε (πηγή: ΕΡΤ)

Eurovision: Οι καθηλωτικές ερμηνείες της Κλαυδίας στον Α’ Ημιτελικό και τα 7 τραγούδια που περνούν στον εθνικό τελικό την Κυριακή

8 ώρες πριν

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Η μάχη για άσυλο στην Ελλάδα ενός «επαναπατρισμένου» Πόντιου ακτιβιστή

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Κύπελλο Ελλάδας: Με δύο νίκες τον τελικό ο ΠΑΟΚ – Ηρωϊκή πρόκριση ο ΟΦΗ

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Οι παλιννοστούντες Πόντιοι της Λάρισας έκοψαν βασιλόπιτα και γιόρτασαν με γεύσεις και χορούς του Πόντου

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Φετινό ρεκόρ και δεύτερη θέση για τον Τεντόγλου στο μίτινγκ Βελιγραδίου

10 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/emitimb)

Νέο ΔΣ στην Εταιρία Μελέτης Ίμβρου-Τενέδου

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign