pontosnews.gr
Παρασκευή, 15/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καλαμαριά: Μαθητές του 11ου Δημοτικού Σχολείου δημιούργησαν ρομποτικό σύστημα για το «Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού»

Όταν οι δάσκαλοι εμπνέουν, τα παιδιά κάνουν θαύματα

6/03/2024 - 4:40μμ
(Φωτ.: flickr.com/joeshlabotnik/3334067751)

(Φωτ.: flickr.com/joeshlabotnik/3334067751)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Συνδύασαν τις γνώσεις τους στην Πληροφορική και τη Φυσική, και με την καθοδήγηση του καθηγητή τους, κατασκεύασαν ένα ρομποτικό σύστημα που επιχειρεί να εκμηδενίσει τα θύματα του Συνδρόμου Ξεχασμένου Παιδιού (Forgotten Baby Syndrome).

Οι μαθητές της Στ’ τάξης του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς και ο πληροφορικός Νίκος Αυγουλάς δίνουν μαθήματα κοινωνικής ευαισθησίας και καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών.

«Όταν πριν από 14 χρόνια έγινα γονιός για πρώτη φορά, με είχε συγκλονίσει η περίπτωση ενός πατέρα που είχε ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο με τραγική, δυστυχώς, κατάληξη», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου ο πληροφορικός και υποδιευθυντής του 11ου ΔΣ Καλαμαριάς Νίκος Αυγουλάς, που εμπνεύστηκε και υλοποίησε μαζί με τους μαθητές τη συγκεκριμένη ιδέα.

Πως λειτουργεί το WeDoSave – FBS (Forgotten Baby Syndrome)

Ο μαθητής του Στ1 Αναστάσιος Τρούλιαρης περιγράφει πως «το σύστημα διαθέτει ένα microbit που προσαρμόζεται στο παιδικό καθισματάκι, το οποίο ελέγχει αν υπάρχει βάρος έτσι ώστε να καταλάβει ότι υπάρχει παιδί, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει και τη θερμοκρασία στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από το όριο που έχουμε θέσει, 25-27 βαθμούς Κελσίου, το microbit ειδοποιεί με ηχητικό μήνυμα στη συσκευή που έχουμε στο τιμόνι και στο smart watch του οδηγού».

Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε, προσθέτει, πως «το σύστημά μας διαθέτει ένα ακόμη microbit το οποίο όταν λάβει μήνυμα κινδύνου, ανοίγει το παράθυρο για να δροσιστεί το παιδί».

«Όταν μάθαμε ότι υπάρχουν τόσα θύματα παιδιών από θερμοπληξία λόγω του συνδρόμου αυτού, σκεφτήκαμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε με τις γνώσεις μας στον προγραμματισμό και τη ρομποτική κατασκευάζοντας μια συσκευή που θα σώζει τη ζωή τους από πιθανό θάνατο. Τα μαθήματα που κάναμε στην Πληροφορική ήταν ευχάριστα γιατί προσπαθήσαμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα του συνδρόμου του ξεχασμένου παιδιού το οποίο μπορεί να συμβεί στον καθένα από εμάς» αναφέρει ο μαθητής τους Στ2 Αθανάσιος Ρόζης.

«Φέτος, με τα παιδιά της Στ’ τάξης ασχοληθήκαμε με το Σύνδρομο του Ξεχασμένου Παιδιού (Forgotte Baby Syndrome) και κατασκευάσαμε και προγραμματίσαμε το WeDoSave – FBS. Πρόκειται για ένα ρομποτικό σύστημα με ΒΒC: Microbit  το οποίο εντοπίζει στο αυτοκίνητο την ύπαρξη παιδιού, ηλικιωμένου, ατόμου με αναπηρία, αλλά και  κατοικιδίου σε επόμενη φάση, και ειδοποιεί τον οδηγό του με μήνυμα, ηχητική ειδοποίηση αλλά και άνοιγμα των παραθύρων, ώστε να μειωθεί η εσωτερική θερμοκρασία του αυτοκινήτου πριν να είναι πολύ αργά» εξηγεί ο Ν. Αυγουλάς.

Εκατοντάδες τα θύματα του Συνδρόμου Ξεχασμένου Παιδιού

Μόνο στις ΗΠΑ, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν καταγραφεί πάνω από 900 θάνατοι λόγω του Συνδρόμου Ξεχασμένου Παιδιού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτό αφορά περιπτώσεις που ο γονέας έχει ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα το θάνατο του παιδιού από θερμοπληξία λόγω υπερθέρμανσης της καμπίνας του αυτοκινήτου, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Τα παιδιά δέχτηκαν με πολύ ενθουσιασμό την ιδέα, πρόσθεσαν τις δικές τους προτάσεις και προβληματισμούς, και συμμετείχαν με πολλή προσοχή αλλά και επαγγελματισμό, συνδύασαν τις γνώσεις τους στην Πληροφορική και στη Φυσική και ενδιαφέρθηκαν τόσο για το κοινωνικό κομμάτι της εργασίας αλλά και στο εμπορικό για το μέλλον» τόνισε ο Ν. Αυγουλάς.

Από το 2017 στο 11ο Δημοτικό Καλαμαριάς και στο πλαίσιο του μαθήματος Πληροφορικής οι μαθητές έχουν ασχοληθεί με ρομποτικές κατασκευές που προτείνουν λύσεις σε καθημερινά κοινωνικά προβλήματα, όπως το Wedocare (ρομποτικό σύστημα προστασίας θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ), το Wedoguard (σύστημα προφύλαξης από ατυχήματα σε διαβάσεις τρένων), και άλλα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η παραλία Μαράθι στα Χανιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Με 154 Γαλάζιες Σημαίες, το νησί διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές το 2026

14/05/2026 - 11:33μμ
Το Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη (EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

ΚΑΤ: Πέθανε και η δεύτερη 17χρονη που έπεσε στο κενό με τη φίλη της

14/05/2026 - 10:33μμ
(Φωτ. αρχείου: jhfl /Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση μη ασφαλούς τροφίμου – Μετά τα παξιμάδια, σειρά πήραν τα στρούντελ κανέλας

14/05/2026 - 9:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Λιόσια: Ομάδα 80 Ρομά επιτέθηκε σε άνδρες της ΕΛΑΣ – Αστυνομικός στο νοσοκομείο με τραύμα από δάγκωμα

14/05/2026 - 7:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλλιθέα: Προσωρινά κρατούμενος ο 58χρονος που άνοιξε πυρ σε μπαρ με ούζι

14/05/2026 - 6:47μμ
Από την προσαγωγή των συλληφθέντων στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 43χρονος για τη δολοφονία 54χρονου στα Μάλγαρα – Αύριο απολογείται ο συγκατηγορούμενός του

14/05/2026 - 5:24μμ
(Φωτ.: murz@Flickr)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΕΤ: Ανάκληση για παραδοσιακά παξιμάδια κανέλας – Κίνδυνος για αλλεργικούς λόγω ελλιπούς σήμανσης

14/05/2026 - 4:01μμ
(Πηγή: glomex.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Καταδικάστηκαν οι γονείς των έξι παιδιών στο Περιστέρι: 16 μήνες με αναστολή για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης

14/05/2026 - 2:20μμ
(Φωτ.: allwyn.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Εθνικό Λαχείο: Στις 20 Μαΐου ξεκινούν οι κληρώσεις της νέας έκδοσης

14/05/2026 - 1:40μμ
Στιγμιότυπο από την Νομική Σχολή Αθηνών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις φοιτητικές εκλογές, Τετάρτη 13 Μαΐου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές με… δύο αποτελέσματα: Πρωτιά δηλώνουν ΔΑΠ και ΠΚΣ

14/05/2026 - 9:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Αντιγόνη Μπάξτον πανηγυρίζει κατά τη διάρκεια του δεύτερου ημιτελικού του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη της Αυστρίας (φωτ.: EPA/HANNIBAL HANSCHKE)

Eurovision 2026: Αυτές είναι οι 10 χώρες που «σφράγισαν» το εισιτήριο στον Β’ Ημιτελικό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης. Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Καλαμαριά: Ο Δήμος και τα ποντιακά σωματεία της πόλης τιμούν την 107η επέτειο της Γενοκτονίας στην εκδήλωση «10 λύρες για 353.000 ψυχές»

4 ώρες πριν
Η παραλία Μαράθι στα Χανιά (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Κρήτη: Με 154 Γαλάζιες Σημαίες, το νησί διατηρεί την πρωτιά στις βραβευμένες ακτές το 2026

4 ώρες πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

ΑΑΔΕ: Σε μηδενικό χρόνο εκκαθαριστικά και πρόστιμα

5 ώρες πριν
Το Νοσοκομείο ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση η 17χρονη (EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

ΚΑΤ: Πέθανε και η δεύτερη 17χρονη που έπεσε στο κενό με τη φίλη της

5 ώρες πριν
Μέλη της ελληνικής κοινότητας στον αύλειο χώρο του ελληνικού προξενείου στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2026 (πηγή: facebook.com/
UNIUNEA.ELENA.DIN.ROMANIA)

Ο Ελληνισμός στη Ρουμανία, κοιτίδα της ελληνικής αριστοκρατίας και της Επανάστασης του 1821

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign