pontosnews.gr
Τρίτη, 9/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες»: Φως σε εμπειρίες μετανάστευσης Κυθήριων στην Αυστραλία

Μαθητές κλήθηκαν να πάρουν συνεντεύξεις από συντοπίτες τους, οι οποίοι επέλεξαν μια ζωή στην άλλη άκρη του κόσμου

23/02/2024 - 8:16μμ
Πλοίο με μετανάστες φτάνει στο λιμάνι του Σίδνεϊ το 1947 (φωτ.: National Museum of Australia)

Πλοίο με μετανάστες φτάνει στο λιμάνι του Σίδνεϊ το 1947 (φωτ.: National Museum of Australia)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

«Οι συνθήκες της ζωής με ανάγκασαν να φύγω. Δεν υπήρχε ρεύμα, νερό, αυτοκίνητα στο νησί. Άφησα πίσω τους ηλικιωμένους γονείς μου», αναφέρει ο Ελληνοαυστραλός Δημήτρης Παυλάκης. «Δεν ήξερα πώς θα ήταν η ζωή στην Αυστραλία. Φορούσα ένα από τα μπουφάν του πατέρα μου, που μου έφτανε μέχρι τα γόνατα. Ήλπιζα να έβρισκα κάτι να φάω στο καράβι και να φτάσω στην Αυστραλία για να γίνω άνθρωπος. Ήταν σαν όνειρο», προσθέτει ο Μιχάλης Πρωτοψάλτης.

Ιστορίες μετανάστευσης Ελλήνων που έφυγαν από τα Κύθηρα για την Αυστραλία έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες», το οποίο ευελπιστεί να λειτουργήσει ως ο θεματοφύλακας των αναμνήσεων της κοινότητας.

Συγκεκριμένα, επιχειρεί μια βιογραφική προσέγγιση της μεταναστευτικής ιστορίας των Κυθήρων, μέσα από την αξιοποίηση συνεντεύξεων με Έλληνες που ταξίδεψαν στην Ωκεανία και είτε εξακολουθούν να ζουν εκεί είτε έχουν επιστρέψει στο νησί τους. Οι ίδιοι οι μάρτυρες γίνονται πηγές της ιστορίας μετανάστευσης του νησιού, μαζί με τα τεκμήρια που η κάθε οικογένεια έχει διατηρήσει, όταν στο παρελθόν αναζήτησαν σε μια άλλη ήπειρο δρόμους για να πορευτούν στη ζωή τους.

Μετανάστες στο πλοίο «Toscana» το 1954 (φωτ.: Εθνικό Ναυτικό Μουσείο Αυστραλίας)

Ουσιαστική επαφή με το παρελθόν

Η γενική ιστορία μάς έχει διδάξει ότι τη δεκαετία του ’60 υπήρξε ένα  τεράστιο ρεύμα μετανάστευσης προς την Αυστραλία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα όμως επιτρέπει στους μαθητές να πλησιάσουν τους πραγματικούς πρωταγωνιστές της ιστορίας και να ακούσουν τη δική τους φωνή.

Όπως ανέφεραν στην ομογενειακή ιστοσελίδα Greek Herald δύο από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος, η Αρχοντία Μαντζαρίδου και η Κυριακή Μέλλιου, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αρχείο προφορικών μαρτυριών των Κυθήριων που μετανάστευσαν στην Αυστραλία, το οποίο θα αποτελέσει υλικό για διαδοχικές αναγνώσεις από τους μαθητές.

«Τα παιδιά ξανασυνδέονται έτσι με την ιστορία του τόπου τους, που δεν είναι πια κείμενο σε βιβλίο, δεν είναι κάτι μακρινό και απρόσωπο, αλλά οι φωνές των ανθρώπων που μοιράζονται τις προσωπικές τους αναμνήσεις και τα λόγια τους, δίνοντας έτσι την ανθρώπινη διάσταση. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους Έλληνες μαθητές να δουν πράγματα και καταστάσεις, λογικές και νοοτροπίες ακόμα και συγκρούσεις που δεν είναι ευδιάκριτες, εξανθρωπίζοντας τη γενική ιστορία» υπογράμμισαν.

«Οι μαθητές βρήκαν εξαιρετικά γοητευτικό το γεγονός ότι θα κινηματογραφήσουν, θα ηχογραφήσουν τις αφηγήσεις και στη συνέχεια πολλοί επιλέγουν να δημιουργήσουν ψηφιακές αναπαραστάσεις ή να τις μεταμορφώσουν. Για παράδειγμα, οι μαθητές του Λυκείου δημιούργησαν, με βάση τις συνεντεύξεις του Δημήτρη Παυλάκη και του Μανώλη Κασιμάτη, ένα ποίημα που ονόμασαν “Ο μετανάστης”, αποτυπωμένο σε μορφή ψηφιακής αφήγησης», είπαν.

Μετανάστες στο πλοίο «Castel Verde» (φωτ.: Εθνικό Ναυτικό Μουσείο Αυστραλίας)

«Η ιστορία του αφανούς ήρωα είναι επίσης ιστορία»

«Αυτό που προσθέτει περισσότερο αξία στους μαθητές είναι το γεγονός ότι καταλαβαίνουν ότι οι άνθρωποι που βλέπουν γύρω τους καθημερινά, έχουν βιώσει τις σημαντικές αλλαγές που μελετούν στην τάξη και τώρα τους ξαναγνωρίζουν υπό άλλη οπτική. Η ιστορία του αφανούς ήρωα είναι επίσης ιστορία» πρόσθεσαν.

Πώς σκεφτόταν ένας Τσιριγώτης 20-30 ετών, που ως τότε καλλιεργούσε χωράφια, είχε κάποια ζώα, ψάρευε και ξαφνικά έπαιρνε τη μεγάλη απόφαση για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στην άλλη άκρη του κόσμου;

Ποια ήταν τα συναισθήματά του, οι φόβοι και οι ελπίδες του; Ποιες δυσκολίες είχε έως ότου να φθάσει στην Αυστραλία;

Πώς βίωσαν αυτό το ταξίδι των 30-40 ημερών έως ότου φθάσουν σε μία μακρινή ήπειρο άγνωστοι μεταξύ αγνώστων; Πώς άνοιξαν το δρόμο οι πρώτοι από αυτούς και δημιούργησαν τις πρώτες υποδομές για τους επόμενους από την πατρίδα; Πώς δημιουργήθηκαν και διατηρήθηκαν στη συνέχεια τα δίκτυα ανάμεσα στο νησί και τη μακρινή ήπειρο; Ποιους θεσμούς οικοδόμησαν εκεί προκειμένου να αντέξουν αρχικά και να προκόψουν στη συνέχεια;

Τι ρόλο έπαιξε η Εκκλησία; Έπαιρναν στη βαλίτσα τους τρόφιμα, κάποια αντικείμενα, τη φωτογραφία του αγαπημένου ή της αγαπημένης τους; Τέτοια και πολλά άλλα ερωτήματα έθεσαν οι μαθητές στους συνεντευξιαζόμενους, καθώς, όπως έχει πει ο Alessantro Portelli, «οι προφορικές πηγές μάς λένε όχι μόνο τι έκαναν οι άνθρωποι αλλά και τι ήθελαν να κάνουν, τι πίστευαν ότι έκαναν, τι σκέφτονται σήμερα για το τι έκαναν στο παρελθόν».

Έλληνες μετανάστες στην παραλία Μπόντι, του Σιδνεϊ, το 1946 (φωτ.: Βιβλιοθήκη Mitchell, Κρατική Βιβλιοθήκη της Νέας Νότιας Ουαλίας)

Η σημασία της συλλογικής μνήμης

«Η συλλογική μνήμη αντιστοιχεί στη μετάδοση του παρελθόντος από γενιά σε γενιά. Η συλλογική μνήμη της μετανάστευσης είναι σημαντική για όλη την Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για τα Κύθηρα. Ωστόσο, ακόμη και τέτοιες δυνατές εμπειρίες αν αφεθούν στη λήθη, αν δεν αποτυπωθούν, κινδυνεύουν να χαθούν στη σκόνη του χρόνου. Επομένως, είναι σημαντικό τώρα να κάνουμε μια συζήτηση με αυτούς τους ανθρώπους, ώστε η νέα γενιά να μπορέσει να έρθει σε επαφή με αυτήν την εμπειρία», τόνισαν οι Αρχοντία Μαντζαρίδου και Κυριακή Μέλλιου.

«Οι αναμνήσεις των ανθρώπων που αντιμετώπισαν την εμπειρία της μετανάστευσης γίνονται ο σύνδεσμος μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Γνωρίζουμε ότι το πρόγραμμά μας θα διαμορφώσει ταυτόχρονα τη συλλογική μνήμη του νησιού και κυρίως τη συλλογική μνήμη γύρω από τη μετανάστευση των κατοίκων του. Αυτή η δύναμη είναι επίσης μια τεράστια ευθύνη».

Τα μέλη του προγράμματος δημιούργησαν επίσης ένα συγκινητικό βίντεο διάρκειας 22 λεπτών, το οποίο συμπυκνώνει την προσπάθειά τους.

Τους φρέναρε η πανδημία

«Το πρόγραμμα άρχισε τον Νοέμβριο του 2019, όταν διοργανώθηκε ένα τριήμερο σεμινάριο για τους συντονιστές του εκπαιδευτικού έργου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προφορικής Ιστορίας στον Πειραιά, όπου εδρεύαμε. Στη συνέχεια ξεκίνησε το πρόγραμμα στα Κύθηρα και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κυθήρων Αθηνών και το Nicholas Anthony Aroney Fund στην Αυστραλία, δόθηκε στα σχολεία των Κυθήρων ο κατάλληλος εξοπλισμός για τις συνεντεύξεις. Αλλά μετά άρχισε η πανδημία και το πρόγραμμα δεν μπορούσε να προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί», σημείωσαν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

«Ωστόσο, εμπνευσμένοι δάσκαλοι είχαν πιστέψει στην αξία του προγράμματος τόσο για τα Κύθηρα όσο και ειδικά για τους μαθητές τους, και πήραν συνεντεύξεις από Κυθήριους που είχαν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και τώρα είχαν επιστρέψει και ζούσαν στην πατρίδα τους» συμπλήρωσαν.

Αυτές οι συνεντεύξεις παρουσιάστηκαν τον Νοέμβριο του 2023 σε μια εκδήλωση λήξης της πρώτης φάσης του προγράμματος. Την περίοδο που ακολούθησε ανασυγκροτήθηκε το σώμα των Συμβούλων Εκπαίδευσης και το νέο εκπαιδευτικό σχήμα συνεχίζει την πορεία του το πρόγραμμα «Κύθηρα: Ιστορίες που χτίζουν γέφυρες» από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Στη νέα φάση το επίκεντρο είναι πλέον και τα ελληνικά σχολεία της Αυστραλίας με στόχο τη δική τους συμμετοχή.

Το πρόγραμμα, που υλοποιείται από το 6ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Αττικής, βρίσκεται υπό την αιγίδα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και υποστηρίζεται από την Ένωση Προφορικής Ιστορίας, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Δημόσια Ιστορία», τον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο Αθηνών, την Εταιρεία Κυθηραϊκών Μελετών, το Τοπικό Αρχείο Κυθήρων, καθώς και το Nicholas Anthony Aroney Fund στην Αυστραλία.

• Πηγή: greekherald.com.au, kythera.news.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Star Channel)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Φίλιπ Βάκος γράφει ιστορία και μπαίνει στην κορυφαία δεκάδα του ελληνικού MasterChef!

8/06/2026 - 10:18μμ
(Φωτ.: The Greek Herald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Antipodean Palette 2026»: Μια γιορτή τέχνης και πολιτισμού των Ελλήνων της Αυστραλίας

8/06/2026 - 11:24πμ
Η Χριστίνα Κίτσος κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων της ως δήμαρχος της Γενεύης, στις 3 Ιουνίου 2026. Η κόρη Ελλήνων μεταναστών θα βρίσκεται στην προεδρία της δημοτικής αρχής της ελβετικής πόλης έως τον Μάιο του 2027 (φωτ.: Magali Girardin)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η νέα δήμαρχος της Γενεύης είναι κόρη Ελλήνων μεταναστών και εγγονή Μικρασιατών προσφύγων

7/06/2026 - 11:40πμ
(Φωτ.: Αναμνήσεις/Δημήτρης Τσάκας)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κυπριακή παράδοση ζωντάνεψε στη Νέα Υόρκη μέσα από τη νέα γενιά

7/06/2026 - 12:10πμ
(Φωτ,: greek.vema.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Σίδνεϊ: Η πορεία ενός Ελληνοαυστραλού ομογενή από τα θρανία Ελληνορθόδοξου Κολεγίου στην πρωτοπορία της ιατρικής έρευνας

6/06/2026 - 11:17μμ
Ο διακεκριμένος Έλληνας της Μολδαβίας Παντελεήμων Συναδηνός, και χάρτης της χώρας στα τέλη του 18ου αι. (πηγή: Н.Н. Ольшанский, «3-й созыв Государственной Думы: портреты, биографии, автографы» — это историко-биографический альбом, изданный Н. Н. Ольшанским в Санкт-Петербурге в 1910, commons.wikimedia.org)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μολδαβία: Μια χώρα με ισχυρή ελληνική παρουσία, από τον καιρό της Τουρκοκρατίας

6/06/2026 - 10:27πμ
Ο γάμος του Ηρακλή (Eric) Μάνγκου και της Φανής (Faye) Νίτσου, Μελβούρνη, 2 Ιουνίου 1968 (φωτ.: Museums Victoria/Public Domain)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Γνωρίστηκαν στο πλοίο «Πατρίς» με προορισμό την Αυστραλία και έγραψαν τη δική τους ιστορία αγάπης στην ομογένεια

5/06/2026 - 8:35μμ
(Φωτ.: greek.vema.com.au.)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τιμή στη μνήμη των μεγάλων ευεργετών του Ζαππείου Εκπαιδευτηρίου στην Κωνσταντινούπολη

5/06/2026 - 6:45μμ
(Φωτ.: Facebook/Pontian Association Of Whittlesea "Panagia Soumela")
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η Ένωση Ποντίων Whittlesea «Παναγία Σουμελά» τίμησε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού

4/06/2026 - 11:36μμ
Στιγμιότυπο από την παράλληλη εκδήλωση «Η φωνή της κοινότητας: Οι Έλληνες της Ουκρανίας για τον εαυτό τους». Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (φωτ.: Facebook / Федерація грецьких товариств України)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο στο Κίεβο: Οι Έλληνες της Ουκρανίας μιλούν για τις ρίζες και το μέλλον τους

4/06/2026 - 10:40μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ ζητά άμεση παύση πυρός, Ισραήλ και Ιράν προειδοποιούν με νέα αντίποινα

8 ώρες πριν

10ο Πολιτιστικό Αντάμωμα «Μνήμες γεύσης & παράδοσης»: Η τριήμερη γιορτή του Ευόσμου προ των πυλών

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Greek Basketball League: Προβάδισμα τίτλου ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
(Φωτ.: greek.vema.com.au)

Βέροια: Η εικόνα της Παναγίας από το Όρος των Ελαιών έφτασε στη Μονή Δοβρά – Συγκίνηση και πλήθος πιστών στην υποδοχή

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Star Channel)

Ο Φίλιπ Βάκος γράφει ιστορία και μπαίνει στην κορυφαία δεκάδα του ελληνικού MasterChef!

10 ώρες πριν
Το πάνελ των ομιλητών στην εκδήλωση «Το έγκλημα της γενοκτονίας, η ιστορική αλήθεια και οι σύγχρονες προκλήσεις», η οποία φιλοξενήθηκε στη Λάρισα. Κυριακή 7 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης)

Από τη μνήμη στη διεκδίκηση: Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων στο επίκεντρο εκδήλωσης στη Λάρισα

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign