pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Επανέρχεται μετά από 14 χρόνια η «Λατρευτική Εβδομάδα»

Στόχος η ανάδειξη του βυζαντινού χαρακτήρα της πόλης και η προσέλκυση επισκεπτών από τα Βαλκάνια

10/04/2024 - 5:39μμ
Από αριστερά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο μητροπολίτης Φιλόθεος και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Γάκης (φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης)

Από αριστερά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, ο μητροπολίτης Φιλόθεος και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Γάκης (φωτ.: Δήμος Θεσσαλονίκης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με ψαλτικό οδοιπορικό των Αχράντων Παθών στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στο οποίο θα ψάλλει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, μαζί με ιερείς της Μητρόπολης και τον βυζαντινό χορό ιεροψαλτών του ναού θα ανοίξει η αυλαία της «Λατρευτικής Εβδομάδας» στις 20 Απριλίου.

Πρόκειται για θεσμό με ιστορία δύο δεκαετιών, ο οποίος επανέρχεται μετά από 14 χρόνια με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και της αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας.

Η «Λατρευτική Εβδομάδα» θα ολοκληρωθεί στις 27 Απριλίου, το Σάββατο του Λαζάρου, στον αύλειο χώρο της Μονής Βλατάδων με τη μουσική παράσταση «Ρόδον το Αμάραντον» για το θείο Πάθος και την Ανάσταση, την οποία οι θεατές θα παρακολουθήσουν θαυμάζοντας το δειλινό στην πόλη.

«Πρόκειται για μοναδική δράση, η οποία θα συνδέσει την κατάνυξη, το ψυχικό συναίσθημα με την πρόσκληση και προσέλκυση επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα Βαλκάνια», υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγελλούδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος της «Λατρευτικής Εβδομάδας» στον Ναό των Αγίων Αποστόλων, βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Στόχος είναι να προσφερθεί στους επισκέπτες της πόλης μία βιωματική εμπειρία, ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο με οδηγούς κορυφαίους διακόνους της ψαλτικής τέχνης και της εκκλησιαστικής μουσικής, ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας ότι η βυζαντινή λατρευτική μουσική έχει τη δύναμη να ξεκλειδώνει την ψυχή, όπως καμία άλλη.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να επαναφέρει τη «Λατρευτική Εβδομάδα» ως ουσιαστικό θεσμό στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Χριστού, είπε ο μητροπολίτης Φιλόθεος, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο της παράδοσης της πόλης υπάρχει και το έντονο βυζαντινό παρελθόν και το εκκλησιαστικό παρόν και μέλλον.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα της «Λατρευτικής Εβδομάδας» περιλαμβάνει μουσικοαφηγηματικό οδοιπορικό με τίτλο «Προσεγγίζοντας το Θείο πάθος» με αφηγητές τους ηθοποιούς Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Φαίη Κοκκινοπούλου και Νίκο Ψαρρά στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, ομαδική έκθεση φωτογραφίας από το αρχείο της Αγιορετικής Εστίας.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με το «Gabriel Faure: Requiem Op. 48» με σολίστ τη σοπράνο Αλεξάνδρα Μπιμπλάκη και τον βαρύτονο Ευάγγελο Χατζησταύρου συνοδεία, μεταξύ άλλων, της Συμφωνίας Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στη Ροτόντα, της χορωδίας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ.

Για να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της «Λατρευτικής Εβδομάδας», πατήστε εδώ.

Βάση δεδομένων με πασχαλινά έθιμα

Τη δημιουργία αρχείου εθίμων και εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη και τουριστική καμπάνια για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προσκυνηματικό προορισμό ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης, επισημαίνοντας ότι «σε συνδυασμό με τη “Λατρευτική Εβδομάδα” και σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης αποφασίσαμε να αναπτυχθούν δραστηριότητες για να ενισχυθεί η πόλη ως  προορισμός την Εβδομάδα των Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου με τον τίτλο “Πάσχα στη Θεσσαλονίκη”» (Easter in Thessaloniki).

Προς αυτή την κατεύθυνση, καταρχήν καταγράφονται αρχειοθετούνται όλα τα έθιμα όχι μόνο τα εκκλησιαστικά, αλλά και τα παραδοσιακά της πόλης έτσι, ώστε να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων, πάνω στην οποία θα παραχθεί προωθητικό υλικό για ολοκληρωμένη καμπάνια «που θα καλεί τουρίστες, ιδιαίτερα ομόθρησκους από τα Βαλκάνια να έρθουν και να επισκεφθούν την πόλη και να βιώσουν μαζί μας τις Άγιες Μέρες του Πάσχα», διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.

Αν και η καμπάνια θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2025, από φέτος όλοι οι επισκέπτες της πόλης, όλοι οι φιλοξενούμενοι στις ξενοδοχειακές μονάδες της Θεσσαλονίκης θα λαμβάνουν ένα έντυπο με κώδικα QR από τον οποίο στις βασικές γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, σερβικά, βουλγάρικα θα ενημερώνονται διαδικτυακά για το τι συμβαίνει στην πόλη, πού μπορούν να πάνε, ποια εκκλησία να επισκεφθούν, ποιοι είναι οι ιστορικοί τόποι και ποιες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Επιπλέον με σύντομο τηλεοπτικό σποτ, παραγωγή σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης που θα προβάλλεται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προωθηθεί η πόλη ως προορισμός προσκυνηματικού τουρισμού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο μητροπολίτης Κυθήρων και Αντικυθήρων Σεραφείμ κατά την επίσημη τελετή μετονομασίας του αεροδρομίου των Κυθήρων σε «Αλέξανδρος Αριστοτέλης Ωνάσης». 5 Οκτωβρίου 2014 (φωτ.: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΠΙΣΤΗ

Μητροπολίτης Κυθήρων: Θα διαθέσει την αύξηση των αποδοχών του για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών

12/06/2026 - 9:35μμ
Φωτ.: (ec-patr.org/Νίκος Παπαχρήστου)
ΠΙΣΤΗ

Από την Ίμβρο μήνυμα ενότητας και ειρήνης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

12/06/2026 - 4:29μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au/Arch. Nicolae Iftimiu)
ΠΙΣΤΗ

Στην Ίμβρο ο Πατριάρχης Ρουμανίας για τα ονομαστήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη

11/06/2026 - 10:51πμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au)
ΠΙΣΤΗ

Βέροια: Η εικόνα της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών έφτασε στη Μονή Δοβρά – Συγκίνηση και πλήθος πιστών στην υποδοχή

8/06/2026 - 10:46μμ
Συνάντηση του  Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Θεόφιλο Γ' στο Μέγαρο Μαξίμου.   Δευτέρα 8 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΙΣΤΗ

Μητσοτάκης – Θεόφιλος Γ΄: Στο επίκεντρο οι Άγιοι Τόποι και η προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή

8/06/2026 - 7:34μμ
Από τη λιτάνευση των κειμηλίων της Παναγίας Γουμερά (φωτ.: facebook / Κώστας Ασκούνης)
ΠΙΣΤΗ

Καλλιθέα: Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή πιστών η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας Γουμερά και το Ευαγγελίου από την ιστορική Μονή του Πόντου

8/06/2026 - 1:50μμ
ΠΙΣΤΗ

Στο Φανάρι η υπουργός Πολιτισμού – Στο επίκεντρο η προστασία των χριστιανικών μνημείων και η πολιτιστική συνεργασία

7/06/2026 - 11:29μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)
ΠΙΣΤΗ

Πάνω από 400.000 πιστοί υποδέχθηκαν τον Πάπα Λέοντα στην Ισπανία σε μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς

6/06/2026 - 11:45μμ
Προσκύνηση των κειμηλίων, της εικόνας της Παναγίας Γουμερά και του Ευαγγελίου, στον καθεδρικό ναό των Αγίων Πάντων (φωτ.: Γρηγόρης Μωυσιάδης)
ΠΙΣΤΗ

Η Παναγία Γουμερά στην Καλλιθέα: Κορυφώνεται το προσκύνημα των Ποντίων το σαββατοκύριακο

5/06/2026 - 2:44μμ
(Πηγή: facebook.com/ecumenicalpatriarchate)
ΠΙΣΤΗ

Λαμπρός εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο Σταυροδρόμι – Πατριαρχικές ευχές στους μαθητές της Ομογένειας

1/06/2026 - 10:54μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οικογένεια προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής σε φωτογραφία της Nelly's (πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο Μουσείου Μπενάκη)

Μαρτυρία Δημήτριου Τσαπακίδη: Πολλές φορές πέθαινε η μάνα και κρατούσε ακόμη το βρέφος της αγκαλιά

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: MotionTeam / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη-FlyOver: Κατεδαφίστηκε το δεύτερο τμήμα της γέφυρας Πανοράματος

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: culture.gov.gr)

Καλαμαριά: Βήματα προόδου για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα

1 ώρα πριν
Από παλαιότερο Πανοΰρ (φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Δροσιάς)

Ένωση Ποντίων Δροσιάς: Όλα έτοιμα για το Ποντιακό Πανοΰρ 2026

2 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/KubiliusA)

Η Ελλάδα υπέγραψε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα SAFE – Δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Α. Κουμπίλιους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Αίγιο: Προφυλακίστηκε ο 65χρονος για το διπλό φονικό – Σε κλίμα βαθιάς οδύνης κηδεύτηκαν τα θύματα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign