pontosnews.gr
Τρίτη, 7/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στην Αρμενία φυτεύουν ελπίδες μαζί με δέντρα

Πρόγραμμα δεντροφύτευσης σε παραμεθόριες κοινότητες ενισχύει όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και το ηθικό των κατοίκων

11/02/2024 - 2:17μμ
Μικρός Αρμένιος στο χωριό Βαγατούρ, στο Σιουνίκ παίρνει οπωροφόρα δέντρα για το σπίτι της οικογένειάς του (φωτ.: Armenia Tree Project)

Μικρός Αρμένιος στο χωριό Βαγατούρ, στο Σιουνίκ παίρνει οπωροφόρα δέντρα για το σπίτι της οικογένειάς του (φωτ.: Armenia Tree Project)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το σπόρο της ελπίδας έσπειρε στα παραμεθόρια χωριά της Αρμενίας το πρόγραμμα δεντροφύτευσης «Armenia Tree Project» (ATP), το οποίο μοίρασε 10.982 οπωροφόρα δέντρα σε περισσότερες από 1.200 οικογένειες στις περιοχές Γκεχαρκούνικ και Σιουνίκ.

Το εγχείρημα, το οποίο κάλυψε κοινότητες όπως το Σοτκ, το Αρεγκούνι, το Παμπάκ, το Νταρανάκ, το Ακνέρ, το Χοτ, το Καραχούντζ, το Χαρτάσεν και το Σουρνούχ, έχει εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από μια απλή δεντροφύτευση για τους κατοίκους αυτών των χωριών.

Η διανομή βερικοκιάς, μαύρης σταφίδας, μηλιάς, αχλαδιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς έφερε απτή ελπίδα στους ανθρώπους των οποίων οι ζωές επηρεάστηκαν από τον απόηχο των αζερικών επιθέσεων UAV και τους καταστροφικούς βομβαρδισμούς του 2022.

Χαμογελαστοί Αρμένιοι παίρνουν τα δέντρα για να καλλιεργήσουν (φωτ.: Armenia Tree Project)

Αυτά τα δέντρα, επιλεγμένα προσεκτικά για την κλιματική ζώνη του Γκεχαρκούνικ, δεν αποτέλεσαν απλώς μια χειρονομία γενναιοδωρίας, αλλά μια σανίδα σωτηρίας για μια κοινότητα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη γεωργία για συντήρηση και οικονομική σταθερότητα.

Αρμένιοι τσαπίζουν το έδαφος γύρω από τα δέντρα (φωτ.: Armenia Tree Project)

Με την κατάλληλη φροντίδα, τα δέντρα θα αρχίσουν να καρποφορούν σε μόλις δύο χρόνια. Μόλις ωριμάσουν, τα δέντρα μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως δότες για να μπολιάσουν επιπλέον οπωροφόρα δέντρα. Με αυτόν τον τρόπο, οι χωρικοί θα μπορούν να καλλιεργήσουν περισσότερα δέντρα για τα περιβόλια και τις αυλές τους τα επόμενα χρόνια.

Τι είναι το Armenia Tree Project

Το Armenia Tree Project (ATP) ιδρύθηκε το 1994 από τη φιλάνθρωπο Carolyn Mugar, η οποία, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1992, είδε χιλιάδες δέντρα να κόβονται από οικογένειες που απελπίζονται να θερμάνουν τα σπίτια τους. Έχοντας κατά νου το μέλλον της Αρμενίας, το ATP γεννήθηκε ως έργο της Αρμενικής Συνέλευσης της Αμερικής.

Ομάδα της Armenia Tree Project (φωτ.: Armenia Tree Project)

Στόχος ήταν και παραμένει να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του αρμενικού λαού, σε συνδυασμό με την προστασία του παγκόσμιου περιβάλλοντος. Μέχρι στιγμής, πάνω από 1.300 κοινότητες σε όλη την Αρμενία και το Αρτσάχ έχουν αναζωογονηθεί από τις φυτεύσεις της ATP, με φυτεύσεις που ξεπερνούν τα 6,6 εκατομμύρια δέντρα από το 1994.

Το 2006, το πρόγραμμα διανομής οπωροφόρων δέντρων άρχισε να επικεντρώνεται στα παραμεθόρια χωριά, καθώς αυτές οι κοινότητες ήταν οι πιο ευάλωτες σε περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές δυσχέρειες.

Τα δέντρα για το πρόγραμμα προέρχονται από το φυτώριο οπωροφόρων δέντρων «Betty» στο χωριό Chiva, που βρίσκεται στην περιοχή Vayotz Dzor και παράγει περίπου 50.000 δέντρα ετησίως.

Ένα από τα θερμοκήπια όπου καλλιεργούνται τα δέντρα (φωτ.: Armenia Tree Project)

Παράλληλα, την τελευταία 20ετία διενεργούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σε σύνολο 300 σχολείων και 32.131 μαθητών, ενώ έχει δημιουργηθεί το Μνημείο του Χραντ Ντινκ στο Λόρι, το οποίο φυτεύτηκε στη μνήμη του αδικοχαμένου Αρμένιου δημοσιογράφου.

Τέλος, διενεργεί το πρόγραμμα «Μικρό φυτώριο στην πίσω αυλή» (Backyard Nursery Micro-Enterprise Program), το οποίο μάλιστα έχει λάβει ευρωπαϊκό βραβείο για την αειφορία (Energy Globe Award for Sustainability) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μια μικρή Αρμένισσα με τα δέντρα της ανά χείρας (φωτ.: Armenia Tree Project)

Το πρόγραμμα εκπαιδεύει οικογένειες να καλλιεργούν σπορόφυτα στη δική τους γη. Όταν τα δέντρα είναι αρκετά μεγάλα για να ξαναφυτευτούν, η ATP αγοράζει τα σπορόφυτα και τα φυτεύει σε κοντινές τοποθεσίες. Επί του παρόντος, υπάρχουν 40 οικογένειες που καλλιεργούν δέντρα και επωφελούνται από αυτό το  πρόσθετο εισόδημα στα χωριά Aghavnavank, Margahovit και Keti.

• Πηγές: armenia tree project, armenian weekly

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Ιράν: «Θα μπορούσε να εξουδετερωθεί εν μία νυκτί» – Αντίποινα προαναγγέλλει η Τεχεράνη, διπλωματικές κινήσεις από την Τουρκία

6/04/2026 - 9:16μμ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπενιαμίν Νετανιάχου σε ψηφιακή διαφημιστική πινακίδα, στη Σανάα της Υεμένης (φωτ.: EPA/YAHYA ARHAB)
ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με πρόταση εκεχειρίας 45 ημερών στο Ιράν – Σε εξέλιξη η επιχείρηση «Epic Fury» εν αναμονή διαγγέλματος Τραμπ

6/04/2026 - 6:25μμ
Γιγαντιαία αφίσα στην Πλατεία Ενγκελάμπ (Πλατεία της Επανάστασης) στην Τεχεράνη, με το εξής μήνυμα στα περσικά: «Το Στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό». 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Στο τραπέζι εκεχειρία 45 ημερών εν μέσω κλιμάκωσης – Στα 110 δολάρια το πετρέλαιο

6/04/2026 - 10:47πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ομοβροντία συνεντεύξεων Τραμπ με απειλές κατά του Ιράν – Εκπνέει το βράδυ της Τρίτης η διορία που έδωσε στην Τεχεράνη

6/04/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: EPA / Υπουργείο Άμυνας Σερβίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία-Ουγγαρία: Εξελίξεις στο θέμα των εκρηκτικών στον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου

5/04/2026 - 8:45μμ
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν (πηγή: FoNet/Instagram predsednika Srbije)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Εντοπίστηκαν εκρηκτικά στον αγωγό ρωσικού αερίου προς την Ουγγαρία

5/04/2026 - 3:00μμ
Φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από την επίσημη ιστοσελίδα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (Sepah News) στις 05 Απριλίου 2026. Φέρεται να δείχνει τα συντρίμμια και τα υπολείμματα ενός καταρριφθέντος αμερικανικού αεροσκάφους στο κεντρικό Ιράν (φωτ.: EPA/SEPAH NEWS HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Καταρρίψαμε τρία αμερικανικά αεροσκάφη – Επιθέσεις με drones σε υποδομές του Μπαχρέιν

5/04/2026 - 12:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Aaron Schwartz)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διάσωση Αμερικανού πιλότου εν μέσω πυρών – Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι κατέρριψε νέο αεροσκάφος των ΗΠΑ

5/04/2026 - 9:00πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

4/04/2026 - 10:14μμ
Πολεμιστής των Χούθι στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το τελεσίγραφο προς το Ιράν λήγει σε 48 ώρες, υπενθυμίζει ο Τραμπ

4/04/2026 - 7:27μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ertnews.gr/Lizette Pappas, πρόεδρος της Φιλοπτώχου)

Πασχαλινά έθιμα ζωντανεύουν στο Βανκούβερ από την ελληνική ομογένεια

5 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/ profile.php?id/Σύλλογος Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»)

Ποντιακός παλμός στο Πασαλιμάνι από τον Σύλλογο Ποντίων Καματερού «Δημήτρης Ψαθάς»

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Γραφείο Τύπου Βουλή Ελλήνων/Φρόσω Κανελλίδου)

Η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγήθηκε για την Ημέρα Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού

6 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Fuel Pass: Αιτήσεις με βάση το ΑΦΜ μετά τα τεχνικά προβλήματα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σόλωνας Σαββίδης)

Οι Πόντιοι της Κύπρου θρηνούν μία μεγάλη απώλεια – Έφυγε από τη ζωή ο χοροδιδάσκαλος Σόλωνας Σαββίδης

7 ώρες πριν
Στο Μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στην Κατερίνη για τη Γενοκτονία του θρακικού ελληνισμού,  Κυριακή 5 Απριλίου 2026 (φωτ.: Δήμος Κατερίνης)

Κατερίνη: Μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τον θρακικό ελληνισμό – Ισχυρό μήνυμα μνήμης

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign