pontosnews.gr
Τρίτη, 24/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φορολογικές δηλώσεις: Τι αλλάζει σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9

Στόχος της κυβέρνησης ο περιορισμός της φοροδιαφυγής

10/02/2024 - 9:24πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της απώλειας εσόδων για το δημόσιο, η κυβέρνηση κάνει αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, του ΦΠΑ και του Ε9.

Οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται από φέτος ωστόσο θα ολοκληρωθούν σε βάθος κάποιων ετών.

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις εισοδήματος

Στο τέλος του επόμενου μήνα που θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα δουν ότι τα στοιχεία που τους αφορούν είναι ήδη προσυμπληρωμένα. Οι κωδικοί των εισοδημάτων, περιουσίας, τυχόν δάνεια, δαπάνες μέσω αποδείξεων, και τόκοι καταθέσεων θα είναι επίσης συμπληρωμένα. Το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση.

Στην περίπτωση που δεν χρειάζονται αλλαγές ή που ο φορολογούμενος αμελήσει να υποβάλλει την δήλωση εντός των χρονικών περιθωρίων που αναφέρει η νομοθεσία, τότε θα δήλωση θα υποβάλλεται αυτόματα και θα εκδίδεται και το εκκαθαριστικό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών, ενώ οι κωδικοί του εντύπου Ε2 στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα θα είναι επίσης συμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ.

Τι θα γίνει με τις δηλώσεις ΦΠΑ

Στο πλαίσιο των αλλαγών οι δηλώσεις ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα είναι επίσης προσυμπληρωμένες. Αυτό σημαίνει ότι τόσο τα έσοδα, όσο και τα έξοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών που θα εμφανίζονται στις δηλώσεις ΦΠΑ θα είναι προσυμπληρωμένα και θα στηρίζονται στα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα των myDATA.

Αυτό πρακτικά, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαδής σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημαίνει ότι δεν θα είναι στο εξής εφικτό το «μαγείρεμα» στο οποίο επιδίδονταν αρκετοί και είχε ως αποτέλεσμα να «φουσκώνουν» τις δαπάνες και να «μειώνονται τα εισοδήματα.

Στα σχέδια της ΑΑΔΕ είναι το σύστημα με τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις να επεκταθεί σταδιακά σε όλες τις πηγές εισοδήματος καθώς και στην ακίνητη περιουσία ενώ ήδη υποβάλλονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY οι δηλώσεις Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων και συγκεκριμένες περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Ας δούμε αναλυτικά τι αλλάζει για τις δηλώσεις ΦΠΑ:

1. Με το νέο καθεστώς που τίθεται σε εφαρμογή στις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλλουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2024 δεν θα μπορούν να εμφανίσουν λιγότερα έσοδα ή περισσότερες δαπάνες από αυτά που έχει προσυμπληρώσει η Εφορία με βάση τα δεδομένα στα myDATA.

2. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου παρέχεται η δυνατότητα διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών αλλά σε ποσοστό έως 30% σε σχέση με αυτά που αυτά που υπάρχουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ με το όριο περιορίζεται σε βάθος χρόνου έως να μηδενιστεί.

3. Έσοδα – Εκροές ΦΠΑ

* Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
* Επιτρέπεται η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
* Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 – Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής, με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».

4. Έξοδα – Εισροές ΦΠΑ

* Επιτρέπεται η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων.
* Επιτρέπεται η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
* Σε περίπτωση αντικειμενικής δυσχέρειας διαβίβασης εξόδων επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 14.30 – Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
* Επιτρέπεται και παρακολουθείται συστημικά η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υπουργός Οικονομικών Κ. Πιερρακάκης παρουσιάζει τα κυβερνητικά μέτρα (φωτ.: EUROKINISSI/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα εφαρμοστούν το fuel pass και οι παρεμβάσεις για diesel κίνησης, αγρότες, ακτοπλοΐα

23/03/2026 - 2:57μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομία: Δέσμη τεσσάρων έκτακτων μέτρων στήριξης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Σε καύσιμα, λιπάσματα και ακτοπλοϊκά οι ενισχύσεις

23/03/2026 - 11:04πμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λογαριασμό για 6 μέτρα κάνει η κυβέρνηση: Από το fuel pass έως το market pass και μέτρα για το ρεύμα

22/03/2026 - 10:49μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα επιδόματα και οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 27 Μαρτίου

21/03/2026 - 2:28μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Τηλεργασία και αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών για να μειωθεί η κατανάλωση πετρελαίου

20/03/2026 - 9:05πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χαιρετάκης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Θεοδωρικάκου με βενζινοπώλες: Τέλος στο πλαφόν τον Ιούνιο και ενίσχυση 3.000 ευρώ ανά πρατήριο

19/03/2026 - 10:50μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από το Ευρωκοινοβούλιο για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

19/03/2026 - 8:32μμ
Άποψη του κτηρίου της ΔΟΥ Ψυχικού (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2026: Παράταση δύο εβδομάδων για την υποβολή με δικαίωμα έκπτωσης 4%

19/03/2026 - 4:19μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης: Εξήγγειλε νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας

18/03/2026 - 9:41μμ
Οι Κωστής Χατζηδάκης,  Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Παπαθανάσης λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, Τρίτη 17 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο 5,3 δισ. για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις: Ποιοι κερδίζουν και τι αλλάζει

17/03/2026 - 6:47μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΕPA / Wael Hamzeh)

Λίβανος: Εκρήξεις σε χριστιανικές κοινότητες – Για «αναχαίτιση ιρανικού πυραύλου» μιλά Λιβανέζος στρατιωτικός

23 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: Eurokinissi /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Κομισιόν: Η Ελλάδα πέτυχε τη 2η μεγαλύτερη μείωση θανατηφόρων τροχαίων σε όλη την ΕΕ

50 λεπτά πριν
(Φωτ.: anamniseis.net/Δημήτρης Τσάκας)

Η Μις Χίος 2026 κατέκτησε και τον τίτλο «Μις Ελληνική Ανεξαρτησία 2026» σε μια λαμπρή εκδήλωση της ομογένειας

1 ώρα πριν
Η πρώτη στροφή της «Ωδής εις την Ελευθερίαν» του Γ. Λασσάνη, που εικονίζεται δεξιά (εικ.: ΧΚ)

Γεώργιος Λασσάνης: Ο Φιλικός από την Οδησσό – Ένας διανοούμενος επαναστάτης στο πλευρό του Υψηλάντη

2 ώρες πριν
(Εικ.: ΧΚ)

Νέα ηλεκτρονική απάτη: Το e-mail για την κάρτα ΕΦΚΑ – Είναι φανερό ότι είναι ψεύτικο, αλλά πολλοί μπορεί να την πατήσουν

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EPA / Roman Pilipey)

Τουρκία: Ο υπουργός Ενέργειας διαψεύδει τη διακοπή ροής φυσικού αερίου από το Ιράν

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign