pontosnews.gr
Τετάρτη, 26/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

DAVA: Το ευρωπαϊκό παρακλάδι του ερντογανικού ΑΚΡ στοχεύει στην καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας μέσω αλλαγών στην εκπαίδευση

«Το Ισλάμ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Γερμανίας» αναφέρεται στην προγραμματική διακήρυξη του υπό ίδρυση κόμματος

6/02/2024 - 9:10πμ
Περίπτερο υποστηρικτών του Ερντογάν στο Μόναχο για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, τον Μάιο του 2023 (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Περίπτερο υποστηρικτών του Ερντογάν στο Μόναχο για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας, τον Μάιο του 2023 (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Προστασία του Ισλάμ, ενίσχυση των «παραδοσιακών αξιών» και ισχυρό κράτος πρόνοιας είναι οι βασικές θέσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του υπό ίδρυση κόμματος DAVA, το οποίο θεωρείται παρακλάδι του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν ΑΚΡ και φιλοδοξεί να προσεγγίσει κυρίως μουσουλμάνους μετανάστες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Ραδιοτηλεόρασης Δυτικής Γερμανίας WDR, αυτό που διακρίνει το DAVA από τα άλλα γερμανικά κόμματα είναι η ιδιαίτερη έμφαση στην «καταπολέμηση της ισλαμοφοβίας».

Συγκεκριμένα, στη δωδεκασέλιδη προγραμματική διακήρυξη αναφέρεται ότι «όπως η Ανατολή και η Δύση συνδέονται άρρηκτα, έτσι αναγνωρίζουμε και ότι το Ισλάμ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Γερμανίας». Για το σκοπό αυτόν, το κόμμα θέλει να επηρεάσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία, το περιεχόμενο του προγράμματος των ΜΜΕ και τη δράση της δημόσιας διοίκησης, με στόχο «να προωθηθεί μια πιο ρεαλιστική και θετική εικόνα του Ισλάμ».

Ενδεικτικά, στο κεφάλαιο «Πολιτισμός και ΜΜΕ» επισημαίνεται ότι πρέπει «να διορθωθούν οι εσφαλμένες εντυπώσεις για το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους στα σχολικά και στα ιστορικά βιβλία και να αντικατασταθούν από τις σωστές πληροφορίες», δεν διευκρινίζεται ωστόσο ούτε το ποιες είναι αυτές, αλλά ούτε και το ποιος θα τις καθορίσει, αν και η ηγεσία του DAVA υποδεικνύει ότι μάλλον επικρατούν οι απόψεις των συντηρητικών ισλαμικών ενώσεων.

Ο επικεφαλής του κόμματος, Φατίχ Ζινγκάλ, υπήρξε στέλεχος του DUI (της γερμανικής οργάνωσης του ΑΚΡ) και είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας του Ερντογάν στην Ευρώπη, μέσω των κοινοτήτων που λειτουργούν γύρω από τα τζαμιά. Ο Αλί Ιχσάν Ουνλού, ο οποίος πιθανότατα θα είναι δεύτερος στη λίστα του ευρωψηφοδελτίου, προέρχεται από το δίκτυο τζαμιών DITIB, το οποίο ελέγχεται απευθείας από την τουρκική θρησκευτική Αρχή Diyanet.

Ακολουθεί ο Μουσταφά Γιολντάς, πρώην ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης πολιτικού Ισλάμ «Milli Görüs», η οποία παρακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος και κατατάσσεται ως «νομική οργάνωση ισλαμισμού, με στόχο να βοηθήσει στη διαμόρφωση του κοινωνικού και πολιτικού συστήματος προς όφελος μιας ισλαμικής βασικής τάξης και συστήματος αξιών και να καθιερώσει την ατζέντα της στην πολιτική και στην κοινωνία».

Σε όλα αυτά, το DAVA δεν λαμβάνει αποστάσεις από τον ένοπλο ισλαμισμό και φιλοδοξεί να προωθήσει την λήψη «νομικών μέτρων», για παράδειγμα συμπεριλαμβάνοντας την εχθρότητα προς τις θρησκείες και ιδιαίτερα την ισλαμοφοβία, στην επίσημη προστασία κατά των διακρίσεων. Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ πολιτικού και ριζοσπαστικού ή ένοπλου ισλαμισμού, ενώ στο πρόγραμμα του κόμματος δεν υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Ο αντισημιτισμός απορρίπτεται μονολεκτικά, μαζί με τον ρατσισμό και με άλλες μορφές αποκλεισμού και διακρίσεων.

«Στόχος μας είναι μια Ευρώπη στην οποία όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους, την καταγωγή ή τη θρησκεία τους και μπορούν να ζήσουν χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό», αναφέρεται.

Στο κεφάλαιο «Προστασία της οικογένειας» γίνεται λόγος για «ιδεολογία του φύλου» και για «παραδοσιακή οικογένεια», ενώ περιλαμβάνεται δέσμευση για «προστασία της αγέννητης ζωής». Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, τονίζεται ότι «ενώ το DAVA αναγνωρίζει τη σημασία της ανεκτικότητας και της προστασίας των ατομικών ελευθεριών, υπογραμμίζουμε τη σημασία των παραδοσιακών οικογενειακών δομών ως θεμέλιο της κοινωνίας». Πιο συγκεκριμένα: «Υποστηρίζουμε μια κοινωνία στην οποία η οικογένεια απολαμβάνει το σεβασμό και προβάλλεται ως ακρογωνιαίος λίθος και δεσμευόμαστε για εκπαιδευτικές, κοινωνικές και υγειονομικές πολιτικές που εξυπηρετούν αυτόν το στόχο».

Κατά συνέπεια, μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να έρθει σε αντίθεση με ισχύοντες νόμους, όπως ο «γάμος για όλους» και ο νόμος κατά των διακρίσεων που ισχύουν ήδη στην Γερμανία.

Το DAVA ζητά ακόμη αύξηση των συντάξεων και αναδεικνύει ως παράδειγμα την Ολλανδία, όπου η σύνταξη ανέρχεται στο 89,2% του τελευταίου μισθού, ενώ διεκδικεί καλύτερες συνθήκες για παιδιά και ηλικιωμένους που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και τάσσεται υπέρ ταχύτερης και φθηνότερης υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς ωστόσο να δίνει αντίστοιχες δημοσιονομικές λύσεις.

Αναφορικά με την εξωτερική πολιτική, το DAVA αναφέρεται σχεδόν αποκλειστικά στο Μεσανατολικό και δεσμεύεται για «λύση δύο κρατών» στην περιοχή.

«Υποστηρίζουμε τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, βιώσιμου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ». Ζητείται επίσης «ένα τέλος σε όλες τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο μια λύση δύο κρατών». Στο 12σέλιδο κείμενο αρχών δεν υπάρχει αναφορά στις γερμανοτουρκικές σχέσεις ή στις σχέσεις της Γερμανίας με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα. Επισημαίνεται ο «ενεργός ρόλος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διεθνή πολιτική, αλλά δεν γίνεται λόγος για το ΝΑΤΟ και τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε τον Ιανουάριο ως «ένωση ψηφοφόρων», φιλοδοξεί να λάβει μέρος στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Γι’ αυτό θα πρέπει έως τις 18 Μαρτίου να έχει υποβάλει 4.000 υπογραφές στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το πλοίο Spiridon II  όσο ήταν αραγμένο στην Πάνορμο (φωτ.: Χ/Murat)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποβιβάστηκαν στη Λιβύη οι χιλιάδες αγελάδες από την Ουρουγουάη

26/11/2025 - 8:35πμ
Μία από τις εισόδους του Λούβρου, κλειστή για το κοινό, μετά τη ληστεία των κοσμημάτων (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Άλλες τέσσερις συλλήψεις για την κλοπή στο Λούβρο

25/11/2025 - 11:57μμ
Η άτυχη οικογένεια σε παλιότερες, ευτυχισμένες στιγμές (φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Από τοξικό εντομοκτόνο πέθανε η τουρκογερμανική οικογένεια στην Κωνσταντινούπολη

25/11/2025 - 10:57μμ
Από αριστερά, ο Στιβ Γουίτκοφ με τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Σεπτέμβριο (φωτ.: EPA/Sarah Yenesel)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ στέλνει τον Γουίτκοφ να συναντήσει τον Πούτιν και τον Ντρίσκολ στους Ουκρανούς

25/11/2025 - 10:25μμ
Ουκρανοί διασώστες επιχειρούν σε εννιαώροφη οικοδομή στο Κίεβο όπου χτύπησε ρωσικός πύραυλος το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες (φωτ.: EPA/Maxym Marusenko)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Πολύ κοντά η επίτευξη συμφωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Φον ντερ Λάιεν: Θα αυξηθεί η πίεση στη Ρωσία

25/11/2025 - 9:15μμ
Στιγμιότυπο από συνάντηση που είχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τον Μ. Ρήγα τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ (φωτ.: Χ/Michael J. Rigas)
ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο αν. ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικλ Ρήγας – Θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη

25/11/2025 - 8:39μμ
Εργάτες κολλούν τη νέα πρόσοψη των γραφείων της ΕΕ στα Σκόπια, η οποία αναγράφει «Η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί σου» (φωτ. αρχείου: EPA/Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Σκόπια: Επίθεση από άγνωστο δέχθηκε στέλεχος της βουλγαρικής μειονότητας – «Εσείς, Βούλγαροι, να πάτε στη Βουλγαρία!»

25/11/2025 - 7:29μμ
Περιπολικό στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Χειροπέδες σε τρία στελέχη αμυντικών εταιρειών για κατασκοπεία – Αναζητείται και τέταρτος ύποπτος

25/11/2025 - 5:42μμ
Από αριστερά, ο Ντόναλντ Τραμπ σφίγγει το χέρι του Βολοντίμιρ Ζελένσκι (φωτ.: Χ/Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία συμφώνησε στα βασικά στοιχεία του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ

25/11/2025 - 4:35μμ
Στρατιώτης με διακριτικό που φέρει την εικόνα του Βλαντίμιρ Πούτιν και την ένδειξη «Assault Brigade Veterans» παρευρίσκεται σε εκδήλωση αποστολής βοήθειας προς τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία (φωτ.: EPA / Sergei Ilnitsky)
ΚΟΣΜΟΣ

Τι θέλει ο Πούτιν στις συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Κόβει δρόμο στο εδαφικό, «θάβει» τη δυτική παρουσία

25/11/2025 - 2:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πορεία προς τον Άγνωστο Στρατιώτη, 26 Νοεμβρίου 1961  (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών / Ψηφιακό Μουσείο του Ποντιακού Ελληνισμού)

500 χρόνια από την Άλωση της Τραπεζούντας: Οι ιστορικές φωτογραφίες-ντοκουμέντα

28 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/ Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου / Verein der Griechen aus Pontos in Berlin e.V.)

Ποντιακό και λαϊκό γλέντι με τους «Υψηλάντηδες» στο Βερολίνο

1 ώρα πριν
Το πλοίο Spiridon II  όσο ήταν αραγμένο στην Πάνορμο (φωτ.: Χ/Murat)

Τουρκία: Αποβιβάστηκαν στη Λιβύη οι χιλιάδες αγελάδες από την Ουρουγουάη

2 ώρες πριν
Βροχή (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)

Καιρός: Αρχίζει κακοκαιρία 3 ημερών – Πού αναμένονται σήμερα βροχές και καταιγίδες

2 ώρες πριν
Μία από τις εισόδους του Λούβρου, κλειστή για το κοινό, μετά τη ληστεία των κοσμημάτων (φωτ. αρχείου: EPA/Mohammed Badra)

Παρίσι: Άλλες τέσσερις συλλήψεις για την κλοπή στο Λούβρο

10 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Ισοπέδωσε την Παρτιζάν ο Παναθηναϊκός

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign