pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Θεσσαλονίκη: Περίτεχνες δημιουργίες από… ζυμάρι στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού

Στο πλαίσιο της 11ης Artozyma, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo

25/02/2024 - 6:52μμ
Μια λύρα και μουσικές νότες από ψωμί, ανάμεσα σε λαχταριστά καρβέλια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια λύρα και μουσικές νότες από ψωμί, ανάμεσα σε λαχταριστά καρβέλια (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ολοκληρώνεται αύριο, Δευτέρα, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, το οποίο άρχισε την Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, στο πλαίσιο της 11ης Artozyma, και αναμένεται να αναδείξει την καλύτερη ομάδα αρτοποιών της χώρας.

Ανάμεσα στους διαγωνιζόμενους, ο αρτοποιός από το Νέο Μυλότοπο Πέλλας Τάσος Θεοδωρίδης, ο οποίος ενώνει το αλεύρι με σιρόπι και από το ζυμάρι του ξεπηδούν νότες, κοντραμπάσο και πιάνο.

«Θέλει μεράκι και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις», επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και σημείωσε πως «η γνώση δεν σταματάει ποτέ και πουθενά. Κάποιοι έχουν ταλέντο, κάποιοι το έχουν μέσα τους, κάποιοι δεν το έχουν αλλά προσπαθούν πολύ. Όλοι μπορούν να μάθουν. Αν έχεις όρεξη και διάθεση, σίγουρα μπορεί να βρεις κάποιον μέντορα να σου δείξει. Σίγουρα μπορείς να διαβάσεις βιβλία, να ενημερωθείς, αλλά χωρίς εξάσκηση δεν γίνεται τίποτα».

Όπως ο ίδιος τόνισε αν και ασχολείται 13 χρόνια με την αρτοποιία, το τελευταίο διάστημα τον έχει κερδίσει και η τέχνη του άρτου.

«Δημιουργούμε έργα τέχνης από νεκρή ζύμη, στην ουσία είναι αλεύρι με σιρόπι και χρώμα, το οποίο γίνεται σαν πλαστελίνη και μπορείς να το δουλέψεις εύκολα όπως επιθυμείς. Σε κάποιες χώρες το συγκεκριμένο υλικό “παντρεύεται” με ψωμί και είναι προς κατανάλωση», διευκρινίζει.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού, σημείωσε ότι είναι μέλος μιας ομάδας τριών ατόμων, στην οποία ο καθένας αναλαμβάνει ένας τομέα, όπως τα ψωμιά, τη «βιενουαζερί», δηλαδή τα κρουασάν, μπριός, κουλούρια κ.τ.λ. και τα έργα τέχνης. «Το φετινό θέμα είναι η μουσική, Έτσι δημιουργήσαμε ένα πιάνο, ένα κοντραμπάσο και τοποθετήσαμε μέσα, διάφορες νότες για να το στολίσουμε και να το ομορφύνουμε» συμπλήρωσε.

Το ζυμαρένιο καράβι του Οδυσσέα ταξίδεψε τον δημιουργό του μέχρι το… Παρίσι (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Το καράβι του Οδυσσέα» τον ταξίδεψε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας

«Πάντα βρίσκεις τρόπο να δημιουργείς όταν έχεις μεράκι για τη δουλειά αυτή, γιατί όλοι είμαστε αρτοποιοί. Δημιουργούμε πράγματα γιατί και το ψωμί είναι καλλιτέχνημα. Το να φτιάξεις ένα ωραίο ψωμί, θέλει και αυτό διαδικασία του», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κορφιάτης, μέλος της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας και γελώντας εξηγεί πως, «κάποιοι το αγαπάμε λίγο παραπάνω και προχωράμε βήματα πιο πέρα σε πιο “εξτρίμ” πράγματα που είναι το καλλιτεχνικό κομμάτι».

Δίπλα του ακριβώς, βρίσκεται ένα εντυπωσιακό αρχαιοελληνικό καράβι που με δυσκολία κάποιος αντιλαμβάνεται πως είναι παρασκευασμένο με ζυμάρι. «Εδώ στο χώρο φιλοξενούμε και το καράβι του Οδυσσέα, όπου είναι δεμένος στο κατάρτι για τις Σειρήνες. Αυτό το είχα φτιάξει πριν από τέσσερα χρόνια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα και αυτό μου έδωσε την πρόκριση στην εθνική ομάδα και καταφέραμε και φτάσαμε στο μεγαλύτερο διαγωνισμό που είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας που γίνεται κάθε δύο χρόνια στο Παρίσι. Πριν από ένα μήνα, πήραμε την έβδομη θέση παγκοσμίως και τώρα βρισκόμαστε εδώ στο 6ο Πρωτάθλημα Αρτοποιίας που γίνεται κάθε δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη και περιμένουμε να βγούνε οι καλύτερες ομάδες, οι οποίες θα αποτελέσουν τη δική μας συνέχεια» υπογραμμίζει.

Ευφάνταστες δημιουργίες από ζυμάρι διεκδικούν την πρωτιά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το ζυμάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός

«Ζούμε μια γιορτή ψωμιού για τρεις μέρες. Έχουμε έξι ομάδες από όλη την Ελλάδα που διαγωνίζονται στην κατηγορία ψωμί, στην κατηγορία Βιενουαζερί, δηλαδή γλυκά αλεύρου και στο καλλιτεχνικό ζυμάρι, όπου φέτος το θέμα είναι μουσική. Οπότε με αυτό το θέμα οι ομάδες μας θα δημιουργήσουνε από ζυμάρι έργα τέχνης, εμπνευσμένα από τη μουσική», διευκρινίζει η Παρθένα Παστραφίδου, δημιουργός του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ψωμιού και της Εθνικής Ομάδας Αρτοποιίας και σημειώνει πως, με επιτυχία και το κομμάτι της τέχνης έχει ενταχθεί και περικλείεται στο κομμάτι της αρτοποιίας καθώς, «είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον γιατί το ζυμάρι είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

»Είναι δημιουργία, είναι τέχνη και από την προσπάθεια αυτή θα προκύψει και η πρωταθλήτρια Ελλάδος ως ομάδα, αλλά ανάλογα με την ατομική βαθμολογία που θα έχουν, θα πάρουμε και τα νέα μέλη της εθνικής, καθώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συμμετέχει κάποιος μόνο μια φορά στη ζωή του, οπότε οι παίκτες που συμμετείχαν δεν έχουν πλέον δικαίωμα και πρέπει να ανανεώνεται η εθνική και φυσικά θέλουμε νέα παιδιά».

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού ξεκίνησε την Παρασκευή και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, με την ανάδειξη της καλύτερης ομάδας αρτοποιών ως πρωταθλήτριας ομάδας Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Engin Akyurt / pixabay)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΗΠΑ: Τι είναι ο «δείκτης πίτσας» που προέβλεψε την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν

13/06/2025 - 8:10μμ
Αριστερά, η Μάρθα έναν χρόνο πριν, όταν είχε βρεθεί στην αυλή ενός σπιτιού και δεξιά, που έχει μεγαλώσει και φτιάχνει μόνη της τη φωλιά της (φωτ.: facebook/Αρκτούρος - Arcturos)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Θυμάστε τη Μάρθα, το ορφανό αρκουδάκι; Μεγάλωσε κι ετοιμάζεται να επιστρέψει στη φύση

3/05/2025 - 1:02μμ
Ο οικισμός των αρχαίων Αβδήρων (φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Στην αρχαία Θράκη, τον 7ο αιώνα π.Χ., η πρώτη επιτυχής χειρουργική επέμβαση για κρανιοεγκεφαλική κάκωση

4/04/2025 - 7:52μμ
(Πηγή: facebook / ANIMA)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Κυψέλη: Σε κρίσιμη κατάσταση αλεπουδάκι που έπεσε από βράχο στην Αλεπότρυπα

4/04/2025 - 11:05πμ
Η στιγμή που το χταπόδι αρχίζει την αντεπίθεση (πηγή: dailymail.co.uk)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ρωσία: Χταπόδι επιτέθηκε σε δύτη – Του έριξε μελάνι και τον άρπαξε με τα πλοκάμια του

19/03/2025 - 9:56μμ
Χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από την προπόνηση στο γυμναστήριο, με... ποντιακή υπόκρουση (φωτ.: tiktok.com/_chounou)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Όταν δεν έχεις διάθεση να γυμναστείς, αλλά έχεις λύρα και νταούλι…

4/03/2025 - 1:16μμ
O Tommy Cash επί σκηνής (φωτ.: Siim Lõvi / ERR Estonia)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Eurovision 2025: Πόλεμος Ιταλίας-Εσθονίας για το σατιρικό «Espresso Macchiato»

21/02/2025 - 6:24μμ
Σελίδες του χειρογράφου, με απεικονίσεις των κάστρων, που αποτέλεσαν έμπνευση για το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης (φωτ.: panoramadelart.com)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Ντίσνεϊ: Σε χειρόγραφο του Μεσαίωνα το κάστρο της… Ωραίας Κοιμωμένης

28/01/2025 - 11:41μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Σουηδία-Βέλγιο: Τρώγονται τα χριστουγεννιάτικα δέντρα; Ιδού η απορία!

8/01/2025 - 11:35μμ
Το υποβρύχιο όπως είναι σήμερα στο Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν (φωτ.: commons.wikimedia.org /Michael Barera)
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

ΗΠΑ: Πώς είναι να περνάς τη νύχτα στο καλύτερα συντηρημένο υποβρύχιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου;

5/01/2025 - 12:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Συλ. Τυρνάβου-Βοτανοχωρίου)

Οι Πόντιοι του Τυρνάβου γλέντησαν στον Άγιο Νικόλαο

3 ώρες πριν
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

4 ώρες πριν
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

4 ώρες πριν
(Φωτ.: seismoi.gr)

Σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

5 ώρες πριν
Μέλη και φίλοι της Ποντιακής Εστίας Μελβούρνης γύρω από την τούρτα των 49ων  γενεθλίων (φωτ.: NeosKosmos/Κώστας Ντεβές)

Σχεδόν πενηντάρισε η Ποντιακή Εστία Μελβούρνης – Αδιάκοπος ο αγώνας για την προβολή του ποντιακού ελληνισμού

5 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign