pontosnews.gr
Πέμπτη, 29/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιράν: Βουλευτικές εκλογές σήμερα, με ζητούμενο τη μεγάλη συμμετοχή ως απόδειξη νομιμοποίησης

«Οι ΗΠΑ, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι κακόβουλοι σιωνιστές, οι καπιταλιστές και οι μεγάλες επιχειρήσεις φοβούνται την ισχύ του ιρανικού λαού» δήλωσε ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

1/03/2024 - 10:32πμ
Αφίσες υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν, σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Αφίσες υποψηφίων στις βουλευτικές εκλογές του Ιράν, σε δρόμο της Τεχεράνης (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Περίπου 59.000 εκλογικά κέντρα άνοιξαν σήμερα το πρωί στο Ιράν για τις βουλευτικές εκλογές, βασικό διακύβευμα των οποίων είναι το ποσοστό συμμετοχής, καθώς οι συντηρητικοί που βρίσκονται στην εξουσία θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσουν μεγάλη πλειοψηφία.

Εκτός από τα μέλη του Κοινοβουλίου, οι 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ανανεώσουν την Συνέλευση των Ειδικών που είναι αρμόδια για την επιλογή του ανώτατου ηγέτη της χώρας.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ψήφισε λίγο μετά τις 08:00 (τοπική ώρα, 06:30 ώρα Ελλάδας).

Σε σύντομη δήλωσή του κάλεσε τους Ιρανούς «να ψηφίσουν το συντομότερο δυνατό». Την Τετάρτη, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, απηύθυνε έκκληση για «ισχυρές και δυναμικές εκλογές», διότι «είναι σημαντικό να δείξουμε στον κόσμο ότι το έθνος κινητοποιήθηκε».

Τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από την κρατική τηλεόραση έδειξε ότι το 41% των ερωτηθέντων θα πήγαιναν «αναμφίβολα» να ψηφίσουν.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές μόνο το 42,57% των ψηφοφόρων πήγαν να ψηφίσουν, το χαμηλότερο ποσοστό από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας το 1979.

Η συμμετοχή στις εκλογές είναι ακόμη πιο κρίσιμης σημασίας, καθώς το καθεστώς την παρουσιάζει ως απόδειξη της νομιμοποίησής του εν μέσω ισχυρών γεωπολιτικών εντάσεων. «Οι εχθροί του Ιράν θέλουν να δουν αν ο λαός είναι παρών», διότι σε διαφορετική περίπτωση, «θα απειλήσουν την ασφάλειά μας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο», προειδοποίησε ο Αλί Χαμενεΐ απευθυνόμενος στους νέους Ιρανούς που ψηφίζουν για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ΗΠΑ, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, οι κακόβουλοι σιωνιστές, οι καπιταλιστές και οι μεγάλες επιχειρήσεις» φοβούνται «την ισχύ του ιρανικού λαού».

Οι Φρουροί της Επανάστασης –το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα του Ιράν– επίσης εκτίμησαν ότι μια «μεγάλη συμμετοχή» θα επιτρέψει να αποθαρρυνθούν τυχόν «ξένες παρεμβάσεις».

Ο διοικητής τους Χοσεΐν Σαλαμί συνέκρινε «κάθε ψήφο» με «έναν πύραυλο που εκτοξεύεται στην καρδιά των εχθρών μας», όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

Οικονομικές ανησυχίες

Οι εκλογές, στις οποίες συμμετέχει αριθμός ρεκόρ 15.200 υποψηφίων, δεν πρόκειται να ανατρέψoυν την ισορροπία στο μοναδικό σώμα του Κοινοβουλίου. Τα συνολικά αποτελέσματα αναμένονται την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Οι συντηρητικοί και οι υπερσυντηρητικοί θα εξακολουθήσουν να κυριαρχούν, όπως και στο τωρινό Kοινοβούλιο όπου διαθέτουν περισσότερες από 230 από τις 290 έδρες.

Τα κεντρώα, μεταρρυθμιστικά ή μετριοπαθή κόμματα έχουν τεθεί στο περιθώριο μετά τις εκλογές του 2020 και δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα εκλέξουν παρά λίγους βουλευτές, μετά και τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων τους από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

Οι εκλογές αυτές «δεν έχουν νόημα», κατήγγειλε ο βασικός συνασπισμός των μεταρρυθμιστικών κομμάτων, ανακοινώνοντας ότι θα δεν συμμετάσχει.

Το Ιράν «απέχει πολύ από ελεύθερες και ανταγωνιστικές εκλογές», δήλωσε ο Μοχαμάντ Χαταμί, ο μεταρρυθμιστής πρώην πρόεδρος της χώρας από το 1997 ως το 2005.

Οι συντηρητικοί εξάλλου πρόκειται να ενισχύσουν και τον έλεγχό τους στη Συνέλευση των Ειδικών, ένα σώμα 88 ιερωμένων που είναι αρμόδιοι να διορίζουν και να αποπέμπουν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν.

Αυτές οι εκλογές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά το μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας που συγκλόνισε το Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2022, έπειτα από το θάνατο της Μαχσά Αμινί, της νεαρής που συνελήφθη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν και τερματίστηκαν στα τέλη του 2022.

Για πολλούς Ιρανούς η βασική ανησυχία σήμερα είναι η οικονομία, την ώρα που ο πληθωρισμός πλησιάζει το 50%.

«Οι τιμές είναι εξαιρετικά υψηλές και δεν σταματούν να αυξάνονται. Δεν πιστεύω ότι οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα μπορέσουν να βελτιώσουν την κατάσταση αυτή», κατήγγειλε η Μασουμέχ, μια νοικοκυρά 40 ετών.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιβιβάζεται στο Marine One (φωτ.: Facebook / The White House)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: Τελειώνει ο χρόνος – Συμφωνία για τα πυρηνικά ή επίθεση

28/01/2026 - 6:14μμ
Η είσοδος των κεντρικών της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έφοδος στην Deutsche Bank για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς

28/01/2026 - 5:02μμ
Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK προειδοποιεί: Οι συγκρούσεις στη Συρία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία

27/01/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

27/01/2026 - 10:51πμ
Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

26/01/2026 - 9:16μμ
Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

26/01/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
Δύο φωτογραφίες που σύμφωνα με αναφορές στα social media είναι αυθεντικές και από το Ιράν (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Πάνω από 30.000 οι νεκροί από τις διαδηλώσεις το διήμερο 8-9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το «Time»

25/01/2026 - 9:20μμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Ακέφαλο πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε κάδο σκουπιδιών, στο Σισλί – Τρεις συλλήψεις

25/01/2026 - 6:06μμ
Πολίτες στη Μινεάπολη συμμετέχουν σε πορεία διαμαρτυρίας για την ανθρωποκτονία του 37χρονου νοσηλευτή, κρατώντας πανό που αναγράφει «Η δολοφόνος ICE έξω από τους δρόμους μας» (φωτ.: EPA/Craig Lassig)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξεγέρσεις μετά τη νέα ανθρωποκτονία άοπλου στη Μινεάπολη – Ήταν νοσηλευτής και «ήθελε να αλλάξει τον κόσμο»

25/01/2026 - 3:45μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών & Αττικής «Ο Καπετάν Ευκλείδης»)

Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών «Ο Καπετάν Ευκλείδης»: Με το βλέμμα στο μέλλον η κοπή της βασιλόπιτας

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Επαναπατρίστηκαν οι σοροί των 7 αδικοχαμένων οπαδών του ΠΑΟΚ

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Εις το Όνομα του Άλκη - In The Name Of Alkis/Αφροδίτη Μιχαηλίδου)

Θεσσαλονίκη: Σε νέα ημερομηνία ο αγώνας δρόμου στη μνήμη του Άλκη Καμπανού, σε ένδειξη πένθους για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Καλλιάρας)

Βιολάντα-Τρίκαλα: Σε βαρύ πένθος οι κηδείες των τριών γυναικών που έχασαν τη ζωή τους

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Σάρωσε και τη Γερμανία η Εθνική για το 3/3

2 ώρες πριν
Υλικό που συγκροτεί το Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού, της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (φωτ.: Facebook / Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη)

Όταν η μνήμη γίνεται γνώση: Η Στέγη Κειμηλίων του Ποντιακού Ελληνισμού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign