pontosnews.gr
Σάββατο, 28/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πλειονότητα των Σουηδών εκτιμούν ότι η χώρα έκανε «πολλές θυσίες» προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Παραδέχονται όμως ότι έχει ενισχυθεί η ασφάλεια της χώρας

1/03/2024 - 6:48μμ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια ομιλίας στη Στοκχόλμη τον περασμένο Οκτώβριο για την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία (φωτ.: EPA/Jonas Ekstroemer)

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη διάρκεια ομιλίας στη Στοκχόλμη τον περασμένο Οκτώβριο για την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία (φωτ.: EPA/Jonas Ekstroemer)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πλειονότητα των Σουηδών εκτιμούν πως η χώρα τους έκανε «πολλές θυσίες» προκειμένου να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, αν και παραδέχονται πως η ασφάλεια της Σουηδίας έχει ενισχυθεί με αυτήν την προσχώρηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία ετοιμάζεται να γίνει το 32ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας, θέτοντας τέλος σε 200 χρόνια στρατιωτικής αδέσμευτης πολιτικής.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Indikator για τη σουηδική ραδιοφωνία SR, το 55% των Σουηδών εκτιμούν πως η σκανδιναβική χώρα «έκανε πολλές θυσίες προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ». Την ίδια στιγμή, το 77% των ερωτηθέντων εκτιμούν πως «η ασφάλεια της Σουηδίας έχει ενισχυθεί» με αυτήν την προσχώρηση.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 4 έως τις 26 Φεβρουαρίου και συγκεντρώθηκαν οι απαντήσεις 2.413 ανθρώπων. Καμία ερώτηση δεν τέθηκε για το είδος των θυσιών που εκτιμάται πως χρειάστηκαν προκειμένου η χώρα να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι Σουηδοί «βλέπουν τη διαδικασία προσχώρησης ως το περίπλοκο θέμα το οποίο υπήρξε», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Περ Όλεσκογκ Τρίγκβασον, υπεύθυνος ερευνών στο Indikator.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη συναίνεση στο ότι η ασφάλεια της Σουηδίας θα ενισχυθεί από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, όμως ο δρόμος (για να επιτευχθεί αυτό) ήταν σπαρμένος με αγκάθια», λέει.

«Η σουηδική κυβέρνηση έκανε παραχωρήσεις», εγκαταλείποντας ορισμένες από τις αρχές της.

Η Στοκχόλμη, που θέλησε να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, εγκατέλειψε την πολιτική ουδετερότητάς της που είχε υιοθετήσει μετά το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων τον 19ο αιώνα, και στη συνέχεια την αδέσμευτη στρατιωτική πολιτική μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Αν και συμμετέχει σε διεθνείς αποστολές διατήρησης της ειρήνης, η Σουηδία δεν έχει περάσει πόλεμο μετά τη σύγκρουση με τη Νορβηγία το 1814.

Η ενταξιακή διαδικασία της χώρας σημαδεύτηκε κυρίως από διαβουλεύσεις με την Τουρκία, η οποία κατηγορούσε τη Σουηδία για ήπια στάση απέναντι σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνταν τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Προκειμένου να ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις, η Στοκχόλμη τροποποίησε το Σύνταγμά της και ενέκρινε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο.

Στις διαβουλεύσεις με την Τουρκία προστέθηκαν οι αναβολές του Ούγγρου εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν. Για να επισφραγίσει αυτή τη νέα συνεργασία, η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει προηγουμένως την αγορά τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών από τη Σουηδία προκειμένου να ενισχύσει τον στόλο της που περιλαμβάνει τώρα 14 αεροσκάφη Gripen.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η οροφή κτηρίου κατοικιών στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, που δέχθηκε πυραυλικό χτύπημα από το Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Στον δεύτερο μήνα η σύρραξη – Στο «κόκκινο» η παγκόσμια οικονομία

28/03/2026 - 9:04πμ
Ιρανοί διασώστες επιχειρούν σε κατεστραμμένο κτήριο στη νότια Τεχεράνη, μετά από ισραηλινοαμερικανικό πλήγμα (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Απαράδεκτες οι επιθέσεις ΗΠΑ και Ισραήλ ενώ μας ζητούν διαπραγματεύσεις – Πιθανή συνάντηση Τουρκίας, Πακιστάν, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας για τον πόλεμο

27/03/2026 - 10:55μμ
Δορυφορική εικόνα του νησιού Κεσμ στα Στενά του Ορμούζ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:QeshmIsland_NASA.jpg?uselang=en#Licensing)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τα στρατηγικής αξίας νησιά στον Κόλπο – Χαργκ, Λαράκ, Κεσμ αποτελούν δυνητικούς στόχους

27/03/2026 - 7:59μμ
Κούτες και ένας εκτυπωτής μεταφέρονται έξω από το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών της Τσαπάκουα αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, κατέθεσε στην Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής σχετικά με την υπόθεση του Τζέφρι Έπστιν (φωτ.:  EPA/OLGA FEDOROVA)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Έπστιν: Θύματα κατέθεσαν αγωγή κατά της αμερικανικής κυβέρνησης και της Google για την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους

27/03/2026 - 2:06μμ
Εξωτερική άποψη του κατεστραμμένου οικιστικού συγκροτήματος Chamran, το οποίο επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη (φωτ. αρχείου: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Παιδιά θα ενταχθούν στους εθελοντές που περιπολούν στην Τεχεράνη και συλλέγουν πληροφορίες

27/03/2026 - 12:19μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο και τον υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ μετά από υπουργικό συμβούλιο στον Λευκό Οίκο (φωτ.:   EPA/ WILL OLIVER / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναβάλλει για 10 μέρες τις επιθέσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Ιράν

26/03/2026 - 11:16μμ
Η φωτογραφία απεικονίζει το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς αργού πετρελαίου Altura, το οποίο παλαιότερα ανήκε στον στόλο της Besiktas Maritime με την ονομασία Besiktas Dardanelles (φωτ.: VesselFinder)
ΚΟΣΜΟΣ

Εύξεινος Πόντος: Επίθεση με drones σε δεξαμενόπλοιο τουρκικής διαχείρισης – Συναγερμός στην Άγκυρα

26/03/2026 - 9:05μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείου)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αραγτσί δεν αποτελεί πλέον στόχο του Ισραήλ – Τραμπ: «Ιρανοί διαπραγματευτές ικετεύουν για συμφωνία»

26/03/2026 - 4:23μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα συνεργασίας από την Άγκυρα: Η Ελλάδα επενδύει σε διάλογο και σταθερότητα με την Τουρκία

26/03/2026 - 12:29μμ
Φωτογραφία από έκρηξη σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο στον εύξεινο Πόντο, τον περασμένο Νοέμβριο (φωτ. αρχείου: ΕΡΑ/Τουρκική Γενική Διεύθυνση Ναυτιλιακών Υποθέσεων)
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο στον Εύξεινο Πόντο – Συστάσεις Πακιστάν στο Ισραήλ: «Αν τους σκοτώσετε όλους, δεν θα έχετε με ποιους να διαπραγματευτείτε»

26/03/2026 - 10:25πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα Στενά του Ορμούζ, κοντά στο Μπαντάρ Αμπάς του Ιράν (πηγή: creativecommons.org/licenses/by/3.0/)

Θα επιτεθεί ή αναζητά διέξοδο ο Τραμπ;

10 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Pontiaki Estia)

Η Ποντιακή Εστία Στουτγάρδης τιμά τη μνήμη του Αχιλλέα Βασιλειάδη

36 λεπτά πριν
Η οροφή κτηρίου κατοικιών στο νότιο τμήμα της Τεχεράνης, που δέχθηκε πυραυλικό χτύπημα από το Ισραήλ (φωτ.:  EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Στον δεύτερο μήνα η σύρραξη – Στο «κόκκινο» η παγκόσμια οικονομία

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: (freepik)

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»: Αύξηση στις κλήσεις για παιδιά που κάνουν χρήση ναρκωτικών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Με νεφώσεις, τοπικές βροχές, αλλά και χιονοπτώσεις ο σημερινός καιρός

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Πάτησε εξάδα ο Παναθηναϊκός με νίκη επί της Μονακό

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign