pontosnews.gr
Τρίτη, 4/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαχίτ Τουρσούν: Τιμήθηκε με το Βραβείο Ευπρέπειας 2023 για «Τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας»

Από το Σύνδεσμο Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος

9/02/2024 - 4:23μμ
(Φωτ.: facebook / Vahit Tursun)

(Φωτ.: facebook / Vahit Tursun)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την περασμένη Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου, ο Σύνδεσμος Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ Ελλάδος (International Press Union Of Greece) τίμησε με το «Βραβείο Ευπρέπειας 2023» τον Βαχίτ Τουρσούν για το λεξικό του Romeika-Türkçe Sözlük. Trabzon Rumcası («Ελληνοτουρκικό λεξικό. Τα ρωμαίικα της Τραπεζούντας») που εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις εκδόσεις Eyamola του Ομέρ Ασάν.

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και τον ποντιακό χώρο εκπροσώπησε η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.

Το «Βραβείο Ευπρέπειας» απονέμεται κάθε χρόνο από το Σύνδεσμο Ανταποκριτών Διεθνών ΜΜΕ σε ανθρώπους που με τη διεθνή δράση τους προάγουν τη γνώση, τον πολιτισμό και την αλληλοκατανόηση των λαών.

Με αφορμή τη βράβευσή του, ο Τραπεζούντιος ερευνητής Βαχίτ Τουρσούν περιέγραψε γλαφυρά τη δουλειά του, αλλά και την προσωπική του περιπλάνηση, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Γεννήθηκα σε ένα ορεινό και σχεδόν απομονωμένο χωριό της Τραπεζούντας. Το χωριό μας λεγόταν Ώκενα. Μιλούσαμε μια γλώσσα και νομίζαμε όλοι οι άνθρωποι με την ίδια γλώσσα συνεννοούνται. Οι συγχωριανοί μας άλλη γλώσσα δεν ήξεραν. Στο Δημοτικό Σχολείο αρχίσαμε να μαθαίνουμε τα τουρκικά. Τότε άρχισα να καταλαβαίνω πως υπάρχουν κι άλλες γλώσσες, και για να ξεχωρίζουμε τη δική μας, την ονομάζαμε ρωμαίικα.

(Φωτ.: facebook / Vahit Tursun)

»Στο σχολείο απαγορευόταν να μιλήσουμε τα ρωμαίικα αλλά εμείς συνεχίζαμε να τα μιλάμε. Γι’ αυτόν το λόγο φάγαμε πολύ ξύλο από δασκάλους. Μετά το Δημοτικό, λόγω σπουδών στη Θεολογική Σχολή που αποφάσισε ο πατέρας μου, αποχωρίστηκα το αγαπημένο μου χωριό και κατέβηκα στην κωμόπολη. Έτσι, αποχωρίστηκα και τη γλυκιά γλώσσα της μάνας μου φυσικά. Πάντα κουβαλούσα μέσα μου τη νοσταλγία του χωριού και της μητρικής μου γλώσσας.

»Πολύ αργότερα, όταν ξενιτεύτηκα, πλέον τα Ρωμαίικα ήταν μια γλωσσική ανάμνηση για μένα.

»Τελικά το 1989, για οικονομικούς λόγους μετανάστευσα στην Ελλάδα. Όταν μπήκα στη χώρα, η ιδέα ότι για να συνεννοηθώ με τον κόσμο έπρεπε να χρησιμοποιήσω την απαγορευμένη μου μητρική γλώσσα, που νοσταλγούσα τόσο πολύ, μου δημιουργούσε μία απίστευτη και απερίγραπτη χαρά. Έτσι σιγά-σιγά άρχισα να σκέφτομαι ότι θα ήταν καλό να κάνω κάτι για τη γλώσσα που με διαμόρφωσε.

»Νομίζω ότι ήταν το 1993 όταν άρχισα να μαζεύω τις πρώτες λέξεις από τη μητρική μου γλώσσα. Σε μερικές μέρες είχα καταγράψει μόλις 500 με 600 λέξεις περίπου, και ως εκ τούτου είχα απογοητευτεί. Γιατί με τόσο λίγες λέξεις δεν θα μπορούσα να ετοιμάσω ούτε ένα μικρό λεξικό. Δεν τα έβαλα όμως κάτω! Συνέχισα να θυμάμαι και να καταγράφω. Μέρα-νύχτα τα ρωμαίικα με απασχολούσαν. Ακόμα και στα όνειρά μου είχαν μπει. Κάτω από το μαξιλάρι μου πάντα είχα ένα μολύβι και ένα τετράδιο όπου σημείωνα τις λέξεις που έρχονταν στο μυαλό μου μέχρι να κοιμηθώ».

• Πληροφορίες: efxinospontos.gr.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί με τον δικηγόρο του Γιώργο Τσαούση. Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / George Tsaousis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιαϊλαλί: Ο δικηγόρος του καταγγέλλει νέα «εφεύρεση» με επίκληση απορρήτου

4/08/2026 - 1:45μμ
(Πηγή: facebook.com/Eleftheros Parharadis)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Κρίσιμη καμπή στη δικαστική υπόθεσή του μετά την αναβολή της συνάντησης για το καθεστώς ασύλου

3/08/2026 - 11:50μμ
Η εικόνα της Παναγίας στη Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, τον Δεκαπενταύγουστο του 2021 (φωτ.: 61saat.com)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τουρισμός ή «ποντιακή προπαγάνδα»; Νέα αντιπαράθεση στην Τουρκία για τη Θεία Λειτουργία

3/08/2026 - 8:30μμ
Στιγμιότυπο από την ταινία «Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»
ΠΟΝΤΟΣ

«Πατρίδα μου εδώ κι εκεί»: Δείτε τη μαθητική ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

3/08/2026 - 6:00μμ
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Νίκος Ε. Μηλιώρης: Ο άνθρωπος που είχε στόχο ζωής να διασώσει την ιστορία και τη λαογραφία των Βουρλών

3/08/2026 - 4:40μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Με τα λαμπρότερα χρώματα πέρασαν στην ιστορία τα 28α «Ποντιακά πολιτιστικά δρώμενα»

2/08/2026 - 10:34μμ
Το σιρόν σε γλυκιά εκδοχή, στο 2ο Φεστιβάλ Ποντιακής Γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ακρινής. Σάββατο 1 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ακρινή Κοζάνης: Έκαναν το ποντιακό σιρόν γλυκό, και κέρδισαν το A’ βραβείο

2/08/2026 - 9:45μμ
Αναμνηστική φωτογραφία μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Κρυονέρι του Δήμου Λαγκαδά, Κυριακή 2 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Apostolis Mishopoulos)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυονέρι Λαγκαδά: Αποκαλύφθηκε μνημείο για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Θρακιωτών και Μικρασιατών

2/08/2026 - 8:08μμ
Κιζαριωτών αντάμωμα 2026, το Σάββατο 1 Αυγούστου (φωτ.: paratiritis-news.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Κίζαρι Ροδόπης: Οι Κιζαριώτες αντάμωσαν ξανά στο χωριό των 52 οικογενειών του Πόντου

2/08/2026 - 6:32μμ
Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

1/08/2026 - 2:36μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook.com/Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιανής «Ο Πρόσφυγας»)

Αναβίωση του εθίμου «Τα Σάτσια» στη Γεωργιανή Καβάλας

17 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

myAGRO: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

26 λεπτά πριν
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης: Όταν οι κλωστές υφαίνουν ιστορία – Το κοπανέλι από τις χρυσοχέρες Μικρασιάτισσες

53 λεπτά πριν
Ο Λάκης Χαλκιάς (φωτ. αρχείου: Γιάννης Παναγόπουλος / EUROKINISSI)

Την Πέμπτη η κηδεία του Λάκη Χαλκιά στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Red Code την Τετάρτη σε Αττική, Εύβοια, Λέσβο και Χίο – Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

2 ώρες πριν
Κόκκινο κοράλλι (Corallium rubrum) στον φυσικό του βιότοπο. Το είδος αναπτύσσεται αργά και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην υπερεκμετάλλευση (φωτ.: Waielbi / Wikimedia Commons)

Σκόπελος: Πλωτή βάση λεηλασίας του βυθού – Κοράλλια 800.000 ευρώ με προορισμό την Ιταλία

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign