pontosnews.gr
Σάββατο, 13/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Ένταση για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» – Τι απάντησε η διευθύντρια του ΦΚΘ στον Μητροπολίτη Φιλόθεο

Μέλη του Ιερού Λόχου και πορεία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ κόντεψαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με αντιεξουσιαστές, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος επεισοδίων

12/03/2024 - 7:52μμ
Η διαδήλωση υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (φωτ.: EUROKINISSI/Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Η διαδήλωση υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (φωτ.: EUROKINISSI/Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένταση επικράτησε νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου πραγματοποιείται η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα Κορμιά», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Έξω από τον κινηματογράφο, και παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί απαγόρευση συγκεντρώσεων, είχε συγκεντρωθεί μικρή ομάδα μελών του Ιερού Λόχου, που αντιδρούν στην προβολή του ντοκιμαντέρ και τους οποίους απομάκρυνε λίγο αργότερα η αστυνομία, η οποία έχει δημιουργήσει έναν κλοιό μπροστά από την είσοδο του κτηρίου, επιτρέποντας την είσοδο μόνον σε όσους διαθέτουν εισιτήριο.

Αστυνομικοί που βρίσκονται στην είσοδο έλεγχαν τις τσάντες και τα σακίδια των εισερχόμενων, για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, εξελισσόταν πορεία υπέρ της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, με αφορμή την ομοφοβική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή, με θύματα δύο τρανσέξουαλ. Ωστόσο, δυνάμεις των ΜΑΤ τους περικύκλωσαν και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το σημείο, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να οδηγηθούν στην οδό Φιλίππου.

Επιπλέον, νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην Αρχαία Αγορά μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρο, τα οποία επιχείρησαν να κατηφορίσουν την οδό Αριστοτέλους, ωστόσο απωθήθηκαν και αυτοί από την αστυνομία.

Αστυνομικοί συγκρατούν τον κόσμο στην πλατεία Αριστοτέλους (φωτ.: EUROKINISSI/Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Υπενθυμίζεται ότι η αφίσα του φεστιβάλ, που απεικονίζει μια ημίγυμνη σταυρωμένη έγκυο γυναίκα έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ειδικά στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με αποκορύφωμα την επιστολή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, ο οποίος είχε ζητήσει να μην αναρτηθεί.

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ

Το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ δεν είναι θρησκευτικό, αντίθετα πραγματεύεται θέματα νομιμότητας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, για ζητήματα όπως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία.

Τα «Αδέσποτα Κορμιά» εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

«Οι πράξεις λογοκρισίας είναι αντίθετες στους νόμους»

Στην απάντησή της προς τον ιεράρχη, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό αναφέρει πως ούτε η ίδια, ούτε κανείς άλλος επίσημος φορέας μπορεί να την απαγορεύσει, από τη στιγμή που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, ενώ εκτιμά ότι δεν προσβάλλει «την ελεύθερη διάθεση της αγάπης μας για τον Χριστό, την Εκκλησία Του και τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης μας» και ότι δεν υπάρχει κάτι προσβλητικό ή χλευαστικό σε αυτή την αφίσα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς έξω από το «Ολύμπιον» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Επιπλέον, προσκάλεσε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στην προβολή, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι το ντοκιμαντέρ αυτό διατρέχεται από την επιθυμία της δημιουργού να καταγράψει τις αγωνίες ανθρώπων που υποφέρουν διότι περιορίζεται η ελευθερία τους.

Στην επιστολή της, η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ -μεταξύ άλλων- σημειώνει: «Κατανοώ ότι η διαφημιστική αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά εκφράζει ίσως απόψεις αντίθετες από τις δικές σας. Το ίδιο είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει και με άλλα καλλιτεχνικά έργα που παρουσιάζονται σε κινηματογραφικές αίθουσες, τηλεοπτικούς σταθμούς, αίθουσες τέχνης και μουσεία. Μα κι εγώ όμως βλέπω έργα που δεν μου αρέσουν και ακούω απόψεις που είναι αντίθετες στις δικές μου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ζητήσω την απαγόρευσή τους, ή την απόσυρσή τους, διότι αυτό αντίκειται στο Κράτος Δικαίου.

»Το ίδιο συμβαίνει και με την αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά. Ως καλλιτεχνικό έργο μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους και να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Χωρίς να έχουμε καμία σχέση με τη δημιουργία της, έχουμε ακούσει στο Φεστιβάλ πολλές διαφορετικές απόψεις: από θετικές και εγκωμιαστικές, έως προσβλητικές και απειλητικές. Όμως ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος επίσημος φορέας μπορεί να την απαγορεύσει από τη στιγμή που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους.

Μετά την αποχώρηση της πορείας, η κατάσταση στο σημείο εκτονώθηκε, ωστόσο παραμένει ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

»Αντιλαμβάνομαι λοιπόν τον προβληματισμό σας για τη συγκεκριμένη αφίσα. Σας παρακαλώ, όμως, να κατανοήσετε κι εσείς ότι οι πράξεις απαγόρευσης ή λογοκρισίας είναι αντίθετες όχι μόνο στις αξίες μου αλλά και αντίθετες στους νόμους του κράτους μας».

Η Ελίζ Ζαλαντό απαντά και στην επισήμανση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ότι τα τελευταία χρόνια διάφοροι καλλιτέχνες «χρησιμοποιούν τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης για να διαφημίσουν εκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης, υπερβαίνοντας τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητικής πρόθεσης» επισημαίνοντας: «Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει και αυτό, όχι όμως με την αφίσα της κ. Ψύκου, η οποία δεν πιστεύω ότι προσβάλλει “την ελεύθερη διάθεση της αγάπης μας για τον Χριστό, την Εκκλησία Του και τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης μας” […] Πιστεύω δηλαδή ότι η συγκεκριμένη αφίσα, όπως μου γράφετε κι εσείς, επιδιώκει “την ψυχική ανάταση και Ανάσταση, την αποκατάσταση του ανθρώπου στο πρωτόκτιστο κάλλος της Θεότητος“».

Εκφράζει, δε, την άποψη ότι ο Σταυρός του Κυρίου «δεν είναι μόνον ένα σύμβολο πίστης, μια απλή εικόνα που αναπαράγεται στατικά ανά τους αιώνες, αλλά και ένας συμπεριληπτικός τόπος και ένας εν κινήσει τρόπος που αγκαλιάζει τον πεπτοκώτα άνθρωπο, τον πάσχοντα άνθρωπο, τον εσαεί ξένο, τον οποίο οφείλουμε να υποδεχόμαστε με ταπεινότητα, κατανόηση και αγάπη».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σχολεία, πλατείες και ανήλικοι «βαποράκια»: Οι σοκαριστικοί διάλογοι πίσω από το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

12/06/2026 - 11:27μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Συγκίνηση και φόρος τιμής στους εκτελεσμένους της Κατοχής στο νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά

12/06/2026 - 10:03μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Προσωρινή απαγόρευση κολύμβησης σε παραλία του Δήμου Κασσάνδρας

12/06/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: Θανάσης Καλλιαράς/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Χίο: 31χρονος υπέκυψε στα τραύματά του μετά από μαχαιριά του θείου του

12/06/2026 - 6:19μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σφοδρή καταιγίδα στις Αχαρνές: Πλημμυρικά φαινόμενα και προβλήματα στην κυκλοφορία

12/06/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πρώην ποδοσφαιριστής στο τιμόνι κυκλώματος κοκαΐνης; Στη δικογραφία αστυνομικός και ειδικός φρουρός

12/06/2026 - 3:15μμ
Το σπίτι όπου συνέβη το διπλό φονικό (φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Διπλό φονικό στο Αίγιο: «Δεν σκότωσα κανέναν», επιμένει ο 65χρονος Ιταλός ενώ σφίγγει ο κλοιός των ερευνών

12/06/2026 - 2:02μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Διευρύνεται το κύμα κακοκαιρίας – Στο «πορτοκαλί» και Θράκη, βορειοανατολικό Αιγαίο

12/06/2026 - 12:52μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Πλάκα Κερατέας, Παρασκευή 12 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κερατέα: Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή Πλάκα

12/06/2026 - 10:56πμ
Είσοδος στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά 
(φωτ.: Δήμος Παύλου Μελά)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά: Από στρατόπεδο και τόπο εκτελέσεων σε νέο σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη

12/06/2026 - 10:28πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EPA / Eduardo Lima)

Μουντιάλ 2026: O Καναδάς έσωσε τον βαθμό κόντρα στη Βοσνία

37 λεπτά πριν
Δύτες ντυμένοι με στολή «χορού του λιονταριού» παρατηρούν μια θαλάσσια χελώνα μέσα στο ενυδρείο Aquaria KLCC στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, στις 21 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: EPA / Fazry Ismail)

«Χελώνες κατάσκοποι» στα κινεζικά νερά; Η Κίνα προειδοποιεί για νέο τρόπο συλλογής μυστικών δεδομένων

1 ώρα πριν
(Φωτ:. Klodian Lato/ EUROKINISSI)

LEN Champions League γυναικών: Βασίλισσες της Ευρώπης ξανά οι «ερυθρόλευκες» – Ο Ολυμπιακός ανέβηκε για τέταρτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Σχολεία, πλατείες και ανήλικοι «βαποράκια»: Οι σοκαριστικοί διάλογοι πίσω από το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»/Facebook)

Ρέθυμνο: Η ιστορία του Πόντου ζωντάνεψε μέσα από ένα τριήμερο μνήμης

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Περιπέτεια για τον πάπα Λέοντα στο ταξίδι του στην Ισπανία: Επέστρεψε στη Ρώμη με το αεροσκάφος του βασιλιά Φελίπε

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign