pontosnews.gr
Παρασκευή, 31/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Ένταση για την προβολή του ντοκιμαντέρ «Αδέσποτα Κορμιά» – Τι απάντησε η διευθύντρια του ΦΚΘ στον Μητροπολίτη Φιλόθεο

Μέλη του Ιερού Λόχου και πορεία για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ κόντεψαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με αντιεξουσιαστές, παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος επεισοδίων

12/03/2024 - 7:52μμ
Η διαδήλωση υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (φωτ.: EUROKINISSI/Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Η διαδήλωση υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (φωτ.: EUROKINISSI/Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ένταση επικράτησε νωρίτερα σήμερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έξω από τον κινηματογράφο «Ολύμπιον», όπου πραγματοποιείται η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου «Αδέσποτα Κορμιά», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.

Έξω από τον κινηματογράφο, και παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί απαγόρευση συγκεντρώσεων, είχε συγκεντρωθεί μικρή ομάδα μελών του Ιερού Λόχου, που αντιδρούν στην προβολή του ντοκιμαντέρ και τους οποίους απομάκρυνε λίγο αργότερα η αστυνομία, η οποία έχει δημιουργήσει έναν κλοιό μπροστά από την είσοδο του κτηρίου, επιτρέποντας την είσοδο μόνον σε όσους διαθέτουν εισιτήριο.

Αστυνομικοί που βρίσκονται στην είσοδο έλεγχαν τις τσάντες και τα σακίδια των εισερχόμενων, για λόγους ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, εξελισσόταν πορεία υπέρ της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, με αφορμή την ομοφοβική επίθεση το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή, με θύματα δύο τρανσέξουαλ. Ωστόσο, δυνάμεις των ΜΑΤ τους περικύκλωσαν και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το σημείο, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να οδηγηθούν στην οδό Φιλίππου.

Επιπλέον, νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στην Αρχαία Αγορά μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρο, τα οποία επιχείρησαν να κατηφορίσουν την οδό Αριστοτέλους, ωστόσο απωθήθηκαν και αυτοί από την αστυνομία.

Αστυνομικοί συγκρατούν τον κόσμο στην πλατεία Αριστοτέλους (φωτ.: EUROKINISSI/Κωνσταντίνος Τσακιτζής)

Υπενθυμίζεται ότι η αφίσα του φεστιβάλ, που απεικονίζει μια ημίγυμνη σταυρωμένη έγκυο γυναίκα έχει ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ειδικά στους εκκλησιαστικούς κύκλους, με αποκορύφωμα την επιστολή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεου, ο οποίος είχε ζητήσει να μην αναρτηθεί.

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ

Το περιεχόμενο του ντοκιμαντέρ δεν είναι θρησκευτικό, αντίθετα πραγματεύεται θέματα νομιμότητας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, για ζητήματα όπως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία.

Τα «Αδέσποτα Κορμιά» εξερευνούν τη σωματική αυτονομία σε μια Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα αλλά όχι πάντα να ζήσεις ή να πεθάνεις όπως επιθυμείς.

«Οι πράξεις λογοκρισίας είναι αντίθετες στους νόμους»

Στην απάντησή της προς τον ιεράρχη, η γενική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης Ελίζ Ζαλαντό αναφέρει πως ούτε η ίδια, ούτε κανείς άλλος επίσημος φορέας μπορεί να την απαγορεύσει, από τη στιγμή που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους, ενώ εκτιμά ότι δεν προσβάλλει «την ελεύθερη διάθεση της αγάπης μας για τον Χριστό, την Εκκλησία Του και τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης μας» και ότι δεν υπάρχει κάτι προσβλητικό ή χλευαστικό σε αυτή την αφίσα.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των διαδηλωτών με τους αστυνομικούς έξω από το «Ολύμπιον» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αχιλλέας Χήρας)

Επιπλέον, προσκάλεσε τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης στην προβολή, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ότι το ντοκιμαντέρ αυτό διατρέχεται από την επιθυμία της δημιουργού να καταγράψει τις αγωνίες ανθρώπων που υποφέρουν διότι περιορίζεται η ελευθερία τους.

Στην επιστολή της, η γενική διευθύντρια του ΦΚΘ -μεταξύ άλλων- σημειώνει: «Κατανοώ ότι η διαφημιστική αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά εκφράζει ίσως απόψεις αντίθετες από τις δικές σας. Το ίδιο είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει και με άλλα καλλιτεχνικά έργα που παρουσιάζονται σε κινηματογραφικές αίθουσες, τηλεοπτικούς σταθμούς, αίθουσες τέχνης και μουσεία. Μα κι εγώ όμως βλέπω έργα που δεν μου αρέσουν και ακούω απόψεις που είναι αντίθετες στις δικές μου. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ζητήσω την απαγόρευσή τους, ή την απόσυρσή τους, διότι αυτό αντίκειται στο Κράτος Δικαίου.

»Το ίδιο συμβαίνει και με την αφίσα της ταινίας Αδέσποτα Κορμιά. Ως καλλιτεχνικό έργο μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους και να προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Χωρίς να έχουμε καμία σχέση με τη δημιουργία της, έχουμε ακούσει στο Φεστιβάλ πολλές διαφορετικές απόψεις: από θετικές και εγκωμιαστικές, έως προσβλητικές και απειλητικές. Όμως ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος επίσημος φορέας μπορεί να την απαγορεύσει από τη στιγμή που δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους.

Μετά την αποχώρηση της πορείας, η κατάσταση στο σημείο εκτονώθηκε, ωστόσο παραμένει ισχυρή η παρουσία της αστυνομίας (φωτ.: Γιώργος Κουρκουρίκης)

»Αντιλαμβάνομαι λοιπόν τον προβληματισμό σας για τη συγκεκριμένη αφίσα. Σας παρακαλώ, όμως, να κατανοήσετε κι εσείς ότι οι πράξεις απαγόρευσης ή λογοκρισίας είναι αντίθετες όχι μόνο στις αξίες μου αλλά και αντίθετες στους νόμους του κράτους μας».

Η Ελίζ Ζαλαντό απαντά και στην επισήμανση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ότι τα τελευταία χρόνια διάφοροι καλλιτέχνες «χρησιμοποιούν τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης για να διαφημίσουν εκδηλώσεις και δημιουργήματα τέχνης, υπερβαίνοντας τα όρια της κακόβουλης πρόκλησης και της κακοποιητικής πρόθεσης» επισημαίνοντας: «Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει και αυτό, όχι όμως με την αφίσα της κ. Ψύκου, η οποία δεν πιστεύω ότι προσβάλλει “την ελεύθερη διάθεση της αγάπης μας για τον Χριστό, την Εκκλησία Του και τα ιερά Πρόσωπα της Πίστης μας” […] Πιστεύω δηλαδή ότι η συγκεκριμένη αφίσα, όπως μου γράφετε κι εσείς, επιδιώκει “την ψυχική ανάταση και Ανάσταση, την αποκατάσταση του ανθρώπου στο πρωτόκτιστο κάλλος της Θεότητος“».

Εκφράζει, δε, την άποψη ότι ο Σταυρός του Κυρίου «δεν είναι μόνον ένα σύμβολο πίστης, μια απλή εικόνα που αναπαράγεται στατικά ανά τους αιώνες, αλλά και ένας συμπεριληπτικός τόπος και ένας εν κινήσει τρόπος που αγκαλιάζει τον πεπτοκώτα άνθρωπο, τον πάσχοντα άνθρωπο, τον εσαεί ξένο, τον οποίο οφείλουμε να υποδεχόμαστε με ταπεινότητα, κατανόηση και αγάπη».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EUROIKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Δήμος Αθηναίων: Κλείνουν για το κοινό οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

31/07/2026 - 5:08μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαϊδάρι: Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση προς Περιστέρι – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα

31/07/2026 - 4:40μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: Πυρκαγιά στην Περιφερειακή – Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για ετοιμότητα

31/07/2026 - 4:15μμ
(Φωτ.: civilprotection.gov.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο «κόκκινο» αύριο Αττική και Εύβοια – Συναγερμός για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

31/07/2026 - 3:48μμ
(Φωτ.: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Δεμένα τα πλοία σε Ραφήνα και Λαύριο έως το απόγευμα – Έως 9 μποφόρ στο Αιγαίο

31/07/2026 - 3:26μμ
Πυρκαγιά σε αγροτοδασικη έκταση την ευρύτερη περιοχή της Δομβραίνας στην Βοιωτία (φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες σκληρές μάχες με τις φλόγες σε Βοιωτία και Αργολίδα – Πολλαπλά μέτωπα, μηνύματα 112 και επιχείρηση εκκένωσης δια θαλάσσης στον Άγιο Βασίλειο

31/07/2026 - 2:30μμ
Πυρκαγιά στις φυλακές Κορυδαλλού (φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού – Κρατούμενοι αντέδρασαν σε μεταγωγή συγκρατούμενού τους

31/07/2026 - 12:13μμ
Εξόδιος Ακολουθία του αξιωματικού της Πυροσβεστικής Κωνσταντίνου Λαιμοδέτη  στο Αγρίνιο, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στο Γύθειο   (φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΡΒΙΣΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρίνιο: Το τελευταίο «αντίο» στον 27χρονο πυροσβέστη Κωνσταντίνο Λαιμοδέτη – Με τιμές ήρωα η κηδεία του

31/07/2026 - 11:45πμ
Πυρκαγιά στη περιοχή του Ρεθύμνου στην Κρήτη (ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινος συναγερμός σε όλη τη χώρα: Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Ρέθυμνο – Νέες φωτιές σε Αχαΐα και Βοιωτία

31/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI /Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

e-ΕΦΚΑ: Πληρώνονται άμεσα αναδρομικά σχεδόν 11 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 6.200 συνταξιούχους

31/07/2026 - 9:03πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROIKINISSI / Χρήστος Μπόνης)

Δήμος Αθηναίων: Κλείνουν για το κοινό οι λόφοι Λυκαβηττού και Φινόπουλου λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

5 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Χαϊδάρι: Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση προς Περιστέρι – Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα

33 λεπτά πριν
Ενοικιαστήρια για φοιτητική στέγη έξω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

53 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αιγάλεω: Πυρκαγιά στην Περιφερειακή – Προειδοποιητικό μήνυμα του 112 για ετοιμότητα

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας Πρέβεζας «Η Αμισός»/Facebook)

«Αμισός 2026»: Η Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας ταξιδεύει στον Πόντο με μουσική και χορό

1 ώρα πριν
(Φωτ.: civilprotection.gov.gr)

Στο «κόκκινο» αύριο Αττική και Εύβοια – Συναγερμός για ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς

1 ώρα πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign