pontosnews.gr
Πέμπτη, 6/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιστορική επίσκεψη του Ερντογάν στο Ιράκ – PKK, ενέργεια και εμπόριο στην ατζέντα

Η τελευταία επίσκεψη Τούρκου ηγέτη ήταν το 2011 – έχουν μεσολαβήσει χρόνια ασταθών σχέσεων

22/04/2024 - 2:36μμ
Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Δίπλα του ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Στιγμιότυπο από την υποδοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Δίπλα του ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Επίσκεψη στο Ιράκ, την πρώτη εδώ και πάνω από μια δεκαετία, πραγματοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με μια σειρά συμφωνιών που περιλαμβάνουν τη συνεργασία εναντίον των Κούρδων μαχητών του PKK, την ενέργεια και το εμπόριο.

Η τελευταία επίσκεψη Τούρκου ηγέτη ήταν το 2011 – έχουν μεσολαβήσει χρόνια ασταθών σχέσεων, καθώς η Άγκυρα έχει εντείνει τις διασυνοριακές επιχειρήσεις της εναντίον μαχητών του PKK  που έχουν βάσεις στα βόρεια.

Το Ιράκ έχει δηλώσει πως τέτοιες επιχειρήσεις παραβιάζουν την κυριαρχία του και στοιχίζουν τη ζωή σε αμάχους, όμως η Τουρκία υποστηρίζει πως προστατεύει τον εαυτό της. Μάλιστα στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση κατά των Κούρδων επιδιώκει τη στρατιωτική συνεργασία της Βαγδάτης –με τη μορφή μιας κοινής αίθουσας επιχειρήσεων–, καθώς και να αναγνωριστεί ότι το PKK είναι απειλή για την Τουρκία.

Επίσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει στην ατζέντα του τη συνεργασία σε μεγάλα οικονομικά  προγράμματα. Πέρσι ξεκίνησε η Αναπτυξιακή Οδός, ένα έργο 17 δισ. δολαρίων για τη μετατροπή του Ιράκ σε κόμβο διαμετακόμισης που θα συνδέει την Ασία και την Ευρώπη.

Η Βαγδάτη επιδιώκει επίσης μια συμφωνία για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο υδάτων από τον Τίγρη και τον Ευφράτη, τους δύο ποταμούς που πηγάζουν από την Τουρκία και αποτελούν την κύρια πηγή γλυκού νερού σε μια χώρα που μαστίζεται από την ξηρασία.

Ιρακινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περισσότερα από 20 μνημόνια κατανόησης θα υπογραφούν στη διάρκεια της επίσκεψης.

Το 2023 το διμερές εμπόριο μειώθηκε σε 19,9 δισ. δολάρια από 24,2 δισ. που ήταν το 2022, σύμφωνα με τα επίσημα τουρκικά στοιχεία. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, οι εξαγωγές προς το Ιράκ αυξήθηκαν κατά 24,5%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 46,2%.

«Η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο προετοιμασιών και από τις δύο πλευρές για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων θεμάτων τα οποία είχαν περιπλέξει κατά το παρελθόν τη σχέση», δήλωσε ο Φαρχάντ Αλααντίν, σύμβουλος του ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι για τις εξωτερικές υποθέσεις.

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να μεταβεί και στην Αρμπίλ, την επαρχιακή πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης ιρακινής περιφέρειας του Κουρδιστάν, για να συναντηθεί με αξιωματούχους του Ιρακινού Κουρδιστάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικές αναταράξεις στο Ιράν και διπλωματικός πυρετός για τα Στενά του Ορμούζ

6/08/2026 - 11:07πμ
Εικόνα από το επίσημο site Sepahnews του Ιράν από τα Στενά του Ορμούζ. Το πλοίο που εικονίζεται δεν είναι το «Athe Nova» (φωτ.: EPA/ SEPAHNEWS HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν συμφώνησαν στον καθορισμό νέας διαδρομής διέλευσης των πλοίων

5/08/2026 - 9:12μμ
Το λάβαρο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) κατά τη διάρκεια διαδήλωσης (φωτ. αρχείου: EPA/Riccardo Antimiani)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νομοθετική πρωτοβουλία για ειρήνευση με το PKK, αμνηστία στους πρώην μαχητές και αναστολή ποινών

5/08/2026 - 4:30μμ
Κινητοποίηση των γερμανικών Αρχών  στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ στη Λειψία: Το drone δίπλα σε ουκρανικό αεροσκάφος είχε εκρηκτική συσκευή – Υποψίες για Ρώσους πράκτορες

5/08/2026 - 2:53μμ
Ουκρανοί πυροσβέστες επιχειρούν μετά τις επιθέσεις με drone στην ευρύτερη περιοχή του Κιέβου, Τετάρτη 5 Αυγούστου 2026 (πηγή: X / Volodymyr Zelenskyy)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν πιέζει τα αποθέματα των PAC-3 – Νέα έκκληση Ζελένσκι μετά τη νυχτερινή επίθεση με 17 νεκρούς

5/08/2026 - 12:55μμ
Φορτηγό αεροσκάφος της Antonov Airlines στο αεροδρόμιο της Λειψίας (πηγή: Χ / Visegrád 24)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Λειψία: Drone κοντά σε ουκρανικό αεροσκάφος – Έκτακτη προσγείωση cargo της DHL

5/08/2026 - 12:31μμ
Το νέο κτήριο της πρεσβείας της Αργεντινής στην Μπραζίλια, κατά τα εγκαίνιά του στις 29 Ιουλίου 2011, παρουσία της τότε προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες, της τότε προέδρου της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ και του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα (φωτ.: EPA/Fernando Bizerra Jr)
ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή-Βραζιλία: Στα άκρα η διπλωματική κρίση – Αποχωρούν οι πρεσβευτές

5/08/2026 - 11:45πμ
Γιγαντιαία αντιαμερικανική αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη. 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενό του Ορμούζ: Πού κολλάει η συμφωνία με το Ιράν – Το σχέδιο των 60 ημερών

5/08/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: x.com/AlArabiya_Eng)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ιράν: Εξαντλούνται τα αποθέματα πυραύλων των ΗΠΑ – Ανησυχία για την αμυντική ετοιμότητα

4/08/2026 - 7:50μμ
Το υπό σημαία Λιβερίας «Minoan Pioneer», ελληνικής διαχείρισης (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα σε πλοίο ελληνικής διαχείρισης – Αγνοείται ναυτικός

4/08/2026 - 2:09μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Από τη Θράκη στην Ινδονησία και στο Jakarta World Folk Festival 2026

13 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν στο προεδρικό μέγαρο, σε παλιότερη φωτογραφία (φωτ.: ΕΡΑ)

Πολιτικές αναταράξεις στο Ιράν και διπλωματικός πυρετός για τα Στενά του Ορμούζ

38 λεπτά πριν
Η έδρα του Πολιτιστικού – Φυσιολατρικού Συλλόγου Σκοπού «Ο Άγιος Δημήτριος».(φωτ.: ruralkavala.gr)

Ποντιακή βραδιά με αγαπημένους καλλιτέχνες διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκοπού «Ο Άγιος Δημήτριος»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Εμφατική πρεμιέρα για τη Σάκκαρη στο Τορόντο και πρόκριση στους «32»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)

Ιός Δυτικού Νείλου: 65 κρούσματα έως σήμερα στην Ελλάδα – Έξι θάνατοι και 23 νέα περιστατικά

2 ώρες πριν
Καπνός στο υποκατάστημα της Marfin, 5 Μαΐου 2010
(φωτ.: PHASMA / EFE / Α. Πασβαντής)

Υπόθεση Μarfin: Στην Ελλάδα φτάνει η 46χρονη που είχε συλληφθεί στο Λονδίνο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign