pontosnews.gr
Δευτέρα, 13/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αρμενία: «Το Μπακού μάς θεωρεί “το δυτικό Αζερμπαϊτζάν” και σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον μας»

Ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν πάγωσε τη συμμετοχή της χώρας του στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας

23/02/2024 - 9:37πμ
Από αριστερά, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στο Μόναχο, στις 17 Φεβρουαρίου (φωτ.: EPA/Ronald Wittek / Pool)

Από αριστερά, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στο Μόναχο, στις 17 Φεβρουαρίου (φωτ.: EPA/Ronald Wittek / Pool)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το πάγωμα της συμμετοχής της Αρμενίας στον υπό τη Ρωσία Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, ενώ κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι σχεδιάζει νέα επίθεση εναντίον της χώρας του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στη Γερμανία του Πασινιάν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, την οποία ο τελευταίος χαρακτήρισε «εποικοδομητική», ο Αρμένιος πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι δεσμεύσεις για ειρηνική επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών διαψεύδονται επί του πεδίου από τις ενέργειες του Μπακού.

Το Μπακού θεωρεί τώρα την Αρμενία «το δυτικό Αζερμπαϊτζάν», κατήγγειλε ο Πασινιάν στο France 24.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αλίεφ δεν επιθυμεί μια ειρηνευτική συμφωνία που να βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, αλλά επιδιώκει να κατακτήσει νέα εδάφη της Αρμενίας.

«Αν το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίσει τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της μη παραβίασης των συνόρων, απλώς δεν είναι δυνατό» να υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία, υπογράμμισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

«Το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί την κατάσταση για να τροφοδοτήσει τη ρητορική του. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι ετοιμάζεται για νέα επίθεση εναντίον της Αρμενίας», εκτίμησε.

Σχέσεις με Ρωσία

Ο Πασινιάν έχει εκφράσει τους τελευταίους μήνες την απογοήτευσή του για τη στάση της Ρωσίας, μακροχρόνιου συμμάχου του Γερεβάν, στη σύγκρουση της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν και έχει εκτιμήσει ότι η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για την ασφάλειά της. Είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται η συμμετοχή της χώρας του στον CSTO.

Στη συνέντευξή του χθες ο Αρμένιος πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο «CSTO απέτυχε στους στόχους του σε ό,τι αφορά την Αρμενία, κυρίως το 2021 και το 2022».

«Τώρα ουσιαστικά έχουμε παγώσει τη συμμετοχή μας σε αυτόν τον Οργανισμό. Σε ό,τι αφορά το τι θα ακολουθήσει, θα χρειαστεί να δούμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν συζητήσεις για το κλείσιμο της ρωσικής βάσης στην Αρμενία, σημείωσε ο Πασινιάν.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Μόσχα «κάλεσε ανοικτά τον λαό της Αρμενίας να ανατρέψει την κυβέρνηση» πριν από μερικούς μήνες, προσθέτοντας ότι αυτή η «προπαγάνδα» εναντίον του δεν τον αποδυναμώνει.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 σε μια επιχείρηση αστραπή ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν έθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του τον θύλακα του Αρτσάχ (το Ναγκόρνο Καραμπάχ στα αρμενικά), όπου ζούσαν κυρίως Αρμένιοι, αλλά ήταν αναγνωρισμένο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Μετά τη νίκη του Μπακού δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατέφυγαν στην Αρμενία.

Τώρα το Γερεβάν ανησυχεί ότι ο Αλίεφ έχει και άλλες εδαφικές βλέψεις, κυρίως να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμένικη περιφέρεια Σιουνίκ ώστε να ενώσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ισόβια σε ζευγάρι μελών του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσε δύο κορίτσια Γεζίντι ως σκλάβες

13/07/2026 - 2:15μμ
(Πηγή: tradetreasurypayments.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ιδρυτικό μέλος στην καναδική Τράπεζα Άμυνας DSRB με συμμετοχή και της Ελλάδας

13/07/2026 - 12:00μμ
Αντίτυπο της ιρανικής καθημερινής εφημερίδας «Jame-Jam» σε περίπτερο στην Τεχεράνη. Στο πρωτοσέλιδο υπάρχουν φωτογραφίες από την κηδεία του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, καθώς και μια φωτογραφία του νέου ανώτατου ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Μοτζτάμπα Χαμενεΐ. Ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έρχεται σύντομα εκδίκηση» (φωτ.: Abedin Taherkenareh / EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί στο Ιράν και αντίποινα κατά βάσεων των ΗΠΑ

13/07/2026 - 9:23πμ
(Φωτ.: haluklevent/Instagram)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθη στην Προύσα ο Τούρκος τραγουδιστής Χαλούκ Λεβέντ – Έρευνα για διαφθορά στην οργάνωση AHBAP που βοήθησε τους σεισμόπληκτους

13/07/2026 - 12:03πμ
Τα Στενά του Ορμούζ  στο χάρτη (πηγή: Google Maps)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Ανοιχτά στην εμπορική ναυσιπλοΐα, λέει ο Τραμπ

12/07/2026 - 6:26μμ
Ιρανοί περνούν δίπλα από μια τεράστια αντιαμερικανική πινακίδα που αναφέρεται στον Ντόναλντ Τραμπ και το Στενό του Ορμούζ στην πλατεία Βαλιάσρ, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Φλέγονται τα Στενά του Ορμούζ: Οι ΗΠΑ χτύπησαν 140 στόχους στο Ιράν – Πυραυλικός συναγερμός στον Κόλπο

12/07/2026 - 9:13πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Στους 4.333 οι νεκροί από τον καταστροφικό διπλό σεισμό – Χιλιάδες παραμένουν χωρίς στέγη

11/07/2026 - 10:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τροχιά νέας επικίνδυνης σύγκρουσης ΗΠΑ και Ιράν – Απειλές για αντίποινα, προειδοποιήσεις και εύθραυστες διπλωματικές ισορροπίες

11/07/2026 - 9:08μμ
Βόσνιοι μουσουλμάνοι μεταφέρουν φέρετρο θύματος της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα, στο Μνημείο του Ποτοτσάρι. Σάββατο 11 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Hazim Aljovic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σρεμπρένιτσα: 31 χρόνια μετά, συνεχίζουν να θάβουν τα θύματα της γενοκτονίας

11/07/2026 - 8:15μμ
Ο τάφος του πρώην ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, στο τέμενος Ιμάμ Ρεζά, στη Μασχάντ (φωτ.: EPA / Iranian Supreme Leader Office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Η εκδίκηση θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε», διαμηνύει ο νέος ανώτατος ηγέτης

11/07/2026 - 5:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: enosispartis-mikrasasias.gr)

Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας: Αλλαγή σελίδας μετά την παραίτηση του Λουκά Χριστοδούλου

13 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Gov.gr Wallet: Στην εφαρμογή εντάσσεται από σήμερα και το ελληνικό διαβατήριο

42 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA)

Γερμανία: Ισόβια σε ζευγάρι μελών του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσε δύο κορίτσια Γεζίντι ως σκλάβες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Ποντιακός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

«Ακρίτας» Κρυονερίου: Πλησιάζει η ώρα του Καλοκαιρινού Χορού 2026 – Χορό μέχρι το ξημέρωμα υπόσχονται οι διοργανωτές

2 ώρες πριν
(Γρ. Τύπου Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας)

Άγιος Παΐσιος: Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε η μνήμη του προστάτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ωκεανία

2 ώρες πριν
Karaoke από την Allwyn

Ποιοι έδωσαν το «παρών» στη μεγάλη μουσική βραδιά των Moby, Garbage και Pale Blue Eyes στο Release Athens Festival (vid.)

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign