pontosnews.gr
Παρασκευή, 5/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μεσανατολικό: Ο ισραηλινός στρατός αποσύρει στρατεύματα από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας

«Η 98η μεραρχία καταδρομέων τελείωσε την αποστολή της στη Χαν Γιουνίς», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου

7/04/2024 - 6:02μμ
(Φωτ.: EPA-EFE / Abir Sultan)

(Φωτ.: EPA-EFE / Abir Sultan)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο ισραηλινός στρατός απέσυρε περισσότερα χερσαία στρατεύματα από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας –αφήνοντας μονάχα μία ταξιαρχία εκεί– έξι μήνες μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του. Σε δελτίο Τύπου που απεστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρεται: «Σήμερα, Κυριακή 7 Απριλίου, η 98η μεραρχία καταδρομέων του ισραηλινού στρατού τελείωσε την αποστολή της στη Χαν Γιουνίς. Η μεραρχία αποχώρησε από τη Λωρίδα της Γάζας προκειμένου […] να προετοιμαστεί για μελλοντικές επιχειρήσεις». Σε ερώτηση του AFP εάν αυτό σημαίνει ότι όλα τα στρατεύματα αποχώρησαν, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά.

Ο στρατός επισήμανε ότι σημαντική δύναμη θα συνεχίσει να επιχειρεί στον παλαιστινιακό θύλακα, βάσει των στρατηγικών αναγκών του.

«Μια σημαντική δύναμη της οποίας ηγείται η 162η μεραρχία και η ταξιαρχία Nahal, συνεχίζει να επιχειρεί στη Λωρίδα της Γάζας για να εγγυηθεί την ελευθερία δράσης του στρατού και την ικανότητά του να συνεχίσει επιχειρήσεις ακριβείας που βασίζονται στις υπηρεσίες πληροφοριών», υπογραμμίζεται στο δελτίο Τύπου.

Ο στρατός, που μειώνει τον αριθμό των στρατευμάτων του στη Γάζα από την αρχή του έτους για να ανακουφίσει τους εφέδρους, αλλά και υπό την ολοένα και αυξανόμενη πίεση από τη σύμμαχό του Ουάσινγκτον για να βελτιώσει την κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο, δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους ή τον αριθμό των στρατιωτών που αφορά.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει ότι η απόσυρση του πεζικού από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατός έχει πετύχει εκεί τους στόχους του. Σύμφωνα με αξιωματικό που επικαλείται η εφημερίδα, «δεν χρειάζεται να παραμείνουμε στον τομέα χωρίς να υπάρχει στρατηγική ανάγκη. Η 98η μεραρχία διέλυσε τις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς και σκότωσε χιλιάδες μέλη της. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε».

Οι εκτοπισμένοι Παλαστίνιοι της Χαν Γιουνίς, ένα μέρος μονάχα των εκτοπισμένων, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφότου βρήκαν καταφύγιο στη Ράφα, νοτιότερα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με τον αξιωματικό.

Σήμερα ένας φωτορεπόρτερ του AFP είδε δεκάδες ανθρώπους να φεύγουν από τη Ράφα με κατεύθυνση τη Χαν Γιουνίς πεζή, με αυτοκίνητο ή με κάρα.

Η απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει έναν νέο γύρο συνομιλιών, ο οποίος στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και μιας συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων.

Δεν είναι σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερήσει την εδώ και καιρό επαπειλούμενη εισβολή στην πόλη Ράφα, στη νότια Γάζα, για την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξαλειφθεί η οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τον παλαιστινιακό θύλακα.

Κάτοικοι της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, που βρέθηκε τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο ισραηλινών βομβαρδισμών, δήλωσαν πως είδαν ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρούν από το κέντρο της πόλης και να υποχωρούν στις ανατολικές συνοικίες της.

Στο επίκεντρο Λίβανος και Ιράν

Έξι μήνες εχθροπραξιών στη Γάζα έχουν καταπονήσει τον ισραηλινό στρατό και την οικονομία της χώρας. Πολλοί Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα ασφαλείας λένε πως τώρα διακρίνουν μια μεγαλύτερη απειλή από τη στηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε συναγερμό για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν, ως αντίδραση στη δολοφονία Ιρανών στρατηγών την 1η Απριλίου.

Η μείωση των στρατευμάτων από το Ισραήλ στη Γάζα λαμβάνει χώρα εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης πίεσης από τις ΗΠΑ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Ισραήλ να βελτιώσει τις συνθήκες σε ανθρωπιστικό επίπεδο στη Γάζα και να εργαστεί με στόχο την εφαρμογή μιας εκεχειρίας, προειδοποιώντας πως η στήριξη των ΗΠΑ θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτό.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν, πιστός υποστηρικτής του Ισραήλ, επιδιώκει να αξιοποιήσει το θέμα της αμερικανικής βοήθειας για να επηρεάσει τη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού. Ο Αμερικανός πρόεδρος προτρέπει επίσης τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς για να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία και να συνάψει συμφωνία για τους ομήρους ενόψει ενός νέου γύρου συνομιλιών στο Κάιρο.

Περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν υπό αιχμαλωσία στη Γάζα, και το Ισραήλ επισημαίνει πως δεν θα σταματήσει τις επιχειρήσεις του εωσότου επιστρέψουν όλοι.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

5/12/2025 - 3:13μμ
Από διαδήλωση στο Τελ Αβίβ, εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η αίτηση χάριτος του Νετανιάχου ως πολιτικό στοίχημα ενόψει των εκλογών του 2026

4/12/2025 - 3:36μμ
Στρατιώτες του τάγματος Ντονμπάς της Ουκρανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύονται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου (φωτ.: EPA/Yakiv Liashenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ρωσία θα πάρει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς διά της βίας

4/12/2025 - 2:23μμ
Ο Μάθιου Πέρι σε εκδήλωση απονομής των Χρυσών Σφαιρών στο Μπέβερλι Χιλς το 2002 (φωτ.: EPA/AFPI/Lucy Nicholson)
ΚΟΣΜΟΣ

Καλιφόρνια: Γιατρός καταδικάστηκε για το θάνατο του Μάθιου Πέρι από τα «Φιλαράκια»

4/12/2025 - 8:35πμ
Εικόνα από το αεροδρόμιο του Βίλνιους στη Λιθουανία (πηγή: x.com/NetAxisGroup/status/1996293359523057954)
ΚΟΣΜΟΣ

Λιθουανία: Ύποπτα αερόστατα στον εναέριο χώρο του Βίλνιους

3/12/2025 - 10:10μμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (δεύτερος από δεξιά) στη διάρκεια παλιότερης επίσκεψής του σε εργοστάσιο στο Ντίσελντορφ (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η οικονομία στη «βαθύτερη ιστορικά κρίση» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

3/12/2025 - 7:27μμ
Οικογενειακή φωτογραφία των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών του NATO, στην έδρα του στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/GIUSEPPE LAMI)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία ζητούν «να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο» στον Εύξεινο Πόντο

3/12/2025 - 5:30μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/EUROKINISSI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποδέχθηκε μερικώς το αμερικανικό σχέδιο για τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία

3/12/2025 - 2:19μμ
Η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι (φωτ.: facebook/Federica Mogherini)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ευνοιοκρατία στην Φεντερίκα Μογκερίνι

3/12/2025 - 12:53μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλάει σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ «Russia Calling!», στη Μόσχα. 2 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ρητορική στα άκρα: Ο Πούτιν απειλεί με πόλεμο την Ευρώπη – Ζελένσκι: Έχουμε σχέδιο ειρήνης 20 σημείων

2/12/2025 - 6:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Πηγή: imgflip.com/memetemplate/390114597/Clown-Erdogan)

Πού οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας;

6 λεπτά πριν
Γιώργος Παπαγεωργίου και Λίλα Κουντουριώτη (φωτ.: ΟΠΑΠ)

O Γιώργος Παπαγεωργίου στο Game Time στέλνει διπλά χαμόγελα στα παιδιά με τα Ευχοστολίδια του ΟΠΑΠ

26 λεπτά πριν
Ο ναός του Αγίου Σάββα στην Τραπεζούντα, το 1891 (πηγή: exploretrabzon.com)

«Ο Χριστόν και Αε-Σάββας»: Όταν η γυναίκα πήρε για λίγο το πάνω χέρι…

50 λεπτά πριν
Ο αρχιεπίσκοπος της Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας Αρσάκ Χατσατριάν (φωτ.: Χ / Christian Solidarity International)

Αρμενία: Προφυλακίστηκε αρχιεπίσκοπος εν μέσω βαθιάς ρήξης Εκκλησίας-κράτους

1 ώρα πριν
Μια προσεγμένη τριλογία για τη μικρασιατική φορεσιά και τα κοσμήματα (φωτ.: Facebook / Το Κιόστε - Μικρασ/κός Σύλλογος Αγιοπαρασκευούσηδων-Τσεσμελήδων Μυτιλήνης)

Μια τριλογία μνήμης: Ο Μικρασιατικός Σύλλογος «Το Κιόστε» παρουσιάζει τα ημερολόγια του 2026

2 ώρες πριν
Χημικά από τα ΜΑΤ εναντίον των αγροτών και των κτηνοτρόφων, στα Πράσινα Φανάρια Θεσσαλονίκης. Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025   (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Θεσσαλονίκη: Στα Πράσινα Φανάρια οι αγρότες – Μπλόκο της ΕΛΑΣ και χημικά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign