pontosnews.gr
Κυριακή, 7/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Δεκτό επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με τις ψήφους της ΝΔ – Τι ανακοίνωσε η σύγκλητος του ΑΠΘ

«Κατά» τάχθηκαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης

1/03/2024 - 10:58μμ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εν μέσω κινητοποιήσεων και καταλήψεων έγινε δεκτό επί της αρχής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει αποφασισμένος για την ίδρυσή τους.

Την ίδια στιγμή, η σύγκλητος του ΑΠΘ εξέδωσε ομόφωνη απόφαση στην οποία εκφράζει τον προβληματισμό της και κάνει λόγο για μια αλλαγή στο τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης η οποία «απαιτεί ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα».

Ειδικότερα «υπέρ» της αρχής του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ και «κατά» τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της ΚΟ Νέα Αριστερά, της ΚΟ Σπαρτιάτες και της ΚΟ Νίκη.

Τέλος την «επιφύλαξή» τους για τη συζήτηση της ολομέλειας, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η ανακοίνωση της συγκλήτου του ΑΠΘ

«Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στη σημερινή συνεδρίασή της (3144/1-3-2024), μετά από διεξοδική συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

(α) Η Σύγκλητος του ΑΠΘ, υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και θεωρεί ότι οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

(β) Η πολιτεία οφείλει να στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση και να μεριμνά για την ουσιαστική της αναβάθμιση ώστε να μεγιστοποιείται αυτό το κοινωνικό αγαθό.

(γ) Η Σύγκλητος, μαζί με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, παρακολουθούν με εύλογη ανησυχία τις εξελίξεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδίως μετά την κατάθεση σχεδίου νόμου περί ίδρυσης μη κερδοσκοπικών παρατημάτων ξένων πανεπιστημίων με τον χαρακτηρισμό τους ως Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ).

(δ) Η ίδρυση αυτή των ΝΠΠΕ αποτελεί μια κεντρική πρόκληση και μείζονα αλλαγή στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία αναμένεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, ιδιαίτερα αν δεν υπάρξει ουσιαστική και σε μόνιμη βάση στήριξη και ενίσχυσή τους.

(ε) Μια τέτοιας έκτασης αλλαγή στο τοπίο της ανώτατης εκπαίδευσης απαιτεί ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.

(στ) Οι σύντομες διατάξεις του νομοσχεδίου που διέπουν τη λειτουργία των ΝΠΠΕ δεν παρέχουν επαρκείς εξασφαλίσεις για την αξιόπιστη και ποιοτική ακαδημαϊκή λειτουργία τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και πιστοποίησή τους, τη διασφάλιση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, την περιορισμένη εποπτεία του κράτους, το μοντέλο διοίκησης, τα προσόντα και την εξέλιξη προσωπικού, τον έλεγχο της ποιότητας του προγράμματος και των τίτλων σπουδών, τη διάρκεια σπουδών, τα κριτήρια εισαγωγής, κ.ά.

(ζ) Πρωταρχική επιλογή της πολιτείας και προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε επιχειρούμενη μεταρρύθμιση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να είναι η ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου με την περαιτέρω ενδυνάμωση του αυτοδιοίκητου και της αυτονομίας του, την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, τη στελέχωσή τους με ανθρώπινο δυναμικό, τη συντήρηση και ανάπτυξη των υποδομών και την απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

(η) Αν και το εκτενές μέρος του νομοσχεδίου με τον εμβληματικό τίτλο «Ενίσχυση Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» περιλαμβάνει αρκετές ρυθμίσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο που κινούνται γενικά προς μια σωστή κατεύθυνση, καθώς διορθώνει αρκετές από τις διαπιστωμένες δυσλειτουργίες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, οι περισσότερες εξ αυτών εξαντλούνται, σε μεγάλο βαθμό, σε τεχνικές λεπτομέρειες.

»Οι βελτιώσεις αυτές δεν είναι του μεγέθους και της σημασίας που απαιτείται για την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου ούτε περιορίζουν τη γραφειοκρατία, καθώς συνεχίζουν την πρακτική της υπερρύθμισης όλων των πτυχών της ακαδημαϊκής λειτουργίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θεσμικό πλαίσιο των μη κρατικών πανεπιστημίων ρυθμίζεται στο νομοσχέδιο σε μόνο 26 σύντομα άρθρα, με πολύ σημαντικά θέματα (διοίκηση, προσόντα και εξέλιξη προσωπικού, προγράμματα και τίτλοι σπουδών) να μένουν ανοικτά και να παραπέμπονται στο καταστατικό λειτουργίας και στους εσωτερικούς τους κανονισμούς εν αντιθέσει με τα εκατοντάδες άρθρα του ν. 4957/2022 που διέπουν τη λειτουργία ενός δημόσιου Α.Ε.Ι.

»Η Σύγκλητος του ΑΠΘ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν αντιμετωπίζει επαρκώς όλα τα παραπάνω ζητήματα. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί ευθύνη της πολιτείας. Για τον λόγο αυτό, ζητά τη θεσμική ενδυνάμωση και οικονομική ενίσχυση  του κατεξοχήν φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έρευνας και παραγωγής καινοτομίας στη χώρα μας, που είναι και θα παραμείνει το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ»

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το σπίτι στα Πατήσια όπου διέμενε στην Αθήνα ο 37χρονος Παλαιστίνιος.  Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Χαμάς στην Κρήτη: Ο 37χρονος φέρεται να παραδέχθηκε τη στρατολόγησή του – Εξετάζεται σενάριο χτυπήματος σε ισραηλινό στόχο

7/06/2026 - 1:59μμ
Ο «διπλός» σεισμός της Εύβοιας και πού έγινε αισθητός (πηγή: Χ / EMSC)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο σεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά στην Εύβοια – Στα 5,2 Ρίχτερ η ισχυρότερη δόνηση

7/06/2026 - 1:24μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Made Nagi)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός τώρα, αισθητός στην Αθήνα

7/06/2026 - 1:00μμ
Η μπροστινή είσοδος στο Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Αντιφάσεις, νέα στοιχεία και μια απολογία έξι ωρών πριν από την προφυλάκιση

7/06/2026 - 12:49μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρήτη: Βαριές κατηγορίες, αλλά πολλά ερωτήματα μετά τη σύλληψη του 37χρονου Παλαιστίνιου

7/06/2026 - 12:01μμ
Στιγμιότυπο από άσκηση της Αντιτρομοκρατικής 
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαμάς: Σύλληψη 37χρονου στην Κρήτη – Οι Αρχές εξετάζουν σχέδιο επίθεσης με χημική βόμβα

7/06/2026 - 8:20πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνοδος της θερμοκρασίας και πρόσκαιρες καταιγίδες στη Μακεδονία και τη Θράκη

7/06/2026 - 8:10πμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος ο 41χρονος για τη γυναικοκτονία στην Καλαμάτα μετά την πολύωρη απολογία του

6/06/2026 - 8:57μμ
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σουφλιάς (φωτ. αρχείου: Τατιάνα Μπόλαρη/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Σουφλιάς: Τη Δευτέρα το τελευταίο αντίο – Η επιθυμία της οικογένειας

6/06/2026 - 7:26μμ
Κάποια από τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν κατά την έρευνα (φωτ.: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Γρ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα «έστηνε» πολεοδομικές υποθέσεις στην Αττική με το αζημίωτο – Έξι συλλήψεις και δεκάδες κατηγορούμενοι

6/06/2026 - 5:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η αρμόδια εποπτική Αρχή που έκανε την έρευνα για τον Χόρτον σχετικά με υποτιθέμενη φιλελληνική μεροληψία του, συμπέρανε: «Εξέτασα προσεκτικά αυτά τα έγγραφα και συμφωνώ μαζί σας. Φαίνεται να αποδεικνύουν οριστικά ότι ο Χόρτον ανέφερε τα γεγονότα με αμεροληψία». Albert Putney, προϊστάμενος του Τμήματος Εγγύς Ανατολής, προς Wilbur Carr, Υπόμνημα, 6 Αυγούστου 1919 (πηγή: Αρχείο Ισμήνης και Κρίστοφερ Λαμπ)

Ο Τζορτζ Χόρτον, η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ιστορικός αναθεωρητισμός

13 λεπτά πριν
Ο Γιώργος Λάνθιμος και η πρωταγωνίστριά του Έμα Στόουν στο γεύμα των υποψηφίων για τα 98α Βραβεία Όσκαρ. 10 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)

Ο Λάνθιμος σκέφτεται να αποχωρήσει από τον κινηματογράφο; – «Δεν ξέρω αν θα κάνω άλλες ταινίες»

37 λεπτά πριν
Το σπίτι στα Πατήσια όπου διέμενε στην Αθήνα ο 37χρονος Παλαιστίνιος.  Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)

Υπόθεση Χαμάς στην Κρήτη: Ο 37χρονος φέρεται να παραδέχθηκε τη στρατολόγησή του – Εξετάζεται σενάριο χτυπήματος σε ισραηλινό στόχο

1 ώρα πριν
Ο «διπλός» σεισμός της Εύβοιας και πού έγινε αισθητός (πηγή: Χ / EMSC)

Δύο σεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά στην Εύβοια – Στα 5,2 Ρίχτερ η ισχυρότερη δόνηση

2 ώρες πριν
Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου σκορπίζει χώμα από την Κεπέκλησα. Δευτέρα Αγίου Πνεύματος, 1 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Συλ. Ποντίων Μπαμπαλιού Αξέχαστες Πατρίδες)

Η 93χρονη Άννα Παπαδοπούλου και μια χούφτα χώμα από την Κεπέκλησα του Πόντου

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Made Nagi)

Σεισμός τώρα, αισθητός στην Αθήνα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign