pontosnews.gr
Δευτέρα, 29/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πακέτο 7,4 εκατ. ευρώ στο Κάιρο επισφράγισε την εταιρική σχέση μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου

Ποιοι είναι οι έξι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η συμφωνία – Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μεταναστευτικό και ενέργεια

17/03/2024 - 8:44μμ
Από αριστερά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Από αριστερά, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κοινή Δήλωση για μια Στρατηγική και Συνολική Εταιρική Σχέση ΕΕ-Αιγύπτου υπέγραψαν σήμερα, Κυριακή, στο Κάιρο η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Κατά την ομιλία της, μετά τη συνάντηση, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι αυτή η συνολική εταιρική σχέση ΕΕ-Αιγύπτου θα υποστηριχθεί από ένα νέο οικονομικό και επενδυτικό πακέτο 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2024-2027).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνοδευόταν από άλλους πέντε Ευρωπαίους ηγέτες: τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο, η χώρα του οποίου έχει την Προεδρία του Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον καγκελάριο της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ και την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι.

Η στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου καλύπτει έξι τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την Ευρώπη και την Αίγυπτο: Πολιτικές σχέσεις, Οικονομική σταθερότητα, Επενδύσεις & Εμπόριο, Μετανάστευση, Ασφάλεια, Άνθρωποι και δεξιότητες.

Καταλήγοντας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι οι συζητήσεις αυτές γίνονται σε περίοδο κρίσης. «Είμαστε όλοι εξαιρετικά ανήσυχοι για τον πόλεμο στη Γάζα και την εκτυλισσόμενη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό. Αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι κρίσιμο να επιτευχθεί μια συμφωνία για μια εκεχειρία γρήγορα τώρα που θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα επιτρέψει σε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα», είπε, καλώντας τον πρόεδρο της Αιγύπτου να μεσολαβήσει για μια κατάπαυση του πυρός.

Κ. Μητσοτάκης: Καίριας σημασίας η σταθερότητα της Αιγύπτου

Για «μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή» έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε επί πολύ καιρό μια ισχυρότερη και στενότερη εταιρική σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αιγύπτου».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η εφαρμογή της Συνολικής και Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης με την Αίγυπτο θέτει σαφείς στόχους και αναγνωρίζει ένα πολύ απλό γεγονός: ότι η σταθερότητα και η ευημερία της Αιγύπτου είναι καίριας σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και πρόσθεσε: «Αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση υπογράφεται σε μία περίοδο μεγάλων αναταραχών στη Μέση Ανατολή. Το ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς στις συναντήσεις μας και όλοι είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση στη Γάζα, ιδίως ενόψει μιας πιθανής χερσαίας εισβολής στη Ράφα, η οποία, όπως είπε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα απλώς είναι απαράδεκτη. Η κατάσταση απαιτεί την άμεση κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και το άνοιγμα όλων των οδών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αθώοι που υποφέρουν στη Γάζα».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως η Αίγυπτος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει.

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση υπό το πρίσμα των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», δήλωσε στη συνέχεια και τόνισε: «Έχουμε συζητήσει ότι πρέπει να αποτρέψουμε το άνοιγμα νέων διαδρομών και θα συνεργαστούμε πολύ στενά με την Αίγυπτο για να διασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης ώστε να προσφέρουμε σε περισσότερους νέους Αιγύπτιους την ευκαιρία να ταξιδέψουν νόμιμα στην Ευρώπη, αντί να θέσουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τη ζωή τους σε πολύ επικίνδυνα ταξίδια».

Ο Κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι αναφέρθηκαν και στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος ενέχει μεγάλες δυνατότητες και για τις δύο πλευρές.

«Η Αίγυπτος έχει τη δυνατότητα να γίνει μία μεγάλη δύναμη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο και τον ήλιο και επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως η ηλεκτρική διασύνδεση GREGY μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά την τριμερή της Ιερουσαλήμ

23/12/2025 - 9:06πμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου – Σημαντικός παίκτης στα ενεργειακά η Ελλάδα

22/12/2025 - 9:35μμ
Συνάντηση Αμπάς-Μητσοτάκη στη Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρόλο-γέφυρα στη Μέση Ανατολή διεκδικεί η Ελλάδα – Στη Ραμάλα ο Μητσοτάκης

22/12/2025 - 3:08μμ
Από αριστερά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού/Δημήτρης Παπαμήτσος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Ιερουσαλήμ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για στρατηγικές επαφές γεωπολιτικής σημασίας

20/12/2025 - 8:58μμ
Ο Νίκος Παππάς σε συνεδρίαση για την ευρωπαϊκή στρατηγική για τους νέους και τις νέες (φωτ.: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς για το επεισόδιο στο Στρασβούργο: «Ξέφυγα και ζητώ συγγνώμη» – Τι λέει για τον δημοσιογράφο

19/12/2025 - 4:46μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος, Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση Κωνσταντοπούλου-Σκέρτσου στην ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

18/12/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: Instagram 3pfamilia Nikos Pappas)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Παππάς: «Αντέδρασα λάθος» – Το πρώτο μήνυμα μετά το επεισόδιο με δημοσιογράφο

17/12/2025 - 10:15μμ
Ο Νίκος Παππάς στο ελληνικό κοινοβούλιο, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωομάδας ο Νίκος Παππάς – Κινείται διαδικασία διαγραφής μετά από σοβαρό επεισόδιο

17/12/2025 - 5:59μμ
Ταμπέλα στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαφές μήνυμα ΥΠΕΞ προς Μίτσκοσκι: Καμία αλλοίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν γίνεται ανεκτή

17/12/2025 - 5:47μμ
Συνάντηση του Κώστα Τασούλα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Προεδρικό Μέγαρο, Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Συγκρατημένη αισιοδοξία για εκτόνωση στο αγροτικό – Αυξήσεις σε συντάξεις και στήριξη εισοδήματος

17/12/2025 - 12:52μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από τις δηλώσεις των δύο ηγετών μετά τη συνάντηση

Τραμπ-Ζελένσκι: «Άψογη» χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Αμερικανός πρόεδρος – «Εξαιρετική» ο Ουκρανός

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε διαμέρισμα – Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι ηλικιωμένων

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

2026: Όλες οι αργίες και τα (λιγοστά) τριήμερα – Τι μας περιμένει

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Πόλο γυναικών: Κορυφαία πολίστρια στον κόσμο η Φωτεινή Τριχά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ανοιξιάς «Κοτύωρα»)

Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν στην Ανοιξιά με τον Σύλλογο Ποντίων «Κοτύωρα»

4 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το βίντεο της «υποδοχής» (πηγή: x.com)

Συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι: Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις – Όλες οι δηλώσεις και το παρασκήνιο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign