pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καφενέδες της Σμύρνης: Με παιχνίδια και του μαχαλά τα παλικάρια, στέκια της εποχής

Γλεντζέδες σύχναζαν σε αυτά τα Κέντρα, όπως τα περιγράφει ο Δημήτρης Αρχιγένης

9/02/2024 - 8:50μμ
Δρόμος στην αγορά της Σμύρνης. Φωτογραφία του Φρεντερίκ Μπουασονά σε λεύκωμα του 1919 (πηγή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Δρόμος στην αγορά της Σμύρνης. Φωτογραφία του Φρεντερίκ Μπουασονά σε λεύκωμα του 1919 (πηγή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αντίστοιχη του κοσμοπολιτισμού της ήταν η διασκέδαση στη Σμύρνη, ωστόσο φαίνεται πως οι καφενέδες ήταν αυτοί που ξεχώριζαν, εκεί όπου στις σχόλες «ηπαίζανε τα παιχνίδια» όπως αναφέρει ο γιατρός, ζωγράφος και συνθέτης Δημήτρης Αρχιγένης στα Λαογραφικά.

«Παιχνίδια» ήταν τα μουσικά όργανα· «και του μαχαλά τα παλικάρια, του μπάσο-ράγκου (σ.σ. κατώτερης τάξης), ηπααίνανε να χορέψουνε. Κι οι νταήδες, για να δείξουνε τα ρεμπέτικα κι αντρικά σκέρτσα τως», γράφει.

Εκτός από τους καφενέδες, σαντούρια, βιολιά και κόντρα μπάσο είχαν και άλλα Κέντρα: οι μπιραρίες, οι ταβέρνες και οι μπακαλοταβέρνες, με τραγούδι ή χωρίς.

Εσωτερικό καφενείου. Ελαιογραφία σε ξύλο του Περικλή Βυζάντιου, από την περίοδο της παραμονής του στο μικρασιατικό μέτωπο, το διάστημα 1921-1922 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ο Δημήτρης Αρχιγένης σημειώνει ότι την ιδιότητα του… γλεντζέ την έβρισκες στην κατώτερη τάξη και σπάνια στη μεσαία (μέτζο-ράγκου). Και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα; «Άμαν ηβράδιαζε, ύστερις απ’ τη βαριά δουγιά, του άρεσε να πααίνει στα Κέντρα που είχανε παιχνίδια, με τραγούδι, για να κάτσει να πιει, όχι όμως και να μεθύσει, παρά να ’ρχει στο τσακίρ κέφι. Να ακούσει τα μερακλήδικα σμυρνέικα και τσοι αμανέδες.

»Κι άμα του ερχούντανε το κέφι, να σηκωθεί τότες να χορέψει καρσιλαμά, χασαποσέρβικο, χασάπικο πολίτικο, ζεϊμπέκικο, τσιφτετέλι, κιόρ-ογλου, μοναχός του, γιά με καναδυό απ’ την παρέα του, αναλοής με το χορό. Γυναίκα δεν ηβρισκούντανε στα Κέντρα αυτά εκεί μέσα να χορέψει μαζί τση. Γιατίς στα Κέντρα αυτά δεν ηεπιτρεπούντανε».

Και αν ο γλεντζές είχε παραγγελιά για τα όργανα, άφηνε ασημένιους παράδες πάνω στις χορδές του σαντουριού, «για να βριντήξουνε και ν’ ακουστούνε». Ή ακόμα σάλιωνε και κολλούσε στο κούτελο του τραγουδιστή «κανένανε μεγάλο ασημένιο παρά».

Σκηνή σε καφενείο στη Σμύρνη. Περιλαμβάνεται σε έργο του Theodore Le Black που εκδόθηκε το 1833-4 στο Παρίσι (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα)

Οι καφενέδες της Σμύρνης, όμως, ήταν και στέκια· προκύπτει από το στέκομαι, καθώς εκεί κάθονταν και περίμεναν τους πιθανούς εργοδότες όσοι έψαχναν μεροκάματο. Την ίδια μέθοδο ακολουθούσαν «οι παιγνιδιατόροι και οι τραγουδιστάδες».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αρχιγένη οι πιο γνωστοί καφενέδες ήταν:

• Του Τσακιτζή-μπάση (μουσικός αρχηγός), στο μαχαλά του Αϊ-Δημήτρη. «Απ’ όξω είχε μια νταμπέλα που ’γραφε “Απόλλων ο Μουσηγέτης” και δίπλα του ένα μικρό αγαλματάκι γυψένιο ο Απόλλωνας με τη λύρα του. Σε μια γωνιά πάλι του καφενέ ήτανε κρεμασμένο το βιολί του βιολάτορα Μπινέτα, που ήτανε πολύ παγιό».

• To Ποσειδών, το πιο κοσμικό, «του Μιχαλάκη του Παπακυριακού απάνω στον ωραίο Και (την προκυμαία) τση Σμύρνης κοντά στα Βαποράκια (αποβάθρα για τα βαποράκια για τα θαλασσινά περίχωρα τση Σμύρνης)».

• Του Καραβά του Γιάννη, στον Απάνω Μαχαλά «που ’χε περιβόλι με πηγάδι κι από πίσω είχε σκάλα κ’ ηκατέβαινες στην εκκλησία του Aϊ-Γιάννη του Θεολόγου (που το ξυλόγλυπτο τέμπλο στολίζει τώρα την Αγία Φωτεινή τση Νέας Σμύρνης».

Μετά την Καταστροφή του 1922, ο Γιάννης Καραβάς που είχε το παρατσούκλι «Τσάμης» ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα και άνοιξε ένα παρόμοιο καφενείο στην οδό Αθηνάς 22, στο κέντρο της Αθήνας. «Μικρά Ασία» το είπε και σύντομα έγινε ξανά γνωστό.

«Αυτού ηκάνανε στέκι οι παιγνιδιατόροι και τραγουδιστάδες Σμυρνιοί,Μικρασιάτηδοι και ντόπιοι. Ο Καραβάς ηπέθανε το 1957 και το καφενείο το ανέλαβε ο αδερφός του ο Γιώργης.

»Και σαν ηπέθανε κι αυτός, το ανέλαβε ο γιος του Γιάννη, ο Νίκος, με τη μητέρα του την Αγγέλα και το ονοματίσανε “Ο Καραβάς”. Μα κι ο Νίκος το 1967 το ’χε παρατήσει κ’ ήτανε κλειστό. Και τότες οι παιγνιδιατόροι ηπααίνανε κ’ ηκάνανε στέκι σ’ένα μικρό καφενείο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και στου Μίλτση οι παρακατιανοί», λέει στην περιγραφή του ο Δημήτρης Αρχιγένης.

Με πληροφορίες από το αρχείο της βιβλιοθήκης του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες». Ευχαριστούμε τον Νίκο Καραμπουρνιώτη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παραμονή της Αγίας Μαρίνας, στο εκκλησάκι στον Συνοικισμό Θήβας (φωτ.: Facebook / Ένωση Μικρασιατών Θήβας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Αγία Μαρίνα της Μικρασίας «ζωντάνεψε» ξανά στη Θήβα

17/07/2026 - 4:20μμ
Η Μάρω Κοντού στη Βουλή.  Υπήρξε βουλευτής στην Α' Αθηνών, με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μάρω Κοντού: Η Σμυρνιά γιαγιά που σφράγισε τη μεγάλη κυρία του ελληνικού κινηματογράφου

15/07/2026 - 4:10μμ
Εικόνα από το εξώφυλλο της μονογραφίας «Τhe Secret "Constantinople Organisation" 1908- 1912», της Κατερίνας Μπούρα (πηγή: Εκδ. Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών: Νέα ιστορική μονογραφία για τη μυστική «Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως» (1908-1912)

14/07/2026 - 4:28μμ
Το κλειδί της Αγίας Φωτεινής της Σμύρνης φυλάσσεται στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης (φωτ.: Κοσμάς Τσίναλης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κοσμάς Τσίναλης: «Το κλειδί από την Πατρίδα» – Μια ιστορία που ενώνει Μικρασιάτες, Καππαδόκες, Ποντίους…

14/07/2026 - 3:33μμ
Εξωτερική άποψη του νοσοκομείου Σισμανόγλειο, Πέμπτη 9 Ιουλίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φωτιά στο Σισμανόγλειο: Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης που άφησαν μια παρακαταθήκη ζωής

9/07/2026 - 3:49μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη των Μικρασιατικών 2026, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026 (φωτ.:  Facebook / Eleni Mpelia Katrilioti)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιατικά 2026: Με μουσική και συγκίνηση άνοιξε η αυλαία στη Νέα Κίο

9/07/2026 - 1:39μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ψηφίστηκε η διάταξη για τις συντάξεις υπερήλικων ομογενών – Λύση σε εκκρεμότητα πολλών ετών

4/07/2026 - 3:54μμ
Στιγμιότυπο από την έναρξη του χορευτικού μέρους του 7ου Πανελλήνιου Ανταμώματος Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής, Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Δήμος Νέας Ιωνίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατών: Από τους χορούς στις διεκδικήσεις – Ψήφισμα για τη Γενοκτονία και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

3/07/2026 - 2:46μμ
Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με έντονο αποτύπωμα μνήμης το 7ο Πανελλήνιο Μικρασιατικό Αντάμωμα στη Νέα Ιωνία – Παρών ο Πανευβοϊκός Σύλλογος Καππαδοκών «Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος»

1/07/2026 - 3:25μμ
Το παρεκκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η χαμένη Παναγιά του Αϊβαλιού που ζει ακόμη σε ένα αδιέξοδο της Μυτιλήνης

29/06/2026 - 11:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργος»/Facebook)

Ποντιακό Συναπάντεμα στον Άνω Άγιο Ιωάννη – Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση

4 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/CENTCOM)

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

4 ώρες πριν
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

5 ώρες πριν
Μονοπάτι για βάθρες στη Σαμοθράκη, το πανέμορφο νησί μας στο Θρακικό Πέλαγος (φωτ.: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Ρόντος)

Αίσιο τέλος για τον 23χρονο πεζοπόρο στη Σαμοθράκη

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Στα ημιτελικά του Athens Open η Σάκκαρη

5 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/greeklibrarylondon)

Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου: Νέος χώρος στο Camden και δωρεές

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign