pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πού βασίζεται η προσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας

Ο Σάββας Καλεντερίδης εξηγεί πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αμυντική της βιομηχανία κάνουν την Τουρκία συνομιλητή των ΗΠΑ

29/03/2024 - 5:54μμ
Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών (φωτ.: EPA / Maria Senovilla)

Στιγμιότυπο από την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών (φωτ.: EPA / Maria Senovilla)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ενώ η Ελλάδα βαυκαλίζεται για το υψηλό επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αδειάζουν οι αποθήκες πυρομαχικών και αποδυναμώνεται το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όχι για να υποστηρίξουμε την Κύπρο να εκδιώξει τον τουρκικό στρατό από τα Κατεχόμενα, αλλά για να υποστηρίξουμε το καθεστώς του Κιέβου να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη της Ουκρανίας.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία –που κατέχει το 37% της Κύπρου και απειλεί να καταλάβει και το υπόλοιπο, που απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με τη «Γαλάζια Πατρίδα»–, τηρεί τη στάση «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος» έναντι της Ρωσίας, εξασφαλίζοντας πολιτικά και γεωπολιτικά οφέλη, αλλά και οικονομικά κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων μέσα από τις σχέσεις της με τη Μόσχα που συνεχίζονται κανονικά.

Και παρόλο που με αφορμή το μακελειό στη ρωσική πρωτεύουσα από τζιχαντιστές τρομοκράτες αποκαλύπτεται ότι η Τουρκία είναι η παγκόσμια βάση υπόθαλψης της ισλαμικής τρομοκρατίας, και ενώ έχει κάνει προσβλητικές (και μάλιστα υβριστικές) αναφορές κατά των ΗΠΑ για τη στάση που τηρούν στο Κουρδικό στη ΒΑ Συρία, ο Τζο Μπάιντεν ανοίγει για πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του τις πόρτες του Λευκού Οίκου στον στενό φίλο και συνεργάτη του Πούτιν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για μια επίσημη επίσκεψη που αναμένεται να γίνει τις 9 Μαΐου 2024.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ένας από τους λόγους που ο Ερντογάν θα βρεθεί στον Λευκό Οίκο είναι η συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας – την αμυντική βιομηχανία που κατέστρεψε το καλοταϊσμένο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, και ειδικά τον τομέα της παραγωγής πυρομαχικών. (Σημειωτέον, όταν η ΠΥΡΚΑΛ ήταν στις δόξες της και η Τουρκία δεν μπορούσε να παράξει ούτε… στρακαστρούκες, ήταν κορυφαία παραγωγός πυρομαχικών σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ· τώρα καταλήξαμε και στον τομέα αυτό ουραγοί.)

Στο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg τονίζεται ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται στην αγορά εκρηκτικών από την Τουρκία καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και αυξάνονται οι «ελλείψεις».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε συνομιλίες για να αυξήσουν τις αγορές εκρηκτικών από την Τουρκία, προκειμένου να ενισχύσουν την παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, καθώς οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να στείλουν πυρομαχικά στην Ουκρανία», γράφει το πρακτορείο.

Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις συνομιλίες, η προμήθεια από την Τουρκία τρινιτροτολουόλης (TNT) και νιτρογουανιδίνης που χρησιμοποιείται ως προωθητικό θα είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χιλιοστών προτύπου ΝΑΤΟ, και δυνητικά θα τριπλασιάσει την παραγωγή. Η Τουρκία ετοιμάζεται να γίνει η χώρα που θα πουλάει τις περισσότερες οβίδες πυροβολικού στις ΗΠΑ».

Ο διετής πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πυρομαχικά, ενώ οι Δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν να προμηθεύσουν το Κίεβο για να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματά τους. Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσαν ότι η αύξηση της ζήτησης έχει οδηγήσει σε κορύφωση των παγκόσμιων παραγγελιών και έχει προκαλέσει ένταση στις αλυσίδες εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας, ειδικά σε υλικά όπως το TNT.

«Η συμφωνία με την Άγκυρα αποκαλύπτει επίσης τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ –των οποίων οι σχέσεις έχουν ενταθεί λόγω της εισβολής της Ρωσίας– και της χρονικής περιόδου που η Τουρκία εμπόδιζε τη συμμετοχή της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία», προσθέτει το Bloomberg.

Στο ίδιο δημοσίευμα η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο χαρακτηρίζεται «κρίσιμης σημασίας» και προστίθεται το εξής: «Το πράσινο φως της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ επέτρεψε στην Ουάσινγκτον να παραδώσει F-16 αξίας 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Άνοιξε το δρόμο για την έγκριση της πώλησης πολεμικών αεροσκαφών, πυραύλων και βομβών. Η συνεργασία στην παραγωγή πυρομαχικών θα οικοδομηθεί πάνω σε αυτό το πλαίσιο».

Στα τέλη Φεβρουαρίου το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με την General Dynamics Ordnance and Tactical Systems για την κατασκευή τριών μεταλλικών γραμμών βλημάτων 155 χιλιοστών στο Τέξας. Η εταιρεία είπε ότι στην εγκατάσταση στο Mesquite η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Παράλληλα, στην τουρκική αμυντική εταιρεία Repkon αναμένεται να κατασκευαστεί περίπου το 30% των αμερικανικών βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών μέχρι το 2025. Επιπλέον, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αγόρασε 116.000 βλήματα πυροβολικού από την τουρκική Arca Defense για παράδοση φέτος και τον επόμενο χρόνο, ενώ αναμένεται να γίνουν και νέες αγορές».

Κάνοντας μια δήλωση σχετικά με τις επενδύσεις στο Τέξας και την τουρκική αμυντική βιομηχανία, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η συνεργασία με συμμάχους είναι «το κλειδί για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανικής βάσης».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ιωσήφ υποδέχεται τον πατέρα και τους αδελφούς του (έργο του Salomon de Bray)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ζ’)

11/08/2026 - 9:46πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ υπογράφουν τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει ένα σουνιτικό ΝΑΤΟ;

9/08/2026 - 4:04μμ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ με τη «Συμφωνία Κοινής Άμυνας της Μέκκας». 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Saudi Press Agency)
ΓΝΩΜΕΣ

Θα γίνει η «Συμφωνία της Μέκκας» το Μουσουλμανικό ΝΑΤΟ;

8/08/2026 - 9:23πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Κούρδων-Τούρκων

7/08/2026 - 3:54μμ
Ο Ιωσήφ και τα αδέλφια του, διά χειρός Gerbrand van den Eeckhout (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος ΣΤ’)

4/08/2026 - 10:32πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Νέοι γεωπολιτικοί σχεδιασμοί

2/08/2026 - 3:46μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση φωτιάς που  καίει στην περιοχή Φίχτια Αργολίδας, Παρασκευή 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Ευρώπη στις φλόγες: Από την κλιματική κρίση στη γεωπολιτική αστάθεια

1/08/2026 - 9:45πμ
Ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός σε τοιχογραφία της Μονής Αράκου, στη Λαγουδέρα της Κύπρου (φωτ.: 
Sonia Halliday)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Ε’)

28/07/2026 - 9:33πμ
Από τη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, χθες, για την 52η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας (φωτ.: Γιάννης Παναγόπουλος/ EUROKINISSI)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Δημοκρατία δεν χρειάζεται δεξιώσεις, αλλά μνήμη

25/07/2026 - 9:46πμ
Ο Ιωσήφ με τα αδέλφια του, σε πίνακα του Girodet (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Δ’)

21/07/2026 - 10:40πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλος σωστικού συνεργείου του κολομβιανού στρατού δίνει οδηγίες σε εθελοντές κατά τη διάρκεια ερευνών σε κτήρια που κατέστρεψε ο σεισμός, στην Περέιρα της Κολομβίας (φωτ.: EPA / Carlos Ortega)

Σεισμός στην Κολομβία: Μάχη με το χρόνο στα ερείπια – Αγωνία για 11χρονη και τους παππούδες της

23 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Ασημένιος ο Σίσκος στα 200μ. ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ

46 λεπτά πριν
Στο Παγκρήτιο, πριν από την έναρξη του αγώνα της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ, για τον τελικό του Super Cup. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super Cup ΑΕΚ-ΟΦΗ: Κρήτη και Μικρά Ασία χόρεψαν πριν από τη σέντρα στο Παγκρήτιο

1 ώρα πριν
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και θα τον κρατήσουμε»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign