pontosnews.gr
Τετάρτη, 1/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η ομογενειακή εκπαίδευση σε Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο – Τα ρωμαίικα σχολεία στον 21ο αιώνα

Ένα βιβλίο γραμμένο από τον Σταύρο Χ. Γιωλτζόγλου, μια πλήρης ακτινογραφία της εκπαίδευσης, των σχολείων και των ανθρώπων τους στις ελληνικές κοινότητες της Τουρκίας

7/02/2024 - 3:58μμ
Η είσοδος του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Ιωάννου)

Η είσοδος του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Ιωάννου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Αφιερωμένο στην ομογενειακή Παιδεία, πιάνοντας όσο πιο λεπτομερειακά γίνεται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το σήμερα της μεταβυζαντινής μειονότητας της ποτέ Βασιλεύουσας, είναι το βιβλίο με τίτλο Ομογενειακή Παιδεία σε Κωνσταντινούπολη και Ίμβρο. Τα ρωμαίικα σχολεία στον 21ο αιώνα (εκδ. Καλειδοσκόπιο).

Γραμμένο από τον Σταύρο Χ. Γιωλτζόγλου, άριστο γνώστη της τουρκικής γλώσσας, ο οποίος έχει διατελέσει αναπληρωτής συντονιστής εκπαίδευσης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και έχει τεράστια πείρα διδασκαλίας στα πανεπιστήμια της Πόλης και της Αγκύρας, το έργο είναι μια πλήρης ακτινογραφία της εκπαίδευσης, των σχολείων και των ανθρώπων τους στις ελληνικές κοινότητες της Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σπουδή –και παράλληλα βιωματική αφήγηση– για την Παιδεία, κατάμεστη με ιστορικές πληροφορίες, μεγάλες και μικρές, με κύριο άξονα την ειλικρινή αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι σ’ ένα πνευματικό και πολιτιστικό λίκνο εκτός συνόρων.

«Το βιβλίο είναι το αποτύπωμα της παρουσίας, των αγώνων, των πρωτοβουλιών και των οραματισμών του κ. Γιωλτζόγλου μέσα σ’ ένα περιβάλλον στο οποίο αλληλεπιδρούν πολύ διαφορετικές τάσεις και ασύμβατες δυνάμεις, μη αφήνοντας περιθώριο για εύκολες λύσεις, γρήγορες επιλογές και αποφάσεις» σημειώνει στο χαιρετισμό του στην αρχή του βιβλίου ο χορηγός της έκδοσης και πρόεδρος της Optima Bank Γεώργιος Τανισκίδης, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα ενός τέτοιου εκδοτικού εγχειρήματος που όχι μόνο «μας διαφωτίζει για τις σύγχρονες διαδρομές της παιδείας της Ρωμιοσύνης, αλλά αποτελεί και έναυσμα για να προχωρήσουμε με σύνεση, με ρεαλισμό και αισιοδοξία προς το μέλλον».

Στην άκρως ενδιαφέρουσα μελέτη ο αναγνώστης θα έχει την ευκαιρία να διαβάσει, να βρει και να μελετήσει την ανατομία μιας κοινωνικής πραγματικότητας, τεκμηριωμένη λεπτομερώς με έγγραφα και ντοκουμέντα, στην οποία παρουσιάζεται όλη η κοινωνική ακτινογραφία της ομογενειακής εκπαίδευσης που μπορεί να αφορά τη συγκεκριμένη ρωμαίικη μειονότητα, ωστόσο αντανακλά δυσλειτουργίες πολύ γενικότερες που αγγίζουν το πανελλήνιο.

Το βιβλίο χωρίζεται σε διαφορετικές θεματικές, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ενότητες: «Σχολεία», «Μαθητές», «Εκπαιδευτικοί», «Βιβλία», «Παιδεία και ελληνομάθεια». Την επιμέλεια έχει κάνει η Κατερίνα Κορώνη.

• Αναδημοσίευση από την εφ. Κυριακάτικη δημοκρατία / Γιώτα Βαζούρα.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον υφυπουργό Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου (φωτ.: facebook/Nikos Papaioannou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου

28/03/2026 - 7:51μμ
(Φωτ.: Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Επίσκεψη του Χρήστου Νικολόπουλου στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

28/03/2026 - 4:50μμ
Το άγαλμα του αγγέλου, το οποίο η Τουρκία επέστρεψε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (φωτ.: Anadolu Ajansi)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Η Τουρκία επέστρεψε άγαλμα αγγέλου που είχε κλαπεί από τη μονή Αγίου Γεωργίου του Κρημνού στη Χάλκη

28/03/2026 - 4:19μμ
(Πηγή: enosismyrneon.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη και το 1821: Από την Κυριακή Ναύτη, πρώτη γυναίκα της Φιλικής Εταιρείας, στο λάβαρο της Αγίας Λαύρας και τη Νέα Σμύρνη που δεν χτίστηκε

25/03/2026 - 9:16μμ
Εκπρόσωποι συλλόγων στο μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας των Θρακών, από Βούλγαρους και Νεότουρκους. Κυριακή 22 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Flickr / ΙΜ Μαρωνείας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Μαύρο Πάσχα» των Θρακών: Συγκίνηση στην Κομοτηνή για τα θύματα της Γενοκτονίας

23/03/2026 - 9:35πμ
Τη βαλίτσα την έφεραν μαζί τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταστάθηκαν στην Κίσσαμο. Δωρεά της Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης στα Χανιά (φωτ.: flashnews.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθητές απ’ όλη όλη την Κρήτη για τον μικρασιατικό ελληνισμό – Διαγωνισμός δημιουργικής γραφής

20/03/2026 - 6:59μμ
1964: Επίσημη παράδοση του κτηρίου μετά από επτά χρόνια, με πολλές ατέλειες (πηγή: Βιβλιοθήκη Εστίας Νέας Σμύρνης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Τα ορφανά της Μικρασιατικής Καταστροφής που βρήκαν νέα ζωή στην Καλαμάτα

20/03/2026 - 9:32πμ
(Πηγή: facebook.com/estia1930ns)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Στο φως άγνωστες πτυχές του ρόλου της Σμύρνης στην Επανάσταση του 1821

18/03/2026 - 3:16μμ
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τις μαθήτριες που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Μικρά Ασία - Πόντος: Ενθυμήματα» (φωτ.: Αρχιεπισκοπή Αθηνών)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαθήτριες κρατούν ζωντανή τη μνήμη Μικρασίας και Πόντου – Βραβεύσεις στον πανελλήνιο διαγωνισμό

18/03/2026 - 9:12πμ
Στιγμιότυπο από τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: YouTube)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Με μαθητές από την Ελλάδα η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Φανάρι

15/03/2026 - 9:25μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «Σέρρα»)

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα»

25 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κακοκαιρία «Erminio»: Κλειστά σχολεία σε Καρδίτσα, Λάρισα και Ρόδο

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μέση Ανατολή: Αντικρουόμενα μηνύματα Τραμπ για αποχώρηση, κλιμάκωση επιθέσεων και απειλές κατά ενεργειακών και τεχνολογικών στόχων

1 ώρα πριν
Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά στον Άγιο Ελευθέριο Αχαρνών, Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας / Γεράσιμος Μπεκές)

Η εικόνα της Σουμελά στην Καβάλα – Στον ιστορικό ναό του Αποστόλου Παύλου για τα 100 χρόνια

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Κιλκίς: Πολυετείς ποινές σε τρεις αστυνομικούς για παράνομες ανασκαφές, λαθρεμπόριο και παράνομη παραμονή αλλοδαπών

2 ώρες πριν
Απρίλιος. Μικρογραφία του μήνα από το χειρόγραφο Τυπικό της Μονής του Αγίου Ευγενίου Τραπεζούντας [1346]. Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου, «Η Εκκλησία Τραπεζούντος». Από το Αρχείον Πόντου, του 1933 (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Απρίλτ’ς στον Πόντο: Κρύο, βροχές και ξενιτιά – Ο μήνας της άνοιξης μέσα από ένα ποίημα

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign