pontosnews.gr
Δευτέρα, 5/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στο Λούβρο το κύπελλο του Σπύρου Λούη, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Θα αποτελέσει μέρος ειδικής έκθεσης για τη συμβολή της Γαλλίας στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη σύγχρονη εποχή

29/02/2024 - 4:29μμ
Αριστερά ο Σπύρος Λούης και στο κέντρο το κύπελλο που του απονεμήθηκε για τη μεγάλη νίκη του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αριστερά ο Σπύρος Λούης και στο κέντρο το κύπελλο που του απονεμήθηκε για τη μεγάλη νίκη του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στο Παρίσι θα ταξιδέψει το ιστορικό Κύπελλο του Σπύρου Λούη, του πρώτου Μαραθωνιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο του Λούβρου, στο πλαίσιο των Αγώνων του Παρισιού.

Το κύπελλο εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal και βρίσκεται στην κατοχή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μετά από δημοπρασία, ώστε να είναι προσιτό στο ευρύ κοινό μέσω της έκθεσής του με ελεύθερη πρόσβαση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΙΣΝ, το Κύπελλο θα συμμετάσχει ως ένα από τα βασικά εκθέματα της περιοδικής έκθεσης «Ολυμπισμός. Μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» στο Λούβρο από τις 24 Απριλίου έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μία συνδιοργάνωση με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών, με αφορμή τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση «προσκαλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και τις πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφησή τους στα τέλη του 19ου αιώνα […] και να αναδείξει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία, και ειδικότερα το Παρίσι, χωρίς να περιορίζεται στην προσωπικότητα του Pierre de Coubertin, ο οποίος έμεινε πρωτίστως στην ιστορία. Έτσι, παρουσιάζονται επίσης ιστορικοί και πολιτικοί της εποχής, όπως ο Δημήτριος Βικέλας, ο Michel Bréal και ο Σπυρίδων Λάμπρος, των οποίων η συνεισφορά είναι λιγότερο γνωστή. Στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν τον ελληνικό αθλητισμό μέσω της μελέτης αρχαίων κειμένων και αρχαιολογικών στοιχείων, αυτοί οι ιστορικοί και λόγιοι αναβίωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαίας Ελλάδας».

Στην έκθεση, οι επισκέπτες του Λούβρου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το Ασημένιο Κύπελλο, που φέρει την επιγραφή του Michel Bréal «Ολυμπιακοί Αγώνες 1896, μαραθώνιον άθλον έδωκεν, Μιχαήλ Μπρέαλ», μέσα από την οποία στόχος του ήταν να συνδέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας με τους σύγχρονους.

Το Κύπελλο έχει κατά καιρούς έχει φιλοξενηθεί σε πλήθος εκθέσεων και με διαφορετικές αφορμές: Έχει εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης (Σεπτέμβριος 2012 – Αύγουστος 2014 και Απρίλιος 2015 – Ιανουάριος 2016), στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη κατά την περίοδο διεξαγωγής του διεθνούς Μαραθωνίου της Λωζάνης (Σεπτέμβριος 2014 – Μάρτιος 2015) και στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα στην Αρχαία Ολυμπία με αφορμή την Tελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας (Μάρτιος 2020).

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ικανοποίηση για τον επαναπατρισμό των 48 κειμηλίων από τη Βουλγαρία

4/10/2026 - 9:31μμ
Σύνεδροι μελετούν το πρόγραμμα του Ζ΄ Συνεδρίου Νεοελληνιστών στη Μούρθια (φωτ.: Πανεπιστήμιο Μούρθιας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Κόντογλου στον Καβάφη: Οι ελληνικές διαδρομές στην Ιβηρική και τη Λατινική Αμερική

4/10/2026 - 11:14πμ
Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βούλγαρου ομόλογού του Ρούμεν Ράντεφ, η τελετή υπογραφής πρωτοκόλλου για την παράδοση-παραλαβή κειμηλίων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στην Θεσσαλονίκη  (φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επιστροφή 48 θησαυρών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα – Μήνυμα Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

3/10/2026 - 2:00μμ
(Πηγή: dw.com / Αρχείο Andreas Assael)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από Σμύρνη …Σαλονίκη, 20 χρόνια μετά: Με το «Madre-Μάνα» η Μιμή Ντενίση μάς μεταφέρει στο 1943 και τον αφανισμό της εβραϊκής κοινότητας

3/10/2026 - 12:45μμ
Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ της Βουλγαρίας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη (φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας για την επιστροφή 48 ιερών κειμηλίων μετά από έναν αιώνα

3/10/2026 - 9:53πμ
Μέρος από τα λείψανα του τσάρου Σαμουήλ (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Νίκος Αρβανιτίδης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βουλγαρία επιστρέφει στην Ελλάδα 48 εκκλησιαστικά κειμήλια

2/10/2026 - 5:45μμ
(Φωτ.: Pyrgos Vasilissis - Πύργος Βασιλίσσης - Queen's Tower/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τη βασιλική αυλή στο βρετανικό απογευματινό τσάι: Μια ξεχωριστή εμπειρία στον Πύργο Βασιλίσσης

2/10/2026 - 1:55μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αέναο Πυρ»: Στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε το μυθιστόρημα για τη χαμένη γνώση της Αλεξάνδρειας

1/10/2026 - 11:09μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Η μετανάστευση γίνεται τέχνη στο DEPO – Ελληνίδα εικαστικός αφηγείται με τα έργα της την ιστορία των παππούδων της, μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923

1/10/2026 - 10:16μμ
Το συγκρότημα του Μικρού Λουτρού στην Αντιόχεια επί Κράγω, στις νότιες ακτές της Μικράς Ασίας (φωτ.: L. Rodriguez)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρά Ασία: Το ρωμαϊκό λουτρό που έγινε οινοποιείο και ελαιοτριβείο

30/09/2026 - 6:51μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικό μπλόκο έξω από τη Βουλή, στο ύψος της οδού Ακαδημίας
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

O Ρούμπιο στην Αθήνα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων για 24 ώρες – Χιλιάδες αστυνομικοί και drones

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΕΟΞ)

Ευρωπαϊκό Κύπελλο ξιφασκίας U17: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική ομάδα νεανίδων και χάλκινο για τον Ομηρόλη

1 ώρα πριν
Στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Έρευνας κατά της Πανώλης του Ιρκούτσκ, στη Σιβηρία (φωτ.: Ινστιτούτο Έρευνας κατά της Πανώλης του Ιρκούτσκ)

Σιβηρία: Θάνατος 28χρονης σε ινστιτούτο πανώλης – Οι ΗΠΑ παρακολουθούν την υπόθεση

1 ώρα πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου, προτού επιβιβαστεί στο Marine One. Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Graeme Sloan / Pool)

ΗΠΑ: Ιράν και ακρίβεια πιέζουν τον Τραμπ – Το γεωπολιτικό διακύβευμα των εκλογών του Νοεμβρίου

1 ώρα πριν
Η φωτογραφία της Ιωάννας Κουτσουράδη που προβαλλόταν στην τελετή αποχαιρετισμού στο Πανεπιστήμιο Μάλτεπε (φωτ.: ilketv.com.tr)

Ιωάννα Κουτσουράδη: Η Τουρκία αποχαιρέτησε τη Ρωμιά που δίδαξε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

2 ώρες πριν
O κ. Ιγνάτιος ξεναγείται στο μουσείο της Ενορίας του Αγίου Στεφάνου Αττικής. Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: Flickr / Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος)

Άγιος Στέφανος Αττικής: Τιμή στους πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV