pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«ANZAC. Lemnos. 1915» – Ένα μοναδικό ντοκιμαντέρ για το ρόλο της Λήμνου στην Εκστρατεία της Καλλίπολης

Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης στο νησί

11/04/2024 - 8:54μμ
Από το ντοκιμαντέρ «Anzac. Lemnos. 1915»

Από το ντοκιμαντέρ «Anzac. Lemnos. 1915»

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τον ακατάλυτο δεσμό μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, όπως διαμορφώθηκε κατά τη μάχη της Καλλίπολης το 1915, αναδεικνύει το ντοκιμαντέρ ANZAC. Lemnos. 1915. Για πρώτη φορά, μέσα από σπάνια φωτογραφικά αρχεία και συναρπαστικές προσωπικές αφηγήσεις, το μοναδικό αυτό ντοκιμαντέρ εξερευνά ένα ελάχιστα γνωστό θέατρο επιχειρήσεων του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στον οποίο μετείχε η Αυστραλία.

Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας 60′, θα μεταδοθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την ANZAC Day 2024 (25 Απριλίου), από τη δημόσια ραδιοτηλεοπτική υπηρεσία της Αυστραλίας, SBS.

Μια πρώτη προβολή ωστόσο συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Λημνίων Νέας Νότιας Ουαλίας και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ την Τρίτη 23/4, στις εγκαταστάσεις του Lemnos Club (44 Albert Street, Belmore, NSW 2192) με ώρα έναρξης στις 19:00 και είσοδο ελεύθερη.

Το τρέιλερ του ωριαίου ντοκιμαντέρ:

ANZAC = Australian and New Zealand Army Corps

Τον Μάρτιο του 1915 καταγράφονται οι πρώτες αφίξεις χιλιάδων συμμαχικών στρατευμάτων στη Λήμνο, καθώς το νησί αποτελεί βάση για την εκστρατεία κατάληψης των Στενών των Δαρδανελλίων. Ο κόλπος του Μούδρου έγινε το αγκυροβόλιο για έναν από τους μεγαλύτερους στόλους που συγκεντρώθηκαν ποτέ στη σύγχρονη ιστορία.

Πενήντα χιλιάδες ANZAC πέρασαν από τη Λήμνο, καθώς μετακινούνταν προς και από το μέτωπο της Καλλίπολης.

Μέχρι το τέλος της μάχης της πρώτης μόλις ημέρας, στις 25 Απριλίου, περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Μεταξύ 7 Αυγούστου και 11 Νοεμβρίου, 96.943 στρατιώτες, άρρωστοι και τραυματίες, είχαν φτάσει από το μέτωπο στο λιμάνι του Μούδρου.

Μόλις 136 Αυστραλές νοσοκόμες φρόντισαν χιλιάδες τραυματίες, άρρωστους και ετοιμοθάνατους. Οι προμήθειες ήταν τόσο ανεπαρκείς που έσκιζαν τα ρούχα τους για να φτιάξουν επιδέσμους. Εκτελούσαν τα καθήκοντά τους μέσα σε συνθήκες εξάντλησης και ασθενειών, με ακλόνητο και στωικό πνεύμα. Τα αυστραλιανά νοσοκομεία πεδίου στο νησί εφάρμοζαν πρωτοποριακές ιατρικές πρακτικές.

Στη Λήμνο αναπτύχθηκε μια πραγματική βάση υποστήριξης των στρατευμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας, με νοσοκομεία, μονάδες ανεφοδιασμού, χώρους ανάπαυσης και αποθεραπείας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιστορικός John Perryman, από το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας, «Χωρίς τη Λήμνο δεν θα υπήρχε η Καλλίπολη».

Εκτιμάται ότι 148 Αυστραλοί και 76 Νεοζηλανδοί παραμένουν στη Λήμνο, στα δύο πολεμικά νεκροταφεία της Κοινοπολιτείας (του Μούδρου και του Πορτιανού).

Το ντοκιμαντέρ Anzac. Lemnos. 1915 αφηγείται ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της αυστραλιανής ιστορίας της Εκστρατείας στην Καλλίπολη – μια ιστορία θάρρους, θυσίας, αντοχής και αιώνιας φιλίας.

«Μονοπάτι μνήμης»

Από το 1999, κάθε χρόνο, διοργανώνονται στη Λήμνο εκδηλώσεις μνήμης για τους ηρωικούς ANZAC. Τον Μάιο του 2023 ο Γενικός Κυβερνήτης της Αυστραλίας David Hurley μετέβη στο νησί συνοδευόμενος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να εγκαινιάσει την κατασκευή του έργου «Μονοπάτι Μνήμης για τους ANZACs» – ένα έργο ιστορικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

Φέτος οι εορτασμοί μνήμης για τη συμπλήρωση των 109 χρόνων από την Απόβαση στην Καλλίπολη θα τελεστούν στις 26 Απριλίου, σε μια διοργάνωση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με τον Δήμο Λήμνου.

Αναμένεται να παρευρεθούν αντιπροσωπείες από την Αυστραλία, τη Ν. Ζηλανδία, την Ινδία, πιθανόν και από τη Μ. Βρετανία, ενώ την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Μούδρου, στον Λιμένα Μούδρου και στο Συμμαχικό Κοιμητήριο του Πορτιανού.

• Πληροφορίες: neoskosmos.com, limnosfm100.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπο από παλαιότερη διοργάνωση (φωτ.: cyprusfoodandwine.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Φεστιβάλ Κυπριακού Οίνου και Γαστρονομίας στο Σίδνεϊ με κουμανταρία, χαλούμι, σεφταλιές και λουκουμάδες

19/06/2026 - 8:02μμ
Ο δρ Νικ Ντάλας (φωτ.: The Greek Herald/Μαίρη Συνανίδη)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: Eκδήλωση φωτίζει την πορεία των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων προς την Τασκένδη

19/06/2026 - 12:00μμ
Μικροί ομογενείς επιδεικνύουν τις ικανότητές τους στους παραδοσιακούς χορούς (φωτ.: facebook/ESTIA Greek Festival Hobart/ΑΡΧΕΙΟ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Άρωμα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη: Δύο μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ ενώνουν την ομογένεια με γεύσεις, μουσική και παράδοση

18/06/2026 - 12:29μμ
Από την πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινής Επιτροπής Κυβέρνησης και Εθνικών-Εθνοτικών Μειονοτήτων της Πολωνίας, στο υπουργείο Εσωτερικών. Τρίτη 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Tomasz Szymański)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από πρόσφυγες του Εμφυλίου σε αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα: Η ιστορική δικαίωση των Ελλήνων της Πολωνίας

18/06/2026 - 10:07πμ
(Φωτ.: screwyouth/Instagram)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από το μόλις 5% ελπίδας να ξαναπερπατήσει, στα πρώτα βήματα: Η συγκλονιστική πρόοδος του Ιωάννη Βιδινιώτη μετά το ατύχημα στην Αυστραλία

17/06/2026 - 11:41μμ
(Φωτ.: Instagram/philipvakos)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Περήφανη η ομογένεια στη Μελβούρνη για τον Φίλιπ Βάκος – Πέρασε στην τελική πεντάδα του ελληνικού MasterChef

17/06/2026 - 8:04μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Forbes: Τέσσερις Έλληνες ανάμεσα στους κορυφαίους μετανάστες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Αμερική

17/06/2026 - 3:48μμ
(Φωτ.: greeknewsusa.com/DIMITRIOS@PANAGOS.COM)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης: Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου

17/06/2026 - 12:35μμ
(Πηγή: facebook.com/xeniteas.dusseldorf)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Στο Ντίσελντορφ θα χτυπήσει η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού – Δυνατό πολιτιστικό διήμερο από τον «Ξενιτέα»

17/06/2026 - 11:11πμ
(Φωτ.: Facebook/Manasis School of Greek Dance and Culture)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Προορισμός η πατρίδα»: Η μεγάλη αποστολή της ομογένειας που ενώνει παράδοση, χορό και πολιτισμό

16/06/2026 - 4:41μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

11 λεπτά πριν
Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

37 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Πληρωμές άνω του 1,38 δισ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα – Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

55 λεπτά πριν
Η αφίσα για την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη

Χανιά: Νέα τροπή στην εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη – Τα στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές

1 ώρα πριν
Η μεταλλική λύρα που θα τοποθετηθεί στη Διποταμία Καστοριάς, στο τελικό της στάδιο (φωτ.: Facebook / Ευδοξία Παπαδοπούλου)

Καστοριά: Η Διποταμία «κουρδίζει» μια ποντιακή λύρα 3 μέτρων

2 ώρες πριν
Από ψηλά, η 6η προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης 
(φωτ.: EUROKINISSI)

Η Θεσσαλονίκη στο μεταπολεμικό τοπίο της Μέσης Ανατολής

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign