pontosnews.gr
Δευτέρα, 10/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βουλγαρία: Πολιτικό χάος και νέες εκλογές ενόψει, για 6η φορά σε τρία χρόνια

«Παγκόσμιοι πρωταθλητές στη διοργάνωση εκλογών», κάτι που μοιάζει να ευχαριστεί τη Ρωσία

30/03/2024 - 8:49μμ
Βούλγαροι ψηφοφόροι σε εκλογικό τμήμα στη Σόφια (φωτ.: EPA / Vassil Donev)

Βούλγαροι ψηφοφόροι σε εκλογικό τμήμα στη Σόφια (φωτ.: EPA / Vassil Donev)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Πολιτικού χάους συνέχεια στη Βουλγαρία. Μόλις 9 μήνες κράτησε η… ανάπαυλα και το σκηνικό επαναλαμβάνεται, καθώς η αδυναμία συμφωνίας των πολιτικών κομμάτων φέρνει όλο και πιο κοντά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές – θα πρόκειται για την 6η αναμέτρηση μέσα σε τρία χρόνια.

Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις άφησαν στην άκρη τις διαφορές τους τον Ιούνιο του 2023 για να σχηματίσουν μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η συμμαχία δεν διήρκησε πολύ.

Θεωρητικά η υπουργός Εξωτερικών Μαρίγια Γκάμπριελ επρόκειτο να διαδεχθεί τον Νικολάι Ντένκοφ στην πρωθυπουργία, βάσει της συμφωνίας για εκ περιτροπής ηγεσία. Τίποτα όμως δεν πήγε όπως είχε σχεδιαστεί και τα δύο στρατόπεδα πλέον αλληλοκατηγορούνται.

Οι φιλοδυτικές συμμαχίες του GERB και της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων (GERB-SDS) και Συνεχίζουμε την Αλλαγή – Δημοκρατική Βουλγαρία (PP-DB) δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τη συνέχιση του συνασπισμού που σχημάτισαν, λόγω διαφωνιών για τα πρόσωπα και τις μεταρρυθμίσεις.

Αντιμέτωπη με την πόλωση, η πρώην Ευρωπαία επίτροπος έριξε λευκή πετσέτα την περασμένη εβδομάδα.

Οι πρώην φιλελεύθεροι εταίροι αποχώρησαν με τη σειρά τους την Τετάρτη, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμη μια εκλογική διαδικασία που ενδεχομένως να διεξαχθεί ίδια ημέρα ή λίγο μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Σήμερα ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έδωσε εντολή στον επικεφαλής του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ να συγκροτήσει μεταβατική κυβέρνηση. Πρόθεση του δεύτερου είναι να υπάρξει ένα υπουργικό συμβούλιο από «πολιτικά ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες».

«Είμαστε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές στη διοργάνωση εκλογών», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Τέοντορ Σλάβεν, καθώς η χώρα διέρχεται μια άνευ προηγουμένου κρίση από την πτώση του κομμουνισμού το 1989. «Μια κατάσταση που δεν δυσαρεστεί το Κρεμλίνο» προσθέτει.

Στη Βουλγαρία, η οποία για πολλά χρόνια ήταν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής λόγω της θέσης της στην άκρη του Εύξεινου Πόντου, «η ρωσική επιρροή παραμένει ισχυρή και η Μόσχα επιθυμεί την αστάθεια», εξηγεί ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τα φιλορωσικά κόμματα μπορούν να εκμεταλλευτούν την πολιτική αναταραχή για να διευρύνουν τα εκλογικά ποσοστά τους.

Η παλιά φρουρά παρούσα και ενεργή

Στο επίκεντρο αυτής της νέας πράξης στο πολιτικό σκηνικό ο πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος κυριάρχησε για μια δεκαετία προτού παραιτηθεί μετά από ένα κύμα διαμαρτυριών κατά της διαφθοράς, το καλοκαίρι του 2020.

Αν και δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία, συνεχίζει να κινεί τα νήματα ως… αφεντικό του ακόμη ισχυρού συντηρητικού κόμματος GERB.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ινστιτούτου Market Links Ντόμπρομιρ Ζίνκοφ, ο Μπόικο Μπορίσοφ, «ένας μεγαλόσωμος άνδρας με ξυρισμένο κεφάλι, πρώην σωματοφύλακας», αυτή τη φορά ασκεί πιέσεις για να αποκτήσει θέσεις-κλειδιά για τους εκλεκτούς του και να «εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις» που ξεκίνησε η κυβέρνηση, ιδιαιτέρως στη Δικαιοσύνη και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μεταξύ των προκλήσεων, η επιλογή του νέου γενικού εισαγγελέα.

Στόχος του Μπόικο Μπορίσοφ είναι να διατηρήσει το στάτους κβο σε συνεργασία με τον βουλευτή Ντελιάν Πέεφσκι, τον πρώην μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης που βρέθηκε αντιμέτωπος με αμερικανικές και βρετανικές κυρώσεις, για διαφθορά.

Από την άλλη, οι μεταρρυθμιστές του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (το οποίο ιδρύθηκε από 40χρονους επιχειρηματίες που σπούδασαν Χάρβαρντ) δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική που τους έδωσε προσωρινά την εξουσία το 2022.

Οι διαδηλώσεις πριν από τέσσερα χρόνια γέννησαν ελπίδες, αλλά «καμία επανάσταση» δεν έγινε. «Η κοινωνία περιορίζεται σε αργές και επώδυνες αλλαγές ενώ οι πολιτικές ελίτ ανανεώνονται», αναφέρει ο Ντόμπρομιρ Ζίνκοφ.

Στο μεταξύ, οι Βούλγαροι συνεχίζουν να μεταναστεύουν λόγω έλλειψης προοπτικών στη χώρα τους, η οποία είναι μια από τις πιο φτωχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπλέον, η πολιτική αναταραχή είναι πιθανό να καθυστερήσει περαιτέρω την πλήρη ένταξη στη Σένγκεν, μια αναμονή που κρατά εδώ και 13 χρόνια. Την Κυριακή η πρόσβαση θα περιοριστεί σε αεροπορικά και θαλάσσια δρομολόγια, με τις οδικές συγκοινωνίες να μην επηρεάζονται.

Μια άλλη ματαιωμένη φιλοδοξία είναι αυτή της εισόδου στην Ευρωζώνη έως το 2025, στόχος που είναι πλέον μη ρεαλιστικός.

• Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο / Γερμανικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό: Συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη αναδημοσίευσε ο Ντόναλντ Τραμπ 

10/08/2026 - 1:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το PKK καταγγέλλει «λάθη» στο νομοσχέδιο για το μέλλον των μαχητών του

10/08/2026 - 11:13πμ
(Πηγή: x.com/ZelenskyyUa)
ΚΟΣΜΟΣ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Έως 50.000 Βορειοκορεάτες θα πολεμήσουν στο πλευρό της Ρωσίας

9/08/2026 - 8:05μμ
Η ναυτική βάση στο Ταρτούς από δορυφόρο (μικρή εικόνα) και από το OpenStreetMap. Οι ρωσικές προβλήτες αντιστοιχούν στον αριθμό (5) έξω από τον βόρειο κυματοθραύστη. Το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων εγκαταστάσεων –αριθμημένα κτήρια– εντός της διακεκομμένης γραμμής ανήκει στο Συριακό Ναυτικό (πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Tartus_naval_base)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Συρία: Υπέγραψαν συμφωνία για το μέλλον των στρατιωτικών βάσεων σε Ταρτούς και Χμέιμιμ

9/08/2026 - 5:50μμ
Η ιρανική εφημερίδα Hamshahri, με φωτογραφία των Στενών του Ορμούζ. 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Από το Ορμούζ στην Ερυθρά Θάλασσα: Πώς σκληραίνει το ενεργειακό μέτωπο

9/08/2026 - 2:24μμ
Η ιρανική εφημερίδα Hamshahri, με φωτογραφία των Στενών του Ορμούζ και κεντρικό τίτλο τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί: «Η συμφωνία με το Ομάν δεν σημαίνει ότι ανοίγουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ». 9 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ιράν κρατά «κλειδωμένο» το Ορμούζ – Ο βαρύς λογαριασμός που στέλνει στις ΗΠΑ

9/08/2026 - 10:58πμ
Ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov στο αεροδρόμιο Λειψίας/Χάλε, στη Γερμανία, στις 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Το drone με εκρηκτικά στη Λειψία και ο «ακήρυχτος» πόλεμος κατά της Ευρώπης

9/08/2026 - 8:57πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μη επανδρωμένα αεροσκάφη εθεάθησαν και πάλι πάνω από στρατιωτική βάση

9/08/2026 - 12:30πμ
Ο Τζο Μπάιντεν σε εκδήλωση του Προεδρικού Κέντρου Ομπάμα, τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA / Victor Hilitski)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση στα οστά, λέει ο γιος του, Χάντερ

8/08/2026 - 11:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)ERDEM SAHIN
ΚΟΣΜΟΣ

Φιντάν για συμφωνία με Πακιστάν και Σαουδική Αραβία: Είναι, επί της ουσίας, ίδια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ

8/08/2026 - 10:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Youth World Championships 2026)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ILCA 4: Νέος ελληνικός θρίαμβος με τέσσερα μετάλλια

11 λεπτά πριν
Πυροσβεστικό ελικόπτερο και πυροσβεστικό όχημα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη – Ο Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook.com/syllogosvatolakkou1983)

Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Βατόλακκου

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: Pexels)

Νέος νόμος στην Ελλάδα: Κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη λήθη για άτομα με ιστορικό καρκίνου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου: Με τη δεύτερη προσπάθεια στον τελικό ο Τεντόγλου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Στέλιος Ράμφος: Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος στοχαστής

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign