pontosnews.gr
Τρίτη, 20/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9

Στόχος της κυβέρνησης ο περιορισμός της φοροδιαφυγής

10/02/2024 - 9:24πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της απώλειας εσόδων για το δημόσιο, η κυβέρνηση κάνει αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του ΦΠΑ και του Ε9.

Οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται από φέτος ωστόσο θα ολοκληρωθούν σε βάθος κάποιων ετών.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις εισοδήματος

Στο τέλος του επόμενου μήνα που θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα δουν ότι τα στοιχεία που τους αφορούν είναι ήδη προσυμπληρωμένα. Οι κωδικοί των εισοδημάτων, περιουσίας, τυχόν δάνεια, δαπάνες μέσω αποδείξεων, και τόκοι καταθέσεων θα είναι επίσης συμπληρωμένα. Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

Στην περίπτωση που δεν χρειάζονται αλλαγές ή που ο φορολογούμενος αμελήσει να υποβάλλει την δήλωση εντός των χρονικών περιθωρίων που αναφέρει η νομοθεσία, τότε θα δήλωση θα υποβάλλεται αυτόματα και θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών, ενώ οι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα είναι επίσης συμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ.

Τι θα γίνει με τις δηλώσεις ΦΠΑ

Στο πλαίσιο των αλλαγών οι δηλώσεις ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα είναι επίσης προσυμπληρωμένες. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα εμφανίζονται στις δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι προσυμπληρωμένα και θα στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα των myDATA.

Αυτό πρακτικά, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαδής σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημαίνει ότι δεν θα είναι στο εξής εφικτό το «μαγείρεμα» στο οποίο επιδίδονταν αρκετοί και είχε ως αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» τις δαπάνες και να «μειώνονται τα εισοδήματα.

Στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι το σύστημα με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις πηγές εισοδήματος καθώς και στην ακίνητη περιουσία ενώ ήδη υποβάλλονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY οι δηλώσεις Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων και συγκεκριμένες περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Ας δούμε αναλυτικά τι αλλάζει για τις δηλώσεις ΦΠΑ:

1. Με το νέο καθεστώς που τίθεται σε εφαρμογή στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024 δεν θα μπορούν να εμφανίσουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από αυτά που έχει προσυμπληρώσει η Εφορία με βάση τα δεδομένα στα myDATA.

2. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών αλλά σε ποσοστό έως 30% σε σχέση με αυτά που αυτά που υπάρχουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ με το όριο περιορίζεται σε βάθος χρόνου έως να μηδενιστεί.

3. Έσοδα – Εκροές ΦΠΑ

* Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
* Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
* Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής, με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».

4. Έξοδα – Εισροές ΦΠΑ

* Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.
* Επιτρέπεται η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
* Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
* Επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στοίβα με καυσόξυλα.
(φωτ.: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Το πετρέλαιο στα 110 δολάρια πιέζει τα νοικοκυριά – Στροφή σε καυσόξυλα και εναλλακτικές λύσεις θέρμανσης

18/10/2026 - 9:47μμ
(Φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη / EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο 1,55 ευρώ η μέση τιμή με τις επιδοτήσεις – Στάση αναμονής από τους καταναλωτές

18/10/2026 - 9:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 1,56 ευρώ η μέση τιμή – Νέες πιέσεις από το διεθνές ενεργειακό ράλι

17/10/2026 - 6:47μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/dimitrisvetsikas1969-1857980/)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Νέα εκκαθαριστικά με έκπτωση 50% σε μικρούς οικισμούς

17/10/2026 - 12:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Λώλης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κόκκινα δάνεια: Τι αλλάζει για τους δανειολήπτες και τους servicers

17/10/2026 - 9:20πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα «δίχτυα» της ΑΑΔΕ 117.000 φορολογούμενοι για αναδρομικά του 2020

16/10/2026 - 10:52μμ
Σε λαϊκή αγορά στην Άνω Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Στο 5,1% η Ελλάδα – Τι σημαίνει για το κόστος ζωής

16/10/2026 - 4:09μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγροτικές ενισχύσεις: 83,6 εκατ. ευρώ σε 71.920 δικαιούχους – Στο 99,6% η απορρόφηση των πόρων του 2025

15/10/2026 - 4:04μμ
Βυτιοφόρο με πετρέλαιο θέρμανσης  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά η διάθεση – Τιμή κοντά στο 1,55 ευρώ και αυξημένο επίδομα

15/10/2026 - 8:34πμ
Η επιγραφή έξω από το κτήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον (φωτ.: EPA / Jim lo Scalzo)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Το εκρηκτικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ και των ισχυρών οικονομιών ανεβάζει τις αποδόσεις των ομολόγων

14/10/2026 - 4:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: facebook / Eυτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου)

Θεσσαλονίκη: Αφιέρωμα στην Κωνσταντινουπολίτισσα ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου

2 ώρες πριν
Αρμένιοι εκτοπίζονται υπό τη φρούρηση οθωμανικών στρατευμάτων, το 1915-1916. Στη σύνθεση, ο τίτλος του άρθρου του Εμρέ Κονγκάρ στην τουρκική Cumhuriyet, στις 18 Οκτωβρίου 2026 (πηγές: NARA / USHMM · Cumhuriyet)

Γενοκτονία των Αρμενίων: Η κεμαλική Cumhuriyet ανακυκλώνει την άρνηση – Και αιχμές κατά της Ελλάδας

3 ώρες πριν

Σύλλογος Ποντίων Νέστου: Ανοιχτό κάλεσμα για δωρεά κειμηλίων, ώστε οι μνήμες να γίνουν μουσείο

3 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο Marine One, στον νότιο κήπο του Λευκού Οίκου. Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2026  (φωτ.: Λευκός Οίκος / Daniel Torok).

ΗΠΑ: Οι αμυντικές μετοχές πέφτουν πριν από τις κάλπες – Φόβοι για μπλόκο στο σχέδιο Τραμπ

3 ώρες πριν
Ερειπωμένο σπίτι στη Λιβερά του Πόντου (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabzonhouse.jpg)

1922: Μαρτυρία-σοκ Τούρκου επιβεβαιώνει τη συστηματική εξόντωση των Ελλήνων της Ματσούκας

4 ώρες πριν
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΕΟΣ της ΑΑΔΕ στη Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη: Κύκλωμα ναρκωτικών προσέγγιζε ανηλίκους μέσω Telegram – Τρεις συλλήψεις

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV