pontosnews.gr
Σάββατο, 15/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Η ιστορία της προσφυγικής Καλαμαριάς «ζωντανεύει» στο θεατρικό σανίδι

Απόψε στο Βασιλικό Θέατρο η μουσικοχορευτική παράσταση «Καλαμαριά. Μες στην καρδιά η προσφυγιά»

23/04/2024 - 3:04μμ
1923. Προσφυγικός καταυλισμός Καλαμαριάς (πηγή: ΙΑΠΕ/ Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

1923. Προσφυγικός καταυλισμός Καλαμαριάς (πηγή: ΙΑΠΕ/ Συλλογή Άννας Θεοφυλάκτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ξεφεύγουν από τη Μικρασιατική Καταστροφή κουβαλώντας λίγα υπάρχοντα, αλλά πολλές ζωντανές μνήμες από την τραγωδία που έζησαν. Φτάνουν στην Καλαμαριά, μια παραθαλάσσια περιοχή που τους θυμίζει την πατρίδα που άφησαν πίσω και αποφασίζουν να εγκατασταθούν εκεί. Όλη αυτή η πορεία των προσφύγων, όπως γράφτηκε στις μαύρες σελίδες της ιστορίας, «ζωντανεύει» πάνω στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου.

Πρόκειται για τη μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο Καλαμαριά. Μες στην καρδιά η προσφυγιά, που παρουσιάζει απόψε ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμαριάς και αποτελεί φόρο τιμής και μνήμης στους πρόσφυγες και στην ίδια την πόλη.

«Μέσα από την παράσταση αυτή πρόκειται να αναδειχθεί η ιστορία της δημιουργίας της Καλαμαριάς, με την έλευση των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και πώς μέσα από αυτές τις δυσκολίες κατάφεραν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη πόλη, την Καλαμαριά του σήμερα», δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς Θάνος Γιαννακός.

Τα κείμενα του έργου είναι της Μαρίας Λαδά και μέσα από αυτά σκιαγραφεί τη ζωή των προσφύγων και παρουσιάζει στοιχεία του πολιτισμικού υλικού των αλησμόνητων πατρίδων. Η ίδια έχει αναλάβει επίσης την παρουσίαση, ενώ τη γενική επιμέλεια, καθώς και τη διδασκαλία των χορών, υπογράφει ο Σάκης Παληογιάννης.

«Τα συναισθήματα που προκαλούν αυτές οι παραστάσεις –και ειδικά του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης που είναι πάρα πολύ ποιοτικές– είναι προφανέστατα συγκίνηση για τις δυσκολίες των ανθρώπων αυτών που ήρθαν από τις αλησμόνητες πατρίδες και μέσα από τις κακουχίες που πέρασαν και ξεπέρασαν στη νέα πατρίδα καταφέραν και δημιούργησαν τη σύγχρονη Καλαμαριά, και βέβαια περηφάνια για τις προγόνους μας», προσθέτει ο Θάνος Γιαννακός.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση με έργα μνήμης του Δήμου Καλαμαριάς, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από καταξιωμένους εικαστικούς για το Διεθνές Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών και Μαρμαρογλυπτικής και είχαν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Μέρος των εσόδων της παράστασης Καλαμαριά. Μες στην καρδιά η προσφυγιά θα διατεθεί για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Βορείου Ελλάδος για άτομα με συγγενείς καρδιοπάθειες «Παιδικές καρδιές».

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Καζ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιγραφές στους τοίχους του βουλευτηρίου της αρχαίας Στρατονίκειας, στην Καρία. Τα νέα θραύσματα βοήθησαν τους ερευνητές να συμπληρώσουν το διάταγμα του 480 μ.Χ. για το φορολογικό σκάνδαλο (φωτ.: Paweł Nowakowski)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρά Ασία: Το φορολογικό σκάνδαλο 1.500 ετών που ήταν γραμμένο στην πέτρα

14/08/2026 - 6:09μμ
Το Derya Türkan Ensemble στην Παναγία Παραμυθία, ανάμεσα στα ερείπια του ιστορικού Βλαχ Σαράι (φωτ.: Φως Φαναρίου / Mıgırdiç Arzivyan)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Η μουσική «ξύπνησε» το ερειπωμένο Βλαχ Σαράι – Ο ναός που υπήρξε Πατριαρχείο

12/08/2026 - 10:30μμ
Στο Παγκρήτιο, πριν από την έναρξη του αγώνα της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ, για τον τελικό του Super Cup. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Super Cup ΑΕΚ-ΟΦΗ: Κρήτη και Μικρά Ασία χόρεψαν πριν από τη σέντρα στο Παγκρήτιο

12/08/2026 - 8:35μμ
To κατάμεστο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο, Κυριακή 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Κουναλάκης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ηράκλειο: Ο Αϊδινιώτης Μιχάλης Σουγιούλ γέμισε το Κηποθέατρο – Περισσότεροι από 150 έμειναν εκτός

10/08/2026 - 11:27μμ
Ο Μάνος Ελευθερίου (φωτ. αρχείου : Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάνος Ελευθερίου: Δεν ήταν μόνο σπουδαίος δημιουργός αλλά και συλλέκτης μικρασιατικών κειμηλίων

9/08/2026 - 10:45μμ
Ο Μιχάλης Κόκκινος κρατά το φωτογραφικό λεύκωμα για την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αλικαρνασσός Μικράς Ασίας: Το λεύκωμα με τις φωτογραφίες που δεν πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες

9/08/2026 - 11:46πμ
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής που προέκυψε από το προσυνέδριο
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΟΠΣΕ: Οργανώνεται η νέα γενιά των προσφυγικών συλλόγων – Στην Καλαμάτα το 1ο Συνέδριο Νεολαίας

8/08/2026 - 5:25μμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Όταν οι κλωστές υφαίνουν ιστορία – Το κοπανέλι από τις χρυσοχέρες Μικρασιάτισσες

4/08/2026 - 4:35μμ
«Θεοτόκεια» 2025 στην αυλή της  Κουμαριώτισσας του Νεοχωρίου, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Facebook / ΝΕΟΧΩΡΙ ΒΟΣΠΟΡΟΥ - YENIKOY BOGAZICI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Αρχίζουν σήμερα τα «Θεοτόκεια» – Η ρωμαίικη μνήμη ζωντανεύει στο Νεοχώρι

4/08/2026 - 11:20πμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών και του Δήμου Καβάλας στην Πλατεία Καπνεργάτη. Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Καβάλα: Ένα «Μουσικό Χαρμάνι» ένωσε τις μελωδίες της Μικράς Ασίας με το ρεμπέτικο

3/08/2026 - 7:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολίτες διασχίζουν ένα κατάξερο πάρκο στο Λονδίνο, στις 14 Αυγούστου 2026. Σύμφωνα με τη βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, οι βροχές που προβλέπονται για την επόμενη εβδομάδα δεν αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την ξηρασία, η οποία πλήττει τα δύο τρίτα της Αγγλίας (φωτ.: EPA / Andy Rain)

Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ πυρκαγιών στη Βρετανία – Προς το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία της

2 ώρες πριν
Τα τείχη της Τραπεζούντας σε χαρακτικό (πηγή: antiqueprintsandmaps /commons.wikimedia.org)

«Η Τραπεζούντα ‘πάρθεν» – Οι συγκλονιστικοί στίχοι του Δ.Κ. Παπαδόπουλου (Σταυριώτη) για την άλωση της Τραπεζούντας, το 1461

2 ώρες πριν
Φωτιά στο νότιο Ρέθυμνο, στα Σελλιά. Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026 (πηγή: iraklionews.gr)

Ρέθυμνο: Ολονύχτια μάχη με τη φωτιά στα Σελλιά – Δεν έχει οριοθετηθεί το μέτωπο

2 ώρες πριν
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλά κατά την τελετή θεμελίωσης του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Αταρότ, στον χώρο του εγκαταλελειμμένου πρώην αεροδρομίου κοντά στο τείχος διαχωρισμού μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας, στις 5 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Νετανιάχου: Αποκάλεσε τη Βρετανία «Ισλαμική Δημοκρατία» – Αντίδραση από το Λονδίνο

3 ώρες πριν
Στο μέσο η Λίζα Κουτσαπλή, στην εκδήλωση που έγινε στο χωριό της, τα  Τσιμάνδρια Λήμνου (φωτ.: limnosfm100.gr)

Από την Αυστραλία στη Λήμνο: Η ομογενής που σώζει τις φωτογραφίες ενός ολόκληρου νησιού

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Σινσινάτι Όπεν: Ξεπέρασε το εμπόδιο του Ροαγέ ο Τσιτσιπάς

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV