pontosnews.gr
Κυριακή, 9/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Με το βλέμμα στα θύματα των Τεμπών και της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού η κοπή βασιλόπιτας της ΠΟΠΣ

Ειδική αναφορά έγινε σε ένα από τα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας, τη Μαρία Εγούτ, η οποία έπαιζε νταούλι στην Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

25/02/2024 - 9:48μμ
Χορευτές της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και της Καλλιτεχνικής Στέγης Βορείου Ελλάδος χόρεψαν Σέρρα στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Χορευτές της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και της Καλλιτεχνικής Στέγης Βορείου Ελλάδος χόρεψαν Σέρρα στη διάρκεια της εκδήλωσης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στην κατάμεστη αλλά και έντονα φορτισμένη συγκινησιακά αίθουσα της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς, δεδομένου ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και στα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) έκοψε την βασιλόπιτά της.

Τον αγιασμό για τη νέα χρονιά τέλεσε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο οποίος σημείωσε ότι «με συντονισμένες ενέργειες των μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και την επιστημονικής κοινότητας θα πετύχουμε τη διεθνή αναγνώριση των Ελλήνων του Πόντου».

Ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η εκδήλωση τελείται στην αίθουσα του αρχαιότερου ποντιακού σωματείου της Καλαμαριάς και τόνισε ότι η Ομοσπονδία θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα αιτήματα του ποντιακού ελληνισμού μέχρι την τελική δικαίωσή τους.

Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου κόβει τη βασιλόπιτα (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Παράλληλα, κάνοντας λόγο για τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών, αναφέρθηκε σε ένα από αυτά, τη Μαρία Εγούτ, χορεύτρια και μουσικός (έπαιζε νταούλι) στην Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς. Η Χριστίνα Σαχινιδου μίλησε και για τη μεγάλη συμβουλή του επίτιμου προέδρου της ΠΟΠΣ, Στέφανο Τανιμανίδη, στην αναγνώριση από την ελληνική Βουλή της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στις 24 Φεβρουαρίου 1994.

Πλήθος φορέων παραβρέθηκε στην εκδήλωση (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του δημάρχου Βασίλης Γάκης, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Φάνης Παππάς, Στράτος Σιμόπουλος, Διαμαντής Γκολιδάκης και Μιχάλης Χουρδάκης, ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, Αντώνης Οραήλογλου και ο Στέφανος Τανιμανίδης.

Ο ιστορικός της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Κυριακίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Από το βήμα, ο ιστορικός της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Κυριακίδης τόνισε ότι με την ίδρυση της Έδρας από τον Ιβάν Σαββίδη για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η έρευνα γύρω από τα θέματα του ποντιακού ελληνισμού και της Γενοκτονίας που αυτός υπέστη. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Έδρα προχωρεί στην έκδοση βιβλίων σε συνεργασία με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια και την «αφρόκρεμα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της ΠΟΠΣ Κώστας Σαμουρκασίδης, αναφέρθηκε στα επιστημονικά γεγονότα που οδήγησαν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από την ελληνική Βουλή.

Οι χορευτές της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και της Καλλιτεχνικής Στέγης Βορείου Ελλάδος (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Χορευτές της Αδελφότητας Κρωμναίων Καλαμαριάς και της Καλλιτεχνικής Στέγης Βορείου Ελλάδος, με τη συνοδεία της λύρας του Κώστα Φουλίδη και του νταουλιού του Γιώργου Μιχαηλίδη, παρουσίασαν Σέρρα, ενώ τιμήθηκε για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό ο καταδρομέας Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

Ο Κώστας Φουλίδης συνόδευσε τους χορευτές με τη λύρα του και Γιώργος Μιχαηλίδης με το νταούλι (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκε για την προσφορά του στον ποντιακό ελληνισμό ο καταδρομέας Κωνσταντίνος Κουρτίδης (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην κοπή της βασιλόπιτας (φωτ.: Ρωμανός Κοντογιαννίδης)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Βλαδίμηρος Κοκκινάκης το 1936 (πηγή: Ria Novosti)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Βλαδίμηρος Κοκκινάκης, ο πιλότος ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, ο άνθρωπος των ρεκόρ

8/11/2025 - 8:04μμ
(Φωτ.: facebook Βασίλης Τσενκελίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα συνάντηση Ελλήνων Ποντίων από το Κοκτερέκ

8/11/2025 - 2:35μμ
Ένα όμορφο χωριό στην Αργυρούπολη του Πόντου, ο Άγιος Μιχαήλ, πήρε το όνομά του από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (φωτ.: facebook.com/29gumushanem)
ΠΟΝΤΟΣ

Άγιος Μιχαήλ: Ένα από τα παλαιότερα ελληνικά χωριά στη Χαλδία του Πόντου – Πώς είναι σήμερα

8/11/2025 - 2:12μμ
Στιγμιότυπο από το εικονογραφημένο ιστορικό ανέκδοτο (φωτ.: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ο Μαχμούτ’ς και τ’ Ανεφορίτα τ’ αιίδια» σε κόμικ από τον Γ. Κωνσταντινίδη

8/11/2025 - 9:54πμ
Η Άννα Πετροχείλου επί το έργον, σε φωτ. της ΕΣΕ. Στο φόντο ένα από τα «παιδιά» της, το σπήλαιο Κουτούκι στην Παιανία (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Άννα Μινάρδου-Πετροχείλου: Η Σμυρνιά που φώτισε τα ελληνικά σπήλαια – Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στις κορυφές του Ολύμπου και των Άλπεων

7/11/2025 - 10:46μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες του Πόντου»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εκλογές στις 16 Νοεμβρίου στον Σύλλογο Ποντίων Ασπροπύργου «Οι Ακρίτες Του Πόντου»

7/11/2025 - 10:36πμ
Σαμψούντα, τέλη της δεκαετίας του 1910 (πηγή: eskiturkiye.net)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ο Νοέμβριος του 1919 στον Πόντο: Εκτιμήσεις για 10.000 συλλήψεις, 25.000 εκτοπισμένους, 80 χωριά καμένα και 5.000-7.000 νεκρούς

7/11/2025 - 9:39πμ
(Φωτ.: facebook Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος Λόφου Ελασσόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Λόφου Ελασσόνας

6/11/2025 - 11:28μμ
Νέα ημερομηνία εκλογών στην Ένωση Ποντίων Περιστερίου
ΠΟΝΤΟΣ

Ένωση Ποντίων Περιστερίου: Παραδοσιακές γεύσεις και ποντιακό μεράκι στο πανηγύρι των Ταξιαρχών

6/11/2025 - 10:20μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/real-napster)
ΠΟΝΤΟΣ

Πόντος: Τι ήταν τα «τουμπία» και τι πίστευαν Έλληνες και Τούρκοι

6/11/2025 - 9:13μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Σε …κλοιό δρομέων η Αθήνα – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για το μεγάλο δρομικό γεγονός

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: Martina Stokow / publicdomainpictures.net)

Συννεφιασμένη και βροχερή Κυριακή – Πού αναμένονται ισχυρές καταιγίδες

30 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε και πάλι αμαξοστοιχία στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη

9 ώρες πριν

Ελευσίνα: Παρουσίαση του βιβλίου «1922, Καταστροφή – Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της»

9 ώρες πριν
Μετά το μακελειό στα Βορίζια Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Στέφανος Ραπάνης)

Βορίζια: «Δηλητήριο» ΟΠΕΚΕΠΕ πίσω από τη φονική σκανδάλη; – Το νέο σενάριο που διερευνούν οι Αρχές

10 ώρες πριν
Ο ποιητής Δημήτρης Τσαλουμάς (φωτ.: ΓΑΚ / Ροδιακή)

Δημήτρης Τσαλουμάς: Ο σπουδαίος Δωδεκανήσιος ποιητής της διασποράς συνεχίζει να εμπνέει

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign