pontosnews.gr
Παρασκευή, 14/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Πώς προετοιμάζεται η συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν

Στην Άγκυρα με... πλούσια ατζέντα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.

29/03/2024 - 7:12μμ
Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες το 2022 (φωτ.: EPA / Radek Pietruszka POLAND OUT)

Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες το 2022 (φωτ.: EPA / Radek Pietruszka POLAND OUT)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Επίσκεψη στην Άγκυρα πραγματοποιούν μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η τετραμελής αμερικανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον βουλευτή Μάικ Ρότζερς συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ.

Από την παρουσία των τεσσάρων Αμερικανών βουλευτών στην Άγκυρα προέκυψε η έμμεση επιβεβαίωση των πληροφοριών που υπήρχαν μέχρι σήμερα για την επίσκεψη στις 9 Μαΐου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον και της συνάντησής του με τον Τζο Μπάιντεν.

Όπως έγινε γνωστό, η προετοιμασία της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η αμερικανική αντιπροσωπεία στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αλλά θα είναι και στην ατζέντα της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησής τους με τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές πηγές, το περιεχόμενο των συνομιλιών στο υπουργείο Άμυνας ήταν διευρυμένο και περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των τουρκικών μαχητικών F-16, όπως και την άρση των αντιρρήσεων από το Κογκρέσο για αμυντικές προμήθειες της Τουρκίας. Η Τουρκία ζητά επίσης να βρεθεί λύση για το ποσό που έχει καταβάλει για τα F-35 και δεν της έχει επιστραφεί από τις ΗΠΑ μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα.

To CNN Turk μετέδωσε ότι μετά την υποστηρικτική στάση του αμερικανικού Κογκρέσου στη διαδικασία αγοράς των F-16 από την Τουρκία, υπάρχουν τώρα αξιολογήσεις για τη σύμβαση αγοράς. Η προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών το συντομότερο δυνατό και η άρση των περιορισμών στην αμυντική βιομηχανία ήταν στην ατζέντα των συναντήσεων με τα μέλη της Επιτροπής. Αρχικά τους δόθηκε ο κατάλογος των πωλήσεων που έχουν μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο μέχρι στιγμής. Και τους μεταφέρθηκαν οι προοπτικές για βαθύτερη συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού δικτύου στην Άγκυρα.

Θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για την Τουρκία στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι και οι εξελίξεις στο Κουρδικό. Η Άγκυρα ετοιμάζεται για ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ κατά των μελών της οργάνωσης ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας, ενώ σημείο τριβής με την Ουάσινγκτον αποτελεί η αμερικανική υποστήριξη προς κουρδική πολιτοφυλακή της βόρειας Συρίας, την οποία η τουρκική κυβέρνηση συνδέει με το ΡΚΚ.

Τα μέλη της επιτροπής φέρεται να ζήτησαν τις απόψεις της Άγκυρας για τη Συρία. «Όπως είναι γνωστό, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία βρίσκεται στην ατζέντα, αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το τι μπορεί να γίνει πριν και μετά έχει συζητιέται εδώ και καιρό» σχολίασε το CNN Turk.

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν ακόμα η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους –θέμα που επίσης συνδέεται με τις εξελίξεις στη βόρεια Συρία–, η τουρκική συμβολή στο ΝΑΤΟ, οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην αμερικανική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, οι σχέσεις με τη Ρωσία, οι εξελίξεις και ο ρόλος της Τουρκίας σχετικά με τον πόλεμο στη Γάζα.

Τα μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ έφθασαν στην Άγκυρα προερχόμενα από τη Σαουδική Αραβία και το Ουζμπεκιστάν.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γ. Μανδαλίδης.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Χ/Open News)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκικό πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην Κροατία – Νεκρός ο πιλότος

14/11/2025 - 12:38πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Μαρία Μαρογιάννη)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη: Δύο παιδιά νεκρά από τροφική δηλητηρίαση – Οι γονείς στην εντατική

13/11/2025 - 11:50μμ
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Το BBC ετοιμάζεται να ζητήσει «συγγνώμη» στον Τραμπ μετά την απειλή του για αγωγή ύψους 1 δισ. δολαρίων

13/11/2025 - 11:22μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο κατώφλι του Λευκού Οίκου (φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στο αδιέξοδο 43 ημερών των ΗΠΑ – Ο Τραμπ υπέγραψε τον νόμο που δίνει τέλος στο shutdown

13/11/2025 - 9:30μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Θανατοποινίτης σώθηκε την τελευταία στιγμή – Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμας μετέτρεψε την εκτέλεση σε ισόβια

13/11/2025 - 8:38μμ
(Φωτ.: x.com/PlanesOfLegend)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ανεστάλησαν όλες οι πτήσεις των C-130 – Είναι νωρίς για να πούμε τι προκάλεσε το πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα

13/11/2025 - 2:23μμ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, λίγο προτού συναντηθεί με στρατιώτες με αφορμή την Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων (φωτ.: EPA / Ukrainian Presidential Press Service)
ΚΟΣΜΟΣ

Η διαφθορά σαρώνει την Ουκρανία πιο πολύ από τον πόλεμο

12/11/2025 - 11:15μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Καταιγισμός κατηγοριών κατά του Εκρέμ Ιμάμογλου – Η αντιπολίτευση μιλά για «πολιτική προπαγάνδα»

12/11/2025 - 9:10μμ
(Φωτ. αρχείου: ThG / Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Περίπου 3.000 αγελάδες παραμένουν πάνω σε πλοίο, στα ανοιχτά των ακτών, από τις 21 Οκτωβρίου

12/11/2025 - 7:44μμ
(Φωτ.: instagram deuxmoi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρομέν Γαβράς: Φορώντας μπλουζάκι με χάρτη του Αγίου Όρους στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του με την Έμιλι Ραταϊκόφσκι

12/11/2025 - 4:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αεροφωτογραφία του αρχαιολογικού χώρου του Ευρωπού (φωτ.: ΕΦΑ Κιλκίς)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς: Οι «Ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές» απέσπασαν βραβείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

33 λεπτά πριν
Φωτογραφίες από τη «μάχη της παράγκας» στον Τύπο (οι συγκεκριμένες είχαν δημοσιευτεί στην εφ. «Αυγή»)

Δραπετσώνα, 14 Νοεμβρίου 1960: Η «Μάχη της παράγκας» κορυφώνεται

1 ώρα πριν
(Φωτ: Από το αρχείο της Γεωργίας Πολίτη, για τη σειρά Darwin DiverCity 3 – Οι Έλληνες του Ντάργουιν/greekherald.com.au)

Η κληρονομιά των Καλύμνιων στο Ντάργουιν: Ένας αιώνας παράδοσης και προσφοράς από την οικογένεια Πονίρη

2 ώρες πριν
O Γρηγόρης Σκλήκας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΕΛΤΑ / Βάιος Χάσιαλης)

ΕΛΤΑ: Το ασφαλιστήριο του Γρηγόρη Σκλήκα για τυχόν ζημιές, μία μέρα πριν παραιτηθεί

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γρ. Τύπου ΓΕΝ / EUROKINISSI)

ΓΕΝ: Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την πολυεθνική άσκηση τύπου INVITEX «Νηρηίς-25»

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αίθριος ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις – Χωρίς αξιόλογη μεταβολή η θερμοκρασία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign