pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γερμανία: Τον Μάιο στο εδώλιο οι «Πολίτες του Ράιχ» για το πραξικόπημα

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιανουάριο του 2025

2/04/2024 - 11:30μμ
Μέλη των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας στη διάρκεια επιχείρησης στο Βερολίνο (φωτ. αρχείου: EPA/Hannibal Hanschke)

Μέλη των ειδικών δυνάμεων της γερμανικής αστυνομίας στη διάρκεια επιχείρησης στο Βερολίνο (φωτ. αρχείου: EPA/Hannibal Hanschke)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Για τις 21 Μαΐου προγραμματίστηκε η έναρξη της πολύκροτης δίκης στη Γερμανία για το σχέδιο πραξικοπήματος που αποτράπηκε στα τέλη του 2022 και είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα. Στο εδώλιο θα καθίσουν εννέα μέλη ενός ένοπλου δικτύου, των «Πολιτών του Ράιχ» (Reichsbürger), μεταξύ των οποίων ένας αριστοκράτης, μια πρώην βουλευτής της άκρας δεξιάς και ένας υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού.

Οι κατηγορούμενοι πιστεύεται πως ήταν επικεφαλής μιας ομάδας με συνωμοσιολογική και ακροδεξιά ιδεολογία, που σχεδίαζε να καταλάβει την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου στο Βερολίνο, για να συλλάβει τους βουλευτές και να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η δίκη τους για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 και το δικαστήριο θα πραγματοποιήσει περίπου 50 ακροαματικές συνεδριάσεις, ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, το δικαστήριο της Φρανκφούρτης, όπου θα διεξαχθεί η δίκη.

Πρόκειται για την κύρια δικαστική διαδικασία εναντίον του δικτύου αυτού, η διάλυση του οποίου στα τέλη του 2022 έφερε στο φως τη δυναμική της συνωμοσιολογικής και αντισυστημικής απειλής στη Γερμανία.

Τα υπόλοιπα από τα 26 μέλη αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος θα δικασθούν στο πλαίσιο δύο ξεχωριστών δικών, που θα αρχίσουν για εννέα απ’ αυτούς στις 29 Απριλίου στη Στουτγάρδη και για τους υπόλοιπους στις 18 Ιουνίου στο Μόναχο.

Μυστικές συναντήσεις στον Πύργο

Το δικαστήριο της Φρανκφούρτης θα δικάσει κυρίως τους φερόμενους ως «εγκεφάλους» της συμμορίας: έναν εβδομηντάχρονο αριστοκράτη και επιχειρηματία, τον Ερρίκο 13ο, ο οποίος αναφέρεται και ως Πρίγκιπας Ρόις και κατάγεται από το ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας.

Στον πύργο αυτού του τελευταίου στο Μπαντ Λόμπενσταϊν (ανατολική Γερμανία) διεξάγονταν μυστικές συναντήσεις.

Επίσης κατηγορούνται: ο Ρούντιγκερ φον Π., πρώην αντισυνταγματάρχης των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, διοικητής τάγματος αλεξιπτωτιστών στα χρόνια του 1990, και μία δικαστικός, η Μπιργκίτ Μάλζακ-Βίνκεμαν, πρώην βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος AfD από το 2017 ως το 2021.

Άπαντες είναι προφυλακισμένοι μετά τις συλλήψεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το Δεκέμβριο 2022.

Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη υπόθεση με στόχο την ασφάλεια του κράτους στην πρόσφατη ιστορία» της Γερμανίας, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel. Η έρευνα αφορά «τον παράξενο και παραληρηματικό κόσμο» μιας ομάδας που τρέφεται «με μύθους στο Ίντερνετ, με μίσος και με πίστη στις κοσμικές δυνάμεις».

«Ένα μίγμα που φαίνεται ότι αύξησε τη ριζοσπαστικοποίησή τους και τους έκανε να ονειρεύονται μια έφοδο εναντίον της Μπούντεσταγκ, ‘εκκαθαρίσεις’ και στρατοδικεία», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

Στόχος του δικτύου «ήταν να εξαλείψει διά της βίας την υφιστάμενη δημόσια τάξη στη Γερμανία και να την αντικαταστήσει με μια νέα», σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Πεπεισμένοι ότι η Γερμανία κυβερνάται από ένα βαθύ κράτος», οι κατηγορούμενοι, που ήταν βυθισμένοι σε «πολυάριθμους συνωμοσιολογικούς μύθους» απορρίπτουν «βαθιά τους θεσμούς και τη δημοκρατία», υποστηρίζει η εισαγγελία.

Τα μέλη του δικτύου ήταν κυρίως επηρεασμένα από την ιδεολογία των «Reichsburger» (σ.σ.: πολίτες του Ράιχ), ένα ετερόκλητο συνονθύλευμα που απορρίπτει τη νομιμότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Η σκιά της Μόσχας

Η σκιά της Μόσχας πλανάται επίσης πάνω από τη συνωμοσία. Η φερόμενη σύντροφος του Ερρίκου 13ου, μια Ρωσίδα υπήκοος ονόματι «Βιτάλια Μπ.», είναι πράγματι ύποπτη ότι «έφερε σε επαφή τον αριστοκράτη με το γενικό προξενείο της Ρωσίας στη Λειψία και τον συνόδευσε σ’ αυτό τον Ιούνιο 2022».

Ο Ερρίκος 13ος επεδίωκε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ρωσικών αρχών, μολονότι κατά τη διάλυση του πυρήνα το Κρεμλίνο είχε διαψεύσει οποιαδήποτε «ρωσική ανάμιξη».

Το δίκτυο είχε και τα μέσα για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του, έχοντας στη διάθεσή του «περίπου 500.000 ευρώ», αλλά και ένα «οπλοστάσιο περίπου 380 πυροβόλων όπλων, σχεδόν 350 μαχαιριών καθώς και 500 άλλων όπλων και τουλάχιστον 148.000 πυρομαχικών», σύμφωνα με τους ερευνητές.

Είχαν επίσης αγοράσει ποικίλο άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό, ανάμεσα στον οποίο κράνη, αλεξίσφαιρα γιλέκα, συσκευές νυκτερινής όρασης και χειροπέδες.

«Ήταν σαφές για τα μέλη (της ομάδας) ότι η κατάληψη της εξουσίας που προετοίμαζαν θα σήμαινε το θάνατο ανθρώπων», διαπίστωσαν οι ερευνητές. Η ομάδα είχε μάλιστα συστήσει μια κυβέρνηση φάντασμα.

Τα τελευταία χρόνια οι γερμανικές αρχές έχουν θέσει την ακροδεξιά βία στην πρώτη θέση των απειλών για τη δημόσια τάξη, μπροστά από τον τζιχαντιστικό κίνδυνο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η πριγκίπισσα Ειρήνη με την αδερφή της βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας στον γάμο του Νικόλαου ντε Γκρες με τη Χρυσή Βαρδινογιάννη (φωτ.: 
EPA/CHARIS AKRIVIADIS)
ΚΟΣΜΟΣ

Πριγκίπισσα Ειρήνη: Στη μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία στην Ελλάδα

16/01/2026 - 2:35μμ
Η σημαία της Γροιλανδίας κυματίζει έξω από το Κοινοβούλιο της Δανίας, στην Κοπεγχάγη (φωτ.: EPA/SEBASTIAN ELIAS UTH  DENMARK OUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Η Ρωσία κατηγορεί το NATO ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική

16/01/2026 - 1:58μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διαδηλωτές ανακρίνονται στην κρατική τηλεόραση – Πάνω από 800 εκτελέσεις ανεστάλησαν

15/01/2026 - 11:15μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στο κτήριο όπου ξέσπασε φωτιά μετά από ισχυρή έκρηξη (φωτ.: EPA/JEROEN JUMELET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στο κέντρο της Ουτρέχτης

15/01/2026 - 7:30μμ
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, σε εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο της Ισπανίας, το 2017 (φωτ.: EPA/Javier Lopez)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη στη Μαδρίτη

15/01/2026 - 6:37μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ιράν είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία

15/01/2026 - 12:51μμ
Ιρανοί φοιτητές κρατούν πανό στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Στο κεντρικό πανό απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο του 2024 με τη φράση «Το βέλος δεν αστοχεί πάντα» (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν – «Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις διαδηλωτών δεν έγιναν»

15/01/2026 - 9:37πμ
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ανακοινώθηκε ο επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής διακυβέρνησης

14/01/2026 - 8:52μμ
Η σάλα στο εστιατόριο Fanático στη Μαδρίτη (φωτ.: GLH Singular)
ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο νέα τραγωδία: Φωτιά από πυροτεχνήματα σε εστιατόριο της Μαδρίτης

14/01/2026 - 8:27μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα σενάρια για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν – Φυγή Ιρανών προς την Τουρκία

14/01/2026 - 7:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)

Πιερία: Ισόβια κάθειρξη στην 35χρονη που σκότωσε και έθαψε τον 58χρονο σύντροφό της

24 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Λασίθι: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ανήλικος οδηγός από το δυστύχημα με θύμα 16χρονο

53 λεπτά πριν

«Από τη Βηθλεέμ στην αιωνιότητα»: Νέα ημερομηνία για την εκδήλωση της «Κιβωτού του Πόντου»

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

ΓΕΕΘΑ: Τα ηνία του διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων ανέλαβε ο ταξίαρχος Ματθαίος Σαββίδης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κορυδαλλός: Γυναίκα απειλεί να πέσει από ταράτσα πολυκατοικίας

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΛΑΣ: Εξαρθρώθηκε συμμορία που λήστευε πρατήρια καυσίμων και μίνι μάρκετ στην Αττική – Μεταξύ των συλληφθέντων και ένα  μοντέλο

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign