pontosnews.gr
Τρίτη, 17/06/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τουρκία: Οργή για τους 53.537 νεκρούς, έναν χρόνο μετά τον φονικό σεισμό

Κάτοικοι του Χατάι κάλεσαν την κυβέρνηση να παραιτηθεί στη διάρκεια αγρυπνίας για τα θύματα

6/02/2024 - 12:10μμ
Πολίτες ρίχνουν γαρύφαλλα στον ποταμό Ορόντη, στη διάρκεια της αγρυπνίας στο Χατάι, στη μνήμη των νεκρών του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου του 2023 (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Πολίτες ρίχνουν γαρύφαλλα στον ποταμό Ορόντη, στη διάρκεια της αγρυπνίας στο Χατάι, στη μνήμη των νεκρών του φονικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου του 2023 (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με δάκρυα στα μάτια και γαρύφαλλα στα χέρια, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς σήμερα, το πρωί της Τρίτης, σε μια αγρυπνία για την πρώτη επέτειο των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία στις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Στη διάρκειά της, πολλοί ήταν αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν γι’ αυτό που αποκάλεσαν αμέλεια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών που επέφεραν τα Ρίχτερ.

Η μεγέθους 7,8 βαθμών δόνηση, η πιο φονική καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, ισοπέδωσε κωμοπόλεις και τμήματα πόλεων στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας και στη γειτονική Συρία.

Στοίχισε τη ζωή σε 53.537 ανθρώπους στην Τουρκία και σε περίπου 5.900 στη Συρία, ενώ άφησε εκατομμύρια άστεγους.

Στη νοτιοανατολική τουρκική επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη περισσότερο, πολίτες στη διάρκεια της αγρυπνίας κάλεσαν την κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να παραιτηθούν και ζήτησαν να μην εμφανισθούν επίσημοι στην τελετή μνήμης, ενώ αποδοκίμασαν ομιλίες.

Πριν και μετά. Στην επάνω φωτογραφία, φωτογραφίες που βρέθηκαν στα συντρίμμια κτηρίων στο Καχραμανμαράς έχουν κολληθεί σε δέντρο, ενώ τα συνεργεία ερευνούν για επιζώντες. Κάτω, το ίδιο σημείο, έναν χρόνο μετά (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Στην κεντρική πλατεία της πόλης Χατάι στην ομώνυμη επαρχία, μερικοί φώναζαν «Μπορεί κανείς ν’ ακούσει τη φωνή μου;» καθώς μιλούσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ένα σύνθημα που αναφέρεται στις φωνές που ακούγονταν κάτω από τα συντρίμμια καθώς άνθρωποι περίμεναν για μέρες να φθάσει βοήθεια.

Κάτοικοι λένε πως πολλοί άνθρωποι πέθαναν όχι επειδή κατέρρευσαν τα κτίρια, αλλά μάλλον επειδή περίμεναν τόσο πολύ παγιδευμένοι στα συντρίμμια μέσα στο κρύο.

Μετά την αγρυπνία, άνθρωποι έριξαν λουλούδια στον ποταμό Ορόντη (Ασί), που διαρρέει την πόλη.

Η Μερβέ Γκιουρσέλ, η οποία έχασε τη θεία της, το σύζυγο της θείας της και τα εξαδέλφια της στο σεισμό, φώναζε τα ονόματά τους ρίχνοντας για καθέναν τους ένα γαρύφαλλο στο νερό.

«Κανένας δεν ήταν με αυτούς τους ανθρώπους την ημέρα εκείνη. Ο πόνος αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν μπόρεσαν να διασωθούν. Ο πόνος αυτών των ανθρώπων είναι ότι δεν μπόρεσε να ακουστεί η φωνή τους», είπε.

«Αυτό (οι διαμαρτυρίες) είναι η ηχώ του εσωτερικού πόνου των ανθρώπων. Είναι μια ηχώ του πόσο πολύ υπέφεραν άνθρωποι. Δεν υπάρχει τρόπος να πει κάποιος πώς μπορεί ποτέ να αποζημιωθεί ο πόνος εδώ. Οι καρδιές αυτών των ανθρώπων αιμορραγούν».

Η Νεσιμπέ Ντουζγκούν είπε πως ρίχνει στο νερό λουλούδια για όλους όσους γνώριζε και πως η κίνηση αυτή έχει ενώσει το λαό του Χατάι.

Πριν και μετά. Στην επάνω φωτογραφία, διακρίνεται κτήριο που έχει καταρρεύσει στο Χατάι και κάτω, το ίδιο σημείο, έναν χρόνο αργότερα (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε δήλωση που δημοσιοποίησε μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης X πως ο πόνος της απώλειας από τους σεισμούς είναι τώρα τόσο νωπός όσο ήταν πριν από ένα χρόνο και πως η κυβέρνησή του κινητοποιήθηκε αμέσως έπειτα απ’ αυτό που αποκάλεσε «καταστροφή του αιώνα».

«Η ενότητα του αιώνα επιδείχθηκε μπροστά στην καταστροφή του αιώνα», δήλωσε.

Bir yıl önce yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerde kaybettiğimiz canların acısı ilk günkü tazeliğiyle yüreklerimizi yakmayı sürdürüyor.

Yitirdiğimiz 53 bin 537 canımızın her birine Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum.… pic.twitter.com/19AufD6qMt

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) February 6, 2024

Ωστόσο η Νουρούλ Σαμπάχ Ακσού, κάτοικος της Χατάι, λέει πως η κυβέρνηση άφησε το λαό της πόλης να πεθάνει. «Χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ. Πού ήταν αυτοί; Γιατί εγκατέλειψαν κατ’ αυτό τον τρόπο τη Χατάι; Γιατί μας ξέχασαν;», ρωτάει η Ακσού.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπα από το βίντεο που δείχνει τα πλήγματα στο κέντρο της Μοσάντ (φωτ. Χ/Babak Taghvaee - The Crisis Watch)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Στις φλόγες το κτήριο της Μοσάντ, νεκρός κορυφαίος στρατιωτικός ηγέτης στην Τεχεράνη

17/06/2025 - 1:32μμ
Θρήνος στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Κίεβο. Η οικογένεια του άνδρα βρισκόταν μέσα στο κτήριο που χτυπήθηκε (φωτ.: radiosvoboda.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία χτύπησε το Κίεβο – Ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών από την έναρξη του πολέμου

17/06/2025 - 10:14πμ
Καπνός έπειτα από ισραηλινό χτύπημα σε διυλιστήριο πετρελαίου έξω από την Τεχεράνη (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Με αλλεπάλληλες κινήσεις κλιμάκωσης μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

17/06/2025 - 9:11πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Χ / Recep Tayyip Erdoğan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Με κάθε σταγόνα αίματος που χύνει το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του

16/06/2025 - 11:57μμ
Ο χάρτης που δημοσίευσε η Τουρκία (φωτ: Turkiye MSP Platform)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός της Τουρκίας «κόβει» το Αιγαίο στα δύο

16/06/2025 - 10:49μμ
Εικόνα από την Τεχεράνη, σήμερα, μετά από ισραηλινό χτύπημα (φωτ.: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Κλιμακώνεται η σύγκρουση – Τα χτυπήματα σε Τεχεράνη και Χάιφα

16/06/2025 - 10:15μμ
Η είσοδος της έδρας του Συμβουλίου της ΕΕ (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ συσκέπτεται για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 3:52μμ
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου κατά την απολογία του (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικάζεται ξανά ο Ιμάμογλου, για νέες κατηγορίες

16/06/2025 - 12:36μμ
(Πηγή φωτ.: x.com/Mdais)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ-Ιράν: Νέα εκατέρωθεν πλήγματα μέσα στη νύχτα

16/06/2025 - 8:38πμ
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγιας Κάλας (φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ με θέμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

16/06/2025 - 12:12πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο από την παράσταση (φωτ.: YouTube)

«Τα παλαιά τ’ ατωριζνά τα ιστορίας» λένε οι Πόντιοι του Τυρνάβου

7 λεπτά πριν
Ο Πέτρος Φιλιππίδης και η Βάνα Μπάρμπα (φωτ. αρχείου: EURLOKINISSI)

Ενδεχόμενο διακοπής της δίκης του Πέτρου Φιλιππίδη – Απορρίφθηκε αίτημα εξαίρεσης εφέτη, τι κατέθεσε η Βάνα Μπάρμπα

40 λεπτά πριν
Στιγμιότυπα από το βίντεο που δείχνει τα πλήγματα στο κέντρο της Μοσάντ (φωτ. Χ/Babak Taghvaee - The Crisis Watch)

Πόλεμος Ισραήλ-Ιράν: Στις φλόγες το κτήριο της Μοσάντ, νεκρός κορυφαίος στρατιωτικός ηγέτης στην Τεχεράνη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: paokfc.gr)

Ιβάν Σαββίδης: Υποσχέθηκα τη Νέα Τούμπα και εγώ τηρώ τις υποσχέσεις μου!

2 ώρες πριν
Το λιμάνι της Πέτρας στη δυτική Λέσβο (φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)

Αρχίζουν τα δρομολόγια από το Αϊβαλί στο λιμάνι της Πέτρας

2 ώρες πριν
H Κλαυδία Παπαδοπούλου στη σκηνή των βραβείων του ΜAD (πηγή: Glomex)

Κλαυδία: Μια νέα «Αστερομάτα» στη σκηνή των MAD

3 ώρες πριν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign