pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Μόρρυλος: Μια αρχαία πόλη του Κιλκίς «αφηγείται» την ιστορία της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Η πρώτη για το 2024 περιοδική έκθεση του ΑΜΘ, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς

17/02/2024 - 1:04μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια «βόλτα» σε μια σχεδόν άγνωστη –αλλά πολύ σημαντική– αρχαία πόλη, κοντά στο Κιλκίς, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν Θεσσαλονικείς και επισκέπτες. Πρόκειται για τη Μόρρυλο της αρχαίας Κρηστωνίας, η ιστορία της οποίας παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από την πρώτη για το 2024 περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (ΑΜΘ) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κιλκίς.

Στην έκθεση με τίτλο «Μητρόπολις Μορρυλίων» προβάλλονται 135 αντικείμενα που αποδεικνύουν την ύπαρξη της πόλης αυτής τουλάχιστον από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Ωστόσο, η Μόρυλλος άρχισε να …αναδύεται τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα (περί το 1930-1940), ενώ η ανάδυση αυτή συνεχίζεται έως και σήμερα, βάσει συστηματικότερων ερευνών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς (όπως γεωφυσικές έρευνες με τη βοήθεια του αντίστοιχου τμήματος του ΑΠΘ από το 2018) και με συστηματικές ανασκαφές από το 2020.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η αρχαία Μόρρυλος βρίσκεται σε έναν αναβαθμό πάνω από τη μεγάλη πεδιάδα της Κρηστωνίας, μόλις 18 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς και ακριβώς δίπλα σε έναν λόφο με επίπεδη κορυφή (τράπεζα), πολύ κοντά στη σημερινή σύγχρονη κοινότητα των Άνω Αποστόλων» τόνισε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς και αναπληρώτρια προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Γεωργία Στρατούλη.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό αστικό κέντρο των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που κατείχε στρατηγική θέση στην Κρηστωνία, ελέγχοντας οδικές αρτηρίες, δρόμους διακίνησης αγαθών και ειδών, καθώς και διελεύσεις στρατιωτικών μονάδων, ενώ είχε επίσης σπουδαία αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, όπως ακριβώς και στις μέρες μας» συμπλήρωσε.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για τη θέση της Μορρύλου στον γεωγραφικό της χώρο ενημερώνεται ο επισκέπτης με την είσοδό του στην έκθεση, όπου κυριαρχούν γήινα χρώματα που παραπέμπουν στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή που χαρακτήριζε την περιοχή από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

«Στην ίδια ενότητα παρουσιάζεται η πολεοδομική και πολιτειακή οργάνωση της πόλης, ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ψηλαφίσει όψεις της καθημερινής ζωής της Μορρύλου μέσω νομισμάτων και σταθμίων –που υπαινίσσονται εμπορικές και άλλες νομισματικές σχέσεις–, καθώς επίσης μέσω αγγείων καθημερινής χρήσης, προϊόντων κοροπλαστικής, εργαλείων και άλλων μετάλλινων αντικειμένων. Επιπλέον παρουσιάζονται επιτύμβια μνημεία και ταφικά κτερίσματα» επισήμανε η Γ. Στρατούλη.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το Ασκληπιείο της Μορρύλου

Στη δεύτερη ενότητα της έκθεσης, τα γήινα χρώματα γίνονται μπλε – χρώμα που δηλώνει την αναγκαία παρουσία του νερού, σε όσες πόλεις μπορούσαν να υποστηρίξουν ιερά του Ασκληπιού. Στη Μόρρυλο αυτό βρισκόταν στο επιφανέστερο σημείο της και προσέλκυε πλήθη πιστών ακόμα και από γειτονικές πόλεις.

Επιγραφές, τιμητικά ψηφίσματα, καθώς επίσης γλυπτά του Ασκληπιού και της οικογένειάς του βγήκαν από τις αποθήκες ή από τις μόνιμες εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου και παρουσιάζονται στην έκθεση.

Σε ένα από αυτά τα ψηφίσματα τιμάται ο Παράμονος, γιος του Σαμαγόρα, γιατί πρόσφερε στη Μόρρυλο και στο Ασκληπιείο της μια αγελάδα η οποία ήταν σε παραγωγική ηλικία και σε σύντομο χρονικό διάστημα αναπαρήχθη και δημιούργησε ένα κοπάδι από βοοειδή, που τελικά ήταν ένα πολυτιμότατο κεφάλαιο για το Ασκληπιείο και προσέφερε πλούτο, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης η προϊσταμένη της ΕΦΑ Κιλκίς, δείχνοντας την επιγραφή.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Ένα άλλο τιμητικό ψήφισμα αναφέρεται σε έναν εύπορο πολίτη και χορηγό της, τον Αλκέτα, ο οποίος συνέβαλε οικονομικά για να αποκατασταθούν τα τείχη της πόλεως, όταν κάποια στιγμή είχαν υποστεί σοβαρή ζημία» εξήγησε η Γ. Στρατούλη. Παρουσιάζοντας όσα ακόμα αναφέρονται στην επιγραφή, υπογράμμισε ότι ο Αλκέτας επιπλέον στήριξε και επισίτισε σε δύσκολους καιρούς συμπολίτες του, ενώ προσέφερε πολλά σιτηρά και στην αγορά.

Στο τέλος της ξενάγησης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τη δεκάλεπτη ταινία παραγωγής της ΕΦΑ Κιλκίς, με τίτλο «Η πόλις των Μορρυλίων».

Πολιτιστική πολιτική με περιοδικές εκθέσεις

Ως ένα στρατηγικό εργαλείο για τα μουσεία παγκοσμίως έχουν αναγνωριστεί οι περιοδικές αρχαιολογικές εκθέσεις, όπως υπογράμμισε η οικοδέσποινα της εκδήλωσης, η γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Αναστασία Γκαδόλου. «Μέσα από τις περιοδικές εκθέσεις μάς δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε καινούργια αρχαιολογικά δεδομένα και καινούργιες ιστορίες για την αρχαιότητα.

»Οι περιοδικές εκθέσεις αποτελούν πολιτιστική πολιτική σε εθνικό επίπεδο και υπηρετούν εκτός των άλλων τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό ρόλο των μουσείων» ανέφερε η κ. Γκαδόλου.

Όπως συμπλήρωσε, μια περιοδική έκθεση για να είναι επιτυχημένη και να ικανοποιεί τον εκπαιδευτικό της σκοπό, έχει σημασία να αφηγείται ιστορίες. «Σας υπόσχομαι ότι η συγκεκριμένη έκθεση έχει πολλές ιστορίες να διηγηθεί. Κάποιες από αυτές θα σας τις διηγηθούν επώνυμοι κάτοικοι της αρχαίας Μορρύλου…» είπε χαρακτηριστικά η διευθύντρια του ΑΜΘ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης «Μητρόπολις Μορρυλίων» έδωσαν το παρών εκπρόσωποι φορέων της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, όπως και κάτοικοι των δύο περιοχών. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

• Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η ηθοποιός Χρύσα Παπά σε χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: Αγγελική Κοκκοβέ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Σέρρα – Η Ψυχή του Πόντου» ξανά στη Θεσσαλονίκη

5/10/2025 - 10:33μμ
Άποψη των λουτρών που βρέθηκαν στον Όλυμπο Λυκίας, στην Αττάλεια (φωτ.: Πρακτορείο Anadolu)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τουρκία: Σπάνιο λουτρό στον Όλυμπο της Λυκίας αποκαλύπτει τη ζωή Βυζαντινού επισκόπου

5/10/2025 - 12:41μμ
Από την τελετή παράδοσης των αρχαιοτήτων στις ελληνικές Αρχές (πηγή: ΥΠΠΟ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: Ο Ελληνοαμερικανός αντιεισαγγελέας Μάθιου Μπογδάνος παρέδωσε 29 αρχαιότητες στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας

3/10/2025 - 7:29μμ
Ο Γιώργος Ζαμπέτας (φωτ. αρχεία:  facebook.com/ zampetasgiorgos)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιώργος Ζαμπέτας: Η απίστευτη ιστορία του τραγουδιού «Πού ‘σαι Θανάση» και ο στιχουργός Χαράλαμπος Βασιλειάδης

2/10/2025 - 2:25μμ
Γραφιστική απεικόνιση της Πόλυ Πάνου από το εξώφυλλο του ομώνυμου LP της που κυκλοφόρησε από την Panivar, το 1973
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πόλυ Πάνου: Η ζωή, οι επιτυχίες, ο υιοθετημένος γιος, η οικογενειακή διαμάχη και το τέλος της «αρχόντισσας» του λαϊκού τραγουδιού

29/09/2025 - 3:06μμ
Η Σοφία Λόρεν στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο, σε συνέντευξη Τύπου για την ταινία «Between Strangers», την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε ο γιος της Εντουάρντο Πόντι. 13 Σεπτεμβρίου 2002 (φωτ.: EPA / Photo AFP / JP Moczulski)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σοφία Λόρεν: Η πιο όμορφη Ιταλίδα του Χόλιγουντ έγινε 91 – Η σπουδαία καριέρα, οι κατακτήσεις, η ζωή τα τελευταία χρόνια

27/09/2025 - 2:38μμ
Η Άννα Μανιάνι με το Όσκαρ που κέρδισε για την ταινία «Τριαντάφυλλο στο στήθος» (φωτ.: picryl.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Άννα Μανιάνι: Η εκρηκτική ζωή και καριέρα της φλογερής Ιταλίδας που έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα

26/09/2025 - 2:30μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος «Το Κιρκινέτσι»)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λέσβος: Έκκληση να διασωθεί ο ναός των Αγίων Θεοδώρων από το Σύλλογο «Το κιρκινέτσι»

25/09/2025 - 11:29μμ
Η Κλαούντια Καρντινάλε, στις 2 Ιουλίου 1998, στις Κάννες μπροστά από πορτρέτο της (φωτ. αρχείου: EPA PHOTO/AFP PHOTO/VANINA LUCCHESI/STF/vl/ac)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Ιταλίδα ηθοποιός Κλαούντια Καρντινάλε

23/09/2025 - 11:33μμ
Η Μαρία Κάλλας σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές. Από αριστερά, σε κονσέρτο στο Musikhalle του Αμβούργου (16 Μαρτίου 1962)⁣, στο Παρίσι ενώ ηχογραφεί τον δίσκο «Callas à Paris» (28–31 Μαρτίου 1961) και⁣ στη Σκάλα του Μιλάνου όπου ηχογράφησε τη «Manon Lescaut» (18-27 Ιουλίου 1957), μια όπερα που ποτέ δεν ανέβασε στη σκηνή (φωτ.: instagram/mariacallasofficial)⁣
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρία Κάλλας: Ο πόνος και η θλίψη, η ζωή, οι επιτυχίες, ο Ωνάσης, το παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ & το ξαφνικό τέλος της ωραιότερης φωνής της όπερας

23/09/2025 - 6:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου (αριστερά) και ο Γεώργιος Κανδηλάπτης-Κάνις (δεξιά), με ό,τι απέμεινε από το καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Γουμερά  (εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου)

Το Λύκειο της Παναγίας Γουμερά στη Χαλδία του Πόντου

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Ελληνική κοινότητα Brűhl και περιχώρων)

Στο Brühl θα διασκεδάσουν ποντιακά και λαϊκά

1 ώρα πριν
Αριστερά η πανσέληνος και δεξιά ο επικεφαλής της έρευνας Τζέιμς Ντότιν με το φασματόμετρο (φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/James Dottin)

Στο φασματόμετρο δείγματα της Σελήνης που έλαβε το Apollo το 1972 – Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Καιρός: Σποραδικές βροχές και καταιγίδες μέχρι και σήμερα

2 ώρες πριν
Αστυνομικοί της σήμανσης ερευνούν το σημείο όπου βρέθηκε μαχαιρωμένη η 57χρονη δήμαρχος (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Γερμανία: Υπό κράτηση ο 15χρονος θετός γιος της δημάρχου που βρέθηκε μαχαιρωμένη

10 ώρες πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης ελέγχουν την είσοδο του κέντρου διασκέδασης για στοιχεία (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στα Ιλίσια

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign