pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η Αρμενία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν ότι θέλει ολοκληρωτικό πόλεμο

Νέες εδαφικές φιλοδοξίες βλέπει το Γερεβάν, γι' αυτό εντάχθηκε επισήμως στα τέλη Ιανουαρίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

15/02/2024 - 3:44μμ
Ο Νικόλ Πασινιάν απευθύνεται στο υπουργικό συμβούλιο (φωτ.: Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας)

Ο Νικόλ Πασινιάν απευθύνεται στο υπουργικό συμβούλιο (φωτ.: Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Αρμενίας)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν ότι θέλει «ολοκληρωτικό πόλεμο» με την Αρμενία, δύο μέρες ύστερα από νέες φονικές συγκρούσεις στα σύνορα των δύο χωρών του Καυκάσου.

«Οι αναλύσεις μας δείχνουν ότι το Αζερμπαϊτζάν θέλει να ξεκινήσει στρατιωτικές ενέργειες σε ορισμένες περιοχές των συνόρων με την προοπτική μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης που θα μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Αρμενίας», είπε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν την Τρίτη για πυρά στα σύνορα, κοντά στο Νερκίν Χαντ στη νοτιοανατολική Αρμενία, σε ένα περιστατικό που προκάλεσε τέσσερις θανάτους στρατιωτών του, σύμφωνα με το Γερεβάν.

«Το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει την πολιτική του “δώστε μου ό,τι θέλω διά της οδού των διαπραγματεύσεων, διαφορετικά θα τα πάρω όλα διά της στρατιωτικής οδού”», κατήγγειλε ο Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας το Μπακού ότι δεν θέλει «τη σταθερότητα και την ασφάλεια» της περιοχής.

Οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών παραμένουν μεγάλες. Το Γερεβάν υποψιάζεται το Αζερμπαϊτζάν ότι έχει νέες εδαφικές φιλοδοξίες μετά την ανακατάληψη τον Σεπτέμβριο της αυτονομιστικής περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Βέβαια, στην ομιλία για την ανάληψη των καθηκόντων του μετά την επανεκλογή του στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε χθες, Τετάρτη, ότι η χώρα του δεν έχει τέτοιες βλέψεις. «Δεν έχουμε εδαφικές αξιώσεις απέναντι στην Αρμενία. Και αυτοί θα πρέπει να απαρνηθούν τις δικές τους αξιώσεις. Ο εκβιασμός θα τους στοιχίσει ακριβά», προειδοποίησε.

Και πρόσθεσε: «Δεν θα υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία όσο η Αρμενία δεν απαρνείται τις αξιώσεις αυτές απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν».

Ο 62χρονος ηγέτης του Αζερμπαϊτζάν έχει το πλεονέκτημα της στρατιωτικής του νίκης επί των Αρμενίων αυτονομιστών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία τερμάτισε τρεις δεκαετίες αποσχιστικής δράσης που σηματοδοτήθηκαν από δύο μεγάλους πολέμους.

Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν με μια επίθεση-αστραπή έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό του τον ορεινό αυτόν θύλακα –ο οποίος διέφευγε του ελέγχου του μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ–, ωθώντας δεκάδες χιλιάδες κατοίκους του να διαφύγουν προς την Αρμενία.

Σύμφωνα με το Γερεβάν, το Αζερμπαϊτζάν επιδιώκει να θέσει υπό τον έλεγχό του την αρμενική περιοχή του Σιουνίκ για να συνδέσει τον αζέρικο θύλακα του Ναχιτσεβάν με το υπόλοιπο Αζερμπαϊτζάν.

Αντιμέτωπη με αυτόν το φόβο, η Αρμενία εντάχθηκε επισήμως στα τέλη Ιανουαρίου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο διεξάγει έρευνες και κρίνει τα πρόσωπα που κατηγορούνται για τα σοβαρότερα εγκλήματα που επηρεάζουν ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό Πρακτορείο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

31/07/2026 - 11:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

31/07/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

30/07/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισχυρίζεται πλήγμα σε αμερικανική βάση με F-35 – Διαψεύδει η Ουάσινγκτον

30/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Το Λονδίνο στηρίζει τη νέα προσπάθεια Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών

30/07/2026 - 6:12μμ
Φωτογραφία αρχείου: Καπνός υψώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «SOUNION», μετά την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2024 (φωτ.: EPA / EUNAVFOR ASPIDES)
ΚΟΣΜΟΣ

Drones χτύπησαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στον Εύξεινο Πόντο – Φωτιά εν ώρα φόρτωσης

30/07/2026 - 2:27μμ
Στιγμιότυπο από το χώρο όπου στεγάζεται το Ατσίκ Ράντιο (πηγή: Bianet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ραδιόφωνο έχασε την άδειά του μετά από αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων

30/07/2026 - 11:40πμ
Μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35C του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ξαναβομβαρδίζουν το Ιράν – Νέα μέτωπα σε Ιράκ, Ιορδανία και Υεμένη

30/07/2026 - 10:04πμ
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

29/07/2026 - 7:34μμ
Ο Τζάρεντ Λέτο στην πρεμιέρα της ταινίας «Tron: Ares» στο TCL Chinese Theatre του Λος Άντζελες, στις 6 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζάρεντ Λέτο: Το «σκοτεινό μυστικό» του Χόλιγουντ – Δέκα γυναίκες τον καταγγέλλουν στο BBC

29/07/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από την πυρκαγιά στο Πόρτο Γερμενό (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Πόρτο Γερμενό: Τρομάζει η έκταση της πυρκαγιάς – Σοκάρουν οι εικόνες

3 ώρες πριν
Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Έβρος: Ισχυρό και εθνικό μήνυμα η επίσημη κατάθεση της αίτησης για αναγνώριση της θρησκευτικής κοινότητας των Μπεκτασήδων Αλεβιτών Μουσουλμάνων

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΟΕ)

Πρωταθλήτρια κόσμου η Εθνική Πόλο Κορασίδων!

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΥΠΠΟ)

Σπουδαία ανακάλυψη στην Άνδρο: Αρχαίο ναυάγιο με εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό – Ένα ταξίδι στο εμπόριο του 5ου αιώνα π.Χ.

4 ώρες πριν
(Φωτ,: glomex / ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Πρωταθλήτριες Ευρώπης οι αδελφές Αλεξανδρή

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign