pontosnews.gr
Σάββατο, 3/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η συνηγορία είναι συνενοχή

Ο Σάββας Καλεντερίδης εξηγεί γιατί η Ελλάδα από κατήγορος της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε «πλυντήριο», σε συνήγορο και συνένοχο

3/03/2024 - 4:12μμ
Η σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης σε υπουργικό επίπεδο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Η σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης σε υπουργικό επίπεδο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ενώ η Τουρκία συνεχίζει το φαραωνικό εξοπλιστικό της σχέδιο με το οποίο φιλοδοξεί να κυριαρχήσει στους αιθέρες και τις θάλασσες της περιοχής, ενώ σε καθημερινή βάση δοκιμάζει πομπωδώς διάφορα οπλικά συστήματα, και ενώ αποδεικνύεται ότι ο βασικός λόγος της επιχειρούμενης προσέγγισης της Τουρκίας –η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ–, είναι ανέφικτος, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί με τρεις επιστολές στον ΟΗΕ ότι για να αρχίσει οποιαδήποτε διαδικασία για το θέμα πρέπει πρώτα να φύγουν τα ελληνικά στρατεύματα από τα νησιά, η Ελλάδα επιμένει.

Τις 11 Μαρτίου η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου θα βρεθεί στην Άγκυρα για να ξεκινήσουν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, να τεθούν δηλαδή για πρώτη φορά στο τραπέζι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα με αναλυτικό τρόπο, ως ένα στάδιο προετοιμασίας της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα τον προσεχή Μάιο.

Και αναρωτιέται κανείς: Ποια θέματα θα συζητηθούν όταν η Τουρκία έχει δεσμεύσει τον εαυτό της με τις τρεις επιστολές στον ΟΗΕ και με το τουρκολυβικό μνημόνιο ότι αφενός δεν είναι διατεθειμένη θα συζητήσει θέματα κυριαρχίας και οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ελλάδα όσο τα νησιά δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα, και ότι αφετέρου δεν αναγνωρίζει ούτως ή άλλως στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ανεξαρτήτως του αν έχουν ή όχι πάνω τους στρατό;

Η Ελλάδα έχει πάρει ένα επικίνδυνο μονοπάτι, και από κατήγορος της Τουρκίας έχει μετατραπεί σε «πλυντήριο», σε συνήγορο και συνένοχο στα εγκλήματα που διέπραξε και συνεχίζει να διαπράττει.

Παράδειγμα η τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), η οποία αναφέρεται σε βασανιστήρια, βιασμούς, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου που διαπράττει σε κατεχόμενες περιοχές στη βόρεια Συρία.

Στην έκθεση αναφέρονται οι περιοχές του Αφρίν και του Γκίρε Σπί-Σερεκάνιγιε που ελέγχονται από τις τουρκικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους. Η Τουρκία «ευθύνεται για σοβαρές παραβιάσεις και πιθανά εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν μέλη των δυνάμεών της και τοπικές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζει», τονίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Τούρκοι αξιωματούχοι […] σε κάποιες περιπτώσεις ενεπλάκησαν άμεσα σε προφανή εγκλήματα πολέμου» λέει η έκθεση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί επίσης τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες Πληροφοριών ότι «εμπλέκονται στη διάπραξη και την επίβλεψη καταχρήσεων». Σύμφωνα με την έκθεση, οι καταχρήσεις και οι παραβιάσεις «έχουν συνήθως στόχο άμαχους Κούρδους και οποιονδήποτε θεωρείται ότι έχει σχέσεις με τις κουρδικές δυνάμεις». Κούρδισσες που συνελήφθησαν και κρατήθηκαν κατήγγειλαν σεξουαλική βία, κυρίως βιασμούς.

Η Άγκυρα θεωρεί τη βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι, παρακλάδι των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εναντίον των οποίων μάχεται. Οι SDF ελέγχουν περιοχές γειτονικές με αυτές που βρίσκονται στα χέρια της Τουρκίας και των συμμαχικών της ομάδων.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η τοπική στρατιωτική αστυνομία και ο Εθνικός Συριακός Στρατός που υποστηρίζονται από την Άγκυρα «συνέλαβαν αυθαίρετα και κράτησαν, εξαφάνισαν διά της βίας, βασάνισαν και κακομεταχειρίστηκαν με άλλους τρόπους, υπέβαλαν σε μη δίκαιες στρατιωτικές δίκες πολλούς ανθρώπους σε καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας».

Η μη κυβερνητική οργάνωση κατηγόρησε εξάλλου την Τουρκία ότι «απέλασε με συνοπτικές διαδικασίες χιλιάδες […] Σύρους» πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στο έδαφός της και τους έστειλε σε περιοχές της Συρίας τις οποίες ελέγχει.

Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι που ζούσαν σε υπό τουρκικό έλεγχο περιοχές εκτοπίστηκαν, με ομάδες του Εθνικού Συριακού Στρατού να λεηλατούν και να κατάσχουν τις περιουσίες τους, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Τουρκία και οι τοπικές Αρχές τις οποίες στηρίζει «θα πρέπει να επιτρέψουν σε ανεξάρτητους οργανισμούς έρευνας άμεση και χωρίς εμπόδια πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχους» τονίζει το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι ζήτησε από τις τουρκικές Αρχές να σχολιάσουν τις καταγγελίες αυτές, αλλά προς το παρόν δεν έχουν απαντήσει.

Αυτή η έκθεση θα πρέπει να συναχθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, για να μπορεί να επικαλεστεί την αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας για τα ανάλογα εγκλήματα που διέπραξε και διαπράττει η Τουρκία εναντίον των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου και Τενέδου και εναντίον της Κύπρου.

Όμως αντ’ αυτού, επιλέγουμε το ρόλο του συνηγόρου και του συνενόχου της Τουρκίας, χωρίς να σκέφτονται αυτοί που δέχτηκαν αυτό το ρόλο για την πατρίδα μας ότι θα έλθει η ώρα να πληρώσουμε ακριβό τίμημα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Το εκκρεμές του Ερντογάν

3/01/2026 - 9:26πμ
Το τρίτο μέρος της απεικόνισης της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Δ’)

30/12/2025 - 9:50πμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org/wiki/ File:4flag-turkey-israel-sky.jpg/ Newtimes.az)
ΓΝΩΜΕΣ

Εχθροί ή φίλοι;

28/12/2025 - 4:28μμ
(Φωτ.: flickr.com/Kenneth Lu)
ΓΝΩΜΕΣ

Μια σύντομη ματιά στον κόσμο το 2025

27/12/2025 - 9:38πμ
Απεικόνιση της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Γ’)

23/12/2025 - 9:35πμ
(Πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «τουρκικού» έθνους συνέχεια

21/12/2025 - 3:47μμ
Η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER HOSLET)
ΓΝΩΜΕΣ

Διχασμένη η Ευρώπη στο Ουκρανικό

20/12/2025 - 9:30πμ
Πολίτες στέκονται μπροστά από μια γιγάντια τουρκική σημαία στη διάρκεια εθνικών εορτασμών στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί «τουρκικού» έθνους

19/12/2025 - 3:44μμ
Απεικόνιση της παραβολής του πλουσίου με τον φτωχό Λάζαρο σε μικρογραφία κώδικα (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον πλούσιο και στον Λάζαρο (Μέρος Β’)

16/12/2025 - 9:56πμ
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shemetov)
ΓΝΩΜΕΣ

Αιχμάλωτοι του Σινιρλίογλου

14/12/2025 - 4:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)

Το εκκρεμές του Ερντογάν

1 λεπτό πριν
Μεγάλη πυρκαγιά στα περίχωρα της παραθαλάσσιας πόλης Λα Γκουάιρα, βόρεια της πρωτεύουσας Καράκας (πηγή: Χ / 
OSINTdefender)

Συναγερμός στη Βενεζουέλα: Ισχυρές εκρήξεις κοντά σε βάση στο Καράκας – Υπερπτήσεις και μπλακάουτ

25 λεπτά πριν
Άποψη του κτίσματος όπου στεγαζόταν το κλαμπ Pulse (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

Κραν Μοντανά: Μήνυμα αλληλεγγύης από τις οικογένειες των θυμάτων του κλαμπ Pulse, στο Κότσανι

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σωτήρης Δημητρόπουλος/ EUROKINISSI)

Βροχερός ο καιρός αλλά ανεβαίνει η θερμοκρασία

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Euroleague: Νίκησε στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Reutlingen)

Σύλλογος Ποντίων Reutlingen: Ετήσιος χορός με Μωμόγερους …εισαγωγής από το Ροδοχώρι

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign