pontosnews.gr
Σάββατο, 31/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καφενέδες της Σμύρνης: Με παιχνίδια και του μαχαλά τα παλικάρια, στέκια της εποχής

Γλεντζέδες σύχναζαν σε αυτά τα Κέντρα, όπως τα περιγράφει ο Δημήτρης Αρχιγένης

9/02/2024 - 8:50μμ
Δρόμος στην αγορά της Σμύρνης. Φωτογραφία του Φρεντερίκ Μπουασονά σε λεύκωμα του 1919 (πηγή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Δρόμος στην αγορά της Σμύρνης. Φωτογραφία του Φρεντερίκ Μπουασονά σε λεύκωμα του 1919 (πηγή: Ελληνική Βιβλιοθήκη - Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αντίστοιχη του κοσμοπολιτισμού της ήταν η διασκέδαση στη Σμύρνη, ωστόσο φαίνεται πως οι καφενέδες ήταν αυτοί που ξεχώριζαν, εκεί όπου στις σχόλες «ηπαίζανε τα παιχνίδια» όπως αναφέρει ο γιατρός, ζωγράφος και συνθέτης Δημήτρης Αρχιγένης στα Λαογραφικά.

«Παιχνίδια» ήταν τα μουσικά όργανα· «και του μαχαλά τα παλικάρια, του μπάσο-ράγκου (σ.σ. κατώτερης τάξης), ηπααίνανε να χορέψουνε. Κι οι νταήδες, για να δείξουνε τα ρεμπέτικα κι αντρικά σκέρτσα τως», γράφει.

Εκτός από τους καφενέδες, σαντούρια, βιολιά και κόντρα μπάσο είχαν και άλλα Κέντρα: οι μπιραρίες, οι ταβέρνες και οι μπακαλοταβέρνες, με τραγούδι ή χωρίς.

Εσωτερικό καφενείου. Ελαιογραφία σε ξύλο του Περικλή Βυζάντιου, από την περίοδο της παραμονής του στο μικρασιατικό μέτωπο, το διάστημα 1921-1922 (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)

Ο Δημήτρης Αρχιγένης σημειώνει ότι την ιδιότητα του… γλεντζέ την έβρισκες στην κατώτερη τάξη και σπάνια στη μεσαία (μέτζο-ράγκου). Και ποια ήταν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα; «Άμαν ηβράδιαζε, ύστερις απ’ τη βαριά δουγιά, του άρεσε να πααίνει στα Κέντρα που είχανε παιχνίδια, με τραγούδι, για να κάτσει να πιει, όχι όμως και να μεθύσει, παρά να ’ρχει στο τσακίρ κέφι. Να ακούσει τα μερακλήδικα σμυρνέικα και τσοι αμανέδες.

»Κι άμα του ερχούντανε το κέφι, να σηκωθεί τότες να χορέψει καρσιλαμά, χασαποσέρβικο, χασάπικο πολίτικο, ζεϊμπέκικο, τσιφτετέλι, κιόρ-ογλου, μοναχός του, γιά με καναδυό απ’ την παρέα του, αναλοής με το χορό. Γυναίκα δεν ηβρισκούντανε στα Κέντρα αυτά εκεί μέσα να χορέψει μαζί τση. Γιατίς στα Κέντρα αυτά δεν ηεπιτρεπούντανε».

Και αν ο γλεντζές είχε παραγγελιά για τα όργανα, άφηνε ασημένιους παράδες πάνω στις χορδές του σαντουριού, «για να βριντήξουνε και ν’ ακουστούνε». Ή ακόμα σάλιωνε και κολλούσε στο κούτελο του τραγουδιστή «κανένανε μεγάλο ασημένιο παρά».

Σκηνή σε καφενείο στη Σμύρνη. Περιλαμβάνεται σε έργο του Theodore Le Black που εκδόθηκε το 1833-4 στο Παρίσι (πηγή: Γεννάδειος Βιβλιοθήκη – Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα)

Οι καφενέδες της Σμύρνης, όμως, ήταν και στέκια· προκύπτει από το στέκομαι, καθώς εκεί κάθονταν και περίμεναν τους πιθανούς εργοδότες όσοι έψαχναν μεροκάματο. Την ίδια μέθοδο ακολουθούσαν «οι παιγνιδιατόροι και οι τραγουδιστάδες».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αρχιγένη οι πιο γνωστοί καφενέδες ήταν:

• Του Τσακιτζή-μπάση (μουσικός αρχηγός), στο μαχαλά του Αϊ-Δημήτρη. «Απ’ όξω είχε μια νταμπέλα που ’γραφε “Απόλλων ο Μουσηγέτης” και δίπλα του ένα μικρό αγαλματάκι γυψένιο ο Απόλλωνας με τη λύρα του. Σε μια γωνιά πάλι του καφενέ ήτανε κρεμασμένο το βιολί του βιολάτορα Μπινέτα, που ήτανε πολύ παγιό».

• To Ποσειδών, το πιο κοσμικό, «του Μιχαλάκη του Παπακυριακού απάνω στον ωραίο Και (την προκυμαία) τση Σμύρνης κοντά στα Βαποράκια (αποβάθρα για τα βαποράκια για τα θαλασσινά περίχωρα τση Σμύρνης)».

• Του Καραβά του Γιάννη, στον Απάνω Μαχαλά «που ’χε περιβόλι με πηγάδι κι από πίσω είχε σκάλα κ’ ηκατέβαινες στην εκκλησία του Aϊ-Γιάννη του Θεολόγου (που το ξυλόγλυπτο τέμπλο στολίζει τώρα την Αγία Φωτεινή τση Νέας Σμύρνης».

Μετά την Καταστροφή του 1922, ο Γιάννης Καραβάς που είχε το παρατσούκλι «Τσάμης» ήρθε πρόσφυγας στην Ελλάδα και άνοιξε ένα παρόμοιο καφενείο στην οδό Αθηνάς 22, στο κέντρο της Αθήνας. «Μικρά Ασία» το είπε και σύντομα έγινε ξανά γνωστό.

«Αυτού ηκάνανε στέκι οι παιγνιδιατόροι και τραγουδιστάδες Σμυρνιοί,Μικρασιάτηδοι και ντόπιοι. Ο Καραβάς ηπέθανε το 1957 και το καφενείο το ανέλαβε ο αδερφός του ο Γιώργης.

»Και σαν ηπέθανε κι αυτός, το ανέλαβε ο γιος του Γιάννη, ο Νίκος, με τη μητέρα του την Αγγέλα και το ονοματίσανε “Ο Καραβάς”. Μα κι ο Νίκος το 1967 το ’χε παρατήσει κ’ ήτανε κλειστό. Και τότες οι παιγνιδιατόροι ηπααίνανε κ’ ηκάνανε στέκι σ’ένα μικρό καφενείο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και στου Μίλτση οι παρακατιανοί», λέει στην περιγραφή του ο Δημήτρης Αρχιγένης.

Με πληροφορίες από το αρχείο της βιβλιοθήκης του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες». Ευχαριστούμε τον Νίκο Καραμπουρνιώτη.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επιγραφή από την αρχαία Τέω, σε φωτογραφία που συνοδεύει την ανακοίνωση του Μητροπολιτικού Δήμου Σμύρνης για τις ανασκαφικές εργασίες (πηγή: Μητροπολιτικός Δήμος Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τέως: Νέες επιγραφές στη μικρασιατική πόλη που οι αρχαίες πηγές συνδέουν με τη Φαναγόρεια

30/10/2026 - 7:15μμ
Η Εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στο Βεβέκι της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Ahmet Yurtbakan / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άγιος Χαράλαμπος στο Βεβέκι: Από τις πληγές των Σεπτεμβριανών στα θυρανοίξια, έπειτα από δύο χρόνια εργασιών

30/10/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένωση Βουρλιωτών: Μικρασιάτικος χορός με τραγούδια, γεύσεις και μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες

30/10/2026 - 1:35μμ
(Φωτ.: Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Tο νέο ημερολόγιο της Ένωσης Βουρλιωτών Μικράς Ασίας συνδέει το παρόν με τις μνήμες των προγόνων και την πολιτιστική κληρονομιά των Βουρλών

29/10/2026 - 8:24μμ
Ο Βάσος Σεϊτανίδης (φωτ.: shantala.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Βάσος Σεϊτανίδης: Ο Κωνσταντινουπολίτης τενόρος και η σύντομη ζωή του

29/10/2026 - 4:24μμ
(Φωτ.: Ottoman Greeks of the United States Digital History Project/Facebook)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ρενέ Χίρσον Φιλιππάκη – Η επιστήμονας που κράτησε ζωντανή τη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής

29/10/2026 - 12:10πμ
Επιστολές που εστάλησαν από το μέτωπο και σήμερα φυλάσσονται στη βιβλιοθήκη της Εστίας Νέας Σμύρνης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Εστία Νέας Σμύρνης (δια)φυλάσσει τα γράμματα του ’40 και το ανθρώπινο ίχνος πάνω στο χαρτί

28/10/2026 - 11:35μμ
(Φωτ.: imflorinas.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Πίσω από τη σιωπή»: Ο Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας «Η Μικρά Ασία» φώτισε τις κρυμμένες ιστορίες της Ανατολίας

26/10/2026 - 11:00πμ
Η Παναγία Κουμαριώτισσα στο Νιχώρι του Βοσπόρου, όπου θα παρουσιαστεί η παράσταση «Ένα προικοσύμφωνο» (φωτ.: İKSV)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νιχώρι: 70 λίρες και ένα μπαούλο – Ένα ρωμαίικο προικοσύμφωνο του 1897 έγινε θεατρικό έργο

25/10/2026 - 9:21μμ
(Φωτ.: mikrasiatesaigaleo.wordpress.com)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η γυναίκα της Σμύρνης μέσα από τα έργα της Δώρας Σκουτέρη στο Αιγάλεω

25/10/2026 - 8:33πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί τυλίγονται στις φλόγες μετά τη ρίψη μολότοφ, στη διάρκεια επεισοδίων σε διαδήλωση κατά της ακρίβειας και των περικοπών στις δημόσιες υπηρεσίες,  στο Παρίσι. Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Γαλλία: Τρίτο Σάββατο οργής για την ακρίβεια – Στις 520 οι συλλήψεις

9 λεπτά πριν
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Πατριαρχικό Γραφείο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο / Νίκος Παπαχρήστου)

Φανάρι: Στο πλευρό της Ουκρανίας ο Βαρθολομαίος – Έκκληση για τα απαχθέντα παιδιά

33 λεπτά πριν
Παιδιά ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με άμαξες από το ορφανοτροφείο της Near East Relief στη Σεβάστεια, 1922-1923 (φωτ.: Little Traverse History Museum / Συλλογή Harry C. Moffett)

Δώδεκα μέρες στα χιόνια: Τα καραβάνια των ορφανών από τη Σεβάστεια

57 λεπτά πριν
Η Μονή του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα ανάμεσα στα δέντρα δάσους της Ματσούκας (φωτ.: Anadolu)

Φθινόπωρο στον Βαζελώνα – Το ιστορικό μοναστήρι του Πόντου στην αγκαλιά του δάσους

1 ώρα πριν
Αστυνομικός της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ) έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Βιτσαράς)

Απάτη-μαμούθ μέσω ΜΚΟ: Έκλεβαν χρήματα για παιδιά με βαριές ασθένειες – Έξι συλλήψεις

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Super League: Νίκη στις καθυστερήσεις ο Ολυμπιακός

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV