pontosnews.gr
Τρίτη, 6/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στάση αναμονής για την εξεταστική στα πανεπιστήμια – Υπό το «φόβο» του Chat GPT οι καθηγητές

Έως την Τρίτη οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων

4/02/2024 - 5:50μμ
Στιγμιότυπο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο  (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Στιγμιότυπο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ, καθώς σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων υιοθετούν στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη διενέργεια των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, ενώ έως την Τρίτη οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων έκανε αποδεκτή την περασμένη Δευτέρα την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και οι εξετάσεις στα υπό κατάληψη τμήματα των ΑΕΙ θα μπορέσουν να γίνουν μέσω διαδικτύου. Πρόκειται για μια απόφαση που ναι μεν θα διευκολύνει τη συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους, ωστόσο φαίνεται ότι δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους καθηγητές που αναζητούν τρόπους για να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Πηγές επισημαίνουν ότι και το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής, αφού –λόγω αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ– δεν μπορεί πέραν της εγκυκλίου να προχωρήσει σε άλλη ενέργεια, «αν οι πρυτάνεις δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καταγγείλουν έκνομες ενέργειες στους χώρους των πανεπιστημίων».

Τα πανεπιστήμια αναζητούν τη «χρυσή τομή»

Λιγότερο από το ⅓ των τμημάτων των ΑΕΙ βρίσκονται σήμερα υπό κατάληψη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις∙ οι περισσότεροι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Οι κινητοποιήσεις μπαίνουν πλέον στην 4η εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων εκδίδουν αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των αναπληρώσεων και της εξεταστικής, υιοθετώντας στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων.

Πηγές διευκρινίζουν ότι ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο παραμένει ορατός για κάποια τμήματα, αν και ήδη έχει εκδοθεί απόφαση για την παράτασή του χειμερινού εξαμήνου και τη διενέργεια εξετάσεων στην «κενή» εβδομάδα πριν από την έναρξη του εαρινού.

Τα προεδρεία των τμημάτων λαμβάνουν υπόψη και τις θέσεις των καθηγητών, επιλέγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την υιοθέτηση μιας «χρυσής τομής» ή καλύτερα ενός υβριδικού μοντέλου εξετάσεων. «Όπου είναι δυνατόν οι εξετάσεις να γίνουν διά ζώσης», επισημαίνουν καθηγητές, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθημάτων τους, ειδικά για τις εξετάσεις των εργαστηρίων.

«Όχι» στην εξ αποστάσεως εξεταστική λένε τέσσερις σχολές του ΕΜΠ, υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση του αδιάβλητου του εξετάσεων «δεν είναι δυνατή σε όλα τα μαθήματα».

Ο «φόβος» του Chat GPT και η εμπειρία της πανδημίας

Καθηγητές εκφράζουν ανοιχτά τα ερωτήματά τους για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων με τη χρήση ψηφιακών μέσων, ενθυμούμενοι την εμπειρία των τηλε-εξετάσεων στα χρόνια της πανδημίας, υπολογίζοντας όμως και έναν ακόμη, νέο παράγοντα: τη δυνατότητα οι φοιτητές να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους τεθούν γραπτώς με τη χρήση των λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης (όπως το Chat GPT).

Στις αιτιάσεις τους προστίθεται και το ζήτημα έλλειψης των κατάλληλων λογισμικών για την επαρκή επιτήρηση των εξεταζόμενων και τους περιορισμούς που θέτει η ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αν η εξέταση συγκεκριμένων μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου δεν πραγματοποιηθεί, οι φοιτητές θα πρέπει να τα δώσουν τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις θα γίνουν εξ αποστάσεως για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φοιτητές των Erasmus.

• Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Νερά σε δρόμο από αυλή σπιτιού κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριεύει ο καιρός, έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Η πρόγνωση για σήμερα

6/01/2026 - 8:24πμ
Συγγενείς του 30χρονου που έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος 30χρονου στην Πάτρα: Εννέα εμπλεκόμενοι στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

5/01/2026 - 11:38μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKNISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Pink Panthers στη Χαλκιδική: «Χτύπημα» αξίας 580.000 ευρώ σε κοσμηματοπωλείο ξενοδοχείου

5/01/2026 - 10:46μμ
Πλημμύρες στην περιοχή της Νέας Περάμου από την κακοκαιρία Byron, Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Σε Red Code πέντε Περιφέρειες λόγω της κακοκαιρίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

5/01/2026 - 9:34μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Δεν υπάρχουν ίχνη εγκληματικής ενέργειας στη σορό του 45χρονου πυροσβέστη

5/01/2026 - 8:16μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Την ενοχή των δύο προστατευόμενων μαρτύρων ζήτησε η εισαγγελέας – «Επλήγη το κύρος και η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης»

5/01/2026 - 7:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κόκκινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής

5/01/2026 - 12:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους στο μπλόκο της Νίκαιας

5/01/2026 - 11:48πμ
(Φωτ.: Αρχείο/Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Καταγγελία για οικογενειακή βία έφερε στο φως ένα μικρό οικιακό οπλοστάσιο

5/01/2026 - 10:52πμ
(Φωτ.:ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος)
ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα μετά το πρωτοφανές μπλακ άουτ που παρέλυσε τα αεροδρόμια

5/01/2026 - 9:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Stringer)

Βενεζουέλα ώρα… μηδέν – Τα πυρά στο προεδρικό παλάτι στο Καράκας, ο αιχμάλωτος Μαδούρο και ο διεθνής συναγερμός

18 λεπτά πριν
Ο Ξενοφών Άκογλου γράφει κάτω από τη φωτογραφία των τριών νέων: «Η περιφορά του Σταυρού στα σπίτια μετά την κατάδυση» (πηγή: «Λαογραφικά Κοτυώρων / εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

Η γιορτή των Φώτων στα Κοτύωρα: Όταν ο σταυρός αγίαζε θάλασσα, σώμα και ψυχή

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ισχυρή σεισμική δόνηση στη δυτική Ιαπωνία αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι

1 ώρα πριν
Νερά σε δρόμο από αυλή σπιτιού κατά τη διάρκεια βροχόπτωσης στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Αγριεύει ο καιρός, έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – Η πρόγνωση για σήμερα

2 ώρες πριν
Θεοφάνια στο Φανάρι, 6 Ιανουαρίου 2025 (φωτ.: Φως Φαναρίου)

Θεοφάνια στο Φανάρι: Η Θεία Λειτουργία και η ρίψη του σταυρού στον Κεράτιο

2 ώρες πριν
Συγγενείς του 30χρονου που έχασε τη ζωή του σε συμπλοκή σε νυχτερινό κέντρο, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας. Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)

Θάνατος 30χρονου στην Πάτρα: Εννέα εμπλεκόμενοι στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign