pontosnews.gr
Τετάρτη, 29/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Κεμάλ καλεί τον Τοπάλ Οσμάν και 15 σερρατζήδες για να χορέψουν στο Τσάνκαγια

Τη στιγμή περιέγραψε στο βιβλίο του, το 1965, ο Ρωμιός μουσικός Ιωάννης Παπαδόπουλος

3/02/2024 - 9:00μμ
Ο σφαγέας Τοπάλ Οσμάν με κάποιους από τους παραστρατιωτικούς που εξόντωσαν ολόκληρα χριστιανικά χωριά (πηγή: biyografya.com)

Ο σφαγέας Τοπάλ Οσμάν με κάποιους από τους παραστρατιωτικούς που εξόντωσαν ολόκληρα χριστιανικά χωριά (πηγή: biyografya.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Δεκατρείς επιστρατευμένοι Ρωμιοί μουσικοί, ανάμεσά τους και ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, συμμετείχαν στη 16μελή μουσική μπάντα του σφαγέα Τοπάλ Οσμάν. Το 1921 συνόδευαν αυτόν και το ασκέρι του επί μήνες, σε ακόμα μία αιματηρή εκστρατεία του στο μεγαλύτερο μέρος του Πόντου.

Όλοι, πλην του Παπαδόπουλου που δραπέτευσε, εκτελέστηκαν τον Αύγουστο του 1921.

Ο μοναδικός επιζών κατέγραψε τα όσα βίωσε στο βιβλίο του Σελίδες από την ιστορίαν της Κερασούντος και τα τερατουργήματα του αιμοσταγούς Τοπάλ Οσμάν καθ’ όλην την περιφέρειαν του Πόντου, που κυκλοφόρησε το 1965.

Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο που επιμελήθηκε ο Παντελής Φουρνιάδης.

Η Υποδοχή*

Όταν ενεφανίσθη ο Τοπάλ Οσμάν εις τα προπύλαια, μεταξύ των πρώτων, που υπεδέχθησαν αυτόν ήσαν ο Κεμάλ Ατατούρκ, ιστάμενος επί εξέδρας, και δίπλα του αρκετοί ανώτεροι αξιωματικοί, που εχαιρέτουν στρατιωτικώς, εκατέρωθεν δε της οδού, παρατεταγμένον τμήμα στρατού απέδιδε τιμάς, και πλήθος κόσμου όλων των τάξεων, που εχειροκρότει και εζητωκραύγαζε με ενθουσιασμόν.

Μεταξύ των παρευρισκομένων υπήρχον και πολλοί περίεργοι, οι οποίοι ήλθον επίτηδες, διά να βλέπουν αυτό το περίφημο Γιλδιρίμ –αλάι (κεραυνοβόλον τάγμα) και τον Γαζήν (νικητήν) Τοπάλ Οσμάν.

Ούτω εν παρατάξει και υπό τας επευφημίας του κόσμου, όταν εισήλθομεν εις την πόλιν, εις εντεταλμένος αξιωματικός μας ωδήγησε εις τους στρατώνας, όπου κατηυλίσθημεν.

Μετά διήμερον παραμονήν, ο Κεμάλ εκάλεσε τον Τοπάλ Οσμάν εις την Τσάν-καγια έπαυλίν του, προς δεξίωσιν, αυτός δε αφού πήρε μαζύ του 15 εκλεκτούς χορευτάς, Τόνγιαληδες και Αχτζαπατλήδες και την μουσικήν ετράβηξε διά την Τσάν-καγια. Εν τω μεταξύ εις τους πρόποδας του λόφου είχον φθάσει αρκετοί Ζίπκαληδες, τους οποίους έστειλε εις τον Κεμάλ ως σωματοφύλακας, ο Τοπάλ Οσμάν εκ Κερασούντος, πριν της εκστρατείας του κατά των Κούρδων.

Μόλις επλησίασεν ο Αγάς εις το μέρος αυτό, οι εκεί παρατεταγμένοι σωματοφύλακες, υπέβαλον εις αυτόν τα σέβη και τους χαιρετισμούς των και ύστερα μερικοί από αυτούς ωδήγησαν αυτόν και την συνοδείαν του εις την έπαυλιν, όπου και διηνυκτέρευσαν.

Την επομένην καθ’ ώραν 11ην π.μ. κατόπιν διαταγής του Τοπάλ Οσμάν, οι διαλεγμένοι χορευταί, με την μουσικήν επί κεφαλής παρετάχθησαν προ της οικίας του Κεμάλ διά να χορέψουν τον πυρήχιον (Σέρρα-λάζικον) χορόν.

Την ώραν, κατά την οποίαν ο περίφημος αρχιμουσικός Παναγιώτης Τσίφτος έπαιζε με το κλαρίνο του και διελάλει τους φθόγγους της μουσικής του ανά τους αιθέρας ως άλλος Ορφεύς, οι δε, επί τούτο, ως άνω χορευταί ήρχισαν τον λάζικον χορόν, ο Κεμάλ από τον εξώστην της οικίας του, με δύο ανωτέρους στρατηγούς, τον Τοπάλ Οσμάν και παραπλεύρως τέσσαρας Ρώσσους απεσταλμένους, παρηκολούθουν αυτούς, που με τας ομοιομόρφους, ρυθμικάς και ταχύτατας κινήσεις, έδιδον την εντύπωσιν ότι, μαζύ των εχόρευον και όλα τα γύρω αντικείμενα.

Όταν ετελείωσεν ο χορός, ο Κεμάλ από την μεγάλην συγκίνησιν και τον ενθουσιασμόν του, ήρχισε να χειροκροτή και να φωνάζη «Ζήτωσαν οι λαζοί», οι δε Ρώσσοι καταγοητευμένοι και αυτοί, κατέβηκαν από τον εξώστην και μετά τα συγχαρητήρια, εμοίρασαν ιδιοχείρως λουκούμια και τσιγάρα εις όλους μας.

*Σημ.: Στο κείμενο διατηρήθηκε η ορθογραφία του συγγραφέα.
Πηγή:
Σελίδες από την ιστορίαν της Κερασούντος και τα τερατουργήματα του αιμοσταγούς Τοπάλ Οσμάν καθ’ όλην την περιφέρειαν του Πόντου, έκδοση Ιωάννου Παπαδόπουλου, επιμέλεια Παντελής Φουρνιάδης (1965).
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

28/07/2026 - 8:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΝΤΟΣ

ΠΟΕ: Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για τον οργανωμένο ποντιακό ελληνισμό η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

28/07/2026 - 2:55μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα»)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φυλής «Τραπεζούντα» έστησε ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

28/07/2026 - 11:54πμ
(Εικ.: facebook.com/profile/Karasu Yassıgeçit Köyü)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιασί Κετσίτ στο Ατάπαζαρ: Το μεγαλύτερο ελληνορθόδοξο χωριό του Καρασού

28/07/2026 - 10:01πμ
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκαδικίων/Εύα Τανούδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Οι Πόντιοι αντάμωσαν στα Λαγκαδίκια σε ένα τριήμερο αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό

27/07/2026 - 9:50μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

19 λεπτά πριν
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Κυπριακό: Η Άγκυρα χαρακτηρίζει στον ΟΗΕ «νόμιμη» την τουρκική εισβολή

43 λεπτά πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Κρύα Βρύση Ρεθύμνου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: goodnet.gr)

Φωτιά στο Ρέθυμνο: Δύο πυροσβέστες νεκροί – Μέτωπο 15 χλμ., εκκενώθηκαν έξι περιοχές

1 ώρα πριν
Φωτιά στο Πλωμάρι της Λέσβου, Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Μεγάλη φωτιά και στη νότια Λέσβο – Προληπτική εκκένωση στο Πλωμάρι

1 ώρα πριν
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από τους μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να την περιορίζουν, προειδοποιούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι του κλάδου (εικ.: δημιουργία με Τεχνητή Νοημοσύνη / OpenAI)

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πάνω από 1.100 άνθρωποι που την δημιουργούν ζητούν όρια – Τι σημαίνει αυτό για όλους μας

2 ώρες πριν
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign